Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego
AMEN!!
No Mac... widze ze sa jeszcze ludzie ze zdrowym podejsciem do tematu.... za kazdym razem jak czytam, ze ktos uzyl "procy" goblinskiej, albo o wystawianiu sie minersami wezykiem, to mi sie robi smutno...
Jest bardzo duzo zasad, ktore GW nie dopilnowalo, a ktore pozostawiaja gracza furtke. GW w swojej naiwnosci wierzylo w tak zwany "zdrowy rozsadek"... Ja juz nawet pomijam granie powergamerowe, czyli armiami ktore z punktu widzenia fluffu nie maja zadnego sensu, jak 3 armaty, 2 czolgi, koniec, czy standardowy gun line krasnoludzki, bo to bardziej kwestja podejscia do klimatu samej gry.... ale juz szukanie "dziur" w zasadach, zeby robic rzeczy zupelnie idiotyczne, to juz przesada.
pzdr!
No Mac... widze ze sa jeszcze ludzie ze zdrowym podejsciem do tematu.... za kazdym razem jak czytam, ze ktos uzyl "procy" goblinskiej, albo o wystawianiu sie minersami wezykiem, to mi sie robi smutno...
Jest bardzo duzo zasad, ktore GW nie dopilnowalo, a ktore pozostawiaja gracza furtke. GW w swojej naiwnosci wierzylo w tak zwany "zdrowy rozsadek"... Ja juz nawet pomijam granie powergamerowe, czyli armiami ktore z punktu widzenia fluffu nie maja zadnego sensu, jak 3 armaty, 2 czolgi, koniec, czy standardowy gun line krasnoludzki, bo to bardziej kwestja podejscia do klimatu samej gry.... ale juz szukanie "dziur" w zasadach, zeby robic rzeczy zupelnie idiotyczne, to juz przesada.
pzdr!
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta
Wynika z tego ze najwyrazniej nie zrozumialem o co chodzi.. Czy chodzi tam o konkretne ustawienie minersow w weza czy o sam fakt popychania ich kowadlem do szarzy po wykopaniu sie? Jesli o pierwsze to rozumiem co jest nie tak, jesli o drugie to nie do konca.
Na swoja obrone od razu dodam ze nie gram na kowadle
Na swoja obrone od razu dodam ze nie gram na kowadle

Wystawienie minersow po to, zeby ich popchnac kowadlem jest jak najbardziej zrozumiale, no i oplacalne i w ogole uzasadnione. Wystawianie minersow w wezyku (czyli jeden plecami do krawedzi, a reszta przed nim wezykiem), jest mi, i wielu innym osobom w niesmak 
Ja tyz wole grac na lordzie... kowadlo w kazdej armii, to taki sam dziwot jak dwa czolgi w imperium, IMHO. Inna sprawa ze kowadlo jest mimo wszytko klimatyczne, a czolgi nie :p
Ale powinno miec jakies zaostrzenie... np min 1 odddzail longow i 1 oddzial warriorswo na stole... czy cos :p
pzdr!

Ja tyz wole grac na lordzie... kowadlo w kazdej armii, to taki sam dziwot jak dwa czolgi w imperium, IMHO. Inna sprawa ze kowadlo jest mimo wszytko klimatyczne, a czolgi nie :p
Ale powinno miec jakies zaostrzenie... np min 1 odddzail longow i 1 oddzial warriorswo na stole... czy cos :p
pzdr!
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
To najgłupsze co słyszałem. Wystarczy, że kowadło zabiera slot herosa (jak smoki), co i tak daje się odczuć. A cory i tak musisz 3 wystawić. Po za tym, rzadko się zdarza by ktoś nie wystawił longów, a oni przy kowadle potrzebują warriorów.Filup pisze:
pzdr!
To nie jest goopie. A ja to mowie w odniesieniu do calosci WHB. Bo nikt juz w dzisiajszych czsach klockow nie wystawia, przez co armie w ogole nie przypominaja armii. Dlatego ja bym bardzo chcialo, zeby bylo jakies ogolne wymuszenie, zeby sie pojawial trzon armii... ale taki prawdziwy. Bo sam wymog core jest przsez ludzo przeskakiwany, jak wystawiaja jakies smieci (oczywiscie nie tyczy sie to kraskow, bo my nie mamy "smieci"), albo same 10tki strzelajace. I to mnie boli...
A to z tymi warriorsami/longbeardami, to byl tylko taki przyklad. Fakt ze nie przemyslany, i mocno naciagany, ale nie goopi :p
A to z tymi warriorsami/longbeardami, to byl tylko taki przyklad. Fakt ze nie przemyslany, i mocno naciagany, ale nie goopi :p
To jeszce jestem w stanie pojac... w koncu drzewce od sztandaru trzeba trzymac... ale czemu nie mozna miec tarczy... albo lepiej, czemu nie moze miec pistoletu!!?? A co, druga reka juz do pasa siegnac sie nie da?tak samo jak fakt, że nasz Bsbek nie może mieć dwuraka...

Krasnoludzcy BSB-ekowie są inwalidami świata Warhammera. Podczas gdy nasi grają jednorękich bandytów, którzy mogą nosić tylko sztandar (a jak już zostało powiedziane tarcza czy pistolet w drugiej - wygląda jak najbardziej na realne rozwiązanie) innie BSB-ekowie mogą magicznie strzelać z łuków, kusz, trzymać wielkie toporzyska i miecze itd. Ja nie wiem chyba te sztandary sobie taśmą klejącą do pleców przyklejają ...
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
To ja mam pytanie z zupełnie innej beczki ..:
Jak długo żyją krasnoludy ?
Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji jedynie w którymś z Tomów o przygodach Gotreka i Felixa , jest wspomniane iż krasnoludy dożywają bez problemu 400 lat a znane są przypadki gdy dożywały nawet 1000 i więcej . Może pojawiła się jakaś informacja o tym w poprzednich AB więc jeśli jakiś Długobrody mógłbym to sprawdzić byłbym bardziej niż dźwięczny .
Jak długo żyją krasnoludy ?
Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji jedynie w którymś z Tomów o przygodach Gotreka i Felixa , jest wspomniane iż krasnoludy dożywają bez problemu 400 lat a znane są przypadki gdy dożywały nawet 1000 i więcej . Może pojawiła się jakaś informacja o tym w poprzednich AB więc jeśli jakiś Długobrody mógłbym to sprawdzić byłbym bardziej niż dźwięczny .
-
- Masakrator
Nie mówiąc już nic o Snorrim Białobrodym(Aka White Dwarfem?),który znał Malekitha zanim tamten dostał świra 

Było bodajże w Zabójcy Demonów, że ten wuj (tego krasnoluda-skryby co w Zabójcy Smoków z Żyroskiem zrobił kamikadze na smoka) jak był młody to uczestniczył w Wielkiej Wojnie Przeciw Chaosowi (ta z Magnusem Pobożnym) czyli to było niecałe 200 lat, wobec czasów w których rozgrywała się fabuła powieści o Gotreku i Felixie. Teraz tylko trzeba założyć jaki wiek oznacza dla krasnoluda "młody", dodać 200 lat i już.Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji jedynie w którymś z Tomów o przygodach Gotreka i Felixa , jest wspomniane iż krasnoludy dożywają (...)
No a jeśli chodzi o najstarszych przedstawicieli to nie ma lepszego przykładu niż White Dwarf - Grombrindal - Snorri Whitebeard - temu to chyba niedługo 7000-8000 lat będziemy świętować.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."
Miałem na myśli wypowiedź Max'a Schreibera tylko nie pamiętam z którego temu albo z Zabójcy Bestii albo Wampirów .Mac pisze: Było bodajże w Zabójcy Demonów
Jednak w WHRP nie ma maksymalnego wieku , a przecież nie możemy założyć że krasnolud starzeje się wprostproporcjonalnie jak człowiek .Grazbird pisze: 80 lat dla kraska to jak 18 dla dorosłego człowieka
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
możesz wykuc runy na GW ale przestaje byc on GW (tracisz +2S i strike last). Aby sie przed tym uchronic możesz dac na GW M. r. of Kragg. Zachowujesz wtedy +2S, strike last, i masz magiczne ataki ale już żadnego innego master runa dac nie możesz (czyli podany przez Ciebie odpada). Możesz za to wbic jeszcze dwie zwykłe runy (np. +1 do hita i płonące ataki).
są jednostki w innych armiach z inicjatywą 2(a zombie mają nawet 1!)
więc krasnale nie mają aż takiego always strike last
zwłaszcza, że większość herosów/lordowów ma inicjatywę 3 lub większą
dragon slayer to nawet przed ludźmi i ludzkimi konikami bije