Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: Łukasz_ »

A ja znowu o ograch. Tym razem pytanie natury czysto klimatycznej. Zastanawiam się jakby tu trochę podrasowac irongutów i leadbelcherów aby wyglądali na krasnoludzkich najemników. Na początku pomyślałem o krasnoludzkim dziale w łapie zamiast tych co trzymają leadbelcherzy ale szybko zrezygnowałem, bo myslę, że żaden szanujący się krasnolud nie dałby nawet dotknąć takiego cudeńka ogrowi, nawet jakby ledwo działało. Potem pomyślałem sobie o dorobieniu kawałków pancerza irongutom. Np. takie naramienniki jak ma champion ironbreakerów(tylko oczywiście większe :wink: )albo fragmenty kolczugi zamiast tych kilku fragmentów zbroi, które modele mają na sobie oryginalnie. Jak myślicie? Czy krasnolud zgodziły się aby ogr nosił pancerz zrobiony w krasnoludzikiej twierdzy? Ludzie w krasiowym sprzęcie są tolerowani ale jednak z ogrami krasie nie sa w tak dobrych kontaktach. Nawet jesli to tylko ogrzy najemnicy :)

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

imo jak juz to jakies goblinie/orkowe glowki poprzywieszane do paskow/sztandaru :P

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Ale główki są już takie oklepane(choć pewnie nie pogardzę również nimi :wink: ) i chciałem wymyslić coś oryginalniejszego, a teraz nie wiem czy się będzie zgadzało z klimatem zazdrosnych o wszystkie swoje dzieła krosnoludów :wink:

Awatar użytkownika
xaurus
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: xaurus »

Arbiter Elegancji pisze:
xaurus pisze:w opisie sa uzbrojeni w "lots of pistols" wiec czy moga strzelac jakby mieli brace of pistols??
tak wlaśnie strzelają (jak również atakują w CC)
czyli strzelają multiplem z minus 1 do trafienia albo wala pojedynczym bez modyfikatora?? w CC nie maja żadnych modyfikatorów, wszystko sie zgadza? w opisie z DoW nie ma nic na temat strzelania ani brace of pistols wiec wole sie upewnic:>

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Propozycja do dawnej dyskusji o modelu BSB.
Co powiecie o tych dwóch panach?
http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=gz0520&sid=08223b77
http://cytadela.pl/cgibin/shop?info=gz0522&sid=08223b77

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Co do ogrów, to może jakieś hełmy zrobione z jednej metalowej płyty i zachodzęcej na uszy i trochę na kartoflane ogrowe nosy? Wiadomo krasnolud nie zrobi dla Ogra żadnego ekwipunku, ale to nie znaczy, że ogr nie wykorzysta okazji do użycia jakiegoś metalowego materiału (którego u krasnoludów jest wiele) i wyekwipowania się. Zamiast pałek i dziwnych siekących mieczy, proponuje większe topory i młoty. Naramienniki ewentualnie - i tylko na jednym ramieniu (i również zrobiony z jednej wygiętej metalowej płyty) - proponowałby dla modelu championa ogrów, żeby wyróżnić trochę.

Broń Boże, nie dawaj im żadnych znaków bądź symboli krasnoludzkich - wyjdzie, jakby właśnie ogry wróciły z wyprawy łupieżczej na krasnoludzką twierdzę.

Właściwie trudno cokolwiek innego wymyślić (no chyba, że właśnie jakieś trofea z batalii z orkami, lub jakieś ekwipunki orkijskie, które krasnoludy za nic by nie wykorzystały, ale ogry już z chęcią), bo jak się da za dużo, to wyjdzie, że krasnoludy robiły wyposażenie dla ogrów, a to jest wielce nie klimatyczne. Jeśli chodzi o działa leadbelcherów to może flamethrower/rattling gun od skavenów? Ewentualnie dla champion leadbelcherów dać wymodelowany odpowiedni Warplightening Cannon (odpowiednio przycięty).

Co do "lots of pistol" zasady long drong slayer pirates - strzelają multiplem (z minus 1 do trafienia) lub pojedynczy (bez minusów), mają wszystkie zasady pistoletów (zawsze mogą stand&shoot, nie mają minusów za daleki zasięg, mogą strzelać po ruchu itd.). W CC używa się ich jakby mieli dodatkowy atak (z zasady brace of pistols), więc mają +1 do współczynnika ataku.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

w CC używa się ich inaczej niż wg aktualnych zasad BoP. Wg ich zasad oni w każdej turze bija 2A z S4 i AP (w sumie -2 As). Po prostu na okrągło strzelają z pistoli a nie biją obuchami ;) I to jest właśnie u nich fajne :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Kurcze ... pierwsze słyszę, że tak fajną zasadę mają, a jak sobie to wyobraziłem mmhhh Super klimat!!! :P

Awatar użytkownika
xaurus

Post autor: xaurus »

Krótki opis w DoW wyjasnia bardzo mało, tu trzeba raczej intuicyjnie do tego podejsc a wiem ze czesto przy takiej interpretacji powstawaly niezle kłótnie i to o bardziej błache rzeczy:>
Rakso_The_Slayer pisze: Po prostu na okrągło strzelają z pistoli a nie biją obuchami:)
czyli jak strzelają cały czas to używają WS czy BS w CC :P krasnolud oczywiście powie, ze WS które jest wyższe ale gracz nie krasiowy mógłby się już kłócić...

Awatar użytkownika
DawiZharr
Chuck Norris

Post autor: DawiZharr »

używają WS, tak jak to było w 6ed przy strzelaniu z pistoletów w combat'cie, poprostu mają additional hand weapona S4 i armor piercinga :P

tomasso
Mudżahedin

Post autor: tomasso »

Za strzelanie z 2 pistolecików mam minus za multiple? Miałem wrażenie, że pistoletów się to nie tyczy... szkoda. Więc wychodzi, że wałowałem, kiedy robiłem S&S Magistrem trafiając na 3. :|

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Zasady pistoletów to dokładnie:
- możliwość używania w walce razem z hand weaponem, co daję taki sam bonus jak additional hand weapon (+1A). Brace of pistols działają tak samo. Inaczej mówiąc, w walce pistolet uznawany jest za zwykły hand weapon.
- Zasięg 8 cali
- Brak kar do trafienia na daleki zasięg i brak kar do trafienia po ruchu (nie można marszować, dotyczy to zwykłego ruchu; po marszu nie można strzelać z pistoletów, chyba że jest się fast cavalery)
- Zawsze można wykonywać reakcję Stand&Shoot niezależnie od odległości wroga szarżującego. Zwykła kara za strzelanie w reakcji na szarżę, wciąż się aplikuje.
- Przy brace of pistols mamy możliwość 2x wielekrotnego strzału. Jeśli używamy tej możliwości, kara -1 do trafienia aplikuje się tak jak normalnie przy wielekrotnym strzelaniu. Możemy użyć wciąż pojedynczego strzału (cała jednostka musi się zdecydować na jedną z opcji) bez kary do trafienia.
- Trafienia wykonujemy z siłą 4, przebijające pancerz (armour piercing = -1 do wrogiego armour save'a; biorąc pod uwagę siłę strzału jest to -2 do wrogiego armour save'a).

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

wie może ktoś jak liczy sie pkt za zabitego samego Thoreka, kiedy kowadło z resztą obsługi zostaje nietkniete? Mam z tym proble, ponieważ w rulebooku jest on liczony jako jedenmodel wart 505 pkt.

Awatar użytkownika
Natibak

Post autor: Natibak »

Witam Panowie Brodacze. Ja gracz O'n'G zapuściłem się w te nieprzyjazne tereny, aby zapytać: Jeśli jednostka z fearem, która ma większy US niż obsługa krasnoludzkiej maszyny, zaszarżuję na nią, a krasnoludy niezdadzą LD (rzadkość), to co się dzieje? Zawsze graliśmy tak, że krasie się biją pomimo fear outnumber i niezdanego LD, tylko trafiają na 6.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Thorek kosztuje resztę punktów z kowadła czyli:

505 - 175 = 330 punktów

i teraz jeśli ktoś zabije Ci Thorek'a to dostaje 330 punktów. Jeśli zabije do tego jeszcze strażników kowadła, dostaje resztę 175 punktów.

Co do pytania Natibaka. Krasnoludy przy maszynach są Stubborn, ale nie Immune to Psychology (chyba, że da im się odpowiednią runę inżynieryjną, dającą zasadę Unbreakable). A więc wszystkie zasady z fear'a, który by wpływały na normalną jednostkę wpływają również na obsługę machin. Jeśli szarżujący przeciwnik (i powodujący fear'a) ma większy US niż US maszyny z załogantami, a oni nie zdadzą testu, wtedy załoganci muszą uciekać. Tak samo jest z fear&outnumber.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Popieram.
Obrazek

Awatar użytkownika
Natibak

Post autor: Natibak »

Pytałem o tą ucieczkę, dlatego,gdyż jest napisane w podręczniku Krasnoludów, że nie mogą zadeklarować flee gdy ktoś szarżuje na machinę. Podręcznik główny w rubryce fear mówi "must change it charge reaction to flee". Myślałem, że krasnoludy nie mogą tego zrobić, stąd moje pytanie.

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

nie mogą zadeklarowac z własnej woli. Tu są do tego zmuszone.
Obrazek

smigol
Wałkarz

Post autor: smigol »

Mam pytanie: Czy Longbeardzi mianowani na "Strażników" (Rangers'ów?) nadal mogą nosić magiczny sztandar do 50 pts???
Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum - Dewiza Joannitów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

nie ma przeciwskazań.
Obrazek

Zablokowany