PKS - komentarze
Moderator: swieta_barbara
Re: PKS - komentarze
Daj palec a ugryzie cie w rękę. Banner powinien być po prostu + 100 pktów i to nie do rozpiski a do jego kosztu (bo tyle jest wart punktowo) i skończyło by się biadolenie bo byłby tylko BSB jak powinien być. Ale takie rozwiązanie też jest nie najgorsze.
Niestety - nie rozumiem tego tak jak ty.PiotrB pisze:naprawdę nie rozumiecie że cała siła tego baneru polega na tym że kosztuje tylko 50 pk i może być na oddziale?
Całą siłą banneru jest wyłączenie magii w stosunku do 1 kluczowego deathstara w armii. Za raptem 50 pkt, których nie ma jak wyjąć.
Inaczej niż zabijając ten oddział.
Fakt, że dodatkowo 1 z armii nie ma (oprócz 1 czaru - Transmutacji) żadnych narzędzi przeciw temu oddziałowi jest już skrajnie absurdalny.
Zaproponowana przez nas kara jest naprawdę mało dotkliwą, jeżeli przyjrzysz się temu na spokojnie. To nie jest tak, że BSB jest tak dużo łatwiej wyjąć. Ale przynajmniej można.
Myślę Piotrze, że Twoja optyka jest niestety zaburzona przez klasyczny syndrom "tną moją armię". Ale wierzę, że po spokojnym przemyśleniu dojdziesz do wniosku, że ta drobna kara nie wpłynie aż tak znacząco na moc HE, jak teraz sugerujesz.
edit: dodam tylko, że zdaniem najlepszego obecnie gracze HE w Polsce:
W większości tychże (match-upów, w których gra BoWD - przyp. JK) to pomijalna drobnostka albo nie działa wcale.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, o 11:32 przez JaceK, łącznie zmieniany 1 raz.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami
o - i to była mądra odpowiedź- dziękuję - być może masz racje z tym syndromem - wynika to z faktu przeczytałem niedawno proponowane ograniczenia etc i do dziś się częsę jak o tym myślę - ot taka mała trauma Zdrówko!
Padło bardzo ważne pytanie. Jak rozumieć zapis -N punktów? Zmienia się rozmiar naszej rozpiski czy tyle punktów jest "pustych"? Jak rozumieć zapis dot. Epidemiusa demonów wyżej wymienionym podejściu? A tak przy okazji na razie zapis mi się podoba ponieważ w armii demonów nie ma ani jednego modelu z mark of Nurgle
@PiotrB nie martw się, my też kiedyś będziemy w Twoim wieku xD
@PiotrB nie martw się, my też kiedyś będziemy w Twoim wieku xD
- RedScorpion
- Falubaz
@Lidder
Armia poddana modyfikatorom do formatu punktowego wystawia się zgodnie z tym formatem bez
modyfikacji. Przykładowo, armie na 2400 punktów, otrzymujące modyfikację o +/- 100 punktów
(czyli odpowiednio 2500 lub 2300 punktów) nadal podlegają limitom 600 punktów na lordów,
wymogowi minimum 600 punktów na jednostki podstawowe itd.
Obiektywnie rzecz ujmując koszt tego banneru to jawne nieporozumienie. Jest znacznie lepszy niż poprzedni BoWD, a mimo to staniał. Większym od samej wartości punktowe problemem jest jednak to, że może go brać niemal każdy unit, bez konieczności wystawiania niegrywalnego, jak to niesłusznie stwierdziłeś, BsBka. Przypomnę Ci, że w czasach starego BoWD był on badzo często wystawiany, siłą rzeczy na BsB. Jak to zatem możliwe, że ten sam model (BsB z BoWD) po zmianie booka, ze znacznie lepszym i tańszym sztandarem stał się raptem niegrywalny? Wydaje mi się, że najzwyklej w świecie nie oceniasz sprawy racjonalnie i obiektywnie i stąd się bierze cały problem.PiotrB pisze:kosztem niegrywalnego bsb- dzięki!
Jeśli chodzi o karę 100 pkt za sztandar na unicie to warto zauważyć, że przy klocu 30 WL dostajemy upgrade, który podnosi de facto wartość tego unitu o 150 pkt. Wychodzi zatem 5 pkt na modelu, co podnosi realny koszt takiego WL do 18 pkt za szt. W mojej ocenie i chyba zdaniem innych członków PKS jest to koszt rozsądny.
Kwestia wyboru 8 czarów przed turniejem była moim zdaniem najlżejszą możliwą formą ograniczenia tych speców.
Furion grając HE wygrywa lige. mam nadzieje ze widzisz różnice.Crusader pisze:Przecież HE wygrywają ligę.
Ja jestem za -100 na oddziale. albo -100 jesli na WLach.
(-100 jesli na WLach - złoty środek)
pozdrawiam
"Our weapons cut through them like blade through air!"
"Double or nothing, aim for his cock"
"Double or nothing, aim for his cock"
- Azurix
- Szef Wszystkich Szefów
- Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"
W sumie ciekawy pomysł, aby dodać do tego ograniczenia tylko WL. Nie będzie się opłacało brać tego na PG, bo tam musi być Razor Standard, więc może SMi czy DP staną się wreszcie jakąś alternatywą dla WL
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Dziwi mnie u niektórych osób komentujacych pracę nad PKS tendencja do cięcia rzeczy analogicznych.
Np. tnijmy teclisa i Kairosa tak samo. Niby czemu?
Wierzę, że twórców PKS stać będzie na więcej obiektywizmu i na spojrzenie relatywne, bo ograniczenia powinny być robione w oparciu o analizę meta, a nie o założenia w "próżni".
Wierzę, że twórców PKS stać będzie na więcej obiektywizmu i na spojrzenie relatywne, bo ograniczenia powinny być robione w oparciu o analizę meta, a nie o założenia w "próżni".
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
bo przez to, że działają tak samo to tak samo zaginają turniejową mechanikę battla?Bearded Unclean 'Un pisze:Dziwi mnie u niektórych osób komentujacych pracę nad PKS tendencja do cięcia rzeczy analogicznych.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
To dlaczego Sword of Might ma inne koszty punktowe w każdej armii? Przecież zawsze daje +1S w walce?Karli pisze:bo przez to, że działają tak samo to tak samo zaginają turniejową mechanikę battla?
Gdyby zasady specjalne Teclisa i Kairosa oraz armie HE i DOC były identyczne to by nie było dyskusji dlaczego tak samo się ich ogranicza.
Lidder pisze:To dlaczego Sword of Might ma inne koszty punktowe w każdej armii? Przecież zawsze daje +1S w walce?Karli pisze:bo przez to, że działają tak samo to tak samo zaginają turniejową mechanikę battla?
Gdyby zasady specjalne Teclisa i Kairosa oraz armie HE i DOC były identyczne to by nie było dyskusji dlaczego tak samo się ich ogranicza.
Wiem że gracze ETC żyją w świecie 7-ódmej edycji i marzą o jej powrocie ale od kilku lat mamy 8-smą (wiem wiem w ETC prawie bez zmian po tych wszystkich ścięciach ale jednak) i Sword of might kosztuje tyle samo dla każdego.
Jesteś o krok od zrozumienia tego co napisałem.
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
To jest ta sama mechanika jedynie w "próżni" a w realnych warunkach mamy do czynienia z całkowicie innymi armiami i interakcjami miedzy tymi herosami a resztą armii.
Dlatego to wcale nie jest takie oczywiste, ze ban jednego musi oznaczac ban drugiego.
Idąc tym tokiem rozumowania podejmuje się sporo decyzji w ramach ETC, i to nie zawsze jest przemyslane i słuszne.
Mam nadzieję, ze PKS będzie tworzony i supportowany nieco inaczej
Dlatego to wcale nie jest takie oczywiste, ze ban jednego musi oznaczac ban drugiego.
Idąc tym tokiem rozumowania podejmuje się sporo decyzji w ramach ETC, i to nie zawsze jest przemyslane i słuszne.
Mam nadzieję, ze PKS będzie tworzony i supportowany nieco inaczej
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
mhm nagle przy HE wszyscy wrzeszczą wniebogłosy że coś jest nie tak? Rozumiem jak wcześniej pisałem równi i równiejsi? Niestety jeżeli już coś tniemy to trzeba to ciąć równo każdemu.
Bo logika jaką zaprezentowano wcześniej w obronie np banneru:
"Banner jest przegięty, jest niezbalansowany, ale HE go potrzebują żeby być na topie każdy go sobie może ominąć jak chce"
Spoko przy takiej logice dajmy np WE i beastmenom po jednym nieśmiertelnym oddziale który można sobie "ominąć" a przynajmniej nie stracą tych 25% punktów. Na pewno pójdzie im lepiej.
Akurat co do Kairosa i Teclisa, mnie nie przeszkadzają, całym kompem jaki bym wprowadził byłoby Look out na te 5 -6 czarów samograjek, i miscast na 2 jedynkach bez nieodpartej siły (po prostu miscast i wszystko) jak to było wcześniej. No i jak komuś zależy to liczenie punktów za połówki. I to koniec ograniczeń, gra ich więcej nie potrzebuje.
Ale niestety jak ruszamy się dalej no to musimy wszystkim równo przycinać. A że w Polsce grać bez "compa" w większości się nie da bo zaraz ludzie mają pełne gacie to dobrze, że coś w miarę luźnego jak PKS powstaje bo może będzie można chociaż z tymi ludźmi na grę się umówić bo będzie comp, nieważne jaki comp ważne że są cięcia to znaczy, że gra jest wtedy cacy. I takie coś panuje u nas przez to obesrane EURO dlatego jak najlepiej PKS-owi życzę.
Bo logika jaką zaprezentowano wcześniej w obronie np banneru:
"Banner jest przegięty, jest niezbalansowany, ale HE go potrzebują żeby być na topie każdy go sobie może ominąć jak chce"
Spoko przy takiej logice dajmy np WE i beastmenom po jednym nieśmiertelnym oddziale który można sobie "ominąć" a przynajmniej nie stracą tych 25% punktów. Na pewno pójdzie im lepiej.
Akurat co do Kairosa i Teclisa, mnie nie przeszkadzają, całym kompem jaki bym wprowadził byłoby Look out na te 5 -6 czarów samograjek, i miscast na 2 jedynkach bez nieodpartej siły (po prostu miscast i wszystko) jak to było wcześniej. No i jak komuś zależy to liczenie punktów za połówki. I to koniec ograniczeń, gra ich więcej nie potrzebuje.
Ale niestety jak ruszamy się dalej no to musimy wszystkim równo przycinać. A że w Polsce grać bez "compa" w większości się nie da bo zaraz ludzie mają pełne gacie to dobrze, że coś w miarę luźnego jak PKS powstaje bo może będzie można chociaż z tymi ludźmi na grę się umówić bo będzie comp, nieważne jaki comp ważne że są cięcia to znaczy, że gra jest wtedy cacy. I takie coś panuje u nas przez to obesrane EURO dlatego jak najlepiej PKS-owi życzę.
Dziwię się że BotWD jest tak mocno przycinany, owszem jest bardzo mocny ale to jest jeden z największych atutów HE - że jedna armia w battlu ma z nim na pewny loss? Cóż, jest jedna w battlu która ma z 13 podobnie i jakoś się to nie odbija na compie.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
Ja bym go nie ciął wcale, ale tylko przy założeniu, że nie tniemy nic nikomu. A tak no to sory blokujemy coś jednym bo jest ciężkie do zabicia a już innym nie? Tak nie niestety nie można. Najlogiczniejszą poprawką byłoby poprostu ustalenie jego punktów na 150 i koniec tyle jest wart. Może w druku się pomylili i im jedynkę zjadło a teraz głupio im się przyznać.