PKS - komentarze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Re: PKS - komentarze

Post autor: Furion »

Dębek pisze:IMO nic nie dzieje się bez przyczyny. Byłem na Silesianie w Poznaniu, ostatnio na lokalu w Łodzi i w zasadzie kto mógł ten miał.
Weź też pod uwagę, że ich popularność jest obecnie ponadnormowa z racji tego, że zwykle się gra bez SC. A skoro gramy ze SC, to aż żal nie wystawić. Jak by turniejów na SC było więcej i meta by się uspokoiła to można by wtedy powiedzieć czy faktycznie są tacy popularni.

Zmiana zasad wybierania czarów to po prostu zmiana która nie wpływa na siłę tych SC. Wprowadza trochę więcej losowości, nie do końca wiem po co.

Różnica w zabijającym LoC z różdżką a supportującym Kairosem jest znaczna. Inny styl gry. Czy lepszy, mocno wątpię. DoC są gięte na poziomie armii, nie przez jakiegoś tam frajera którego zabija się dowolnym popularnym czarem czy fastem. Wiatry magii + dobre jednostki. A na to tylko ograniczenie wartości punktowej armii ma realny wpływ.

O Teclisie tak samo - on nie jest niedoszacowany punktowo, więc po co kara -100 pts. To totalnie nie trafia w źródło problemu (zakładając, że w ogóle takowy jest) Co jest problemem w Teclisie? Drugi scroll na magu za 120 punktów z którego nie czarujesz? Drugi lodowy feniks? Dunno. Sam grałem w Poznaniu z Teclisem w rozpie i cudów nie było. Wynik mocno zależny od rzutów na wiatry magii. No i jak dochodzi obsys pały w postaci za mało na rzut, to nie czaruje mag za 450 pts, a nie za 270. Jak ten za 270 nie szarżuje to dalej masz herosa / 15 więcej white lionów czy czegokolwiek innego co walczy.

Teclis to ciekawa alternatywa, równie mocna co inne funkcjonalne złożenia HE. No i dalej czekam na te wyniki przegiętych Teclisów o których wspominasz. W Poznaniu najwyżej notowany HE z Teclisem to ja 16/88, na Silesianie poza kolegą Masterem któremu Śmiechu w sposób zdecydowany pomógł wejść do topu to nie było wg mojej wiedzy nikogo z Teclisem w top20.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Tak z ciekawości, ilu było teclisów na Silesianie?
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Marks pisze:Tak z ciekawości, ilu było teclisów na Silesianie?
2/8 wg. rozpisek z czego 2 graczy HE się nie pojawiło i ostatecznie było 1/6.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Dębek pisze:Byłem (...) ostatnio na lokalu w Łodzi i w zasadzie kto mógł ten miał.
To które HE miały tego Teclisa, bo jakoś mi umknął pośród tych wszystkich Smoków, Feniksów i Gryfów? :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

Lidder pisze:
To bardzo ciekawe, bo ja grałem 2x z HE na Silesianie i za każdym razem był Teclis.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Ale ten Teclis takie straszne rzeczy robi, że trzeba go ciąć? Może w takim razie powinienem zacząć na nim grać, bo do tej pory wydawał mi się co najwyżej konkurencyjny względem Arcymaga z Book of Hoeth? :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

@Azurix
Teclis to moim zdaniem maksimum efektu przy minimum kombinowania. Niestety 8 ed to edycja, w które jedna tura magii potrafi przekreślić dobrą grę przeciwnika i cały wcześniejszy jego wysiłek. W telegraficznym skrócie. Bierzesz sobie zestaw czarów pod przeciwnika (inne armie losują, dobierają lory pod jednostki, dobierają jednostki pod lory, wystawiają małych magów, by duży miał to co potrzeba lub dla większej elastyczności, starają się zachować równowagę między czarami ofensywnymi a kombatowymi). Bierzesz sobie wreszcie 2-3 czary z kategorii - must be dispelled (czary w obrębie jednego lora nie dają ci takiej możliwości).

@Furion, co do Twojej argumentacji: Masz tego uranosa, kometę i chaina. 1-2 tura jest fajnie, ale potem wchodzisz w hth i nie masz już nic sensownego w arsenale. Grałem ostatnio parę bitew na beascie. Sytuacja była odwrotna bo polosowałem czary do HtH. W pierwszych turach nie miałem nic do rzucenia.
W Teclisie i Kairosie genialne jest to, że jak w dowolnej turze kulniesz te 10-12 kostek nigdy nie powiesz, kurde nie mam i tak co zrobić z tymi wszystkimi kostkami.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Sytuacja jest odwrotna kiedy kulniesz mało kostek. Masz marchewkę za 450pts. Owszem czary można dobrać dobre, ale masz w rozpie 180 pts "sytych" rzeczy mniej. Więc supportujesz, ogólnie rzecz mówiąc, słabsze jednostki. Cena Teclisa go dobrze balansuje.

Poczekajmy jeszcze na sprostowanie co do Silesiana. Bo brak elfów w top20 poza jednym w wiadomo jaki sposób to chyba jakiś argument. No i kto w ogóle brał tego Teclisa, wszyscy-wszyscy czy prawie nikt.

Co do czarów w ramach jednego lora. Shadow: tafness, pitka, miasma, w cc tafness miasma brzytwa. Cokolwiek nie wpuścisz masz słabo.
W heavenie masz jeszcze przerzut jedynek. A jak masz scrolla na magu to jeszcze sygnaturę z beasta.

Cięcia dla zasady w imię jakichś abstrakcyjnych idei zostawmy dla ARcomu, was przecież stać na więcej.

Teclis jest mocny? Jest. Wystawialny. Jak się dobrą rozpę złoży to można pograć. Można też pograć bez Teclisa. Na pewno nie jest to auto-include, a wycenienie go na 550pts to auto-ban.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

to wszystko przez Furiona i Duka! Wygrali po masterze i zaczęło się wielkie banowanie imperium czy he. Bez znaczenia dla wszystkich jest to że zarówno w przypadku Imperium jak HE dawno nikt nie osiągną dobrego wyniku. Obie armie balansują się same na poziomie booka - proponuje zająć się naprawdę ważnymi sprawami jak nowe DE ,czy nie pocięte demony czy wreszcie wiecznie mocne VC..
Dębek pisze:
Lidder pisze:
To bardzo ciekawe, bo ja grałem 2x z HE na Silesianie i za każdym razem był Teclis.
i jaki był wynik gry między nami? 10-10 a grałeś funową rozpą na łukach....naprawdę uważasz na podstawie tych gier że HE wymagają jakieś korekty?
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Furion pisze: Poczekajmy jeszcze na sprostowanie co do Silesiana. Bo brak elfów w top20 poza jednym w wiadomo jaki sposób to chyba jakiś argument. No i kto w ogóle brał tego Teclisa, wszyscy-wszyscy czy prawie nikt

Ciekawe jak by się ta sytuacja zmieniła, gdyby za Teclisa można było używać dowolnego modelu.
Puszka Pandory, o immersji w grach
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Dziwny argument w kwestii masterowego powergamingu :P

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Mówię jak było wg. rozpisek. Z kim oprócz PiotraB grałeś Dębku?

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Z Masterem.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KrzysiekW
Wielki Śląski Ninja

Post autor: KrzysiekW »

Z tego co pamiętam, to Master miał jeszcze Teclisa.

edit: Ninja Dębek ;)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Zgadza się. 2/7 więc Teclis :D

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

przepraszam że go wystawiłem :cry: zbanujcie jeszcze AlitOnana bo też go miałem i goniłem moim WL na 3 kościach Dębkowe unity! Przegięcie! [-X
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

PiotrB pisze:przepraszam że go wystawiłem :cry: zbanujcie jeszcze AlitOnana bo też go miałem i goniłem moim WL na 3 kościach Dębkowe unity! Przegięcie! [-X
Lidder pisze:Zgadza się. 2/7 więc Teclis :D
No to sobie pogadaliśmy o wybieraniu czarów przed bitwą. :roll:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Przykro mi :( Nie wiem jakie dane mam Ci podać, aby można było z nich przepchnąć Wasz pomysł :D

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Lidder pisze:Przykro mi :( Nie wiem jakie dane mam Ci podać, aby można było z nich przepchnąć Wasz pomysł :D
Prawdziwe. 8)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Gracze HE obecni na Silesianie:
Miszta
Cichy
PiotrB