Gra o Tron - serial

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Inglief
Mudżahedin

Re: Gra o Tron - serial

Post autor: Inglief »

A Oberyn? :(
Nie wiem jak dla Grimgora, ale dla mnie to absolutnie nie jest poziom Tyriona czy Ogara. Owszem, był dobrze, a nawet bardzo dobrze aktorsko zagrany, ale jednak już jak powyżsi dwaj książkowego pierwowzoru nie przebija. Bo o co poszerzyli jego postać ? O kolejne głupie, zbędne sceny homoseksualne i jakiś hardkorowy libertynizm, no i wygląd wąsatego latynosa ostrzyżonego na garnek też nie pomagał :lol2:

Co do Gryfa to cytując orków - "tylko Oko może go sądzić". Ile go znamy ? Parę rozdziałów ? Moim zdaniem w odróżnieniu od "odwodnionych" z większości ciekawych bohaterów i zdarzeń wątków, ten będzie iście epicki. Poza tym to naturalne u mr. GRRM, że jak kończą się postacie to wprowadza nowe. No i tak długo nie wykorzystał jednego z najbardziej typowo intryganckich wątków - podmianki dziecka na jakieś wiejskie - że to musiało się stać :P
"This quiet offends Slaanesh! Things shall get loud now."

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Dobry filmik masz marudo Grimgorze :) Jakoś koles, ktory jestes 100000x lepszy specjalistą od Ciebie nie ma nic przeciwko walce dwoma mieczami nawet długim, choć sam określa ten styl jako mało popularny w historii wojskowości.

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Post autor: Byqu »

Ten cały "Miecz Poranka" to jakiś żart. Walka dwoma kosami wyszła śmiesznie, zupełnie mijając się z klimatem rycerza. Sam aktor wyglądem niezbyt mi podpasował, choć może była to kwestia jego gry (?)
Sytuacji nie pomógł Ned z miną jakby miał zatwardzenie. Scena wygląda jak pisana na kolanie- jakieś randomy walczą z jakimiś rycerzami (w sumie też randomami, patrząc z punktu widzenia widza serialu). Brakuje napięcia, zbudowania odpowiedniego nastroju i poczucia wagi starca. Towarzysze Neda nie wyglądają na zabijaków, a na lepiej odzianych żołdaków. Lordów nie stać na pancerze? FAIL
Jak dla mnie wykonanie sceny in minus.
WELCOME TO ESTALIA GENTLEMEN

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Post autor: Dziad »

Byqu pisze: Jak dla mnie wykonanie sceny in minus.
Szkoda bo moim zdaniem miała potencjał na bardzo widowiskową lub po prostu dobrą scene walki.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Widziales filmik co podeslal naviedzony? Wiadomo kazdy ma inne gusta, natomiast zdanie ekspertow w danej dziedzinie jest dla mnie zawsze bardziej wazne niz randomowych ludzi. Ja jeszcze raz powiem, ze mi sie scena bardzo podobala. Jedna z lepszych scen pojedynkow w tym serialu, dla mnie na rowni z pojedynkiem oberyna z ogarem.

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Tak, mam ten kanał w subskrypcji. Poza tym walczył z Górą, ale rozumiem, przejęzyczenie :)

Nie staram się oceniać techniki i realizmu walczących, a wypowiadam się na temat tworzenia nastroju, budowaniu napięcia, ect. Coś, co się czuje- albo nie. Moja krytyczna ocena wynika z powodu tej drugiej opcji. Z pewnością bogatsze, cięższe opancerzeniu u obu stron pomogłaby- moim zdaniem.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2016, o 20:50 przez Byqu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Trochę źle mnie zrozumiałeś , scena mi się podobała ale odniosłem wrażenie że mogłaby być trochę lepsza. Może ekspertem nie jestem ale na temat broni wiem dość sporo , i akurat nie czepiam się tego czy można walczyć dwoma mieczami / jak powinni walczyć poszczególni przeciwnicy itd. Ale to oczywiście tylko moje zdanie i nie chce się nikomu narzucać. I tak jak napisał Byqu miałem na myśli głównie klimat nie kwestie "techniczne "

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Ziemko pisze:Dobry filmik masz marudo Grimgorze :) Jakoś koles, ktory jestes 100000x lepszy specjalistą od Ciebie nie ma nic przeciwko walce dwoma mieczami nawet długim, choć sam określa ten styl jako mało popularny w historii wojskowości.
Szkoda, że akurat pylą trawy, bo jako alergik prawie tableta ze śmiechu obsmarkałem. :) Akurat mam zajęcia z szermierki z jednym z bardziej rozchwytywanych po europejskich i amerykańskich konwencjach (czy otwarciach wystaw muzealnych o mieczach) fechtmistrzem, który mówi, że to jest totalna bzdura.
To samo niesławny z filmików gawędziarskich o historii kasztelan Jędrek.
To samo właściciel drużyny Trygław i wystawca w Szczecinie galerii mieczy europejskich Igor Górewicz.
(wypowiedzi nt można łatwo w necie znaleźć)

Każdy Ci to powie. Dlaczego ? Po pierwsze, żeby machać dwoma typowo europejskimi średniowiecznymi mieczami jednoręcznymi trzeba by mieć diablo sprawną koordynację i więcej czasu poświęcać na uważanie by samemu się drugim ostrzem nie walnąć, ew nie zderzyć go z pierwszym. Po drugie lewa ręka nie jest tak przystosowana do atakowania jak głównie używana no i uwagi nie możemy permanentnie między dwie naraz podzielić, dlatego naturalnym dla człowieka jest, że zawsze będziemy jej używać bardziej defensywnie - stąd tarcze do osłaniania się lub już stricte pod parowanie puklerze, lewaki, wakizashi czy inne krótsze ostrza o szerokim ostrzu zdolne do sprawnego operowania przy parowaniu. Jaka jest skuteczność defensywna długiego miecza ? Znikoma, do tego jak wspomniałem zawadza głównemu ostrzu.

Owszem, facet ma rację historycznie walczono na dwa miecze - tylko że Dimacherus raz, że walczył krótkimi gladiusami lub falcatami, a dwa jak każdy inny gladiator zostałby poza areną zabity przez pierwszego lepszego legionistę bo ich style walki były stricte pokazowe, oderwane od realiów.
To samo z wspomnianą przez pana szkołą bolońską renesansową (wymarła gdzieś pod koniec XVI w) - tam bardzo sugerowali się różnymi dziwnymi źródłami, jak właśnie walki gladiatorskie czy sparingi. To był właściwie sam sport dla sportu, owszem bardzo finezyjny i efektowny, ale nikt tego nie traktował jako faktycznej techniki walki na śmierć i życie. Tu taka próbka, tylko nie z 2 mieczami a puklerzem, ale generalnie chodzi mi o pokazanie jak to szkoła bolońska sobie wymyśliła: https://www.youtube.com/watch?v=PhgM2jwxZV4

Z resztą, sam chyba tego nie obejrzałeś nawet sam fechtmistrz z filmu mówi, że "było to gdzieś tam robione, ale niszowo i jest to zupełnie nieużyteczne w realnej walce".
Z tym całym kręceniem bronią DOMNIEMUJE czemu to mogło służyć, że jest to jakoś sensownie uzasadnione ale nie realistyczne. Dalej jak się go pytają czy ma problemy z Dual wieldem to mówi, że nie ale za przykład podaje ludzi z mieczem i PUKLERZEM albo SZTYLETEM w drugiej dłoni. Ergo walka dwoma mieczami na pewno nie.

A tak w ogóle to super arta na temat znalazłem w necie
Obrazek

Awatar użytkownika
Inglief
Mudżahedin

W sumie to gość całkiem ostro zaorał tę walkę... także nie widzę punktu wyjścia komentujących powyżej :roll:

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Byqu pisze: Lordów nie stać na pancerze? FAIL
Na filmiku jest to omówione. Prowadzący uznaje, że są dosyć ciężko opancerzeni. Po więcej odsyłam:
https://youtu.be/drd8dQKr-oY?t=1173

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Niezbyt dobrze to widać, ale ok. Choć wyglądają mało "lordowsko"

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Północ nie była przecież bogatym rejonem, porównaj sobie komnaty winterfell i przystani ;)

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Nie wierzę, by lorda nie było stać na blachy.

Awatar użytkownika
Inglief
Mudżahedin

Mam! patrzcie 1:55 https://www.youtube.com/watch?v=4CTJEZXtr94

Gość miał zupełnie odsłoniętego Neda, pochylonego w beznadziejnej pozycji - co robi ? Zamiast rozłupać mu twarz, chwyta miecz na odwrót i uderza w miecz przeciwnika :lol2: I na tym w sumie ta walka polegała choreograficznie, na stukaniu się mieczami z okazjonalnymi zgonami

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Zawsze mnie bawią takie dyskusje o zgodności historycznej itp itd :D. Panowie czy GoT to serial historyczny (jak np Wikingowie) tylko zwykły prosty serial fantasy gdzie sobie mogą kolesie wywijać dwoma mieczami długimi i nic nam do tego :D może ma kolo parę w lapach i macha nimi jak kijkami :D. Dajcie już spokój szukania tu poprawności.
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

Awatar użytkownika
Byqu
Masakrator

Zawsze mnie bawią zdania, że jeśli jest to świat fantasy, to można forsować najgłupsze rozwiązania jako skuteczne.

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

A może umówmy się że nie będziemy komentować realizmu scen walki , broni itd. a raczej grę aktorską , fabułę itd. Chyba to wszystko ułatwi :wink:

Awatar użytkownika
Inglief
Mudżahedin

Gokish pisze:Zawsze mnie bawią takie dyskusje o zgodności historycznej itp itd :D. Panowie czy GoT to serial historyczny (jak np Wikingowie) tylko zwykły prosty serial fantasy gdzie sobie mogą kolesie wywijać dwoma mieczami długimi i nic nam do tego :D może ma kolo parę w lapach i macha nimi jak kijkami :D. Dajcie już spokój szukania tu poprawności.
Zacznijmy od tego, że Wikingowie to bardziej serial fantasy niż Gra o Tron
Potem - GoT to jest tzw 'low fantasy' przynajmniej na obszarze obecnego (301 AD) Westeros. A w low fantasy jednak stawia się na realizm i odwzorowywanie. Przeciwko konwencjonalnym dla już pełnego fantasy w pełnym fantasy rzeczom jak walka dwiema brońmi (w ilu to grach RPG nie występuje ?) nic nie mam, mnie bardziej tu razi, że choreografia jest głupia no i Dayne ma jakieś dwa losowe koziki zamiast Brzasku.
Byqu pisze:Zawsze mnie bawią zdania, że jeśli jest to świat fantasy, to można forsować najgłupsze rozwiązania jako skuteczne.
+1

Awatar użytkownika
Ciara
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Ciara »

Inglief pisze:Zacznijmy od tego, że Wikingowie to bardziej serial fantasy niż Gra o Tron
Smoki, wskrzeszanie ludzi, nieumarli, giganty, cała ta świątynia boga śmierci w której jest Arya a wikingowie są bardziej fantasy niż Got?
Gokish pisze:Zawsze mnie bawią takie dyskusje o zgodności historycznej itp itd :D. Panowie czy GoT to serial historyczny (jak np Wikingowie) tylko zwykły prosty serial fantasy gdzie sobie mogą kolesie wywijać dwoma mieczami długimi i nic nam do tego :D może ma kolo parę w lapach i macha nimi jak kijkami :D. Dajcie już spokój szukania tu poprawności.
+1
Obrazek

ODPOWIEDZ