W co gramy w 2016 roku
Moderator: swieta_barbara
Re: W co gramy w 2016 roku
We jest całkiem rozsąnie, poza tym że zostało bardo mało przedmiotów. Ale na przykład łuk MS5 AP 6 to lekkie przehięcie, podobnie jak 20 pts za sisterki chyba nie zmienione. Wildzi w górę, ale nie aż tak jak u furiona, piechota ndal nie wystawialna, bo ginie od pierdnięcia, nie czytałem RB więc nie wiem co to za zasada supernatural refleks, nie wiem też jak wyglądają waye z tego samego powodu. Bohaterowie chyba nadal zbyt mięccy magowie tańsi (?) ale za to level droższy. Driady nadal mają siłę trzy ale teraz mają warda więc może, ale wątpię, dryszka jest magiem z automatu

odpowiednik asf...oczko pisze:nie wiem co to za zasada supernatural refleks,
tylko, że jeśli masz GW (czy tam broń, która obniża I do 0) to bijesz wg. własnej inicjatywy. Jesli zaś nie masz takiej broni tylko inną, HW, halabardę itd. to masz +1 to hit.
I czy ja dobrze widzę ale kawa hajelficka nie ma bardingów?
Mi się to demo VC bardziej podoba niż VC furiona. Przeczytałem cały podręcznik i tak na prawdę nie ma tam tak wielu zmian. Naprawili babole i pozmieniali nazwy. Dodali parę nowych specjalnych zasad, które uważam za całkiem spoko. Zobaczymy jak to będzie jak wydadzą pełne armybooki. Mnie tylko boli brak pliku do army buildera 2.2, a zrobili do najnowszej wersji.
Jak na razie 9>RR.
Tak w ogóle wisienka na torcie, że jedynym steedem pod herosów w VC jest skieletal steed
Love IT.
Jak na razie 9>RR.
Tak w ogóle wisienka na torcie, że jedynym steedem pod herosów w VC jest skieletal steed
mi tam to podobają się jeno swordmasterzy. Trafiają wszystko na 2+ co ma WS 5 i mniej, a to co ma 6 i więcej to na 3+. A sami są trafiani na 5+ przez wszystko co ma WS 6 i mniej, a czasem nawet i na 6+ jak już naprawdę mały WS:)
JarekK pisze:Mi się to demo VC bardziej podoba niż VC furiona. Przeczytałem cały podręcznik i tak na prawdę nie ma tam tak wielu zmian. Naprawili babole i pozmieniali nazwy. Dodali parę nowych specjalnych zasad, które uważam za całkiem spoko. Zobaczymy jak to będzie jak wydadzą pełne armybooki. Mnie tylko boli brak pliku do army buildera 2.2, a zrobili do najnowszej wersji.
Jak na razie 9>RR.
Tak w ogóle wisienka na torcie, że jedynym steedem pod herosów w VC jest skieletal steedLove IT.
Co ciekawe zmniejszyli też minimalny oddział zombie do 10 modeli i umożliwili im branie championa
TROSKLIWE MISIE
No niektore booki - jak ogry czy VC sa dosc dopieszczone pod wzgledem zmian (duzo zmian raczej dobre) to np orki czy WE czeka pare chwil przemyslenia - balans wewnatrz booka sie lekko zgubil w WE (warhawki i wildzi >>> reszta) w orkach dosc podobnie (squig jest chyba najlepszym dostarczycielem uderzenia, jest pare opcji z bannerami, niby do rozkminienia są pegazo-wywerny, ale juz np. male waaagh wydaje sie zdecydowanie lepsze od duzego)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Niech ktoś kto przeczyta 9th age mi wytłumaczy proszę.
Dobrze rozumiem że Monstruos Cavalery, Riden Monster - nie daję +1 armor sv za mounta????
Przeczytałem że jeśli nie ma napisane tak jak przy : Chariotach, war beastach, cavalery "mount protection" to nic innego nie daje.
Taki mały case: czy z tego wynika że Bloodcrusher z DoCH ma tylk scale skina 5+ i tyle?
Dobrze rozumiem że Monstruos Cavalery, Riden Monster - nie daję +1 armor sv za mounta????
Przeczytałem że jeśli nie ma napisane tak jak przy : Chariotach, war beastach, cavalery "mount protection" to nic innego nie daje.
Taki mały case: czy z tego wynika że Bloodcrusher z DoCH ma tylk scale skina 5+ i tyle?
Nie czytałem jeszcze rulebooka, ale po przeczytaniu imperium 9th age stwierdzam, że jest pisane na kolanie albo celowo przegiete. No chyba że pozostałe armie też przegięte będą.
Kilka smaczków:
- smok pod generała (spoko pomysł na jego ugrywalnienie!)
- inżynierzy z BS5 + hellblastry wypłacające jeszcze więcej hitów
- 5tki kuszników z championem i snajperką, ale zapomnieli dać zasady sniperki
- cannony po 100pkt, choć w rare, więc spamu nie będzie, bo trzeba tam jeszcze czołg upchnąć
- i na koniec najlepsze... demigryfy znacznie tańsze.... po 55pkt
Mam nadzieję że szybko wydadzą pełne booki bo imperium jest... przegięte.
Haje z kolei bardzo ładnie napisane. Prosto, przejrzyście, elegancko. Jak dawne ravaning hordy.
Kilka smaczków:
- smok pod generała (spoko pomysł na jego ugrywalnienie!)
- inżynierzy z BS5 + hellblastry wypłacające jeszcze więcej hitów
- 5tki kuszników z championem i snajperką, ale zapomnieli dać zasady sniperki
- cannony po 100pkt, choć w rare, więc spamu nie będzie, bo trzeba tam jeszcze czołg upchnąć
- i na koniec najlepsze... demigryfy znacznie tańsze.... po 55pkt
Mam nadzieję że szybko wydadzą pełne booki bo imperium jest... przegięte.
Haje z kolei bardzo ładnie napisane. Prosto, przejrzyście, elegancko. Jak dawne ravaning hordy.
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2015, o 11:20 przez Karli, łącznie zmieniany 1 raz.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
I to maksymalnie.. Muchy taf4 (dostaly za to ws 4Lipti pisze:Nie wiem jak w kontekście innych armii, ale DOCh strasznie plewny
Gifty fajne, ale pare bledow jest (chociazby czary dla heralda nurgla, czy brak 4 lvl dla guo)
Smieszne jest to ze rzucajac dwie 6 na breja dostajemy dodatkowe woundy. Ale jak rzucimy dwie paly to nic sie nie dzieje.
Imo splewili ten book, furion zrobil znacznie lepsza robote.

Wszystkie booki sa raczej mocno oslabione, ale to imo jest plus. Wiele rzeczy bylo po prostu za mocnych w tych nowych ab. Mi to przypomina bardziej 7ed booki.
To nie jest przypadek ze GUO nie moze miec 4 lvlu, lord wampir tez ma max 3.
Dla mnie czytajac to, widac ze wiecej osob nad tym siedzialo. Mi sie podoba
Glegut pisze:Niech ktoś kto przeczyta 9th age mi wytłumaczy proszę.
Ktoś podpowie?
Masz to w RB wprost napisane, MC nie daja bonusow do save'aGlegut pisze:Niech ktoś kto przeczyta 9th age mi wytłumaczy proszę.
Maly goblin moze brac przedmioty za 5 punktow. Dziki zwykle i z frenzy i wardem kosztuja tyle samo. Savage herosi i orki normalnie moga miec Armoury wiec de fact (za darmo) mamy lepsze wersje bazowych herosow
Dalej mysle ze max 4 hero psuje kilka armii, a nie jest przegiete
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
lohost pisze:czempion pink horrorow za 70pkt? :>Szaitis pisze:Wszystkie booki sa raczej mocno oslabione, ale to imo jest plus. Wiele rzeczy bylo po prostu za mocnych w tych nowych ab. Mi to przypomina bardziej 7ed booki.
To champion czaruje w jednostkach - stąd niski koszt lockow czy sisterek.
Co do nerfow - trzeba je porównać z tym co się stało w innych armiach
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
Dobra, żeby nie zaspamować tematu tylko jedną alternatywą założyłem topic tylko o 9th:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 8#p1377898
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 8#p1377898
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
o wow,
feniks guardzi mają S4 z bazy
Na to wygląda teraz że kocurki to plew w porównaniu z SM i PG.
Może być.
No i czytam dalej, unit PG 5-15 czyli de facto też plewy
edit:
Jakby mod mógł przenieśc posta w topic Karliego, bo w tej chwili jest spamem.
feniks guardzi mają S4 z bazy
Na to wygląda teraz że kocurki to plew w porównaniu z SM i PG.
Może być.
No i czytam dalej, unit PG 5-15 czyli de facto też plewy
edit:
Jakby mod mógł przenieśc posta w topic Karliego, bo w tej chwili jest spamem.