CompScore by Furion
Shino, nie bede sie odnosil do Twoich pseudoargumentow. Nie silisz sie na uzasadnienie twierdzen, ja nie bede sie silil na ich obalanie.
Rozumiem, ze niektorzy nie akceptuja ideii CS. Tak po prostu. To np. Kesiorek, JaceK, albo Ty. To jestem w stanie zrozumiec. Macie swoje wizje armii, w ktorych musi byc dostepny pelen podrecznik, bez ograniczen.
Nie rozumiem natomiast dlaczego w momencie, kiedy kujemy jakas idee, alternatywe, ktora ma spowodowac pewne usrednienie i urozmaicenie armii, tacy ludzie zabierają "pseudogłos". Ty nie rozmawiasz z nami na temat mocnych i slabych stron propozycji. Ty piszesz: "CS - nie !!! W jakiejkolwiek formie - nie !!!" . Nie wiem, po co to robisz. CS jako obowiazek moze pojawi sie na kilku turniejach, na kilku innych moze bedzie nagradzany dodatkowymi punktami. Na innych nie bedzie go wcale. Twoje (czy Jankiela, czy innych szanowanych osob w srodowisku WFB) "Nie !! Nie !!!Nie !!" moze oslabic szanse na pojawienie sie CS-a w ogole . Piszesz zreszta wprost, ze taki jest Twoj cel.
Nie rozumiem, dlaczego chcesz za wszelka cene odebrac rzeszy graczy, a sa tacy, prawo do grania na CS-ie, skoro czuja taka potrzebe. Wszystkie turnieje musza byc "wszystko full dostepne-masakra". Na wszystkich turniejach musisz grac?
Najgorsze, ze ten glos na nie jest oddawany w ramach pseudoargumentow na slabosc koncepcji a nie w jasnej i klarownej formie : "Nie akceptue zadnych ograniczen"
Po prostu tej postawy "zniszcze BO MI TO NIE PASUJE" nie rozumiem.
Rozumiem, ze niektorzy nie akceptuja ideii CS. Tak po prostu. To np. Kesiorek, JaceK, albo Ty. To jestem w stanie zrozumiec. Macie swoje wizje armii, w ktorych musi byc dostepny pelen podrecznik, bez ograniczen.
Nie rozumiem natomiast dlaczego w momencie, kiedy kujemy jakas idee, alternatywe, ktora ma spowodowac pewne usrednienie i urozmaicenie armii, tacy ludzie zabierają "pseudogłos". Ty nie rozmawiasz z nami na temat mocnych i slabych stron propozycji. Ty piszesz: "CS - nie !!! W jakiejkolwiek formie - nie !!!" . Nie wiem, po co to robisz. CS jako obowiazek moze pojawi sie na kilku turniejach, na kilku innych moze bedzie nagradzany dodatkowymi punktami. Na innych nie bedzie go wcale. Twoje (czy Jankiela, czy innych szanowanych osob w srodowisku WFB) "Nie !! Nie !!!Nie !!" moze oslabic szanse na pojawienie sie CS-a w ogole . Piszesz zreszta wprost, ze taki jest Twoj cel.
Nie rozumiem, dlaczego chcesz za wszelka cene odebrac rzeszy graczy, a sa tacy, prawo do grania na CS-ie, skoro czuja taka potrzebe. Wszystkie turnieje musza byc "wszystko full dostepne-masakra". Na wszystkich turniejach musisz grac?
Najgorsze, ze ten glos na nie jest oddawany w ramach pseudoargumentow na slabosc koncepcji a nie w jasnej i klarownej formie : "Nie akceptue zadnych ograniczen"
Po prostu tej postawy "zniszcze BO MI TO NIE PASUJE" nie rozumiem.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2008, o 23:00 przez bless, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja jestem twardym rozmowca, ale nie jestem slepy na argumenty.Shino pisze:...
Ty caly czas rzucasz haslami bez ladu i skladu. Przeczytaj jeszcze raz swoje posty, bo co chwile wykazujesz skrajne, sprzeczne stanowiska.
CS zaproponowany przez Furiona bardzo mi się podoba. Znacznie ciekawszy niż ten Euro. Gry na jego podstawie zacząłem robić różne rozpy to nie mogłem się odpędzić od uczucia, że każda była atrakcyjna i nie mogłem się zdecydować którą wziąść. To idzie na wielki plus.
Przy CSie trzeba pamiętać, aby nie "banować" czegoś, ale wpływać na kompozycje.
Stąd nie trzeba narzekać, że i non stop proponowac aby ograniczenie na herosach wyniosło 750/800 punktów aby móc wprowadzić tego caddiego do smoka. Samo ograniczenie do 700 punktów ogranicza w zasadzie te smoki najcięższego kalibru. HE mogą wystawić stardragona, ale bez caddiego. Z drugiej strony te same HE mogą zainwestować w słabszego smoka i już wystawić i caddiego i full wypas wersje na słabszym smoku. Podobnie ze smokiem Chaosu, który obok stardragona należy do tych najsilniejszych kombosów. W dodatku mozna wystawić smoka tznetcha w jego najsilniejszej wersji z 2xDS i wardem na 3+ (ale bez ochrony w hth dla lorda). Wampiry podobnie. Poprostu opcji jest multum - stad ten CS bardzo mi się podoba.
Jakieś ograniczenie ilościowe maszyn powinno się pojawić.
9 PD jestem wstanie przełknąć. Taka wampirza magia jest dwukrotnie slabsza od 13PD + 1-2 boundy + PowerStony. Może nawet więcej niż drukrotnie słabsza. Z 9PD jestem wstanie sobie zawsze poradzić i przełknąć, zwłaszcza że sporo armii na małe punkty z ograniczeniem na 2 herosów potrafi spokojnie wyciągać 9PD np. imperium z dwoma magami i rod of power/boundami, HE z SoM i boundami, Elektrycy, Vampiry etc. mimo to aż tak bardzo taka magia mnie nie bolała i każdy był wstanie sobie z nią radzić.
W bretce nie uświadcze całej masy wkurzających małych lanc. Aczkolwiek jeśli gracz się uprze to wystawi 3 corowe jazdy, 2xQuesting i 1xGrali. Da to razem 6 lanc + pegazy. Nadal nie jest to mało. Ale też nie mach ich 8-10, a i 2xquesty się pojawiają.
CS furiona wystarczy tylko poprawić z lekka i można go już wrzucić jako Polski CS do skorzystania (jesli tylko zechcą) przez organizatorów turniejów.
Furion ew. zastanów się czy jakieś wymogi kopozycyjnie dla 2-3 armii nie wprowadzić dodatkowo. Moim zdaniem ten najsprawiedliszy CS to połączenie dobrej podstawy CSowej, a następnie wprowadzenie 2-3 wyjątkowych modyfikacji kopozycyjnych dla wybranych armii.
Do CSa mają gracze mają prawo. Niech Ci którzy są na NIE!!! niech pomogą go zrobić tak aby był możliwie najlepszy albo przynajmniej nie próbować bojkotować pomysłu, bo duża ilość graczy bardzo chętnie również zagra sobie na turniejach z CSorem, a skoro tak duża ilość graczy chce aby on powstał - to powinien.
Przy CSie trzeba pamiętać, aby nie "banować" czegoś, ale wpływać na kompozycje.
Stąd nie trzeba narzekać, że i non stop proponowac aby ograniczenie na herosach wyniosło 750/800 punktów aby móc wprowadzić tego caddiego do smoka. Samo ograniczenie do 700 punktów ogranicza w zasadzie te smoki najcięższego kalibru. HE mogą wystawić stardragona, ale bez caddiego. Z drugiej strony te same HE mogą zainwestować w słabszego smoka i już wystawić i caddiego i full wypas wersje na słabszym smoku. Podobnie ze smokiem Chaosu, który obok stardragona należy do tych najsilniejszych kombosów. W dodatku mozna wystawić smoka tznetcha w jego najsilniejszej wersji z 2xDS i wardem na 3+ (ale bez ochrony w hth dla lorda). Wampiry podobnie. Poprostu opcji jest multum - stad ten CS bardzo mi się podoba.
Jakieś ograniczenie ilościowe maszyn powinno się pojawić.
9 PD jestem wstanie przełknąć. Taka wampirza magia jest dwukrotnie slabsza od 13PD + 1-2 boundy + PowerStony. Może nawet więcej niż drukrotnie słabsza. Z 9PD jestem wstanie sobie zawsze poradzić i przełknąć, zwłaszcza że sporo armii na małe punkty z ograniczeniem na 2 herosów potrafi spokojnie wyciągać 9PD np. imperium z dwoma magami i rod of power/boundami, HE z SoM i boundami, Elektrycy, Vampiry etc. mimo to aż tak bardzo taka magia mnie nie bolała i każdy był wstanie sobie z nią radzić.
W bretce nie uświadcze całej masy wkurzających małych lanc. Aczkolwiek jeśli gracz się uprze to wystawi 3 corowe jazdy, 2xQuesting i 1xGrali. Da to razem 6 lanc + pegazy. Nadal nie jest to mało. Ale też nie mach ich 8-10, a i 2xquesty się pojawiają.
CS furiona wystarczy tylko poprawić z lekka i można go już wrzucić jako Polski CS do skorzystania (jesli tylko zechcą) przez organizatorów turniejów.
Furion ew. zastanów się czy jakieś wymogi kopozycyjnie dla 2-3 armii nie wprowadzić dodatkowo. Moim zdaniem ten najsprawiedliszy CS to połączenie dobrej podstawy CSowej, a następnie wprowadzenie 2-3 wyjątkowych modyfikacji kopozycyjnych dla wybranych armii.
Do CSa mają gracze mają prawo. Niech Ci którzy są na NIE!!! niech pomogą go zrobić tak aby był możliwie najlepszy albo przynajmniej nie próbować bojkotować pomysłu, bo duża ilość graczy bardzo chętnie również zagra sobie na turniejach z CSorem, a skoro tak duża ilość graczy chce aby on powstał - to powinien.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2008, o 23:10 przez Kal_Torak, łącznie zmieniany 1 raz.
takie modyfikacje zostana wprowadzone, np pojawi sie zapisekKal_Torak pisze:Furion ew. zastanów się czy jakieś wymogi kopozycyjnie dla 2-3 armii nie wprowadzić dodatkowo. Moim zdaniem ten najsprawiedliszy CS to połączenie dobrej podstawy CSowej, a następnie wprowadzenie 2-3 wyjątkowych modyfikacji kopozycyjnych dla wybranych armii.
ilosc gnoblarow w armii Ogre Kingdoms zalezy wlacznie od ilosci Ogre Bulls. Gnoblary traktujemy, jakby nie zajmowaly zadnego slotu
codo ograniczenia maszyn - juz jest
edit: ajkie inne ograniczenia przychodza Ci do glowy?
- swieta_barbara
- habydysz
Masz moja pelna akceptacje dla swojego pomyslu - niezaleznie od zasad turnieju, moje rozpiski beda sie w tym CSie miescily.
Ale ja mam prosto.
Ale ja mam prosto.
ogólnie jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek CS-a, ale ten tutaj zaproponowany podaba mi się chyba najbardziej.
jedno ale:
niech ktoś spróbuje zmieścić slanna 2-gen razem z jakimś innym herosem w 700 pts.
niezbyt podoba mi się pomysł, że większość armii wrzuca tylu herosów ilu ma ochotę, a ja albo wystawiam Slanna jako mięso armatnie, albo stawiam go na półce.
czyli krótko: 800 punktów to absolutne minimum, jeszcze lepiej 850.
po tej zmianie dostaniesz Furionie moje błogosławieństwo
jedno ale:
niech ktoś spróbuje zmieścić slanna 2-gen razem z jakimś innym herosem w 700 pts.
niezbyt podoba mi się pomysł, że większość armii wrzuca tylu herosów ilu ma ochotę, a ja albo wystawiam Slanna jako mięso armatnie, albo stawiam go na półce.

To wystaw 5 generacji i herosów. Jak ja nie mogę smoka i Caddiego to Ty nie możesz slaana i jeszcze kogoś, logiczne chyba? Max absolutny imo to 750Paffeu pisze:ogólnie jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek CS-a, ale ten tutaj zaproponowany podaba mi się chyba najbardziej.
jedno ale:
i płać ponad 500 punktów, żeby rzucić 2 czary z 3 kości każdytrikk pisze:To wystaw 5 generacji i herosów. Jak ja nie mogę smoka i Caddiego to Ty nie możesz slaana i jeszcze kogoś, logiczne chyba? Max absolutny imo to 750Paffeu pisze:ogólnie jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek CS-a, ale ten tutaj zaproponowany podaba mi się chyba najbardziej.
jedno ale:

kiepski deal.
700 punktów jest dobre, bo dzęki temu mamy aspekt kopozycyjny rozpy:
- super wygięty, esktra koksiasz etc. ale tylko jeden model nawet przekracajacy 700 punktow.
Z drugiej strony jak kogos bolo brak scrolli to moze zinwestowac:
- w mniej wybiętą wersje HE smoka czy slanna czy cokolwiek innego.
Co dzięki temu mamy:
- ano występowania na stołach znacznie większej różnorodności herosów oraz wzmgama proces "kminienia" oraz ładnie wspomaga "strategie budowania rozpy".
Te 700 punktów ale z możliwością wystawienia herosa jednego ponad 700 punktów jest prostym i genialnym rozwiazaniem w stosunku hersoi do 800 punktów (bo pozwala wybrac juz najdrozszych bohaterów) z drugiej strony ogranicza nieco bardziej ilość "najpakerniejszych opcji" w libie 2 lub wiecej herosów.
Z regimentami CS furiona wychodzi również obronna reka.
Nie moge sie doczekac turniejow na takie punkty.
Furion jak myslisz - potrzebny bedzie podobny CS na male punkty?
- super wygięty, esktra koksiasz etc. ale tylko jeden model nawet przekracajacy 700 punktow.
Z drugiej strony jak kogos bolo brak scrolli to moze zinwestowac:
- w mniej wybiętą wersje HE smoka czy slanna czy cokolwiek innego.
Co dzięki temu mamy:
- ano występowania na stołach znacznie większej różnorodności herosów oraz wzmgama proces "kminienia" oraz ładnie wspomaga "strategie budowania rozpy".
Te 700 punktów ale z możliwością wystawienia herosa jednego ponad 700 punktów jest prostym i genialnym rozwiazaniem w stosunku hersoi do 800 punktów (bo pozwala wybrac juz najdrozszych bohaterów) z drugiej strony ogranicza nieco bardziej ilość "najpakerniejszych opcji" w libie 2 lub wiecej herosów.
Z regimentami CS furiona wychodzi również obronna reka.
Nie moge sie doczekac turniejow na takie punkty.
Furion jak myslisz - potrzebny bedzie podobny CS na male punkty?
Błażej, to nieprawda. I dobrze o tym wiesz. Zawsze byłem za CS, tylko trzeba go dobrze zrobić. A CS oparty na Euro, z limitem herosów i zakazem obcinania slotów, jest w moim odczuciu bardzo kiepski. Pisałem już w różnych miejscach dlaczego.Twoje (czy Jankiela, czy innych szanowanych osob w srodowisku WFB) "Nie !! Nie !!!Nie !!" moze oslabic szanse na pojawienie sie CS-a w ogole .
Selektywne obcinanie przegiętych jednostek - jak najbardziej.
Pieprznięcie CS, który oprócz przegięć uderza w wiele innych rzeczy, w tym także w klimat, jest słabym pomysłem.
Mag na orle zjadający slot rare? Highborn na pegazie zjadający slot rare? Maximum dwie armaty, a po drugiej stronie bloodthirster lub star dragon? Elektor na gryfie kasuje nam rare'a, chyba nikt poza skavenami czy O&G nie może wziąć kompletu bohaterów (nie chcę słyszeć, że przecież mieści się 4 herosów do walki na piechotę).
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.
jestem za wprowadzeniem takiego CSa
oslabia VC,troche DL.Ale jedna rzecz...przynajmniej 800 pkt na herosow!Ja w rozpisce zmieszcze sie w 700 ale jest to nie fair w stosunku do chaosytow i lizakow(mimo ze nie sa to przegiete armie)Po za tym ograniczajac magie itak nikt nmie wystawi jakiegos super komba za 800 pkt 

Slan 2 generacji+bsb+ przedmioty za 100pkt(np 2xDS+np 2+ward/+1PD+1DD)niech ktoś spróbuje zmieścić slanna 2-gen razem z jakimś innym herosem w 700 pts.
biegacz saurusowy z gw,la,sh
razem 698pkt

tzn jak?zakaz wziecia 10+BK?bardziej wymyslne sposoby ograniczen?Selektywne obcinanie przegiętych jednostek - jak najbardziej.
tak naprawde caly urok tego CS jest taki ze jest stosunkowo prosty i latwy do zapamietania
CS na 2-4 stron jest chyba slabszym pomyslem
Mi też ten fragment tego CSa najbatrziej nie odpowiada, bo jest po prostu bez sensowny. Jak można stawiać na równi pegaza ze smokiem? Dlaczego gracz O&G ma tracić rare`a gdy wsadzi orka (lorda) na świnię, albo - jeszcze dziwniejsze - wsadzi goblina (lorda) na wilka?Jankiel pisze:Błażej, to nieprawda. I dobrze o tym wiesz. Zawsze byłem za CS, tylko trzeba go dobrze zrobić. A CS oparty na Euro, z limitem herosów i zakazem obcinania slotów, jest w moim odczuciu bardzo kiepski. Pisałem już w różnych miejscach dlaczego.Twoje (czy Jankiela, czy innych szanowanych osob w srodowisku WFB) "Nie !! Nie !!!Nie !!" moze oslabic szanse na pojawienie sie CS-a w ogole .
Selektywne obcinanie przegiętych jednostek - jak najbardziej.
Pieprznięcie CS, który oprócz przegięć uderza w wiele innych rzeczy, w tym także w klimat, jest słabym pomysłem.
Mag na orle zjadający slot rare? Highborn na pegazie zjadający slot rare? Maximum dwie armaty, a po drugiej stronie bloodthirster lub star dragon? Elektor na gryfie kasuje nam rare'a, chyba nikt poza skavenami czy O&G nie może wziąć kompletu bohaterów (nie chcę słyszeć, że przecież mieści się 4 herosów do walki na piechotę).
Jak ja mam ochronić swojego lodra - dajmy na to maga (DoW) - jesli przeciwnik wystawi np. star dragona? Jeśli posadzę maga na pegazie i dzięki temu będę miał szansę na to , że mnie tym smokiem nie złapie to będę mógł wystawić jeden rare (np. działo), ale żeby mieć większe szanse na ubicie smoka to przydały by sie dwa działa, a to skutkuje tym, że mag nie będzie na pegazie i smok go łatwiej złapie. Chuchnie, dmuchnie, tupnie nogą i mój generał przeniesie do innego świata.
Tutaj nie ma zadnego zapisu, że mount herosa zjada dodatkowy slot rare - to byla propozycja, która jest rozpatrywana. Imo, w jakiejkolwiek postaci przejsc ona nie powinna, bo jest to bezsensowne, bedź jak juz to mount o koszcie 70-100pts+ moze cos tam zjadac.Furion pisze:Witam.
Temat jest gorący i powszechnie znany, więc od razu z grubej rury.
Założenia: Aby composition Score (dalej: CS) nie stał sie znienawidzonym Polhammerem, nie może on banować żadnej specyficznej jednostki czy kombinacji. Dla przykładu, nie można zbanować Draknhoff Banner'a i 15 Black Knights, ale za to należałoby ograniczyć możliwość wystawienia takiego potworka razem z 3x wampir i 2x Varghoulf, ponieważ rozpiska staje się no-brainer.
CS musi wyeliminować element Kamień-Nożyce-Papier (dalej: KNP) Nie mówie o tym, że te źle złożone rozpiski mają mieć równą szansę z tymi Power Gamerskimi, bo nie o to chodzi - skill gracza to rownież rozpiska jaką gra.
CS musi wyeliminować rozpiski typu "no-brainer" albo "turlaj turlaj" (nazwijcie to jak chcecie) Nie może być tak, że lepszy gracz dostaje DUŻY handicap grając ze słabszym graczem z powodu rozpiski. Zaznaczyłem słowo "duży" bo zawsze znajdą się malkontenci mówiący o tym, że gra i tak niezbalansowana etc.
CS nie ma na celu zmusić graczy do zostania pseudoklimaciarzami i wystawiania chosenów khorna na piechote etc. Ma natomiast zmusić graczy do zbudowania rzeźnickiej rozpiski innej niż imperium 4+2.
Gracze mają w zwyczaju żyłować swoje armie. Nie ma w tym nic złego, dopóki nie dochodzimy do elementu KNP lub no-brainer. Robią tak w przypadku ograniczeń podręcznikowych i wiem, że będą to robili przy tym CS też. Różnica między jednym a drugim polega na tym, że w tym CS nie da się złożyc rozpiski typu KNP lub no-brainer. I O TO CHODZI!.
EuroCS zaje się być dobrym rozwiązaniem wymienionych wyżej problemów, jednak nie radzi on sobie przede wszystkim z następującymi rzeczami:
- dominacja magii TK
- elektryczne skaveny
- Bretonia, której Euro W OGÓLE nie rusza.
- WE, tak ja Bretonnia.
Do rzeczy: Ten system to generalnie upgrade'owane Euro. Wierzę, że dodatkowe ograniczenia w pełni wypełniają postawione założenia. Zachęcam do zbudowania jak najbardziej wygiętych rozpisek pod ten CS i postowania ich tu (tylko je obróbcie tak, żęby się czytać dało)
Moj komentarz co do tego systemu:HERO:
- Lordowie: Jeżeli lord dosiada coś innego niż Warhorse, traktujemy go jakby zajmował dodatkowy slot Rare. Rzeczy typu Kowadło również traktujemy, jakby ktoś ich dosiadał.
- Łączny koszt herosów nie może przekraczać 700 pts.
- Danego typu herosa nie można wystawić więcej niż dwa razy.
- W armii można wystawić jednego Herosa o koszcie punktowym przekraczającym 700pts, tym samym będzie to jedyny heros w danej armii.
CORE:
- Są dwa sloty: slot potrójny i podwójny. Mogą być one zapełnione jednostkami tylko tego samego typu. Slota potrójnego nie trzeba wypełniać do końca. Pozostałe jednostki Core Units można wystawić tylko jeden raz.
- Nie można przeznaczyć slotu potrójnego na ciężką kawalerię
SPECIAL:
- Tylko jedną jednostkę można zdublować, resztę można wystawić tylko raz.
- Maksymalnie trzy sloty special mogą zostać przeznaczone na War Machines
RARE:
- Zakaz dublowania
MAGIA:
Euro,czyli:
Podczas fazy magii gracz może zużytkować tylko 9 Power Dice'ów (dalej: PD) każdy Bound Spell liczymy jako 1PD.
Można użytkować tylko 10 Dispell Dice;ów (dalej: DD) z czego pierwszy Dispell Scroll (dalej: DS) traktujemy jak 1DD użytkowany co turę, a kazdy kolejny jako 2 DD użytkowane co turę.
Przykład 1: Armia Imperium ma 3 Battle Wizardów, każdy poziom magii 2. Niosą oni w sumie 3 Dispell Scrolle. W fazie magii przeciwnika mogą użytkować wszystkich swoich kostek (2 z puli, 3 od magów, 1+2+2 (pierwszy DS=1, drugi DS=2, trzeci DS=2) co w sumie daje 10 "kości")
Przykład 2: Armia Imperium ma 3 Battle Wizardów, każdy poziom magii 2. Niosą oni w sumie 4 Dispell Scrolle. W fazie magii przeciwnika nie mogą użytkować wszystkich swoich kostek (2 z puli, 3 od magów, 1+2+2+2 (pierwszy DS=1, drugi DS=2, trzeci DS=2, czwarty DS=2) co w sumie daje 12 "kości") Magowie mogą korzystać co turę tylko z 3 kostek rozproszenia.
Stan ilości używalnych DD liczymy na początku bitwy i jest on stały, zużytkowanie DS podczas bitwy nie wpływa na ograniczenie.
DODATKOWO:
- jednostki Core z różnym sprzętem (np. Night Gobliny z łukami, Night Gobliny ze spearami, Skinki z plujkami/javelinami) liczymy jako różny core.. O różny ekwipunek chodzi w przypadku ekwipunku zmieniającego sens oddziału, np. kusze na dark elfach, blunderbasy na chaoskrasiach, scout na rangerach a nie np. shield na skaven slave'ach.
- max 2 ratlingi
- Treeman Ancient liczy sie jak treeman
System magii w połączeniu z ograniczeniami co do Herosów sprawia, ze Khemrii przestją zyskiwać na samym systemie Euro.
Ograniczenie kawalerii jest jedyną rzeczą, która się ima Bretonni.
Ograniczenie Speciali nie zezwala na szereg innych potworków. Jakich - pogłówkójcie sami
Ponownie zachęcam do wklejania wymaksowanych rozpisek. Jeżeli znajdzie się jeszcze jakiś bug, to naprawię.
pozdrawiam
Furion
Ps. Dziękuję Cyelowi i Kołacie za cenne uwagi.
PS2. Oczywiście ten CS nie jest adekwatny na High Elves.
PS3. jako, że zostałem zbanowany, moje odpowidzi co do CS będą zamieszczone przez kogoś innego.
=====
Historia Editów:
Core, zmieniono z:
Nie można tryplować Core'owej cięzkiej kawalerii.
na:
Nie można przeznaczyć slotu potrójnego na ciężką kawalerię
Magia, zmieniono z:
Kopiuj Wklej z Euro
na:
Pelny opis magii Euro
Opis sprzętu, dodano fragment:
o różny ekwipunek chodzi w przypadku ekwipunku zmieniającego sens oddziału, np. kusze na dark elfach, blunderbasy na chaoskrasiach, scout na rangerach a nie np. shield na skaven slavach.
Special, dodano fragment:
Maksymalnie trzy sloty special mogą zostać przeznaczone na War Machines
Limit punktowy utrzymany na poziomie 700pts to bardzo dobre wyjscie, i nie powinien być zwiększany, przynajmniej w formie czysteko polCS`a, wiadomo że później organizator turnieju moze podniesć ten limit, badz go obnizyc ( zalezy na jakie punkty jest grany turniej ) np. o D6%.
Sęk w tym, że "przegiecia" sa odczuciem czysto subiektywnym. Dla jednego Pipes of Doom sa przegiete, dla drugiego nie. Dla jedego banner z regenka jest przegiety, dla drugiego nie.Jankiel pisze: Selektywne obcinanie przegiętych jednostek - jak najbardziej.
Wielkim plusem tego CS jest to, ze nie ma zadnej pojedynczej rzeczy, ktora bylaby zabroniona. Natmiast zabronione sa niezdrowe kumulacje, a branie co bardziej wygietych przedmiotow/herosow wiaze sie dyskomfortem w innych sferach (wezmiesz banner z regenką? ok - nie masz obrony magicznej a lord nie jest dopakowany itemami).
Ten system w prosty zapewnia zasade cos za coś., ktora jest tu esensja sprawiedliwosci.
I tak nie mozesz dublowac rarow, wiec czesto ten jeden slot rare jest niewykorzystany. Imperialista zamiast hellblastera moze sobie pozwolic na wykorzystanie rare na gryfa.Jankiel pisze: Mag na orle zjadający slot rare? Highborn na pegazie zjadający slot rare? Maximum dwie armaty, a po drugiej stronie bloodthirster lub star dragon? Elektor na gryfie kasuje nam rare'a, chyba nikt poza skavenami czy O&G nie może wziąć kompletu bohaterów (nie chcę słyszeć, że przecież mieści się 4 herosów do walki na piechotę).
Piszesz o wykorzystaniu herosow. Ok, skaveny moga wziac 4 bohaterow. Np. grey seera, elektryka z boundem i dwoch herosow walczacych (juz nawet na strom banner nie starczy pkt.). Czy to przegiecie? Nie, bo np. goly klocek klanratow nie ma szans w starciu ze swordmasterami. Kiedy maja w regimencie herosa ich szansa troszke(ale tylko troszke) sie zwieksza. Jak juz pisalem wczesniej - armie elitarne maja elitarne oddzialy, ktore spokojnie operuja samodzielnie. Armie hordowe czasem potrzebuja boosta w postaci LD i 3AS6. Ten boost jest dawany przez tych herosow walczycych na piechote, o ktorych Ty nie chcesz slyszec. Bo kogo innego mialyby by do armii wrzucic np. skaveny?
Jestem swiadomy "nieprzegietosci" orla, czy pegaza. Ale faktem jest, ze ich wrzucenie do armii przy tych zasadach nie wiaze sie zazwyczaj z zadnymi wielkimi wyrzeczeniami. Jesli chcesz, to mozesz.
Wspominasz o tym BT, ktory jest nie pokonany. Zauwaz jednak, ze imperium dalej ma 3 armaty + inna maszyne (jesli chce). To malo? Elfy maja 2 bolce - jeden mniej, niz zwykle. Az tak bolesna roznica? Orkasy maja jedngo DD mniej. Nie maja w zwiazku z tym szans? Dwarfy maja jedne organy mniej. Sa skazane na porazke?
Jankielu, zloz kilka rozpisek. Serio, sprobuj.
Mam pytanie, parę postów wyżej na pytanie o power stony padła odpowiedź, że liczą się do limitu PD, tak samo było z dodatkowymi koścmi np. slanna (niestety przyznam się, że jest to dla mnie trochę niezrozumiałe no ale obiecuję się po raz 4 dokładnie wczytac zanim zacznę wyrażac opinie w którąkolwiek stronę, chyba że jest ktoś chętny i na tyle cierpliwy żeby wyoślic mi dlaczego tak ma byc). Czy w takim razie per analogiam MR z przedmiotów i zasad specjalnych liczy się do limitu DD?
Witam, czy CS ma w założeniu urozmaicić rozpiski? Mi (Gram WE) zasadniczo nie przeszkadza zakaz dublowania rarów, i tak mam waywacherów zawsze, max 2 takie same speciale też mi za skórę nie zachodzą, 700pkt w herosach i 9PD jest jeszcze do przeżycia (nie lubie herohammera), no ale ograniczenie corów jest dla mnie conajmniej chore. Każda rospa WE będzie teraz miała prawie identyczne cory (3xGG+2xDriady+GR albo 3x Driady+2xGG+GR) Na 2,5k Gdy gram na Treemanie Ancientcie który mi najbardziej przypadł do gustu mam masakryczny problem żeby dobić do 2,5k gdyż wszystkie sloty mam wyczerpane i jedyną opcją jest dopakowywanie jednostek żeby jak najwięcej punktów kosztowały, dla mnie jest to chore gdyż ten CS ZAMIAST wprowadzić różnorodność zrobi jeszcze większe ujednolicenie się rozpisek oraz zmusza do wystawiania jednostek które nie koniecznie muszą się graczowi podobać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam