Dyskusja o balancing patchu

Rozwój i dyskusje na temat rozwiązań przywracających grze balans.

Moderator: Barbarossa

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Niektórych rzeczy nie trzeba tłumaczyć:

0-1 tank
0-1 hydra
0-1 treemen
0-1 flamers
0-1 wights

Każda z nich jest oczywista i powinna dać każdemu graczowi duże pole manewru na turnieju.

Obciecie bannerka VC i helmu także.
Zmniejszenie roli horrorów też
Ogry to wybryk GW, tak nieudany, że przerażający
DoW jest zapomnianym przez GW ciekawym podręcznikiem i należy u sie lekkie udoskonalenie
Bestie tracąc dostęp do Demonów i Mortali stały sie podręcznikiem bardzo osłabionym
Zostały moim zdaniem tylko Orki i Gobliny

Restricted to produkt uboczny.
Tak jak pisze Jankiel - bazujacy na CSach i trafiajacy do Tych co chca grać na CS

Tylko że jak Furionowy, czy Euro CS jest bardzo niedoskonały, bo nie ma doskonałego CS, można nadal wykręcać mocne rozpy w niektórych armiach, które przez pocięcie innych armii CSem b. duzo zyskują

Przykładem są tu DE. Dlatego nagle wyrośli przeciwnicy jak po deszczu właśnie tej armii. Bo sobie z nią nie radzą na BP+R, na co w nich narzekać - kurze tam wszystko jest mocne:

poczynając o hydry (ale już pocięta)
BG (a co znów żeby nic nie robiła)
Harpiach (jakoś mało przeciwników ale 3T bez save aż tak niektórych nie boli)
CoK (ale nadal głupota wiec luz)
hate na wszystkim prawie (tego nie ugryziemy)
Zostają przedmioty. Pok ( nie mogłem moim wypaśnym morderca pokonać z 7S 5A z przerzutem etc, który zabija smoki kichnięciem - ban)
RoH przycięli ale przecież mało to tak mocne ze trzeba pięciu bohaterów do trzymania - najlepiej w domu...

Żal wam , że wy nie macie :P
ale koniec z Pokiem i Rohem
To wszystko prowadzi do jeszcze większych cieć i po jakimś czasie nie będziesz miał czym grać, nie będzie kombinowania nad rozpiskami bo wszystko potniemy. A przecież tak nie można grać.

Bez cieć "R" DE są normalna armia, która potrzebuje jednej zmiany w BP - zredukowania wystawień Harpie na 0-3 oddziały

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Zafael, zapomniałeś o Chaos Dwarfach... Orki i Gobliny dostały podręcznik, a do DOW co jakiś czas dochodzą nowe oddziały (przedmioty - vide miragliano). CHD Army List nie zmienił się od bodaj 10 lat....pomijając zasady wystawiania zielonych dostosowane do 7 ed O&G.

Awatar użytkownika
Kokesz
Kretozord

Post autor: Kokesz »

Powiedziałbym, że raczej do DoW dochodziły od czasu do czasu jakiś nowości. W dzisiejszych czasach raczej już dochodzić nie będą. ChDecja ma pecha, że GW wypuściło słabe orki i gobosy.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

ChD
Nie potrzebuje bilansowania :roll:

Awatar użytkownika
Jasiuuu
Undead, Flying, Lucky Git

Post autor: Jasiuuu »

jakby gracze ChD sie zebrali i stworzyli ciekawą i zbalansowaną listę przedmiotów (vide włoskie przedmioty) nie widzę powodu dlaczego nie dopuścić tego na turach .

wieki z CHD nie grałem i nic dziwnego, granie 10 lat tak ubogim armylistem jest dość nudne :P , a taka mała iskierka może spowodować mały pożar krasnoludów chaosu :)

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

ChD jak najbardziej przydałyby się bonusy na miarę Ogrów/DoW/Bestii.
Jednocześnie z bonusowanie orków, również ChD powinno to objąć w równym stopniu (jesli będzie to dotyczyło jednostek, które oba armie posiadają).

Nad przedmiotami dla ChD można pomyśleć. Ponoć są jakieś ciekawe autorskie przedmioty dla Chadecji. LS mogłaby je przejrzeć, ew. poprawić gdzie trzeba i włączyć do ChD.

Pewnie wiele to nie zmieni, ale jeśli jakieś ChD pojawiają sie na turach dzięki chociażby niewielkiemu odświeżeniu to gra jest warta świeczki. Może to skłoni kilka osób do odkurzenia tych niemal "starożytnych figurek" obrosłych kurzem i pajęczynami :)

Promuje różnorodność armii na turniejach, zwłaszcza tych które wyginęły, dlatego jestem za bonusowaniem.

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Mysle, ze nie o przedmioty tutaj chodzi, bo te to Chd maja bardzo fajne ;) Problem lezy w jednostkach - 2 cory? Bullcentaury to jakis zart - jakby byli lekka to moznaby to przelknac, ale w takim stanie? Wiec w praktyce ChD moja jedynie earthshakera. W specjalach poza orkami (ktorych chyba nikt nie uzywa) maja death rocket, balisty oraz kompletnie nieprzydatnych sneaky gits. No, i przede wszystkim nie maja zasady relentles - co wg. mnie jest kompletnym nieporozumieniem ;) A szkoda armijki, bo klimat ma fantastyczny.

Kal_Torak
Masakrator

Przedmioty może mają fajne ale tyle co kot napłakał :)

Co do reszty zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. ChD powinny zostać przerobione, cokolwiek. Skoro jest armia nie ma sensu dawać jej umierać. Były już petycje w sprawie wydania nowych ChD. Głosowania. Ciągłe męczenie GW w ich sprawie. Dziwne to, bo w VI edycji GW było stać aby wydać Army List w White Dwarfie. Natomiast teraz to nawet gdyby ktoś koniem ich ciągnął to żadnego AL w WD nie zrobią. Czemu - to ja nie wiem, bo gdyby wydali napewno by zwiększyli sprzedaż swoich pozostałości ChD, lub poprostu zamiast jakiegoś nudnego artykułu czy kolejnego opisu jakieś głupiej bitwy wyszliby naprzeciw graczom, którzy posiadają armie ChD. No i ja tego zrozumieć poprostu nie potrafię.

Dlatego powinniśmy się pokusić o wydanie AL do ChD by LS. To byłby pierwszy poważny sprawdzian po BP - całego polskiego środowiska WFB. Skoro mamy mozliwości to chyba nie poto by z nich nie korzystać.

Same ChD są neutralnym gruntem do takich opercji. Poza tym są też możliwości - rary ChD można rozszerzyć o hellcannona co im się należy (napewno bardziej tam pasuje niż w Chaosie). BullCentaury dać do speciali i zretuszować odpowiednio. Możliwości są i to całkiem spore.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Post autor: ksch »

Kal_Torak - nie będę wchodził w polemikę dotyczącą konieczności wyjaśniania "wszystkich" punktów bp. Zastanów się jednak czy działko dow jest aż takim złem? Czy roh jest lepszy niż pok? Ale tak jak mówię: spierać się nie będę, bo i tak uważam, że w obecnej sytuacji bp jest bardzo dobrym projektem.
--
Krzysztof "ksch" Schechtel
ksch@gazeta.pl
gg 7052764
http://www.veto2ed.pl

Kal_Torak
Masakrator

BP samo w sobie, że wogóle egzystuje, że środowisko zdecydowało się na BP jest czymś bardzo ale to bardzo dobrym. Co już się znajduje w samym BP ma dla mnie nieco mniejsze znaczenie (ufam, że nawet jeśli są w nim jekieś potknięcia i nieścisłości to w żadnym wypadku nie niszczą gry w takim stopniu jak potrafi to GW). Dodatkowo więcej jest tego dobrego niż tego "złego" w BP. Mnie najbardziej interesuje to, żeby ten projekt był sukcesywnie rozszerzany, edytowany i ulepszany - nawet do pełnej niezależności od GW. WFB jest świetną grą. Smuci tylko fakt, że gra mogłaby być niewielkim wysiłkiem znacznie ale to znacznie lepsza. Najgorsze, że każdy jest tego świadomy i niemal każdy czułby się na siłach zrobić to lepiej. Co kolejna edycja GW powiela te same błady pisząc AB i zasady - czasem to prowadzi do flustracji. Nie sądze aby bylo inaczej w 8 ani w 20 edycji. Dlatego, chciałbym widzieć ciągły wzrost znaczenia środowiska i narzędzi takich jak BP, które będą stale ewoulować i naprawiać to co skopało GW. Przynajmniej mam nadzieję, że tak się stanie.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Armaty DoW będą dozwolone.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Kal_Torak - myślę podobnie. Co do treści BP powiem tak: LS wykazała się przy jego tworzeniu znakomitą intuicją, natomiast nie stworzyła katalogu zasad, którymi się kierowała. I wcale nie chciałem, żeby ktoś tłumaczył wszystkie swoje decyzje, ale już np. jankielowe "tniemy tylko te armie, które zdominowały mastery" - już jakąś zasadą jest. Albo "uwalamy te części dow, które są idealnym uzupełnieniem słabych punktów w armiach" (z czym się akurat nie zgadzam), dlatego wypada działko, ciężka kawaleria i manflyersi. Natomiast obecna sytuacja jest taka, że kiedy ktoś pisze o pok to dowiaduje się, że nie ruszamy, bo DE nie wygrały mastera. No dobrze, ale na dwóch hydrach też nie wygrały, a jednak jest to przycięte. Piszesz Kal_Torak, że double rare to oczywiste obrzydlistwo (w odniesieniu do czołgu czy treemana), być może, ale jak się to będzie miało do monster trucka lizaków? Też obrzydlistwo?
Gdyby, było kilka wskazówek, jaki wpływ na rozgrywkę jest przesadą (mam na myśli itemy, cechy oddziałów czy armii) i będzie obcinany, a jaki nie, to byłoby mniej pyskówek. Ot i wszystko.
@Jankiel
Trzymam Cię za słowo, bo chociaż sam działka nie używam to jednak mocno się zdziwiłem, że akurat ono jest zbanowane.
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Gdyby, było kilka wskazówek, jaki wpływ na rozgrywkę jest przesadą (mam na myśli itemy, cechy oddziałów czy armii) i będzie obcinany, a jaki nie, to byłoby mniej pyskówek. Ot i wszystko.
To wszystko jest porozrzucane w wielu miejscach na forum, relacjach z turniejów, pojedynczych bitew, rozpisek etc.
Są jednostki, które ewidentnie wypaczają grę, bo część armii nie ma ich jak ruszyć, a same z siebie wygrywają bitwy (hydry są praktycznie nie do ruszenia dla elfów, czołgi dla bretki czy WE, wraithy dla masy armii) nie mają słabych stron i nie ma ich jak zatrzymać. PoK natomiast sam z siebie bitwy nie wygra, a jego jedyne działanie polega na mozliwości zatrzymania jakiegos przegiętego large targeta.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

Jankiel pisze:Są jednostki, które ewidentnie wypaczają grę, bo część armii nie ma ich jak ruszyć, a same z siebie wygrywają bitwy
Star dragon mieści się w tej kategorii czy nie?
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Nie, bo kosztuje prawie 700 pts i jest jeden. Podobnie jak bloodthirster, smok DE i inne tego typu jednostki. Obcinają liczbę herosów, powodując osłabienie ochrony magicznej. To już chyba wystarczy

Awatar użytkownika
ksch
Masakrator
Kontakt:

No to jest konkret :-) Chociaż wciąż można mieć 4ds i 4dd, więc ta ochrona magiczna, aż tak słaba nie jest, lecz racji odmówić Ci nie można :-D
--
ksch@gazeta.pl
gg 7052764

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Pozdrowienia dla graczy DE:

If you are a dark elf player though the current vogue is not to argue with DE being overpowered, rather you should only state how much better DOC have it than DE, refer as many times as you can to T3 and use the word tactics as many times as possible in each post. At all times seek to maintain the illusion that DE players have incredible playing skills compared to all other players whilst daemon and VC players are in some manner mentally impaired.
podpis nieregulaminowy - administracja

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Gdyby DE były tak mocne, jak demony czy VC, to tydzień po wyjściu kodeksu gro graczy pomalowałoby swoich halabardników i fasty sprayem na czarno, dokliło driadom skrzydełka i ulepiło sobie hydrę z modeliny.

Nigdy nie twierdziłem, że DE są słabe, ani na starym, ani na nowym kodeksie :P

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

:lol:

Dobre Malal. Uśmiałem się :D I ogólnie popieram Cię w opinii, że DE są przejebiście mocne.
W tym tekscie zabrakło tylko jeszcze argumentów:
"DE nie zdominiwały stołów jak VC i DoCH"
"poczekajmy aż zaczną wygrywać mastery, bo na razie to bezpodstawne gadanie"
"PoK i RoH nie można zbanować - inne armie mają bardziej przegiete itemy"
"prawdziwi twardziele grają bez restricted - reszta to mięczaki i no-skille"

Awatar użytkownika
Chory
Oszukista

Post autor: Chory »

Nigdy nie twierdziłem, że DE są słabe, ani na starym kodeksie
No na starym kodeksie to była maszynka do mielenia :D :wink:

ODPOWIEDZ