Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok
Interpretacja warunkowych one use only "jesli zaistnieje warunek, to one use only dziala az do konca istnienia, nie tylko 1wszy raz" to imho jazda po bandzie. Token of the Damsel w brecie wg tego powinien dzialac az nie oberwie rany? W koncu first wound suffered, wywarduje i ciagle ma full ran, wiec warunek ciagle dziala, one use only nie spada
Niezbyt rozumiem jak mozna uzasadnic taka interpretacje, jaka powszechnie obowiazuje. Dyskutowal to ktos czy "przyjelo sie" jak magiczne tarcze dla bsb?
Niezbyt rozumiem jak mozna uzasadnic taka interpretacje, jaka powszechnie obowiazuje. Dyskutowal to ktos czy "przyjelo sie" jak magiczne tarcze dla bsb?
Jak tak teraz o tym myślę, to przecież wszystko jest jasne (IMO) : w fazie Compulsory movement wykonujesz ruchy po kolei, więc, jeśli np. najpierw ruszysz Manglera, który wpadnie w Fanola, to Mangler wypłaca hity Fanolowi. Jeśli ruch Fanola sprawia, że wbija się w Manglera, to Fanol wypłaca hity Manglerowi, zgodnie z zasadami, nie? Chociaż wording może mieć tu znaczenie (nie mam booka przed oczami), bo Fanol teoretycznie (?) jest oddziałem, który "przechodzi" przez Manglera... No nie wiem, może wklej zasady?
P.S. Tak, wiem, że WFB =/= rozsądek
P.S. Tak, wiem, że WFB =/= rozsądek
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
katarek W obie jednostkach zasady aktywnych (kiedy w coś wchodzą) jak i pasywne (kiedy ktoś w nie wchodzi) zaczynają działać kiedy ktoś je lub same kogoś "dotkną" "move into contact". Wypłaca wtedy hity a później masz opisane co się po tym zetknięciu dzieje z fanatykiem /manglerem. Więc wypłacają jednocześnie.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro.
- Barbarossa
- Mniejsze zło
Tak, witamy w 8 edycjiEgrim pisze:Witam
Great Weapony bija zawsze ostatnie nawet jak szarzuje?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Potwierdzam. Inicjatywa ma znaczenie tylko w combacie. Sam wybierasz co ruszasz pierwsze, nie ruszają się na raz tylko w kolejności wskazanej przez gracza natomiast hity już idą równo. Ten na którego się weszło ginie za wejście na niego a ten co wszedł dostaje dodatkowe hity za wejście.LuciusII pisze:katarek W obie jednostkach zasady aktywnych (kiedy w coś wchodzą) jak i pasywne (kiedy ktoś w nie wchodzi) zaczynają działać kiedy ktoś je lub same kogoś "dotkną" "move into contact". Wypłaca wtedy hity a później masz opisane co się po tym zetknięciu dzieje z fanatykiem /manglerem. Więc wypłacają jednocześnie.
- gerald_tarrant
- Masakrator
jak w końcu jest z niemodyfikowalną LD?
bierze się zawsze najwyższą w oddziale? czy danego bohatera?
np. dla potrzeb 0 death, czy Cygora
bierze się zawsze najwyższą w oddziale? czy danego bohatera?
np. dla potrzeb 0 death, czy Cygora
Unmodified Leadership a czar "0" (Spirit leech) z lore of death
"Unmodified leadership na potrzeby tego czaru to, zgodnie z FAQ, najwyższa wartość Ld w oddziale, nie uwzględniając modyfikatorów ani zasady "inspiring presence".
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
Co się dzieje jeśli wymuszony ruch Doomwheela wyprowadził go poza stół? Z army booka (w erracie) został usunięty paragraf o powrocie w następnej własnej fazie ruchu, a RB wyraźnie zaznacza, że tylko jednostki uciekające lub goniące mogą opuścić pole bitwy (str. 27). W takim sytuacji więc:
1. Doomwheel wyjeżdża i nie wraca.
2. Doomwheel zatrzymuje się 1" od granicy i nic się nie dzieje.
3. Doomwheel traktuje granicę pola bitwy jako nieprzebyty teren i dostaje uderzenia tak jakby w niego wjechał, po czym cofa się 1".
4. Doomwheel wyjeżdża i wraca w następnej turze tak jakby gonił (wersja AB przed erratą).
5. Żadna z powyższych
6. Wszystkie z powyższych
1. Doomwheel wyjeżdża i nie wraca.
2. Doomwheel zatrzymuje się 1" od granicy i nic się nie dzieje.
3. Doomwheel traktuje granicę pola bitwy jako nieprzebyty teren i dostaje uderzenia tak jakby w niego wjechał, po czym cofa się 1".
4. Doomwheel wyjeżdża i wraca w następnej turze tak jakby gonił (wersja AB przed erratą).
5. Żadna z powyższych
6. Wszystkie z powyższych
- Jacek_Azael
- Masakrator
Witam, mam pytanie. Dwóch znanych w środowisku graczy mówi o jednej sytuacji, dwie różne interpretacje, a mianowicie:
Czy noble na orle ma podstawkę 40x40 czy 50x50?
Głowę dałbym sobie uciąć, że 40x40, ale usłyszałem te dwie wersje.
Pzdr.
P.S. A i jeszcze jedno, mam stubborna na 9Ld, przeciwnik ma sztandar -2Ld i mówi mi, że na 7Ld muszę zdać, nie wiem jak to jest teraz, w 7ed. zdawałem na niemodyfikowanym Ld, a teraz?
Czy noble na orle ma podstawkę 40x40 czy 50x50?
Głowę dałbym sobie uciąć, że 40x40, ale usłyszałem te dwie wersje.
Pzdr.
P.S. A i jeszcze jedno, mam stubborna na 9Ld, przeciwnik ma sztandar -2Ld i mówi mi, że na 7Ld muszę zdać, nie wiem jak to jest teraz, w 7ed. zdawałem na niemodyfikowanym Ld, a teraz?