Na jakiej podstawie chciałbyś to tak tłumaczyć?Lidder pisze:table to nie to samo co board. on table = w grze, on board = na stole.
8 edycja - Pytania 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja - Pytania 3
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Chyba nie masz racji:-Qc- pisze: bonus ze skaveńskiej liderki jest generalnie liczony do każdego unmodifed testu z wyjątkiem snajperek z deatha (bo wtedy liczy sie LD modelu a w przyapdku steadfasta chodzi o LD unitu)
Jak dla mnie zdają na Ld2.Q:[...]. What is your unmodified leadership?
A:Your unmodified leadership is the highest leadership characteristic in the unit. Do not include any modifiers from any source, for example, Strength in Numbers, Inspring Presence or Doom and Darkness spell.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
Zdrowy rozsądek w WFB? Proszę cię
Według mnie czysty RAW daje jasną odpowiedź. Idąc twoim tokiem rozumowania, generał i BSB powinni zapewniać LD i dawać przerzuty jeśli wybiegli za stół?
Rulebook mówi, że jednostki, który wybiegły w pościgu za stół, wracają zgodnie z zasadami 'Reinforcements'.
Cytat z RB: "A unit that enters as reinforcements cannot charge, as it has missed its opportunity to declare charges, and may not march, but can participate in the game normally."
To zdanie rozumiem jako: jednostka która jest poza stołem, nie bierze normalnego udziału w grze do momentu powrotu na stół.
Gdyby nie było to prawdą, nie widzę żadnych przeciwwskazań do dawania inspiring presence i przerzutów LD jeśli tylko odległość do danego oddziału mieści się w 12 bądź 18 calach. Wiadomo przecież jak daleko poza stół wybiegł w pościgu dany oddział lub model.

Według mnie czysty RAW daje jasną odpowiedź. Idąc twoim tokiem rozumowania, generał i BSB powinni zapewniać LD i dawać przerzuty jeśli wybiegli za stół?
Rulebook mówi, że jednostki, który wybiegły w pościgu za stół, wracają zgodnie z zasadami 'Reinforcements'.
Cytat z RB: "A unit that enters as reinforcements cannot charge, as it has missed its opportunity to declare charges, and may not march, but can participate in the game normally."
To zdanie rozumiem jako: jednostka która jest poza stołem, nie bierze normalnego udziału w grze do momentu powrotu na stół.
Gdyby nie było to prawdą, nie widzę żadnych przeciwwskazań do dawania inspiring presence i przerzutów LD jeśli tylko odległość do danego oddziału mieści się w 12 bądź 18 calach. Wiadomo przecież jak daleko poza stół wybiegł w pościgu dany oddział lub model.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Pantera, czyli według Ciebie mamy przedłużać stoły, by badać gdzie jednostka wybiegła, by mierzyć zasięgi ? Jak dla mnie trochę chory pomysł
No oczywiście że chory. Chodzi mi tylko o to, że jeżeli wampirzy generał wybiegł poza stół, to według mnie nie powinien móc powstrzymywać sypanie się jednostek.
Do tej pory sądziłem, że jednostki które znalazły się poza stołem, nie biorą udziału w grze do momentu powrotu na stół. Teraz Lidder sugeruje coś innego, a przynajmniej ja tak odbieram jego posty.
Edit: chociaż z drugiej strony uświadomiłem sobie bezsens takiego rozumienia tej zasady. Idąc moim tokiem rozumowania, każda jednostka wampirza w której nie ma maga z lore of vampires, wybiegając poza stół powinna się raz sypnąć przed powrotem.
Za głupi jestem na takie grzebanie się w zasadach.
Do tej pory sądziłem, że jednostki które znalazły się poza stołem, nie biorą udziału w grze do momentu powrotu na stół. Teraz Lidder sugeruje coś innego, a przynajmniej ja tak odbieram jego posty.
Edit: chociaż z drugiej strony uświadomiłem sobie bezsens takiego rozumienia tej zasady. Idąc moim tokiem rozumowania, każda jednostka wampirza w której nie ma maga z lore of vampires, wybiegając poza stół powinna się raz sypnąć przed powrotem.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
fyi, pełniejszy cytat z booka do wampirow:panterq pisze:No oczywiście że chory. Chodzi mi tylko o to, że jeżeli wampirzy generał wybiegł poza stół, to według mnie nie powinien móc powstrzymywać sypanie się jednostek.
"If, at the start of any of your turns following the death of the general, there is one or more friendly Wizards on table who know spells from LoV, no unit needs to take this LD test"
dlaczego jednostka z razor sztandarem nie ma armor piercing na strzelanie bo widziałem taką odp. ale nie było uzasadnienia
Jednostka z BoEF ma flamingi w strzelaniu a opis przedmiotów taki sam " unit have ...... special rule"
Jednostka z BoEF ma flamingi w strzelaniu a opis przedmiotów taki sam " unit have ...... special rule"
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”
Death Note
Galeria :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=35349
Strona Malarska na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Fallen-A ... 9393055688
Death Note
Galeria :
Rulebook str.67 pisze: Armour piercing
Wounds caused in close combat by a model with this special rule...
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()
dzieki wielkie jakos mi to w RB umknęło
” Rozejrzyj się dookoła. Zobaczysz ludzi, bez których ten świat byłby lepszy.”
Death Note
Galeria :
Death Note
Galeria :
hmm a steadfast nie jest czasem unmodifiedMacias pisze:Chyba nie masz racji:-Qc- pisze: bonus ze skaveńskiej liderki jest generalnie liczony do każdego unmodifed testu z wyjątkiem snajperek z deatha (bo wtedy liczy sie LD modelu a w przyapdku steadfasta chodzi o LD unitu)Jak dla mnie zdają na Ld2.Q:[...]. What is your unmodified leadership?
A:Your unmodified leadership is the highest leadership characteristic in the unit. Do not include any modifiers from any source, for example, Strength in Numbers, Inspring Presence or Doom and Darkness spell.
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
To czemu wszyscy zdają steadfasta z generalskiej ? O sztandarze +1 do ld nie wspomnę ...
Steadfasta normalnie mogą zdawać na ld generała i wszystkich bonusach. W tym wypadku chodzi o to na jakim ld można zdawać na combat reform po przegranym cc, ale będąc steadfast.kubencjusz pisze:To czemu wszyscy zdają steadfasta z generalskiej ? O sztandarze +1 do ld nie wspomnę ...
![]()
Uch, trzy watki nizej, znalazlem konkurs urzadzony przez Liddera, gdzie pierwsze pytanie, dotyczylo wlasnie tej sytuacji. Oto pytanie i odpowiedz:Macias pisze:Chyba nie masz racji:-Qc- pisze: bonus ze skaveńskiej liderki jest generalnie liczony do każdego unmodifed testu z wyjątkiem snajperek z deatha (bo wtedy liczy sie LD modelu a w przyapdku steadfasta chodzi o LD unitu)Jak dla mnie zdają na Ld2.Q:[...]. What is your unmodified leadership?
Czyli rabowie, zdaja na Ld 2. Eeek!Lidder pisze: 1. Oddział Night Goblinów (Ld5) pod wpływem czaru Doom & Darkness i w zasięgu generała (Ld9) został zaatakowany od boku. Ustał walkę dzięki zasadzie Steadfast, chce przystąpić do combat reform. Jaki wynik na kostkach mu na to pozwoli? (jak kilka osób zauważyło, pytanie nie jest precyzyjne. należy podać wszystkie rzuty, ergo na jakim Ld zdają).
Ld5 (takie odpowiedzi uznawałem, tak samo jak te z konkretnymi wynikami na kostkach). Według zapisku na stronie 55, "reform amid defeat": oddział, który chce przystąpić do reform musi zdać test na unmodified leadership. Niezmodyfikowany współczynnik Ld jest to najwyższy współczynnik Ld w oddziale, nie uwzględniając żadnych bonusów (patrz FAQ RB).
Warto zauważyć, że break test w przypadku posiadania steadfast jest zdawany inaczej niż reform. (patrz FAQ RB)
szeszej pisze:Ehh, czytajcie erraty ludzie. W steadfast nie ma już "unmodified leadership" tylko "nie licz różnicy z wyniku walki". Niewolnicy zdają Z modyfikatorem za SiN, generalska etc.
Macias pisze:Steadfasta normalnie mogą zdawać na ld generała i wszystkich bonusach. W tym wypadku chodzi o to na jakim ld można zdawać na combat reform po przegranym cc, ale będąc steadfast.
![]()
-
- Wałkarz
ponawiam:
między
oraz
zakładamy 1"
....
....
....
....
....
.............................
rozumiem, że
może spivotować wchodząc na
tylnym rogiem podstawki i ruszyć się ruchem losowym szarzując na
?
....
....
....
....
....
czyli tutaj także
może obrócić się w stronę
i zaszarżować?
oraz
czy jesli wystawię rangerów dwarfickich w scoucie, to czy przeciwnik ma +1 do zaczynania?
między

.............................

rozumiem, że

czyli tutaj także

oraz
czy jesli wystawię rangerów dwarfickich w scoucie, to czy przeciwnik ma +1 do zaczynania?
scout w Polsce nie ma nic wspólnego z bonusem +1 do zaczynania.skaventail pisze: czy jesli wystawię rangerów dwarfickich w scoucie, to czy przeciwnik ma +1 do zaczynania?
Odnośnie pivotu to wydaje mi się, że może, ale nie jestem na 100% pewien.
![]()