Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
tomasso
Mudżahedin

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: tomasso »

Rakso_The_Slayer pisze:ja zawsze celuje w środek oddziału albo w głowę bohatera który w nim siedzi (zawsze może nie zdac look out'a i wtedy taki headshot z S10 d6 Woundów zazwyczaj oznacza dla niego pożegnanie się ze światem ;) ). Ale najczęściej jednak jest to środek oddziału.
Ostatnio celując w Haj Elfickiego herosa w oddziale zdjąłem go w pierwszej turze, bo nie zdał look out'a właśnie ;P
Katapa za mną bardziej przemawia... sumując wszystkie jej cechy.
Nie lubię bolców, zniechęciłem się do nich kiedy podczas jednej bitwy ani razu nie trafiłem :?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

żeby nie było. Uważam, że każda maszyna w naszej armii jest fajna i ma swoje zastosowanie. Katapulta jest po prostu najbardziej uniweralna z nich wszystkich.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bruenor Battlehammer
Wodzirej

Post autor: Bruenor Battlehammer »

dokładnie. Chociaż ja przeważnie biorę klopę i dwa bolce z maszyn w specialach, więc są jakby u mnie na równi :wink:
putoa alasti avantoon! :wink:

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Mam pytanie, ponieważ mamy master rune of disguise no i możemy wsadzić do niego master enginnera, który de facto może być generałem, no i pytanie brzmi czy musze ujawniać cały np. cannon w którym wsadziłem generała czy mogę powiedzieć ze generałem tej armii jest master eng. ale go nie widzisz ponieważ jest schowany, pytanie jest dość ważne ponieważ nie widzę sensu robić zasadzki przy pomocy np. bolca z S8 która będzie szła przez ranki z trafieniem na 2+ kiedy przeciwnik i tak będzie ten bolec widział... a za 30 ptk. masz bezpiecznego generała przez przynajmniej 2-3 tury walki.
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
cobra651
Wodzirej

Post autor: cobra651 »

Ah, master rune of disguise. Dopóki nie strzelisz ani nie ruszysz nie musisz ujawniać maszyny przeciwnikowi. I nie wstawiaj tam generała, bo potrzebny będzię gdzię indziej, a tak w ukryciu nic nie zrobi. Jak już chcesz go schować, to powiedz o tym przeciwnikowi, ale nie ujawniaj mu miejsca jego ukrycia. Niedoceniasz bolców. Choć są zawodne, to warto z nimi poeksperymentować. W czasach VI edycji widziałem jak koleś przy pomocy ukrytego bolca, odstrzelił jednym strzałem z zaskoczenia :lol2: 5 DP z generałem, którzy wytłukli mu wcześniej połowę maszyn.

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

W zasadzie generał u krasi (ofc na mniej niz 2k ptk) to free ptk dla przeciwnika jak się go dorwie, wiec za zwyczaj to runepriest w tylnym oddziale z warriorami by bron boże nic mu się nie stało [-o<

A master engi w bolcu (bo tak właśnie planuje zrobić) nie dość ze daje mi 2+ na trafienie na bliski zasięg to jeszcze w dodatku ujawnię się kiedy strzał będzie leciał od flanki :twisted: :twisted: :twisted: no na to co Ja planuje to dość ciężko będzie się w niego wbić bo będzie dobrze ustawiony czyli generalnie za 30 ptk. kupuje bezpieczeństwo generała przez całą walkę =P~

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

A właśnie, jak dokładnie działa ta runa, bo nigdy jej nie stosowałem, a AB akurat przy sobie nie mam.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Właściwie też nie do końca wiem jakie jest prawidłowe wcielenie tej runy w życie, ale jako że daje on jakby to, że maszyny tak naprawdę nie widać dopóki nie strzeli/ruszy się to można według mnie wystawiać ją na dwa sposoby:
1. Nie wystawiać w ogóle, zaznaczyć osobom sędziującym odległość maszynki z runą od dwóch krawędzi stołu i w momencie usunięcia runy (przy strzale, bądź gdy wróg zbliży się na 3 cale), ustawić ją miejscu wcześniej oznaczonym;
2. Albo wystawić maszynkę z tą runą na polu bitwy, tyle tylko że wróg nie może w nią celować z czegokolwiek i nie może szarżować (jeśli nie jest 3 cale od maszynki).

W efekcie albo przeciwnik nie wie że taka maszyna istnieję (co daję przewagę w tym, że nie może przygotować sobie oddziałów do zniszczenia maszyny), albo przeciwnik wie o maszynie, tylko oprócz przygotowania się do jej eliminacje nic nie może zrobić do czasu zejścia efektu runy.

W sumie przydałby się jakiś komentarz LS na ten temat.

A co do:
W zasadzie generał u krasi (ofc na mniej niz 2k ptk) to free ptk dla przeciwnika jak się go dorwie, wiec za zwyczaj to runepriest w tylnym oddziale z warriorami by bron boże nic mu się nie stało [-o<
To w dużej mierze jest nieprawda - zależnie od tego jak kto gra, bo generał u krasi na mniej niż 2k przy odpowiedniej kombinacji run może być mocarny i wręcz musi wspierać pierwszą linię. Zwykle oddziały krasi robi się na twarde i do przeżywania, a w tym momencie przyda się nam koleś który będzie przechylał combat resolution na naszą korzyść zabijając parę chucherek, bo przy 1 ataku i zwykle sile 4, to nie zawsze wystarcza naszym jednostkom by cokolwiek ściąć. Generał może być również naprawdę mocarny pod względem defensywy, by ściągał na siebie większość ataków, po to by unit nie ginął i mógł walczyć.

Przede wszystkim u krasi chodzi o to by wykorzystywać cały ich potencjał w jednym miejscu i przebijać się dalej. A więc ukrywanie generała na tyłach jest takie sobie - lepiej jeśli jest w pierwszym szeregu, lub wspiera jednostki flankując z innym oddziałem.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Mac pisze: Przede wszystkim u krasi chodzi o to by wykorzystywać cały ich potencjał w jednym miejscu i przebijać się dalej. A więc ukrywanie generała na tyłach jest takie sobie - lepiej jeśli jest w pierwszym szeregu, lub wspiera jednostki flankując z innym oddziałem.
W sumie racja jako że Krasie cierpią na deficyt ataków :P ale w takim razie twierdzisz ze branie master engnich nie ma większego sensu, bo nie wspomaga ich na flakach i w 1 linii. No a przecież takowi wspomagają potwornie maszyny na których chyba każdy się zgodzi dwarfy opierają swoją taktykę.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Mac pisze: 2. Albo wystawić maszynkę z tą runą na polu bitwy, tyle tylko że wróg nie może w nią celować z czegokolwiek i nie może szarżować (jeśli nie jest 3 cale od maszynki).
niestety takie jest prawidłowe zastosowanie tej runy. Tak więc przeciwnik od poczatku wie gdzie jest maszyna ale nie może do niej strzelać, czarowac, czy szarżowac jezeli nie podejdzie czymś na 3 cale.
Obrazek

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Szczerze... to zupełnie bez sensu, myślę że ktoś (LS) powinien chyba uwzględnić coś takiego ze piszesz kordy takiej maszyny na kartce papieru i kiedy ją odkrywasz to dokładnie w miejscu gdzie napisałeś (w jakiej odległości od 1 i 2 krawędzi stołu) dzięki temu może by było JAKIEKOLWIEK zastosowanie dla tej MASTER runy #-o. Fakt takie rozwiązanie potrzebuje sędziego no ale w końcu wydaje Mi się ze jest to bardziej sprawiedliwe dla krasi. Poza tym przy większości gier sędzia jest więc nie widzę problemu.
Swoją drogą jeszcze nie widziałem nikogo kto by chciał dobrowolnie wchodzić w zasadzkę kiedy się wie że takowy bolec/cannon tam jest...
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2009, o 22:16 przez Jab, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

była już dyskusja na ten temat więc raczej nie ma sensu zaczynać drugiej. Ja tam zastosowanie dla tej runy mam i nawet mi się zdarzyło z niej korzystać z pozytywnym skutkiem ;) <gładzi się po brodzie z zadowoleniem>
Obrazek

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Zechcesz się podzielić, czy odeślesz Mnie do tematu gdzie już się na ten temat rozpisywałeś? 8)

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... se#p342804

Tu odsyłam wszystkich zainteresowanych w temacie zasad dotyczących Master Rune of Disguise. Wystarczyło "Szukaj", a temat się znalazł nawet jest w tym topicu, o!

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Wiem, że było już 100 razy ale wszystkie linki, które znalazłem za pomocą opcji szukaj się przedawniły po zmienieniu przez GW strony :x Może mi ktoś dać namiar do zasad Malakaia i jego maszynki?

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Proszę bardzo, a w gratisie reszta zasad do armii zabójców:

http://rosters.mysteria.cz/ostatni/down ... 20Army.pdf

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Dziękować.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Oto jaki fragment znalazlem dzis na stronie HLOSa (a dokladniej pod adresem http://www.createforum.com/hlos/viewtop ... forum=hlos ) :
"VI. Worst Play

W dziale worst play wyróżnione są działania, które, choć zgodne z zasadami, naginają je na tyle, że stanowią podstawę do przyznania worst play na turnieju

a) Sztuczka z minersami: oddział 20 minersów wchodzi na stół w linii, robi reform i szarżuje z kowadła. "

Nie wiem jak sie do tego odnosic, bo na innych stronach z tymi samymi (tak sie przynajmniej zdaje) uscisleniami nie widze niczego podobnego a wlasnie takie taktyczne wykorzystanie kowadla i gornikow zawsze wydawalo mi sie jak najbardziej normalne, spotykane i spodziewane..
Zaznaczam ze graczem turniejowym zdecydowanie nie jestem i patrzac na tamten post widac ze cos jest nie tak ale sens pozostaje jasny.
Co o tym sadzicie?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Quaki pisze:Co o tym sadzicie?
Ta "sztuczka" jest nielegalna; wg uściśleń:
Jeśli ze względu na specjalne zasady na stół wchodzi oddział, który z niego nie
wyszedł, a zatem nie wiadomo, w jakiej formacji się znajduje (np. minersi,
beastmeni), kiedy stawiamy go przy krawędzi w nowej formacji, Ŝaden model nie
moŜe być dalej od krawędzi stołu niŜ podwójna wartość MV jednostki.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Co o tym sadzicie?
PRECZ Z POWERGAMING'IEM, MA BYĆ KLIMAT!!!

Przepraszam ale takie moje zdanie jest na ten temat. Nie dość że zabronione, to ogólnie głupio i nie-krasnoludzko wygląda jakikolwiek oddział krasnoludów ustawiony w wężyka (chyba że jest to szereg strzelców - to zrozumiałe; czy szereg warriorów z tarczami by wykonać manewr taktyczny osłony swych braci z tyłu przed ostrzałem a w odpowiednim momencie rozsunięcie się na bok by Ci z tyłu mogli wejść w walkę). Zresztą gdy wychodzisz z wykopanego tunelu nie pojawiasz się nagle 50 metrów od wejścia do niego, a jest na tyle dużo miejsca by krasnoludy się nie pchały - tak na rozum :P

Myślę, że lepiej i naprawdę więcej radości przychodzi ze zrozumienia klimatu własnej armii i graniu według niego, niż wymyślaniu kolejnych sztuczek i niecnych chwytów by uzyskać przewagę nad wrogiem. Omija się przy tym wykłócanie o zasady i interpretacje każdego słówka czy przedmiotu, a z gry jaką jest Warhammer Fantasy Battle wyciąga się to co najważniejsze i to czego każdy z nas oczekuje - radość, miłe spędzenie czasu i przeniesienie się na te parę chwil w naprawdę fascynujący świat fantasy jakim jest Warhammer.

Zablokowany