Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Vallarr »

Interpretacja warunkowych one use only "jesli zaistnieje warunek, to one use only dziala az do konca istnienia, nie tylko 1wszy raz" to imho jazda po bandzie. Token of the Damsel w brecie wg tego powinien dzialac az nie oberwie rany? W koncu first wound suffered, wywarduje i ciagle ma full ran, wiec warunek ciagle dziala, one use only nie spada :roll:

Niezbyt rozumiem jak mozna uzasadnic taka interpretacje, jaka powszechnie obowiazuje. Dyskutowal to ktos czy "przyjelo sie" jak magiczne tarcze dla bsb?

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Przedmiot aktywuje się po zajściu pewnego warunku, po czym dopóki pewien warunek jest zachowany działa i nie może już aktywować się ponownie (bo ma one use only), proste.
Queek.

Cibi
Mudżahedin

Post autor: Cibi »

Poszedłbym z interpretacją jeszcze dalej - w momencie, kiedy wearer zostaje na jednej ranie, dostaje warda na 2+, który od tej pory działa już non stop, nawet jeśli wearer się uleczy.
Tak przynajmniej dla mnie brzmi opis.

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Co się dzieje kiedy Fanatyk OnG wpada w Manglera lub na odwrót?
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

wypłacają hity? Nie mam booka do orasów pod ręką ale jeżeli nie ma tam żadnych jaj w wordingu to wpłacą sobie hity.

katerek
Masakrator

No tak ale który pierwszy? Może się to okazać kluczowe w przeżywalności jednego z nich :)...Czy może zgodnie z inicjatywą?

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Powinny wypłacać jednocześnie, czyli raczej oba do piachu :)
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

katerek
Masakrator

@Jasif z doświadczenia wiem że "powinny" nie ma prawa bytu jeśli chodzi o zasady WFB. Poza tym w AB nie ma mowy o tym że przy trafieniu Mangler<->Fanatyk mamy 2 zgony.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Jak tak teraz o tym myślę, to przecież wszystko jest jasne (IMO) : w fazie Compulsory movement wykonujesz ruchy po kolei, więc, jeśli np. najpierw ruszysz Manglera, który wpadnie w Fanola, to Mangler wypłaca hity Fanolowi. Jeśli ruch Fanola sprawia, że wbija się w Manglera, to Fanol wypłaca hity Manglerowi, zgodnie z zasadami, nie? Chociaż wording może mieć tu znaczenie (nie mam booka przed oczami), bo Fanol teoretycznie (?) jest oddziałem, który "przechodzi" przez Manglera... No nie wiem, może wklej zasady?
P.S. Tak, wiem, że WFB =/= rozsądek :wink:
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

katarek W obie jednostkach zasady aktywnych (kiedy w coś wchodzą) jak i pasywne (kiedy ktoś w nie wchodzi) zaczynają działać kiedy ktoś je lub same kogoś "dotkną" "move into contact". Wypłaca wtedy hity a później masz opisane co się po tym zetknięciu dzieje z fanatykiem /manglerem. Więc wypłacają jednocześnie.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Egrim
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: Egrim »

Witam
Great Weapony bija zawsze ostatnie nawet jak szarzuje?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Egrim pisze:Witam
Great Weapony bija zawsze ostatnie nawet jak szarzuje?

Pozdrawiam
Tak, witamy w 8 edycji :)

Pozdrawiam

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

LuciusII pisze:katarek W obie jednostkach zasady aktywnych (kiedy w coś wchodzą) jak i pasywne (kiedy ktoś w nie wchodzi) zaczynają działać kiedy ktoś je lub same kogoś "dotkną" "move into contact". Wypłaca wtedy hity a później masz opisane co się po tym zetknięciu dzieje z fanatykiem /manglerem. Więc wypłacają jednocześnie.
Potwierdzam. Inicjatywa ma znaczenie tylko w combacie. Sam wybierasz co ruszasz pierwsze, nie ruszają się na raz tylko w kolejności wskazanej przez gracza natomiast hity już idą równo. Ten na którego się weszło ginie za wejście na niego a ten co wszedł dostaje dodatkowe hity za wejście.

Awatar użytkownika
gerald_tarrant
Masakrator

Post autor: gerald_tarrant »

jak w końcu jest z niemodyfikowalną LD?
bierze się zawsze najwyższą w oddziale? czy danego bohatera?
np. dla potrzeb 0 death, czy Cygora

Cibi
Mudżahedin

Najwyższą w oddziale. Toż uściślenia przecież jasno to określają.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Unmodified Leadership a czar "0" (Spirit leech) z lore of death
"Unmodified leadership na potrzeby tego czaru to, zgodnie z FAQ, najwyższa wartość Ld w oddziale, nie uwzględniając modyfikatorów ani zasady "inspiring presence".
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Obrazek

czy aby na pewno bierze sie najwyzsza liderke z oddzialu przeciwko cygorowi?
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Cibi
Mudżahedin

Tu nie ma nic o unmodified leadership - więc może zdawać na najwyższej w oddziale, na generalskiej, jeśli jest w zasięgu, na zmodyfikowanej przez sztandar i co tam jeszcze komu przyjdzie do głowy ;]

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Co się dzieje jeśli wymuszony ruch Doomwheela wyprowadził go poza stół? Z army booka (w erracie) został usunięty paragraf o powrocie w następnej własnej fazie ruchu, a RB wyraźnie zaznacza, że tylko jednostki uciekające lub goniące mogą opuścić pole bitwy (str. 27). W takim sytuacji więc:

1. Doomwheel wyjeżdża i nie wraca.
2. Doomwheel zatrzymuje się 1" od granicy i nic się nie dzieje.
3. Doomwheel traktuje granicę pola bitwy jako nieprzebyty teren i dostaje uderzenia tak jakby w niego wjechał, po czym cofa się 1".
4. Doomwheel wyjeżdża i wraca w następnej turze tak jakby gonił (wersja AB przed erratą).
5. Żadna z powyższych
6. Wszystkie z powyższych ;)

Awatar użytkownika
Jacek_Azael
Masakrator

Post autor: Jacek_Azael »

Witam, mam pytanie. Dwóch znanych w środowisku graczy mówi o jednej sytuacji, dwie różne interpretacje, a mianowicie:
Czy noble na orle ma podstawkę 40x40 czy 50x50?
Głowę dałbym sobie uciąć, że 40x40, ale usłyszałem te dwie wersje.
Pzdr.
P.S. A i jeszcze jedno, mam stubborna na 9Ld, przeciwnik ma sztandar -2Ld i mówi mi, że na 7Ld muszę zdać, nie wiem jak to jest teraz, w 7ed. zdawałem na niemodyfikowanym Ld, a teraz?
-"Im dalej w las, tym więcej drzew"
-"To mały krok dla człowieka, ale dla karła, normalny...;-)"
Obrazek
P.S.WE rare 8ed. ;-p

Zablokowany