Kilka pytań początkującego v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: Kosa »

Neiven pisze:Jakie są optymalne sposoby rozstawiania terenu na stole? Ile makiet i jakiego typu powinno być aby stworzyć zrównoważony stół? I jak je rozkładać po stole? Równomiernie rozkładać po całym stole i robić łamania lini wzroku? Zostawiać krawędzie stołu czyste i koncentrować się na środku?
https://drive.google.com/file/d/0B_DcPz ... view?pli=1

:)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

Post autor: In_the_sea_of_blood »

Jak gram parówke, to każdy w swojej armii może posiadać własnego BSBka, czy tylko jednego na cały sojusz??
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Każdy własnego może wystawić ale działają zgodnie z zasadami sojuszy podręcznikowymi. Czyli dają przerzuty tylko dla jednostek z tego samego armybooka.
Obrazek

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

Post autor: In_the_sea_of_blood »

Dzięki, wolałem się upewnić.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"

Chonji
Plankton

Post autor: Chonji »

Czy na turniejach, jeśli mam modele krasnoludów wojowników ze Skull Pass z bronią ręczną i tarczą, to mogę ich wystawić jako wojowników z bronią wielką, mimo, że figurki mają co innego w rękach? Albo czy jednostki ogólnie muszą mieć zawsze tę broń z którą są zapisani.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Tak, jest to brak wysiwyg (what you see is what you got), ale modele masz dobre. Aczkolwiek może to być mylące dla przeciwnika, powinieneś go o tym poinformować.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Trapi mnie pewna rzecz, nie jestem pewny rozwiązania więc postanowiłem zapytać Was o radę.

Załóżmy taką sytuację: Oddział A atakuje odginaczkę, która w wyniku złego ustawienia umożliwia overrun w oddział B.
Obrazek

Czy zatem oddział A dostawia się do oddziału B domykając kąt w miejscu styku jak tu:

Obrazek,

czy może też przesunąć się aby dostawić jak najwięcej modeli do walki:

Obrazek

?

Proszę o poparcie odpowiedzi jakimś cytatem z FAQ albo RB.

PS. Wybaczcie jakość rysunków - wykonywałem je w paincie :P
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Silvestro strona 58, Pursuit into a new enemy
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Post autor: medzik »

Możecie mi wyjaśnić co to za zapis ETC bo nie mogę skumać?

3: Blood and glory
The usual 20­0 victory point based scoring system is capped at a maximum of 17 TP’s.

4: King of the hill
The usual 20­0 victory point based scoring system is capped at a maximum of 17 TP’s.

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

progi są co 200pkt a nie 150 i maksymalny wynik bez bonusu ze scenariusza to 17-3, ja tak to rozumiem

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Post autor: medzik »

Kacpi 1998 pisze:progi są co 200pkt a nie 150 i maksymalny wynik bez bonusu ze scenariusza to 17-3, ja tak to rozumiem
chyba masz rację, pozostaje jednak kwestia czy może być to np. 17-0 w sytuacji kiedy przeciwnik nie zdobędzie w ogóle punktów, wydaje się, że jednak nie i 17-3 jest właściwą odpowiedzią

-Błażej-
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: -Błażej- »

Czy w challenge można bić po mouncie czy trzeba po riderze - chodzi mi oczywiście o sytuację kiedy mountem jest monster ?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

heros + wierzchowiec to 1 model na potrzeby gry, cały model bierze udział w pojedynku
musisz wybrać w co bijesz w takim przypadku, dół albo góra
nie ma zasady która automatycznie każe ci alokować ataki w któryś element, jest to normalna walka wręcz tylko ograniczona do 1 vs 1
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

-Błażej-
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: -Błażej- »

misha pisze:heros + wierzchowiec to 1 model na potrzeby gry, cały model bierze udział w pojedynku
musisz wybrać w co bijesz w takim przypadku, dół albo góra
nie ma zasady która automatycznie każe ci alokować ataki w któryś element, jest to normalna walka wręcz tylko ograniczona do 1 vs 1
Dzięki ! - jeszcze jedno pytanie - czy atrybut lore of heavens dziala na jednostki latajace w combacie - czyli czy będąc w combacie dostają d6 z siłą 4?

sYsek
Kretozord

Post autor: sYsek »

tak.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!

"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22

Gryziel
Plewa

Post autor: Gryziel »

Czy jeśli szarżuję na uciekającą jednostkę to czy wykonuje ona ruch ucieczki natychmiast przed moją szarżą? (Np. deklaruję szarżę na uciekające gobliny, gobliny rzucają na ucieczkę 2K6 a potem ja 2K6 + R na dystans szarży?)Jak to wygląda?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

tak jest to normalna deklaracja flee, oddzial uciekający tylko to może zadeklarować
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Gryziel
Plewa

I tak na koniec kilka pytań
1.Czy jeśli mobilizuję jednostkę i mi się to uda to czy mogę przeprowadzić szybką reorganizację?
2.Jeśli moja jednostka powstrzymała się od szarży to będzie mogła w następnej turze normalnie się poruszać?To samo w przypadku jeśli nie wykonała najeżdżania?Jeśli nie to czy będę mógł przeprowadzić szybką reorganizację.
3.Jeśli zmobilizowałem jednostkę to będzie mogła normalnie wykonać reakcje stać i strzelać i ucieczka?
4.Moja jednostka ucieka przez moją jednostkę akurat tak że powinna się na niej zatrzymać.Co zrobić? Przecież nie powieszę jej nad nią :P.

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Gryziel pisze:I tak na koniec kilka pytań
1.Czy jeśli mobilizuję jednostkę i mi się to uda to czy mogę przeprowadzić szybką reorganizację?
2.Jeśli moja jednostka powstrzymała się od szarży to będzie mogła w następnej turze normalnie się poruszać?To samo w przypadku jeśli nie wykonała najeżdżania?Jeśli nie to czy będę mógł przeprowadzić szybką reorganizację.
3.Jeśli zmobilizowałem jednostkę to będzie mogła normalnie wykonać reakcje stać i strzelać i ucieczka?
4.Moja jednostka ucieka przez moją jednostkę akurat tak że powinna się na niej zatrzymać.Co zrobić? Przecież nie powieszę jej nad nią :P.
1.Nie, jeżeli jednostka ucieka i w swojej turze ją zebrałeś, to automatycznie się reorganizujesz, lecz nie może się poruszyć czy strzelić,
2.Nawet jeżeli wykonała najeżdżanie to będzie mogła się normalnie poruszyć w następnej turze,
3.Tak,
4.Stawiasz uciekającą jednostkę za drugą jednostką.
Obrazek

Gryziel
Plewa

Slayer Zabójców pisze:
Gryziel pisze: 2.Nawet jeżeli wykonała najeżdżanie to będzie mogła się normalnie poruszyć w następnej turze,
A jeśli moja jednostka nie zrobi najeżdżania ani pościgu a zrobi (w przypadku pościgu po zdaniu testu ZP) reorganizację?

ODPOWIEDZ