[MASTER] Kraków-Zielonki 20-21.02.2016, 3x2500 9 Age

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Re: [MASTER] Kraków-Zielonki 20-21.02.2016, 3x2500 9 Age

Post autor: Cauliflower »

Robicie trochę z igły widły, nie ma to prawie znaczenia.

- W RB jest, że jak wygrałeś pierwszy rzut to musisz wybrać stronę, a wtedy przeciwnik decyduje kto się pierwszy rozstawia.

- W Krk natomiast wygranie tego pierwszego rzutu pozwala wygrywającemu zdecydować, że nie chce wybierać strony. Stronę wybiera wtedy przeciwnik, wygrywający decyduje o tym kto się pierwszy wystawia.

I tyle.
Główna zasada pozostaje zachowana: strona lub decyzja o wystawieniu

Dajcie już tym orgom spokój, pozdro!
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Ma to ogromne znaczenie, bo decyzja o wystawieniu jest bardzo często decyzją o autozaczynaniu. Dziwne, że tego nie zauważyłeś.

I kto inny ma podejmować trudne decyzje jak nie org i kiedy jak nie PRZED turniejem?
Obrazek

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Jest jasno napisane w RB jak mamy grac... Czy moglibysmy trzymac sie podrecznika?
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

nie jest napisane tam co wybierasz. Zdanie jest niejednoznaczne, wiec mozna je interpretowac na kilka sposobow.

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Zapytani przeze mnie szwedzi interpretuja tak samo: jeden wybiera najpierw strone, drugi decyduje kto sie pierwszy sytawia.
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ale pytanie jest co robi rzut na 4+. Czy daje on to, ze gracz, ktory go wygral staje sie grazem nr1 (wg twojej numeracji) czy tez wybor, ktory z graczy jest graczem nr1 (wg twojej numeracji)

ajt
Kradziej

Post autor: ajt »

Jak rzeczywiście chcesz wiedzieć, jak powinno być, i nie interpretować tego po swojemu, to napisz na forum 9th w odpowiednim miejscu, bo tu odpowiedzi wielu osób widać nie akceptujesz. Do tej pory już byś miał odpowiedź, jak powinno to wyglądać. Twoje pytanie tutaj, ciągle o to samo, nic nie wnosi. Od większości będziesz dostawał tą samą odpowiedź... I już od paru osób dostałeś.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Od większości będziesz dostawał tą samą odpowiedź... I już od paru osób dostałeś
zauwaz jedna ciekawa rzecz:

dydu organizator powiedzial, ze wybiera sie kto wybiera.

slivek, ktory jest sedzia glownym powiedzial cos zupelnie innego.

nikt nie potwierdzil

ty mowisz, ze stoisz tam gdzie wiekszosc a nie w inych miejscach. Udajesz przy tym, ze jest taki zapis, chociaz nie podales go (jest choose).

Z Rincem sie zgadzam, ze jedna osoba wybiera strone driuga zaczynanie. Nie do tego sie odnosilo pytanie.

Jak jest na turnieju skoro org i sedzia odpowiedzieli inaczej? wiem, ze ty wiesz, wiec na pewno tu napiszesz, bo inaczej
Twoje pytanie tutaj, ciągle o to samo, nic nie wnosi.

Kalesoner
Szczur Królów

Dobra, dogadamy się na pewno, tylko bez ciśnienia. :)
Obrazek

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

@shino - nie napisałem coś zupełnie innego bo pisałem na inny temat. Ja napisałem Ci co jest napisane w rulebooku i, że to jest jasne a nie jak insynuujesz - niejasne.

Prosta sprawa - Albo dydu mówi, że gra jak on chce albo tak jak jest w rulebooku. Wolał bym osobiście by obowiązywała wersja podręcznikowa (ten fragment podany jako przykład) bo mniej bałaganu ale w sumie to nie ma większego znaczenia na przebieg samego turnieju. W grze to może coś tam zmienić.

Nie mniej ważna rzecz to ta, że podręcznikowo jeśli dwóch graczy się zgodzi to się dogadują jak chcą co do tego wybierania strefy.
Jeśli się nie dogadają kto ma którą stronę to się dogadują w kto ma wybrać, np. losowo.
Przykład podany w booku to tylko tyle - przykład. Jeśli dwóch graczy stwierdzi, że oni chcą się siłować na rękę to podręcznikowo jest ok. Jeśli będą chcieli mogą wybrać, że ten kto wygra rzut wybiera kto będzie wybierał stronę i mogą zdecydować się na zapis rulebookowy przykładowy, że ten kto wygrywa rzut wybiera strefę rozstawienia.
Jak się dwóch graczy nie będzie mogło dogadać nawet na to w jaki sposób wylosować/wybrać osobę wybierającą stronę to wtedy dopiero przydaje się jakaś odgórna zasada od organizatora turnieju.
To czy będzie to "rzut na 4+ i ten kto wygra ten wybiera stronę" czy "rzut na 4+ i ten kto wygra ten wybiera osobę która wybiera stronę" jest sprawą naprawdę wtórną.
Jak Dydu się pojawi to zadecyduje bo orgiem jest - ja sugeruję by uznać wtedy wersję rulebookową bo mniej mieszania a rulebooka każdy winien znać.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2016, o 15:29 przez ślivek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Wyluzujcie -tak jak napisał Kalafior to naprawdę nie jest najważniejsza rzecz na turnieju a od 2 stron widzę tylko to.

Przejdzcie na pm i niech org później wrzuci tu swoją decyzję.

Co do samego turnieju my będziemy na miejscu już w piątek - nocleg mamy w tym domku niedaleko sali - kto również pojawia się w piątek?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Kalesoner
Szczur Królów

Laik pisze:tak jak napisał Kalafior to naprawdę nie jest najważniejsza rzecz na turnieju
Czyli jak coś nie jest dla Ciebie i Kalafiora najważniejsze, to trzeba iść na PMkę? Sorry, ale to jest mega istotna kwestia i bardzo dobrze, że jest rozwiązywana na forum. Dotyczy wszystkich gier i wszystkich graczy. Bez ustalenia jasnych zasad zaczynania nie sposób bez konfliktu rozpocząć rozgrywkę. Zamiast tracić czas na turnieju na dogadywanie się między drużynami, to super jak takie kwestie rozstrzyga organizator.
Jeśli są jakieś ważniejsze kwestie zasad, które uważasz, że powinny być przedyskutowane, to trochę słabo, że to trzymasz dla siebie. A jeśli jednak uważasz, że nie ma ważniejszych to jak możesz twierdzić, że ta kwestia nie jest najważniejsza?
Dla mnie tym ważniejsza, że chciałbym wiedzieć jak mają grać ludzie na jutrzejszym 40 osobowym pre Krakowskim lokalu.
Tym bardziej ten temat powinien być rozwiązany publicznie, że dotyczy wszystkich uczestników turnieju, a nie tylko osób zaangażowanych w dyskusję.
Obrazek

Awatar użytkownika
cluzoe
Mudżahedin

Post autor: cluzoe »

CIACH >>EDIT<<
Mamy już trzeciego gracza.
Dzięki za response forum.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2016, o 22:30 przez cluzoe, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

ślivek pisze: Jeśli dwóch graczy stwierdzi, że oni chcą się siłować na rękę to podręcznikowo jest ok.
Ja bym na to poszedł

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Kalesoner pisze:Ma to ogromne znaczenie, bo decyzja o wystawieniu jest bardzo często decyzją o autozaczynaniu. Dziwne, że tego nie zauważyłeś.

I kto inny ma podejmować trudne decyzje jak nie org i kiedy jak nie PRZED turniejem?
Jak najbardziej to rozumiem. Organizaotr właśnie ustalił swoją interpretację zasad i ją ogłosił.

W 1 sytuacji wygrywasz rzut i z automatu przegrywasz decyzję o wystawienie -> zaczynanie.
W 2 sytuacji wygrywasz rzut i możesz zdecydować, że zamiast strony wolisz wystawienie -> zaczynanie.

Reasumując w krakowskiej propozycji, gracz który wygrywa rzut ma tę decyzję jako własną, czyli jak chcesz zaczynać musisz wygrac rzut. (na 4+ Kowalski wybiera stronę, więc Nowak ma wystawienie)
W rulebookowej wersji jak chcesz zaczynać po prostu musisz przegrać rzut. (na 4+ Kowalski może wybrać stronę albo może wybrać wystawienie).

Krakowiacy dali po prostu pewien bonus wygrywającemu rzut, że może on zdecydować co woli. Rzut ten staje się zatem faktycznie rzutem o coś.
Czemu tak zrobili nie wiem - może właśnie chcieli żeby ten rzut realnie dawał pewną decyzyjność.
W każdym razie tak ustalili.
Kalesoner pisze: Bez ustalenia jasnych zasad zaczynania nie sposób bez konfliktu rozpocząć rozgrywkę.
Organizator ustalił zasady i je napisał.
Kalesoner pisze:Zamiast tracić czas na turnieju na dogadywanie się między drużynami, to super jak takie kwestie rozstrzyga organizator.
Właśnie to zrobił - rozstrzygnął - napisał jak mamy grać.
Kalesoner pisze: Dla mnie tym ważniejsza, że chciałbym wiedzieć jak mają grać ludzie na jutrzejszym 40 osobowym pre Krakowskim lokalu.
Tak jak w Krakowie, a w Krakowie tak jak napisał Dydu - organizator.

Ja nie wiem co tu nie jest jasne?
Tak rozstrzygnął i oznajmił organizator.
Podobnie jak rozstrzygnął, że będa mapki ze starego etc, że nie będzie losowania terenów, że nie będzie losowania scenariusza tylko 5x battleline itp.
Tak sobie powymyślał te rzeczy, mają one zastosowanie do wszystkich i tyle. Za pewne jak gracze będą chcieli siłować się na rękę o zaczynanie lub ścigac w piciu piwa na czas to będzie to ich sprawa. Oficjalne stanowisko organizatora jest przedstawione.
Dla mnie tyle w temacie.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Rozumiem co piszesz i decyzję orga wpisalem już do sobotniego regulaminu. Cały czas widać jednak, że nie jest to sprawa tak oczywista, zwłaszcza, że z tego co zrozumiałem główny sędzia nie jest jednomyślny z orgiem w tej sprawie.
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Ktoś szuka gracza? Mam Woch lub VC
Ostatnio zmieniony 12 lut 2016, o 22:40 przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

Pocisk pisze:Ma ktoś wolne miejsce z Warszawy w sobotę rano?

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Mam pytanie dot spójności armii w lizardmenach.
wiadomo ze w oddziale modele powinny miec ten sam kolor i styl jednak miedzy oddziałami ta zasada obowiazuje? Szczerze przyznam ze u mnie kazdy oddział skinkow ma inny kolor.to samo tyczy sie potworow.czy beda z tego powodu karne punkty?
Czy gor rok moze robic za championa w oddziale zaurusow?
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

W zamieszczonym linku plik do AB jest niepoprawny:
Po wykupieniu upgreadu do marków chaosu mały mag nie może z niego korzystać.
Hellfist (50 pts) - Great Khans only
Model gains a Magical Weapon. Type: Iron Fist. Any model in the army may be given a Mark of The Dark Gods from the
Warriors of the Dark Gods Army Book for the following cost: 5 pts per Monstrous Infantry model, 10 pts per Monstrous
Cavalry or Chariot model, 15 pts per Monster or Character model. Alternatively they may be given the Mark of True
Chaos at no cost.
Shamans and Great Shamans with a Mark other than True Chaos may choose a Path available to those Marks in addition
to any path normally available to them, including Shamans upgraded with Fire Blessing or Greater Fire Blessing.
Shamans and Great Shamans may not choose Mark of Wrath.
Jedyny słuszny format to pliki AB.
Panie organizatorze jak żyć ?

ODPOWIEDZ