Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Fishbone
Plankton

Re: Początkujący generał

Post autor: Fishbone »

Witam!!!
Dopiero zaczynam przygode ze Skavenami:) na dziendobry dostalem od brata Skaven Battalion i podrecznik :D . Problem jest taki ze nie mam zielonego pojecia co z czym i dlaczego! Dokupilem do tego 4 Jezzaile i Grey Seera ze wzgledu na modele. Prosze o jakas wskazowke porade jak wmiare uksztaltowac ta armie. dodam tylko tyle ze glownie bede gral przeciwko chaosowi i zwierzoludziom:( :|
Za wszelkie porady i wskazowkiz gory dziekuje :wink:

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Post autor: Hobbit »

Prawda jest taka, że po wakacjach wychodzi nowy podręcznik i nie wiadomo cu będzie grywalne :) Tak na chwilę obecną radził bym zakup: 2 glob throwersów, ratlinga, pudełka night runnersów i elektryka. Ale nie wiadomo, czy coś z tego będzie warte wystawiania za te trzy miesiące :)
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!
Opolski klub gier bitewnych "WarAcademy"

GreatJester
Chuck Norris

Post autor: GreatJester »

Lepiej zbieraj kasę, i kupuj farbki :wink:

Fishbone
Plankton

Skoro ukazał sie już nowy podręcznik do skavenow powtorze swoje pytanie: Co doradzacie jako zakup na poczatek :?:

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Klanbraci - tak 4+ pudła jako podstawa, a dalej zależnie od preferowanego stylu gry. Monkowie/stormy, ceneserzy, furnace, jezzaile, doomwheel i giant raty (chociaż o nie ciężko bez ogrów). Z herosów przyda się bsb, elektryk i priest, a potem drugi priest albo elektryk :)

Batalion na start nie jest złym zakupem.
O największy z wielkich! Co będziemy robić w tej edycji? To samo co w każdej głupcze... Opanowywać świat!

Awatar użytkownika
Arghal
Chuck Norris

Post autor: Arghal »

Jak napisał Hobbit batalion jest u skavenów całkiem niezłym wyborem ;) Masz tam 40 clanratów/slave'ów, gięte w tej edycji monki, fajne i IMO bardzo przydatne giant raty i ratraki, które są już mniej gięte, ale da się nimi coś zagrać :) Na potem polecam dzwonek (konkretnie kadzielnice pestilensu), censerów... tak naprawdę większość jednostek jest teraz grywalna (no niektóre bardziej, a niektóre mniej :P )... do skonwerstowania pozostanie Ci abominacja, a nawet dwie :D Potem jakieś maszynki (doom flayer jest IMO fajny), ale wszystkiego musisz spróbować sam... ja aktualnie czekam na premierę batalionu i wtedy zabieram sie do jakiś poważniejszych testów...

Fishbone
Plankton

Głownie chce oprzeć armie na monkach i strzelaniu + troche miesa. reszta wyjdzie w praniu :D

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

Hymm jakby to powiedzieć, przełamałem się i kupiłem dziś booka do Skavenów (wiem poje...o mnie, bo miałem nie zbierać kolejnej hordy), więc chętnie skorzystam z waszych przedstawionych powyżej rad. Czyli jak dobrze rozumiem na starcie dwa batalony, jakieś stormverminy, jakieś wykopki, bohaterowie.

PS. Hobbit, dziś słyszałem że masz podobną największą kolekcję skavenów w Opolu, prawda to czy legenda :mrgreen: ?

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Moje osobiste odczucie jest takie, że zamiast wykopek lepiej kupić na początek censer bearers ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Nie, to kłamstwo. Szczurów mam naprawdę mało (i w najbliższym czasie więcej pewnie ich nie będzie, bo space wolfsi zrobili skok na kasę), ale po prostu jestem jedynym aktywnym szczurzym graczem w Opolu.

2 bataliony powinny dać radę. Potem jeszcze jedno pudło klanratów, dzwonek, censerzy, bsb elektryk/priest i któryś z rarów i jakieś 1500 pkt powinno być.

Sztormy w sumie nie są niezbędne gdy masz oddział mnichów, a użyteczność nowych wykopków jest mocno wątpliwa.

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

Dzięki Hobbit. Tak szczerze, to często bywam teraz w Oplu (2-3 razy w tygodniu, bo dostałem dość ciekawą robotę w tym pięknym mieście) i pojawiam się w HMS :lol2:, więc jakby co to porozmawiać w realu też możemy pogadać, kiedyś o szczurach.

Awatar użytkownika
Darkem
Wałkarz

Post autor: Darkem »

Cześć. Powoli organizuje czas na powrót do młotka, więc tak jak reszta miotu(czyt: zaczynających przygodę ze szczurkami) chciałbym się dowiedzieć:

a) Czy w nowej edycji wogóle istnieją Ratogry?
b) Czy opłaca się je brać?
c) Istnieje model abomination czy samemu trzeba go"wymyslac"?
d) Czy szczury nie straciły przypadkiem klimatu?
e) Doomwheel jest przydatny czy ma tylko ładny model?

I oczywiście zakupy (potencjalne) zaczynać od min. 2 pudel Clanratów?

Pozdrawiam:
Darkem
Obrazek
Jest mnie wielu: Darkem/MatMot/Borsuk/Gasserlar i inni.

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

a)tak
b)czas pokaże
c)nie istnieje przynajmniej w chwili obecnej
d)czas pokaże ale chyba nie
e)czas pokaże ale chyba lepsza będzie abominacja
zakupy zacząć najlepiej od 2batalionów i booka

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

jak marcinmysz napisal poza jednym wyjątkiem:
b: NIE
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Hobbit
Falubaz

Oj, z RO nie jest tak źle. Są znacznie bardziej grywalne niż w poprzedniej edycji, chociaż i tak mało prawdopodobne, że będziemy je widzieć w turniejowych rozpiskach, bo jezzaile, monki i censerzy są bardziej uniwersalni. Ale na powiedzmy taki WoCh albo VC w domowej grze są jak znalazł.

Trubas
Falubaz

Post autor: Trubas »

Proszę o podpowiedzi. Mam zamiar sbierać skaveny bo bardzo mi sie podobaja modele i klimat ogonków. Prosze o podpowiedzi od czego zacząć co najpierw kupic co wystawiac. i co jest najwazniejesze. Porady co do technik i kolorow malowania tez sie przydadza
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:

Zawsze chciałem być w Nemezis :(
Obrazek

Marcins
Masakrator

Post autor: Marcins »

batalion+herosi+dzwonek+ze 2 boxy=+/-2000
600/700zł

Awatar użytkownika
Stefczyk
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stefczyk »

marcinmysz pisze:batalion+herosi+dzwonek+ze 2 boxy=+/-2000
600/700zł
Nie, nie, nie i jeszcze raz nie :P
Truba25 pisze:Proszę o podpowiedzi. Mam zamiar sbierać skaveny bo bardzo mi sie podobaja modele i klimat ogonków. Prosze o podpowiedzi od czego zacząć co najpierw kupic co wystawiac. i co jest najwazniejesze. Porady co do technik i kolorow malowania tez sie przydadza
Kup podręcznik i z parę metrów kwadratowych tektury, powycinaj podstawki i pograj testowo. Dzięki temu zobaczysz czym ci się gra najwygodniej i co się sprawdza. Nowe szczury są na tyle uniwersalne że jest wielki możliwości tworzenia silnych rospisek.
- Hej móżdżku, co będziemy robić dziś wieczorem?
-To co zwykle Pinky, to co zwykle. Spróbujemy opanować świat.
Z cyklu na turnieju:
Master Assassin z Fellbladem wpada w 1 turze w Maga Chaosowego na smoku, wypłaca ataki i wypada: 4x1 pada głośnie K*** i cała sala zaczyna klaskać...
A mój Bóg w dłoniach ma błyskawice,
miotając gromy, odbiera życie...

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Ja ze swojej strony polecam szukanie okazji na allegro, a jeśli masz czas i chęci zawsze możesz coś sobie ulepić ze stuffu/poxyliny. Na moje szczury wydałem mniej niż 500, a mam ponad 150 modeli (praktycznie wszystkie jednostki, nie mam tylko jezzaili/globów, ale mam za to kilku speciali plus masę giant ratów bez podstawek nie wliczając ich w te 150). Ceny sklepowe są trochę odstraszając, jeśli chcesz zrobić armię na duże punkty.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

ODPOWIEDZ