PKS - komentarze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Re: PKS - komentarze

Post autor: Dębek »

Laik pisze:Dziwię się że BotWD jest tak mocno przycinany, owszem jest bardzo mocny ale to jest jeden z największych atutów HE - że jedna armia w battlu ma z nim na pewny loss? Cóż, jest jedna w battlu która ma z 13 podobnie i jakoś się to nie odbija na compie.
LoS od 13 na jednego bohatera, rzucanie czarów z max 5 kości - to są cięcia względem 13stki.

Jesli chodzi o BoWD to nie jest to wyłącznie kwestia pewnego lossa demonów, bo dobrze wiemy jak ten banner odziałuje też na inne armie. BTW Laik podaj mi jeden dowolny bardziej niedoszacowany item w battlu. Założe się, że nie znajdziesz jednego nawet zbliżonego w dziedzinie niedoszacowania. :wink:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Paraszczak
Falubaz

Post autor: Paraszczak »

Stary, dobry Pendancik:) Też ze 2,5 raza za tani był.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

JaceK pisze:
PiotrB pisze:naprawdę nie rozumiecie że cała siła tego baneru polega na tym że kosztuje tylko 50 pk i może być na oddziale?
Niestety - nie rozumiem tego tak jak ty.

Całą siłą banneru jest wyłączenie magii w stosunku do 1 kluczowego deathstara w armii. Za raptem 50 pkt, których nie ma jak wyjąć.
Inaczej niż zabijając ten oddział.
Deathstara, tja.

Radzenie sobie z "deathstarem" white lionów jest takie samo jak z deathstarem savage'y czy innych wynalazków. Metodologia grania jest taka sama.
Fakt, że dodatkowo 1 z armii nie ma (oprócz 1 czaru - Transmutacji) żadnych narzędzi przeciw temu oddziałowi jest już skrajnie absurdalny.
Ta jedna armia natrzaskała średnio 12.22 punkta na ETC.
HE jak grają z demonami i nie mają banneru to dalej mają fasty. Inaczej klocka bestii nie porobisz. Zabierasz banner -> sytuacja się odwraca. Karmisz WL furiami i jedną lub dwoma pojedynczymi bestiami. Potem się bitwa kończy.

Zaproponowana przez nas kara jest naprawdę mało dotkliwą, jeżeli przyjrzysz się temu na spokojnie. To nie jest tak, że BSB jest tak dużo łatwiej wyjąć. Ale przynajmniej można.
To nie jest żadna kara. Po prostu ograniczacie jeden build zamieniając go na inny build. W sile armii nie zmienia się właściwie nic. Tylko rozp jest mniej. BSB z BotWD w SH i oddział PG z razor banner. Żadna różnica.
edit: dodam tylko, że zdaniem najlepszego obecnie gracze HE w Polsce:
W większości tychże (match-upów, w których gra BoWD - przyp. JK) to pomijalna drobnostka albo nie działa wcale.
:lol2:
Śmiej się dowoli, ja to zdanie podtrzymuję. Nie będę rozpisywał na jakie pairingi ma to wpływ a na jakie nie bo robiłem to już wiele razy.

Pocieliście przedmiot bazując wyłącznie na jego opisie, bez uwzględnienia żadnych relacji w armii. Dodatkowo zlekceważyliście dane statystyczne z: wyników ligi, wyników turniejów na ETC, wyników turniejów na "open" (silesian / poznań) i w ramach własnej, niepełnej wiedzy (co objawia się m.in. o pisaniu o niezabijalnych deathstarach - nie widziałem jeszcze żadnej udanej rozpiski HE o takim założeniu) tniecie coś, prawie na ślepo. Zmieniliście dynamikę z "niezabijalnego deathstara white lionów" na "niezabijalny deathstar silver helmów z herosami".

Cięcia Teclisa są już w ogóle tak z czapy, że ciężko to komentować. No może ewentualnie w taki sposób:
Lidder pisze:Nie wiem jakie dane mam Ci podać, aby można było z nich przepchnąć Wasz pomysł [cięcia Teclisa]
Na koniec ciekawostka dla Was, wyniki top10 krajów ETC przeskalowane do średniej 10 punktów:
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Paraszczak pisze:Stary, dobry Pendancik:) Też ze 2,5 raza za tani był.
Na szczęści go już nie ma. :wink:
Obrazek
Obrazek

Kreon
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kreon »

Popieram Furiona banner powinien być BSB only.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

@Dębek
miałem na myśli armię która ma na trzynaście innych do tyłu :wink: ,
pendant był niedoszacowany ale nawet na zdecydowanie bardziej restrykcyjnym euro przycinano go tylko w połączeniu z innymi rzeczami - podsumowując - nie ma równości.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Kreon pisze:Popieram Furiona banner powinien być BSB only.
eee chyba nie zrozumiałes,

jak BotWD bedzie bsb only to - unit SH z nim + pg
jak nie bedzie to - WL z nim + SH.
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Kreon
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Kreon »

Bardzo dobrze zrozumiałem, - bronimy swoich za wszelką cenę. I niech sobie robi tego death stara na kawalerii, wytnie się bsbeka to będzie można go ugryźć.

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Kreon pisze:Bardzo dobrze zrozumiałem, - bronimy swoich za wszelką cenę. I niech sobie robi tego death stara na kawalerii, wytnie się bsbeka to będzie można go ugryźć.
ja mam wrażenie że :
Helfy nie wygrały turnieju rangi master od ponad dekady i wszystko jest w porządku, Helfy wygrały dwa razy w roku and everybody loses their minds!
;]

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

WL dużo straciły w porównaniu do poprzedniego wydania AB i dalej nie są jakieś gięte na ostrzał np z maszyn czy uderzenia z większą siłą bez problemu oddział nowych egzekutorów z DE tnie klocek WL z BotWD w CC aż miło po cholerę jeszcze ciąć w zasadzie jedyną fajną rzecz w HE ograniczając tym samym ilość rozpisek ? z tym bannerem to przynajmniej taki klocek ma szansę dojść do tych egzeków inaczej to warlocki wyrżną go za nim dojdzie

czy SH są mocne ? tylko przy szarży w cc np z knightami z WoCH-u czy BK z VC nie mają szans żadnych

jedyna naprawdę silna jednostka w HE to frost obecnie i może jeszcze star dragon który i tak swoje z princem kosztuje w ój

reszta to WFBowe średniaki

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Radzenie sobie z "deathstarem" white lionów jest takie samo jak z deathstarem savage'y czy innych wynalazków. Metodologia grania jest taka sama.
Nie zgodzę sie Furion - zabijasz maga - nie ma lepszego warda. Zabijasz lorda - nie ma korony. Zabijasz Bsb - nie ma wyłączania itemów w styku. Na tym polega właśnie różnica w eliminowaniu tych skądinąd znacznie słabszych przedmiotów. Mi osobiście chodzi cały czas nie o koszt tego itemu, ale o koszt pozwalający dawanie go na oddziale. Niechby kosztował w booku HE 51 pkt i powiedziałbym - za mocne, za tanie, ale do przełknięcia, taka specyfika armii, niech mają.
Ta jedna armia natrzaskała średnio 12.22 punkta na ETC.
Jurek, dostaecznie dobrze ogarniasz tę grę, więc wybacz, że nie ustosunkuje się do liczb, które podajesz z ETC. Sam sobie zdajesz chyba sprawę ile takie statystyki są warte. Podobnie przemilczę wyniki masterów itp.
Zabierasz banner -> sytuacja się odwraca.
Nikt nie mówi o zabieraniu. Możesz go wystawić nadal z "karą punktową" prawdopodobnie kosztem bolca i czegoś tam jeszcze. Ewentualnie na BsB, czyli tak jak działał poprzednio, czyli tak jak powinien być usytuowany kosztowo już na poziomie booka. Przyjmij, że masz ten sam sztandar, co miałeś w 7 ed książce, tyle że jeszcze tańszy, znacznie lepszy, ale za 51 pkt. :wink:
To nie jest żadna kara. Po prostu ograniczacie jeden build zamieniając go na inny build. W sile armii nie zmienia się właściwie nic. Tylko rozp jest mniej. BSB z BotWD w SH i oddział PG z razor banner. Żadna różnica.
IMO build na WL mino to zostanie jako dobra alternatywa. Wypadnie np. bolec+ 3 WL, czy coś w tym stylu.
Nie będę rozpisywał na jakie pairingi ma to wpływ a na jakie nie bo robiłem to już wiele razy.
Wiem Furion, ale druga strona też ma w tej kwestii coś do powiedzenia.
Cięcia Teclisa są już w ogóle tak z czapy, że ciężko to komentować.
Za mocne? Napisz dlaczego?
Za słabe? To chyba nie ma sensu ich krytykować.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Laik pisze:@Dębek
miałem na myśli armię która ma na trzynaście innych do tyłu :wink: ,
pendant był niedoszacowany ale nawet na zdecydowanie bardziej restrykcyjnym euro przycinano go tylko w połączeniu z innymi rzeczami - podsumowując - nie ma równości.
Spko myślałem, ze o sytuacji WE a 13stka. :wink:

Zauważ, że my obcinamy BoWD też tylko z innymi rzeczami tzn. z oddziałami, z którymi, jeśli zbierzesz się na minimum obiektywizmu, przyznasz, że ten sztandar nie powinien być wystawiany.

Litości panowie spójżcie przez pryzmat innych przedmiotów, innych sztandarów, które nie są nawet w połowie, nawet w jednej dziesiątej tak mocne, a kosztują ponad stówę. [-o<
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Aldean pisze:
Kreon pisze:Bardzo dobrze zrozumiałem, - bronimy swoich za wszelką cenę. I niech sobie robi tego death stara na kawalerii, wytnie się bsbeka to będzie można go ugryźć.
ja mam wrażenie że :
Helfy nie wygrały turnieju rangi master od ponad dekady i wszystko jest w porządku, Helfy wygrały dwa razy w roku and everybody loses their minds!
;]
Tak ja i reszta PKSu to takie małe wredne gnidy, które dopieprzyły się do tego sztandaru zupełnie bez powodu.
Przepraszam za sarkazm, ale jak zaglądam do booka HE i czytam opis tego przedmiotu, sprawdzam ponownie jego koszt i dochodzę do wniosku na jakich zasadach może być wystawiony, to nie mogę wyjść z podziwu nad pomysłowością autora tego booka.
czy na tym forum tylko Paraszczaka stać jest na stwierdzenie, że POK jest przegięty, które głosił tu niejednokrotnie, gdy 7 ed book do DE nadal obowiązywał. Albo marysia, który pięknie opisał obecność w rozpie dwóch dział ogrowych.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2013, o 13:10 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Dębek pisze:
Litości panowie spójżcie przez pryzmat innych przedmiotów, innych sztandarów, które nie są nawet w połowie, nawet w jednej dziesiątej tak mocne, a kosztują ponad stówę. [-o<
popatrz na to przez pryzmat siły armii :) jako całości

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Albo_Albo pisze:
Dębek pisze:
popatrz na to przez pryzmat siły armii :) jako całości
Popatrzyłem. Silna armia. W HtH, w magii, w strzelaniu, świetna inicjatywa, mobilność, ASF, monstery, dobre cory.
Autor booka napisałby jeszcze BoWD 55 pkt i powiedziałbym, że książka ideał. Ze swiatnym balansem wewnętrznym i zewnętrznym.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

tak a najfajniejsze jest to że można wiele rozpisek zrobić tylko jakoś trudno turnieje na HE wygrać ... hmm być może nie jest to taka świetna armia jakby się mogło wydawać ?

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Albo_Albo pisze:tak a najfajniejsze jest to że można wiele rozpisek zrobić tylko jakoś trudno turnieje na HE wygrać ... hmm być może nie jest to taka świetna armia jakby się mogło wydawać ?
Albo nie jesteś na bierząco, z tym co się dzieje obecnie na turniejach, albo udajesz, że nie wiesz. :wink:

Niezależnie od tego, że to co piszesz nie ma pokrycia w faktach, to co mnie obchodzą miejsca na turniejach daną armią. Trzeba być konsekwentnym. Skoro ograniczyliśmy dwa czołgi, dwa skullcannony, 2 abomy+ sztormówę, combosy na diabłach, ilość banszetek, to siłą rzeczy ten sztandar też się tutaj łapie.
gdybyśmy go zostawili, to przecież wyjdziemy na idiotów, którzy sobie właśnie wybióczo ograniczają co im się tylko podoba.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2013, o 13:27 przez Dębek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

kolego argumenty

ostatnio byłem na turnieju na małe punkty w Krakowie na ciupadze i jakoś HE chociaż było ich dużo nie wygrały turnieju

za to widziałem CC WL z BotDW z egzekutorami i ich Hate'm jak mi szybko kroiły WL

oraz latających warlocków z ich super pociskami w lewo i prawo

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

http://ranking.wfb-pol.org/individual.php?Id=1072

Albo_Albo - wystarczy za argument?
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Dębek pisze:
Aldean pisze:
ja mam wrażenie że :
;]
Tak ja i reszta PKSu to takie małe wredne gnidy, które dopieprzyły się do tego sztandaru zupełnie bez powodu.
Przepraszam za sarkazm, ale jak zaglądam do booka HE i czytam opis tego przedmiotu, sprawdzam ponownie jego koszt i dochodzę do wniosku na jakich zasadach może być wystawiony, to nie mogę wyjść z podziwu nad pomysłowością autora tego booka.
czy na tym forum tylko Paraszczaka stać jest na stwierdzenie, że POK jest przegięty, które głosił tu niejednokrotnie, gdy 7 ed book do DE nadal obowiązywał. Albo marysia, który pięknie opisał obecność w rozpie dwóch dział ogrowych.
jak pisałem pare postów wyżej, ja jestem za scięciem bsb only. ja naprawde jestem obiektywny;]
Albo jesli na WL to -100pkt do rozpy.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ