Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: Pocisk »

Ale można ruszyć się nawet 11 cali i strzelać :D

ytsunkai
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ytsunkai »

Pocisk pisze:Ale można ruszyć się nawet 11 cali i strzelać :D
:))

ale to przy założeniu , ze na animozji rzucisz 7 na ruch :)

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

Post autor: gerwaz26 »

Jak 7 na ruch z animozji? :shock: Przeciez wystarczy wyrzucic 3 zeby miec ruch 11 cali
Obrazek

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

1. Czerep Kalotha vs czołg
2. CK vs Furmanka

słucham jak to się odbywa

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Deather pisze:1. Czerep Kalotha vs czołg
2. CK vs Furmanka

słucham jak to się odbywa
2. jezeli furmanka ma swoj Ld to korzystasz z takowego. (w przypadku mountow masz takowy/ rydwany maja swoich zalogantow lub koniki)
1. wydawalo mi sie ze ma 10Ld. tutaj per analogiam do gatewaya z S11+ (tak samo jak KB od bretonczykow itp)

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

Tylko że czołg jeśli się nie mylę automatycznie zdaje wszystkie testy charakterystyk oprócz inicjatywy, którą automatycznie oblewa...
Nie wiem czy zdaje też test z CK

ytsunkai

gerwaz26 pisze:Jak 7 na ruch z animozji? :shock: Przeciez wystarczy wyrzucic 3 zeby miec ruch 11 cali
to prawda, mnie chodziło o :
ytsunkai pisze:
Pocisk pisze:Ale można ruszyć się nawet 11 cali i strzelać :D
:))

ale to przy założeniu , ze na animozji rzucisz 7 na ruch :)
a konkretnie to o strzelanie po ruchu ...

6+4 =10 max move przed strzłem :)

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

likaon pisze:
Priam pisze:swego czasu była dyskusja o wypuszczaniu ich z ostatniego szeregu przez jednostkę do szarżującego [tak by zakończył na nim ruch i zebrał 2k6 hitów]
to tak można? :twisted:
No właśnie... czy tak można? To by dużo zmieniało :shock:

Awatar użytkownika
Gucio
Chuck Norris

Post autor: Gucio »

eh te fanole - czy mogę najpierw zobaczyć ile cali fanol pójdzie a później zdecydować w którą stronę idzie? (taa - idący fanol :D)

ytsunkai

draleba pisze: No właśnie... czy tak można? To by dużo zmieniało :shock:
z tylnego szeregu przez własną jednostę (tzn tą w której jest ukryty fanatyk) to nie można.
ale z tylnego szeregu przez inna jednostkę to już tak :) tak można i tak sie robi :)

chyba na stronie 84 jest rysunek jak można
Wendigo pisze:eh te fanole - czy mogę najpierw zobaczyć ile cali fanol pójdzie a później zdecydować w którą
stronę idzie? (taa - idący fanol :D)
o! to by było sycące :) wrzućmy to do Balancing Patcha =D>

a tak poważnie top byłoby przegięcie jak jasna cholera ...
fanatyk jest nieprzewidywalny ... i to równoważy jego stosunkowo dużą siłę rażenia ...
choć widok kończących na fanolu 5 rycerzy chaosu - bezcenny (w zasadzie to wyraz twarzy przeciwnika :))

quas
Niszczyciel Światów

ytsunkai pisze:
draleba pisze: No właśnie... czy tak można? To by dużo zmieniało :shock:
z tylnego szeregu przez własną jednostę (tzn tą w której jest ukryty fanatyk) to nie można.
ale z tylnego szeregu przez inna jednostkę to już tak :) tak można i tak sie robi :)
budzi to moj niesmak ale nie mam zahaczenia w zasadach
wiec zgodnie z zasadami moge wypuscic fanatyka przez wlasna jednostke(nawet te ktora tego fanatyka wypuszcza)

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

to jak to jest z tym czołgiem ? zdaje Ld z automatu ?

i sprawa furmanki. Zna ktoś konkretną odpowiedź? (nie mam booka skavenów)

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Furmanka: to "special kind of mount for priest" i "The plague furnance is treated as a single model with combined characteristics for the Plague Furnance an the Plague Monk crew" -> w statach brak Ld więc deklarujesz, że bijesz po furmance i żegnamy szczurowóz :twisted: JEBUDU!!!

Czołg: automatycznie zdaje wszystkie testy charakterystyk oprócz inicjatywy, w tym przypadku jak mamy kalotha to jest test charakterystyk -> kaloth nie działa na czołg,
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Szemkel pisze:Furmanka: to "special kind of mount for priest" i "The plague furnance is treated as a single model with combined characteristics for the Plague Furnance an the Plague Monk crew" -> w statach brak Ld więc deklarujesz, że bijesz po furmance i żegnamy szczurowóz JEBUDU!!!
Proszę, bądź tak miły i podaj mi jeszcze numery stron z podręcznika szczurów, żeby sobie zaoszczędzić marudzenia gracza skaveńskiego

(5x Savage Boar Boyz z Bannerem +1 atak i szaman z czerepem pojawia się w rozpisce, tylko teraz arcy-dylemat: Bannera odpalić na Abomke czy na furmanke :p)

quas
Niszczyciel Światów

Szemkel pisze:Furmanka: to "special kind of mount for priest" i "The plague furnance is treated as a single model with combined characteristics for the Plague Furnance an the Plague Monk crew" -> w statach brak Ld więc deklarujesz, że bijesz po furmance i żegnamy szczurowóz :twisted: JEBUDU!!!

Czołg: automatycznie zdaje wszystkie testy charakterystyk oprócz inicjatywy, w tym przypadku jak mamy kalotha to jest test charakterystyk -> kaloth nie działa na czołg,
a furmanka ile ma W?
bo jak jest 1W mountem to nie mozna w nia celowac.

a czolg to nie taki problem-> wiekszym pozostaje altar

quas
Niszczyciel Światów

kolejna kwestia do rozwazenia (a przede wszystkim do uwzglednienia w taktyce)

19BO+gholan + bsb szarzuje na bok altara. dostawiaja sie wszyscy. lector krzyczy "pojedynek psubraty"
bsb pokazuje palec
pytanie-> czy mozna.
IMO nie. /choc wolalbym zeby mnie ktos wyprowadzil z bledu/

GoblinNadGobliny
Mudżahedin

Post autor: GoblinNadGobliny »

mozna. zeby odmowic challenga wystarczy moc zajac miejsce w oddziale w ktorym sie nie stykasz z przeciwnikiem; to ze i tak wyplacasz ataki nic nie zmienia.
gdyby bylo inaczej to np przy ataku na censerow by wszystkie blacki mogly zostac zagazowane przez wlasny baner
Obrazek

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Deather:
nie wspomniałem, że sytuacja jest taka sama w przypadku dzwonu, strony:
- dzwon - 42 pod tabelką ze statami,
- furnance - 48 pod tabelka ze statami,

Quas:
furmanka jak dzwon ma 6 W, więc spoko można deklarować,

Co do sytuacji z pojedynkiem jest jak Goblin mówi, tylko pojawia się mały zonk. Nigdzie nie ma napisane, że nie może walczyć (pewnie twórcy uznali, że jak sie nie styka to nie walczy) imo nie powinien ale mozna sie czepiać.

btw analogicznie wychodzi jak mamy lancę, zdarzyło Ci sie kiedys cos takiego?
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

Post autor: gerwaz26 »

Mam pytanie i moze ono zabrzmiec debilnie ale jednak je zadam. Co jest takiego fajnego w rydwanach ze ludzie je tak zachwalaja ? Prosze o jakas normalna odpowiedz z wyjasnieniem a nie posta w stylu "bo sa za....ste".
Obrazek

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Walą impacty przed ASf-em czyli helfy i gwardia delfów ślicznie się rozpada...

ODPOWIEDZ