Mastery 2013 - dyskusje
Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10
Ja też się zgadzam z powyższymi organizatorami masterów 

Najpierw co do samych Masterów.
Jako organizator teamówki śmiem stwierdzić iż obcinanie punktów za samo to iż jest to teamówka jest już wielkim ciosem w tego typu turnieje.
Drugie czyli ograniczenie do zaliczania tylko jednej jest tak samo słabe, bo spowoduje obnizanie frekwencji (może nie, ale gracze topowinapewno bedą mieli mniejsze parcie na przyjazd).
Powinniśmy raczej dążyć do zwiekszania frekwencji na masterach, a nie odwrotnie.
Sporo rozmyślałem nad tą możliwością i tak sobie myślę, że może by zwiększyć limit zaliczanych turniejów klasy master.
Mianowicie:
Zaliczamy 6 Masterów do Ligi - w tym max 2 teamówki, parówki i inne wymysły nie singlowe.
Lokale zostawiłybym bez zmian, albo mnie zmniejszył do 4 gdyż, albowiem, ponieważ moim zdaniem to one powodują największe możliwości do przepychania kogoś do top 10.
To tyle ode mnie w sprawie punktowania i ilości i jakości Masterów.
Co do Kalafiorowego ględzenia.
ehh.
Człowieku - zoorganizuj kiedyś Mastera na takim poziomie jak ja to zrobiłem to pogadamy.
I nie mów mi tu o Bazyliszku, bo to nie Nemezis go zrobił tylko Stoważyszenie Bazyliszek i cała armia ludzi przy nim pracowała.
Nemezis to może jedynie zrobić pożądnie melanż pod gołym niebem, bo lokalu to ja bym wam napewno nie wynajmował.
Tak więc organizatorów zostaw w spokoju i zajmij się graniem pod wytyczne organizatora, bo to zapewne umiesz najlepiej
To tyle.
Jako organizator teamówki śmiem stwierdzić iż obcinanie punktów za samo to iż jest to teamówka jest już wielkim ciosem w tego typu turnieje.
Drugie czyli ograniczenie do zaliczania tylko jednej jest tak samo słabe, bo spowoduje obnizanie frekwencji (może nie, ale gracze topowinapewno bedą mieli mniejsze parcie na przyjazd).
Powinniśmy raczej dążyć do zwiekszania frekwencji na masterach, a nie odwrotnie.
Sporo rozmyślałem nad tą możliwością i tak sobie myślę, że może by zwiększyć limit zaliczanych turniejów klasy master.
Mianowicie:
Zaliczamy 6 Masterów do Ligi - w tym max 2 teamówki, parówki i inne wymysły nie singlowe.
Lokale zostawiłybym bez zmian, albo mnie zmniejszył do 4 gdyż, albowiem, ponieważ moim zdaniem to one powodują największe możliwości do przepychania kogoś do top 10.
To tyle ode mnie w sprawie punktowania i ilości i jakości Masterów.
Co do Kalafiorowego ględzenia.
ehh.
Człowieku - zoorganizuj kiedyś Mastera na takim poziomie jak ja to zrobiłem to pogadamy.
I nie mów mi tu o Bazyliszku, bo to nie Nemezis go zrobił tylko Stoważyszenie Bazyliszek i cała armia ludzi przy nim pracowała.
Nemezis to może jedynie zrobić pożądnie melanż pod gołym niebem, bo lokalu to ja bym wam napewno nie wynajmował.
Tak więc organizatorów zostaw w spokoju i zajmij się graniem pod wytyczne organizatora, bo to zapewne umiesz najlepiej

To tyle.
- Cauliflower
- Ciśnieniowiec
Spoko, rozumiem. Taki pomysł mi wpadł do głowy, aczkolwiek zgadzam się z Kudłatym, że egzekwowanie tego byłoby w zasadzie niewykonalne, więc byłby to przepis martwy. Trudno.
Śmiechu, nie wiem po co odebrałeś to osobiście. Twój turniej oceniałem bardzo dobrze, a dyskusja o malowaniu była tylko przyczyną zauważenia pewnej, w moim odczuciu, luki w regulaminach masterów.
Sorry, kończę prawo i stąd tendencja do regulacji. Nic osobistego do Ciebie...
pozdro
P.S. Organizowałem swojego czasu imprezy z budżetem nawet na 100 koła, więc luzuj poślady Śmiech
Śmiechu, nie wiem po co odebrałeś to osobiście. Twój turniej oceniałem bardzo dobrze, a dyskusja o malowaniu była tylko przyczyną zauważenia pewnej, w moim odczuciu, luki w regulaminach masterów.
Sorry, kończę prawo i stąd tendencja do regulacji. Nic osobistego do Ciebie...
pozdro
P.S. Organizowałem swojego czasu imprezy z budżetem nawet na 100 koła, więc luzuj poślady Śmiech

malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole

Siema,
Może zabrzmi to dość abstrakcyjnie, ale zważywszy na to jakie drobne wałki i wałeczki odchodzą na masterach (mam na myśli omijanie regulaminu ustalonego na LL, nie sugeruje się tu bitwą na głosy w temacie Strategicona, tylko pomysłem który zrodził się już dawno w mojej głowie, ale nie było okazji napisać tego tutaj.), może warto byłoby przemyśleć powoływanie kogoś kto byłby wysłannikiem LL na danego mastera, nie mówię to o tym że ma być jedna osoba i jeździć po wszystkich miastach w Polsce, ale osoba która jedzie na danego mastera i mogłaby się takiej funkcji nadzorczej podjąć, albo dodać to do funkcji sędziego który zdawałby mini raport z mastera czy wszystko poszło tak jak powinno.
Pozdro.
EDIT: Piszę to w tym topicu, bo może warto w tym sezonie zrobić test czegoś takiego. Poza tym to tylko luźna propozycja więc liczę na przemyślane odpowiedzi.
Może zabrzmi to dość abstrakcyjnie, ale zważywszy na to jakie drobne wałki i wałeczki odchodzą na masterach (mam na myśli omijanie regulaminu ustalonego na LL, nie sugeruje się tu bitwą na głosy w temacie Strategicona, tylko pomysłem który zrodził się już dawno w mojej głowie, ale nie było okazji napisać tego tutaj.), może warto byłoby przemyśleć powoływanie kogoś kto byłby wysłannikiem LL na danego mastera, nie mówię to o tym że ma być jedna osoba i jeździć po wszystkich miastach w Polsce, ale osoba która jedzie na danego mastera i mogłaby się takiej funkcji nadzorczej podjąć, albo dodać to do funkcji sędziego który zdawałby mini raport z mastera czy wszystko poszło tak jak powinno.
Pozdro.
EDIT: Piszę to w tym topicu, bo może warto w tym sezonie zrobić test czegoś takiego. Poza tym to tylko luźna propozycja więc liczę na przemyślane odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2012, o 23:04 przez Lenart, łącznie zmieniany 2 razy.
taki obserwator UEFA?
Dla ścisłości - LS nie ustala żadnego regulaminu raczej - to nie ich zadania. Ale można zastanowić się nad jakimś dokumentem typu "Karta Mastera" - taki uber regulamin, nadrzędny i wspólny rozwiązujący większość niejasności - tych jest wiele:
- remisy (mamy jakieś rozwiązanie, ale nie znaczy to, że jest dobre)
- "drobne wałeczki" jak to już ktoś określił
- instytucja sędziego
- sposób wykonania i egzekwowania przepisów
Dla ścisłości - LS nie ustala żadnego regulaminu raczej - to nie ich zadania. Ale można zastanowić się nad jakimś dokumentem typu "Karta Mastera" - taki uber regulamin, nadrzędny i wspólny rozwiązujący większość niejasności - tych jest wiele:
- remisy (mamy jakieś rozwiązanie, ale nie znaczy to, że jest dobre)
- "drobne wałeczki" jak to już ktoś określił
- instytucja sędziego
- sposób wykonania i egzekwowania przepisów
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
To miałem na myśli. Taki nazwijmy to obserwator i jak to nazwałeś "Karta Mastera" , nie byłyby głupim pomysłem, bo wszystkie takie gadki jak teraz załatwiałby jeden ubogi raporcik obserwatora który tak czy siak byłby obecny na danym turnieju tylko miałby małą dodatkową funkcję nadzorczą, tyle, uważam że nie jest to trudne zadanie i każdy z LL byłby w stanie się z niego solidnie wywiązać.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2012, o 23:03 przez Lenart, łącznie zmieniany 1 raz.
nie mieszałbym do tego LS, nie są od tego. Ale LL moglaoby na każdego mastera desygnowac takiego osobnika z grupy ludzi, którzy chcieliby wziąć udział w takim projekcie
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Ja jakoś tego nie widzę ale jak ktoś zarzuci poważny pomysł to podyskutujemy. Wszak i tak na każdym masterze jest sporo osób z LL, czy jest potrzeba aby spośród tych dajmy na to 5 członków LL jeden z nich miał jeszcze jakąś większą "władzę" i obowiązki?
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
- swieta_barbara
- habydysz
Komu sie chce policzyc glosy? Glosowanie skonczylo sie 10 minut temu, ciekaw jestem wynikow, ale jestem zbyt leniwy, zeby zliczyc samemu.
WYNIKI GŁOSOWANIA:
1. Czy uważasz, że punkty za turnieje klasy Master powinniśmy liczyć:
A. Po staremu.
2. W wieloosobówkach we wzorze jest błąd dający korzystniejszy przydział punktów na drużynówkach niż na singlach (np. na parówce 2 para dostawała więcej punktów niż 3 osoba na singlu, teraz będzie tyle samo). Czy jesteś za zmianą wzoru, aby uwzględniał wielkość drużyn:
A. Tak
3. Czy uważasz, że punkty za lokale powinniśmy liczyć:
A. Po staremu.
4. Czy jesteś za ograniczeniem ilości zaliczanych parowych i druzynowych turniejów klasy Master w sezonie:
B. Tak, nie liczy się więcej niż X najlepszych dla danego gracza na sezon.
4a. (ma wpływ tylko gdy wygra opcja B) Jaki będzie limit:
B. 2 parowe/drużynowe turnieje klasy Master na sezon
C. 1 parowy/drużynowy turniej klasy Master na sezon
Będzie potrzebna dogrywka (proszę kogoś o równoległe sprawdzenie czy dobrze policzylem głosy - policzylem kilka razy i za kazdym razem wychodzi 12-12)
5. Czy jesteś za ograniczeniem ilości parowych i drużynowych turniejów klasy Master w sezonie, które można zorganizować:
A. Nie.
5a. (ma wpływ tylko gdy wygra opcja B) Jaki będzie limit:
B. 3 parowe/drużynowe turnieje klasy Master na sezon
6. Czy jesteś zwolennikiem zniesienie minimalnej ilości graczy (na potrzeby przyznawania 300pkt) na turniejach klasy Master:
B. Nie
1. Czy uważasz, że punkty za turnieje klasy Master powinniśmy liczyć:
A. Po staremu.
2. W wieloosobówkach we wzorze jest błąd dający korzystniejszy przydział punktów na drużynówkach niż na singlach (np. na parówce 2 para dostawała więcej punktów niż 3 osoba na singlu, teraz będzie tyle samo). Czy jesteś za zmianą wzoru, aby uwzględniał wielkość drużyn:
A. Tak
3. Czy uważasz, że punkty za lokale powinniśmy liczyć:
A. Po staremu.
4. Czy jesteś za ograniczeniem ilości zaliczanych parowych i druzynowych turniejów klasy Master w sezonie:
B. Tak, nie liczy się więcej niż X najlepszych dla danego gracza na sezon.
4a. (ma wpływ tylko gdy wygra opcja B) Jaki będzie limit:
B. 2 parowe/drużynowe turnieje klasy Master na sezon
C. 1 parowy/drużynowy turniej klasy Master na sezon
Będzie potrzebna dogrywka (proszę kogoś o równoległe sprawdzenie czy dobrze policzylem głosy - policzylem kilka razy i za kazdym razem wychodzi 12-12)
5. Czy jesteś za ograniczeniem ilości parowych i drużynowych turniejów klasy Master w sezonie, które można zorganizować:
A. Nie.
5a. (ma wpływ tylko gdy wygra opcja B) Jaki będzie limit:
B. 3 parowe/drużynowe turnieje klasy Master na sezon
6. Czy jesteś zwolennikiem zniesienie minimalnej ilości graczy (na potrzeby przyznawania 300pkt) na turniejach klasy Master:
B. Nie
- swieta_barbara
- habydysz
No i bardzo dobrze, dzieki temu bedzie sie orgom bardziej oplacalo robic single.Dymitr pisze:chociaż to ozancza, że przynajmniej 15-20 graczy po DMP nie pojedzie już na ŻADNĄ parówkę czy drużynówkę najpewniej
Poza tym jak juz wiele osob zauwazylo, na druzynowki jezdzi sie bo to fajniejsze.
No i malo ktoremu zwyciezcy parowego/druzynowego mastera bedzie sie chcialo teraz jechac, zeby windowac kolege z pary.
Same plusy.
Kudłacz to jest bardzo dobry pomysł i prosty w wykonaniu, sprowadza się to do tego że trzeba być przy parowaniu, (chodzi to o jakieś baje, remisy itp.) poza tym ocena czy organizator należycie się wywiązał z tego co oferowoł przy głosowaniu na mastery, tyle. uwazam ze kazdy czlonek LL jadący na danego mastera jest w stanie to zadanie należycie wypełnić.
Chodzi to o to żeby uniknąć sytuacji że ktoś nie przychodzi na bitwe bo zachla w sobote i proponuje sie przeciwnikowi 15:5 czy cos w tym guście, chodzi o to żeby regulamin był bardzo ściśle przestrzegany w kwestiach frekwencji, dawania bajów, remisów i walkowerów. Żeby uniknąć rzeczy typu, to my weźmiemy remis w ostatniej bitwie na 1 stole itp.
pozdro.
btw. to ostatnie też powinno się uregulować...
Chodzi to o to żeby uniknąć sytuacji że ktoś nie przychodzi na bitwe bo zachla w sobote i proponuje sie przeciwnikowi 15:5 czy cos w tym guście, chodzi o to żeby regulamin był bardzo ściśle przestrzegany w kwestiach frekwencji, dawania bajów, remisów i walkowerów. Żeby uniknąć rzeczy typu, to my weźmiemy remis w ostatniej bitwie na 1 stole itp.
pozdro.
btw. to ostatnie też powinno się uregulować...
pomysł podobał mi się do moment kiedy myślałem, że mówisz o osobie zpełnie niezależnej, ja w piłce. Jezeli chcesz żeby kapitan drużyny przyjezdnych sprawdzał czy wszystko jest ok...
Osoba od obserwowania czy wszystko jest uczciwie będzie miała sens, kiedy już będzie wfb miało status sport.
Osoba od obserwowania czy wszystko jest uczciwie będzie miała sens, kiedy już będzie wfb miało status sport.
- swieta_barbara
- habydysz
Czy ktorys z modow moglby wyczyscic temat z kandydaturami? JBC, gadac mozna tu.