albo mi sie wydaje albo wzornik nie obejmie w calosci podstawki 50x50?TruePunk pisze:ale za to np pit of shades obejmuje Cie w calosci a nie na 4+ - cos za cos
dodajmy ze 50x50 ma poparcie w zasadach z strony GW; 50x100 nie - jedynie rysunki w AB na taki wymiar wskazuja
Zapytania o zielone zasady
Moderator: Kołata
Ta?
podstawka ma 2 cale krawdzi bocznej.
Przekatna (jak to zwykle w kwadracie) ma 2pierwiastki z dwoch cala = 2,82 cala w przyblizeniu
z matematyka nie wygracie
podstawka ma 2 cale krawdzi bocznej.
Przekatna (jak to zwykle w kwadracie) ma 2pierwiastki z dwoch cala = 2,82 cala w przyblizeniu
z matematyka nie wygracie
Inferno, jakbys sprawdzil zamiast rzucac hipotezy na forum, byloby mniej lepiej
Jako ze staram sie zmienic moj forumowy image na grzeczny i uczynny odpowiem - jedyna rozpiska 'rozmiarow' jest na stronie GW, niestety jest nieaktualizowana od X lat - w efekcie i snot wagon i giant maja tam 50x50 jeszcze..
Jako ze staram sie zmienic moj forumowy image na grzeczny i uczynny odpowiem - jedyna rozpiska 'rozmiarow' jest na stronie GW, niestety jest nieaktualizowana od X lat - w efekcie i snot wagon i giant maja tam 50x50 jeszcze..
ojej.. ależ grzeczny i kulturalny ....
dla mnie wyznacznikiem podstawek są zdjęcia z AB...
to zła metoda?.. cos sie rózni?..
Apropos rozstrzygając kwestie podstawki proponuje jej wcale nie dawać
ludzie tak grali widziałem na własne oczka .
A i cel zminimalizowany:P...
pozdrawiam
dla mnie wyznacznikiem podstawek są zdjęcia z AB...
to zła metoda?.. cos sie rózni?..
Apropos rozstrzygając kwestie podstawki proponuje jej wcale nie dawać
ludzie tak grali widziałem na własne oczka .
A i cel zminimalizowany:P...
pozdrawiam
No zla.
Umiesz ocenic czy podstawka na zdjeciu ma 99mm czy 100mm?
albo chociaz czy 90mm czy 100mm?
w chwili kiedy podstawki nie ma dolaczonej do figurki - to nie ma ze boli; jej wymiar mozemy tylko 'na oko' oszacowywac, co podstawa do grania nie jest niepodwazalna.
Umiesz ocenic czy podstawka na zdjeciu ma 99mm czy 100mm?
albo chociaz czy 90mm czy 100mm?
w chwili kiedy podstawki nie ma dolaczonej do figurki - to nie ma ze boli; jej wymiar mozemy tylko 'na oko' oszacowywac, co podstawa do grania nie jest niepodwazalna.
ta?
to moze jakis cytat?
tego chariotu nie ciagna żadne zwierzaczki, wiec idac twoim tokiem rozumowania ma 100x50 - 2*50*25 = 50x50
to moze jakis cytat?
tego chariotu nie ciagna żadne zwierzaczki, wiec idac twoim tokiem rozumowania ma 100x50 - 2*50*25 = 50x50
To ciekawe, bo nie widziałem nigdzie,że jak 3 to jest na 75x100Crimsoner pisze:Pump Wagon ma zasade 'Chariot', a Charioty sa zawsze na podstawkach o rozmiarach 50x100 (chyba, ze np. 3 zwierzaczki ja ciagna to wtedy 75x100). Odp: 50mmx100mm.
Za to widziałem już zapisy,że jak 2 ciągną to 100x100 (Dl rydwan nurgla i khorna)
Eee.. True Punk, ale 2,82 to chyba mniej niż 3, więc się chyba jednak cała nie zmieści Nie rozumiem tego, weź to lepiej wytłumacz
No wlasnie kis1
Chodzi o to, ze templatka ma 3.
Podstawka ma 2,82. Czyli mniej niz 3.
Z tego wynika, ze podstawka majaca 2,82 w najszerszym punkcie miesci sie w templatce majacej 3 cale srednicy ;p
Chodzi o to, ze templatka ma 3.
Podstawka ma 2,82. Czyli mniej niz 3.
Z tego wynika, ze podstawka majaca 2,82 w najszerszym punkcie miesci sie w templatce majacej 3 cale srednicy ;p
fajny houseruleCrimsoner pisze:Pump Wagon ma zasade 'Chariot', a Charioty sa zawsze na podstawkach o rozmiarach 50x100 (chyba, ze np. 3 zwierzaczki ja ciagna to wtedy 75x100). Odp: 50mmx100mm.
a mozesz to jakas zasada poprzec?
bo ja sobie ogladnolem moj RB i tam nic nie pisze o tym ze chariot= dokladnie taka podstawka jaka opisales
a ja powiem tak ze w pudełku podstawek nie ma w chariotach.(charioty i bolce to jedyne przypadki o ile sie nie myle),, wiec nie sa przewidziane przez GW... to ze my stosujemy "jakies" podstawki to glownie dlatego ze wyglada to ładnie i że tak jest powiedzmy elegancko.Zaraz beda argumenty ze boce mają 40x40 a charioty takie i takie... ale przypomne ze takie ustalenia to ustalenia naszej szacownej ekipy polskiej (i pamietam nawet czasy gdy zostały te zasady wprowadzone) .. Za granicą nie mają takich problemów;]... a pokażcie mi konkretnie zasade GW lub podajcie odniśnik że charioty i machiny mają miec taką i taką podstawkę... ta wypowiedz to tez co do argumentu o tych 99 mm i 90x100 mm.
pozdrawiam
pozdrawiam
no napisalem gdzie jest to napisane.
strona GW, zakladka bodaj gaming.
kto szuka ten znajdzie; mi sie nie chce.
strona GW, zakladka bodaj gaming.
kto szuka ten znajdzie; mi sie nie chce.
http://uk.games-workshop.com/warhammer/ ... -chart.pdf
Ja tez lubie matme TruePank, ale tutaj wzor wygladalby chyba troche inaczej (bo przy trzech steedach masz 75x100, czyli pole podstawki chariota wzrasta o 1/2 swojej pierwotnej wielkosci [25x100 dokladnie, a nie 25x50 ])
Rzeczywiscie, przyznaje - w zasadach GW Pump Wagon jest na 50x50, tak jak i Gagancior z reszta (chociaz w Polsce z tego co czytalem i mi kiedys mowiles to gracie Gigusiem na 75x50), wiec chyba nie ma sie co klocic juz dluzej. Chodzi mi tylko o to ze do Pumpa pasuje chariotowa podstawka - moim zdaniem nawet bardziej niz monsterowa, ale zasady to zasady.
Gigus na podstawce 75x50 to dla mnie z kolei troche dziwna sprawa (chociaz lepiej sie prezentuje pewnie niz na podstawce 50x50) - ciekawe czemu sedziostwo polskie zmienilo te zasade. Odchodzac nieco od tematu to chcialbym zagrac kiedys na turnieju w Polsce - wydajecie mi sie o wiele bardzej godniejszymi rywalami niz ci Irole, z ktorymi gram w Irlandii. Moze kiedys jak Bog da sie zobaczymi przy kiej bitwie
Pozdrawiam!
Ja tez lubie matme TruePank, ale tutaj wzor wygladalby chyba troche inaczej (bo przy trzech steedach masz 75x100, czyli pole podstawki chariota wzrasta o 1/2 swojej pierwotnej wielkosci [25x100 dokladnie, a nie 25x50 ])
Rzeczywiscie, przyznaje - w zasadach GW Pump Wagon jest na 50x50, tak jak i Gagancior z reszta (chociaz w Polsce z tego co czytalem i mi kiedys mowiles to gracie Gigusiem na 75x50), wiec chyba nie ma sie co klocic juz dluzej. Chodzi mi tylko o to ze do Pumpa pasuje chariotowa podstawka - moim zdaniem nawet bardziej niz monsterowa, ale zasady to zasady.
Gigus na podstawce 75x50 to dla mnie z kolei troche dziwna sprawa (chociaz lepiej sie prezentuje pewnie niz na podstawce 50x50) - ciekawe czemu sedziostwo polskie zmienilo te zasade. Odchodzac nieco od tematu to chcialbym zagrac kiedys na turnieju w Polsce - wydajecie mi sie o wiele bardzej godniejszymi rywalami niz ci Irole, z ktorymi gram w Irlandii. Moze kiedys jak Bog da sie zobaczymi przy kiej bitwie
Pozdrawiam!
no ja uzywam 5edycyjnego i idealnie pasuje mi 50x50
a ze mam ladnie zrobione podstawki, to do ostatniej kropli krwii bede tego wymiaru bronil ;p
gigant - bo w boxie z nowym gigantem jest podstawka 75x50, to byl argument
a ze mam ladnie zrobione podstawki, to do ostatniej kropli krwii bede tego wymiaru bronil ;p
gigant - bo w boxie z nowym gigantem jest podstawka 75x50, to byl argument
Jak mi dobrze wiadomo to gigant ma podstawke 75x50 i jest ona dodana do figurki w boxie! A te wymiary podstawek jak już TruePunk napisał wcześniej są nieaktualizowane od X lat i nie należy ich brać serio... Również pozdrawiamCrimsoner pisze:Gigus na podstawce 75x50 to dla mnie z kolei troche dziwna sprawa (chociaz lepiej sie prezentuje pewnie niz na podstawce 50x50) - ciekawe czemu sedziostwo polskie zmienilo te zasade.
podwijam ogon ze wstydu..... ale mnie zgasiłeś..
a w takim razie narodziło mi sie kolejne pytanie..... bo jesli dobrze rozumiem to jedynym argumentem podważającym ww spis jest to iż nie wymieniany on został od kilku lat?...
No to logicznym rozwiązaniem wydaje mi się stosowanie się do podstawek wydanych w boxie a w przypadku gdy takowe nie zostały dodane konsultacją z ww tabelką..
pozamiatane
pozdrawiam
a w takim razie narodziło mi sie kolejne pytanie..... bo jesli dobrze rozumiem to jedynym argumentem podważającym ww spis jest to iż nie wymieniany on został od kilku lat?...
No to logicznym rozwiązaniem wydaje mi się stosowanie się do podstawek wydanych w boxie a w przypadku gdy takowe nie zostały dodane konsultacją z ww tabelką..
pozamiatane
pozdrawiam
ja w ten wlasnie sposob bym rozumowal. Bo na stronie GW nie tylko to nie zostalo zmieniane od dlugiego czasu. To samo ma sie z reference sheetami jak ostatnio patrzylem - ciagle stary do imperium np. Do magii to samo, jescio chyba z 6ej edycji zasady. Porazka!