Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Lidder »

Podobnie jak Give Me Wording. :)

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Takie pytanko odnośnie kolejności ataków

Thundertusk z zasadą dającą wszystkim modelom przeciwnika w 6' daje zasadę ASL. Jeśli takowy walczy z oddziałem White Lionów, to czy biją ostatni( ASL znosi ASF, lecz są wyposażeni w GW więc mają ASL) czy po inicjatywie ?

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Jak myślałem o tym problemie wyszło mi, że po inicjatywie. ASF i ASL można mieć tylko po jednym razie, tak jak i AP. Nie ma tak, że mam ASF ze sztadaru, ASF z bazowej zasady i ASF z czaru, a ASL z broni i ASL z efektu thundertuska, więc po zsumowaniu mam 3ASF vs 2ASL, czyli jedno ASF.

A więc White Jajon ma ASF+ASL, czyli bije po inicjatywie bez przerzutów.

Awatar użytkownika
Proch
Chuck Norris

Post autor: Proch »

trochę bez sensu...

jakby nie było to są zupełnie 2 różne efekty... czyli cokolwiek by się nie działo nie da się żadna inna zasada przeskoczyć Speed of asuryan?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

HE Book str.45: "All High Elves have the special rule Always Strike First regardless of the weapon they are wielding..."

RB str.66: "If a model has both this rule (ASL) and Always Strikes First, the two cancel out and neither applies so use the model's Initiative."

Myśle że wszystko jest jasne.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

A tak w ogóle, to jest to zapisane w faq-u :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Chester22
Chuck Norris

Post autor: Chester22 »

Trudne pytanie:
oddział stoi idealnie przy krwędzi stołu(dotyka ją) i wbija się w ten oddział mangler squig. Kończy na nim ruch, ale jest zasada że musi stanąć cal za oddziałem tylko że tam nie mam miejsca. A mangler nie rozbija sie o krawędź tak jak fantyk. Teraz, czy staje na oddziale wywala 3d6 ataków zamast 2d6 i ginie? Bo nie widze za bardzo innej opcji.

mlepkows
Wodzirej

Post autor: mlepkows »

Prośba o jakieś stanowisko w sprawie Ironblastera (i chyba jednocześnie Scraplaunchera i Thundertuska):
Nie jest to jednostka o typie Warmachine więc nie ma zasad Slow to Fire i Move or Fire. Czy znaczy to, że mogę nią odpalać Stand&Shoot?

Maciek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

@Chester: Wbija sie w oddzial. Potem wpada w krawedz na oddzialem. zdaje dangerusa i wraca przed oddzial

@mlepkows nie moze. strzela jak armata a ta niemoze robic s&s. Ironcurse natomiastnie dziala na ironblastera.

Temat ogolnie mial sluzyc jako Narzekanie na uscislenia orza probe podjecia polemiki z ich aktualnymi tworcami a nie jako kolejny temat w sprawie pytan co do zasad.

Stad tez bede nastepne posty z pytaniami o zasady z tego tematu kasowal. Sa od tego odpowiednie tematy

mlepkows
Wodzirej

Shino pisze:@mlepkows nie moze. strzela jak armata a ta niemoze robic s&s. Ironcurse natomiastnie dziala na ironblastera.

Temat ogolnie mial sluzyc jako Narzekanie na uscislenia orza probe podjecia polemiki z ich aktualnymi tworcami a nie jako kolejny temat w sprawie pytan co do zasad.

Stad tez bede nastepne posty z pytaniami o zasady z tego tematu kasowal. Sa od tego odpowiednie tematy
A ja i tak tu odpowiem, głupio tak w dwu tematach konwersację prowadzić:

Otóż w RB jest bardzo wyraźne i dosłowne rozgraniczenie zasad "podwozia" czyli oddziałów typu machina oraz "lufy" czyli
tego, jak z każdej z typowych maszyn się strzela. No i te ograniczenia co do S&S są w części dla "podwozia" więc rydwanu się nie powinny tyczyć. Bo jak chesz tak, to i resztę zasad powinieneś stosować, a nie tak wybiórczo...

Maciek

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

Chester22 pisze:Trudne pytanie:
oddział stoi idealnie przy krwędzi stołu(dotyka ją) i wbija się w ten oddział mangler squig. Kończy na nim ruch, ale jest zasada że musi stanąć cal za oddziałem tylko że tam nie mam miejsca. A mangler nie rozbija sie o krawędź tak jak fantyk. Teraz, czy staje na oddziale wywala 3d6 ataków zamast 2d6 i ginie? Bo nie widze za bardzo innej opcji.
Shino pisze:@Chester: Wbija sie w oddzial. Potem wpada w krawedz na oddzialem. zdaje dangerusa i wraca przed oddzial
Od razu wypłaca exstra hits i ginie. Nie odbija się anie nie zdaje DT - OnG FAQ v. 1.1 p. 2.
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

mlepkows pisze:
Shino pisze:@mlepkows nie moze. strzela jak armata a ta niemoze robic s&s. Ironcurse natomiastnie dziala na ironblastera.

Otóż w RB jest bardzo wyraźne i dosłowne rozgraniczenie zasad "podwozia" czyli oddziałów typu machina oraz "lufy" czyli
tego, jak z każdej z typowych maszyn się strzela. No i te ograniczenia co do S&S są w części dla "podwozia" więc rydwanu się nie powinny tyczyć. Bo jak chesz tak, to i resztę zasad powinieneś stosować, a nie tak wybiórczo...

Maciek
Masz napisane, że strzela jak armata. Jednym z ograniczeń strzelania z armaty jest brak możliwości stand and shoot. Nie dzieli się to na jakieś "lufy" i "podwozia" tylko zasady dotyczące strzelania i pozostałe zasady. Tylko zasady dotyczące strzelania stosuje się przy ogrowej armacie.

mlepkows
Wodzirej

szeszej pisze:
mlepkows pisze:

Maciek
Masz napisane, że strzela jak armata. Jednym z ograniczeń strzelania z armaty jest brak możliwości stand and shoot. Nie dzieli się to na jakieś "lufy" i "podwozia" tylko zasady dotyczące strzelania i pozostałe zasady. Tylko zasady dotyczące strzelania stosuje się przy ogrowej armacie.
Zasady strzelania z armaty są opisane na stronie podpisanej "armata" i nie ma tam nic o S&S. Zajrzyj do ksiązki jak nie wierzysz. Zakaz S&S jest zasadą jednostek typu warmachine i nie odnoszą się bezpośrednio do strzelania z armaty.

Maciek

szeszej
Falubaz

W ten sposób można się kłócić, że Thundertusk i Scraplauncher mogą robić S&S z katapulty, a Arachnorok z balisty. Jeśli jest napisane, że jest działem/katapultą albo, że strzela jak z działa/katapulty to imho oznacza to, że działają tutaj wszystkie ograniczenia strzelania z działa/katapulty, a więc Move or Fire i Slow to Shoot.

Pośrednim potwierdzeniem tego co piszę jest fakt, że ironblaster i scraplauncher mają w swoich zasadach Move and Fire. Gdyby zasada strzelania z działa/katapulty Move or Fire nie odnosiła się do nich, to nie trzeba by jeszcze dodawać Move and Fire do ich profilu.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

tylko, ze zarowno: arachnarok, scrapa, stegadon jak i ironblastr moga strzelac po ruchu. wiec slaby przyklad ;)

jednak jest to wyraznie zaznaczone a o S&S nie ma ani slowa.
strzela jak maszyna ze specjalnymi wyjatkami (ktore sa w AB opisane), maszyna nie moze robic S&S jest to zasada kazdej WM, tak wiec te tez nie moga strzelac w reakcji na szarze.
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2011, o 13:37 przez Morsereg, łącznie zmieniany 1 raz.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

szeszej
Falubaz

Ehh, jeszcze raz. Gdyby zasada Move or Fire nie obowiązywała (bo Move or Fire przy machinach jest opisany razem ze Slow to Fire), to czemu mają w profilu Move and Fire? Przecież to rozumiałoby się samo przez się.

mlepkows
Wodzirej

szeszej pisze:Ehh, jeszcze raz. Gdyby zasada Move or Fire nie obowiązywała (bo Move or Fire przy machinach jest opisany razem ze Slow to Fire), to czemu mają w profilu Move and Fire? Przecież to rozumiałoby się samo przez się.
Ten argument jest niezły, powinien na razie wystarczyć.

Maciek

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Czy te cuda na tych monstrach to missile weapons?
Bo z tego co widzę w RB, tylko jednostki uzbrojone w missile weapons mogą wykonać nimi S&S.

War machine to nie missile weapon prawda? To po prostu war machine...
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Shoots as War Machine. OK. Na 109 macie "shoot with war machines". Z automatu ma Move or Fire, Slow to Fire i pivot chyba, że jej zasady specjalne stanowią inaczej.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

4.Focus familiar.
a)RAI traktujemy go tak jakby stał tam mag, wybieramy gdzie patrzy,
b)RAW daje tylko LOS, front arc i vortexy lecą od maga,
c)inaczej
Kudłaty. A. Podejście RAI, jedyny wyjątek to miscasty idą na oryginał maga.
Lidder: B
Daje LOS i range. Więc to pewna różnica. Poza tym wcześniej napisano, że pozwala rzucać czary z innego miejsca, niż stoi mag. Więc to nie RAW, tylko "zasady jak mi się wydaje, że pamiętam"
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Zablokowany