nowe modele i unity?
Moderator: #helion#
Re: nowe modele i unity?
Tez go kocham. No ale idzie sie dobrze naparzac bez niego :p
Zapalam mu znicz (*)
zegnam rowniez flagusi (*) chlopacy juz calkiem zblakali.
Zapalam mu znicz (*)
zegnam rowniez flagusi (*) chlopacy juz calkiem zblakali.
Czołg jest i był zerojedynkowy. Albo rozjeżdżał wroga albo spadał w 1 turze. Teraz jest podobnie. Jakoś nie widzę różnicy w jego skuteczności.
Kuraków to max 6 w unicie. Osobiście obstawiam wystawianie 5 z pełnym commandem.
Kawaleria dostała trochę boosta więc będzie się częściej pojawiać jako poważne wsparcie regonów piechoty.
Tylko czekać na modele z nowymi bardingami (stylistyka podobna do bardingów demigryfów i kapitana).
Co do Flagusi: przestali być opcją must have ale nadal są grywalni (zwłaszcza z boostami).
Pamiętajcie że oprócz nowych boostów z wozów mają standardowe od magów. Czyli nadal będzie birona i SoL plus bonusy do hitowania:P
Kuraków to max 6 w unicie. Osobiście obstawiam wystawianie 5 z pełnym commandem.
Kawaleria dostała trochę boosta więc będzie się częściej pojawiać jako poważne wsparcie regonów piechoty.
Tylko czekać na modele z nowymi bardingami (stylistyka podobna do bardingów demigryfów i kapitana).
Co do Flagusi: przestali być opcją must have ale nadal są grywalni (zwłaszcza z boostami).
Pamiętajcie że oprócz nowych boostów z wozów mają standardowe od magów. Czyli nadal będzie birona i SoL plus bonusy do hitowania:P
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Jeszcze do tego dojdzie, że ja, przeciwnik czołgu (nawet w 7 edycji go nie lubiłem) będę teraz obrońcą tego stalowego potwora.
Aktualne zasady uważam za naprawdę bardzo fajne, co prawda armata teraz będzie średnio używana (ze względu na konieczność strzelania do przodu i brak wheeli czołgu ze względu na random movement), ale dzięki temu będę mniej woundów tracić przez rzucanie na niej missfire.
@Reyki czy nie zauważyłeś tego, że czołg z 1 woundem nadal może generować ze 3 punkty pary i najgorsze co się może stać to strata d6 wyprodukowanych SP i 2d6 hitów z S2 dla niego i unitu obok? A najlepsze to np brak możliwości strzelenia z działa w tej turze.
Wcześniej jak czołg miał 5 woundów to już często nic nie robił... Teraz będzie mógł latać po 18 cali nawet na ostatnim woundzie.
Tak czy owak fajnie, że są różne poglądy na jednostki, to zapowiada różne style gry. Chociaż stawiam, że prawie wszystkie będą ofensywne.

Aktualne zasady uważam za naprawdę bardzo fajne, co prawda armata teraz będzie średnio używana (ze względu na konieczność strzelania do przodu i brak wheeli czołgu ze względu na random movement), ale dzięki temu będę mniej woundów tracić przez rzucanie na niej missfire.

@Reyki czy nie zauważyłeś tego, że czołg z 1 woundem nadal może generować ze 3 punkty pary i najgorsze co się może stać to strata d6 wyprodukowanych SP i 2d6 hitów z S2 dla niego i unitu obok? A najlepsze to np brak możliwości strzelenia z działa w tej turze.

Wcześniej jak czołg miał 5 woundów to już często nic nie robił... Teraz będzie mógł latać po 18 cali nawet na ostatnim woundzie.

Tak czy owak fajnie, że są różne poglądy na jednostki, to zapowiada różne style gry. Chociaż stawiam, że prawie wszystkie będą ofensywne.

Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
Bziamek. Zauważyłeś jakieś armie defensywne w 8 ed? Przez cover i hard cover branie strzelania BS-owego się nie opłacało. Jedyne co miało jakieś szanse na w miarę normalne strzelanie to fasty i maszynki.
Czołg faktycznie mobilniejszy ale nadal jak dostanie z klopy albo pity to się składa. Czyli znów pozostaje zerojedynkowy.
Czołg faktycznie mobilniejszy ale nadal jak dostanie z klopy albo pity to się składa. Czyli znów pozostaje zerojedynkowy.
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Jak dostanie z klopy jak nawet straci 6W to deklarujesz 3 punkty pary i szafa gra
. Kiedyś dostał 4 to już faktycznie z niego pożytek żaden był.
I czemu od pitki się składa? Zdajesz normalnie na inicjatywie inżyniera.
Przecież to jest po prostu rydwan, a inżynier to jego załoga.
Co więcej w combacie inżynier bije ten swój jeden atak, a przeciwnik musi trafić po WS załogi czyli nie trafia z automatu.
Już pomijam to, że można kulnąć na czołg jakiś WS 10 i będzie naprawdę trudny do trafienia nie mówiąc o zranieniu czy zabiciu. 
I jeszcze przez pitki będzie wtedy ładnie skakać. :p

I czemu od pitki się składa? Zdajesz normalnie na inicjatywie inżyniera.

Co więcej w combacie inżynier bije ten swój jeden atak, a przeciwnik musi trafić po WS załogi czyli nie trafia z automatu.

I jeszcze przez pitki będzie wtedy ładnie skakać. :p
- Brushlicker
- Falubaz
- Martin von Carstein
- Kradziej
Po naszemu (po mojemu) to co najwyżej łucznicy.handguny (po waszemu kusze )
Może zresztą altara nie będę brał? W końcu liderka z regonu przechodzi do dętek... a tani WP niech się na coś przydadzą.
Jedynie te ogniste ataki... to się zawsze przyda.
Grunt to mieć Demi-misie i rajtarów, a może nawet śmiecio-knighci przejdą...
- Brushlicker
- Falubaz
@ Jochny. Ci inżynierowie to taki bufor bezpieczeństwa by mogli w jedną turę ogarnąc park maszynowy.
Poza tym taki gość z odpowiednim combo daje ciekawy efekt:
+1 to hit, strzelanie do pojedynczego modelu nawet walczącego, boost na płonące i magiczne i mamy mordercę eterycznych paskud blokujących nasze unity.
Poza tym taki gość z odpowiednim combo daje ciekawy efekt:
+1 to hit, strzelanie do pojedynczego modelu nawet walczącego, boost na płonące i magiczne i mamy mordercę eterycznych paskud blokujących nasze unity.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Co do inżynierów to ja na przykład nie będę ani jednego używać. 
No można jeszcze pomyśleć z helblasterem czy helstormem (przerzut artyleryjki i BS 4 brzmi bardzo fajnie gdy strzelasz wszystkie placki indirectem i wszystkie przesuwasz o taką sama ilość cali), ale poza tymi eksperymentalnymi zabawkami to imo inżynier raczej nie będzie już występować w rozpiskach imperialnych.
Wolę za te 65 pkt wrzucić witch huntera czy kolejnego WP.

No można jeszcze pomyśleć z helblasterem czy helstormem (przerzut artyleryjki i BS 4 brzmi bardzo fajnie gdy strzelasz wszystkie placki indirectem i wszystkie przesuwasz o taką sama ilość cali), ale poza tymi eksperymentalnymi zabawkami to imo inżynier raczej nie będzie już występować w rozpiskach imperialnych.
Wolę za te 65 pkt wrzucić witch huntera czy kolejnego WP.
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 17:41 przez Bizim, łącznie zmieniany 2 razy.
Łowca czarownic z myśłiwymi ma potencjał. Jednak to nadal unit podatny na fireballe i inne pociski. Niska liderka i panika.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Reyki gdzieś ty znalazł, że ataki podbite modlitwą są magiczne, albo że inżynier może strzelać do combatu.
Z tego co pamiętam, to na stronie GW coś tam na ten temat było, ale hochland ma przecież tylko snipera, a sniper nie daje strzelania do combatu.
Już nie przesadzajmy z tą paniką WH ma przecież ld 8, a to nie jest jakieś wybitnie niskie ld.

Z tego co pamiętam, to na stronie GW coś tam na ten temat było, ale hochland ma przecież tylko snipera, a sniper nie daje strzelania do combatu.

Już nie przesadzajmy z tą paniką WH ma przecież ld 8, a to nie jest jakieś wybitnie niskie ld.

Panowie wiecie coś może na temat pistolierśó i outridersów ? Bardzo był bym wdzięczny za info
Mam nadzieję że chociaż tańsi są ;]

- Martin von Carstein
- Kradziej
wychwa pisze:Panowie wiecie coś może na temat pistolierśó i outridersów ? Bardzo był bym wdzięczny za infoMam nadzieję że chociaż tańsi są ;]
Po staremu jak Big B pisał. Co nie przeszkadza mi ich brać.

Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 17:50 przez Martin von Carstein, łącznie zmieniany 1 raz.
Z tego co pamiętam są tacy sami, a nie czekaj szef pistoliersów może sobie teraz wykupić wielolufową rusznicę zamiast pistoletów.
Poza tym powtarzalny pistolet ma teraz nareszcie zasięg 12''.
Bo w starym booku miał 8'', bo FAQ zasięgu nie zaktualizował do nowych pistoletów...

Poza tym powtarzalny pistolet ma teraz nareszcie zasięg 12''.

Bizim. Nie myl hochlanda na sierżancie handgunnerów czy outriderów z hochlandem na inzynierze:P
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
@Reyki
A czym on choroba jasna się różni... W opisie imperialnych zabawek nigdzie nie było jakiegoś specjalnego inżynierskiego hochlanda. xd
@ismael
Czołg - taka podstawka jaką masz w pudełku czyli rydwanowa.
Łowca czarownic ma statsy na stronie GW znane od dawna, taki warrior priest z niego jest w statsach. Może być z buta albo latać na latającym dywanie (ma 50 pkt na magiczne).
A czym on choroba jasna się różni... W opisie imperialnych zabawek nigdzie nie było jakiegoś specjalnego inżynierskiego hochlanda. xd
@ismael
Czołg - taka podstawka jaką masz w pudełku czyli rydwanowa.
Łowca czarownic ma statsy na stronie GW znane od dawna, taki warrior priest z niego jest w statsach. Może być z buta albo latać na latającym dywanie (ma 50 pkt na magiczne).

Ten Łowca Czarownic to postać której mi zawsze brakowało w imperium. Kiedyś nawet, zaraz po tym jak pojawiły się pierwsze nowinki o nowym podręczniku do Imperium pisałem o tym, że fajnie by było gdyby się pojawił taki łowca czarownic.Bizim pisze:Łowca czarownic ma statsy na stronie GW znane od dawna, taki warrior priest z niego jest w statsach. Może być z buta albo latać na latającym dywanie (ma 50 pkt na magiczne).
To był oprócz Ulryka jeden z punktów na mojej liście życzeń i proszę. Szkoda, że nie ma opcji dosiadania jakiegoś środka lokomocji. Myślę, że na bank pojawi się w moich rozpiskach.
Dodam jeszcze, że teraz mogę ruszyć pełną parą i kontynuowac tworzenie mojej armii Ulryka. Szkoda, że się jednak nie pojawił w nowym podręczniku. Pewnie Ulryk i Morr wprowadzili by trochę urozmaicenia i możliwości w nowym podręczniku zwłaszcza dla ich wielkich fanów którzy muszę się znowu obejść z niczym i kombinować...

Zamiast kurczaków będą wilczki ;> W sumie bardziej mi pasuje taka opcja na podstawkach 50/75 niż kawaleryjskich, a thunderwolfy od gwiedznych wilków nadają się do tego idealnie...
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2012, o 18:50 przez Kefas, łącznie zmieniany 1 raz.