Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: gerwaz26 »

No dobra fajnie ale zajmuja slota maja maly mv co prawda szarzuja na sporo ale co z tego skoro zanim dojda do przeciwnika to zgina 100 razy z magii/strzelania.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Post autor: Pocisk »

No to trzeba kombinowac żeby nie zeszły

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

goblinski rydwan-> na padake to w 2 turze szarzujesz na 12+9+18=39"
calkiem sporo biorac pod uwage ze stol ma 48"

rydwan jest swietnym wsparciem z racji impactow. po BP gra sie znosniej. minusy sa 3:
1)tylko goblinski jest 2/slot. a niestety 4T i 3W sprawia ze mieciutki jest straszliwie.
2)dziala. troche dobija jak cannon jest srednio w 1/3gry.
3)pamietac ze czasami chlopaki wracaja. :roll:

Szybkibil
Warzywo

Post autor: Szybkibil »

Trzymam go do wjazdu z bok, kedy oddzial orkow bije sie z innymi kozakami.
Na slabsze oddzialy lekka kawaleria jest lepsza, ale przy ataku na np. chaosowych maruderow, tylko sie odbija i dadza punkty przeciwnikowi.
Dodatkowo, ludzie raczej boja sie szarzy wozka, wiec obieraja go jako cel dla swoich balist, albo magow, co znacznie odciazy nasze inne oddzialy, do tego wozek twardy jest, a jak juz spadnie, to nie ma co plakac, bo 80 punkcikow to nie jest duzo, w porownianiu z tym co jest w stanie zrobic.
Kobiety lubią Bronx.

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

Ok to ja mam jeszcze jedno takie pytano bo to jakas wyzsza matemetyka dla mnie ale jak mozna zrobic rzeczone 39" w jednym ruchu ?? :shock:
Obrazek

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Nie 39" w jednym ruchu, tylko w 2 turze jesteś na 39 calu. Wystawiasz się na 12 w pierwszej idziesz 9 w drugiej szarzujesz 18 git?

Awatar użytkownika
gerwaz26
Chuck Norris

OK wsjo jasne dzieki. Ja durny nie zrozumial :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

quas pisze:
ytsunkai pisze:
draleba pisze: No właśnie... czy tak można? To by dużo zmieniało :shock:
z tylnego szeregu przez własną jednostę (tzn tą w której jest ukryty fanatyk) to nie można.
ale z tylnego szeregu przez inna jednostkę to już tak :) tak można i tak sie robi :)
budzi to moj niesmak ale nie mam zahaczenia w zasadach
wiec zgodnie z zasadami moge wypuscic fanatyka przez wlasna jednostke(nawet te ktora tego fanatyka wypuszcza)

Widzę to podobnie - niesmak budzi :( , ale zagranie jest chyba (podkreślam: CHYBA) legalne :roll: , jeśli można wypuszczać fanola z dowolnej krawędzi unitu w dowolną stronę. Prawda, armybook to nie jest równanie logiczne... ale na to by wychodziło.
Korzyści wyrzucenia fanatyka z tylnego szeregu do przodu byłyby znaczne. Bardzo duża szansa, prawie pewność, że szarżujący przeciwnik zakończy ruch na fanolu. Można podejmować ryzyko wypuszczania fanola w taki złośliwie perfidny gobliński sposób (bo choć ubije trochę swoich, to i tak nie spanikuje 25-osobowego klocka NG).

Z drugiej strony nie wiem :?... Podejrzewam, że wielu graczy może traktować taki pomysł jako podły worst play - coś jak overguessing i inne takie.

quas
Niszczyciel Światów

eee tam.
to ze mozna tak robic nie jest rownoznaczne ze trzeba.

poza tym rzadko ktos szarzuje od razu na te gobliny-czesciej jednak szarza jest w poblizu/albo nastepuje tura rozbrajania fanatykowej bomby.

Awatar użytkownika
Deather
Chuck Norris

Post autor: Deather »

zniszczenie czerepem czegos daje nam premie do CR wysokosci ilosci woundow ofiary ?

Awatar użytkownika
Pocisk
Masakrator

Wydaje mi się, ze tak, analogicznie do KB

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Dokładnie tak samo. Dlatego w przypadku KB, czerepu itp. istotne jest rzucać za każdy atak oddzielnie jeśli walczymy z kilkuwoundowcem.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

quas
Niszczyciel Światów

po co?
rzucasz jednoczesnie. za kazdy hit masz rzut
jak padnie to masz jego liczbe (aktualna) ran do CR. jak nie padnie to rzucasz przebicie itd

jak go trafisz 2 razy i z jednego zejdzie to drugi ranisz normalnie,jak i ta rana nie bedzie "wysejwowana" to dostaniesz+1CR za nia (per analogiam do KB)

Awatar użytkownika
Szemkel
Chuck Norris

Post autor: Szemkel »

Zjadło mi myśl.
Szemkel pisze:Dlatego podczas pojedynku w przypadku KB, czerepu itp. istotne jest rzucać za każdy atak oddzielnie jeśli walczymy z kilkuwoundowcem.
Naród polski jest wspaniały! Tylko ludzie kur...

Awatar użytkownika
ninjaska
Chuck Norris

Post autor: ninjaska »

Oi,
nie pamietam, czy to juz bylo poruszane. Czy Squig Hopperzy moga omijac przeszkody/przeciwnika podczas ruchu i szarzy, zgodnie z obrazkiem 66.3? Sa skirmiszerami, wiec niby tak, ale z drugiej strony ich ruch to Boing, ktory czytajac na wprost oznacza, ze squig Hopperzy nie moga zmienic formacji w czasie gry.
Obrazek

Brygu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Brygu »

Przepraszam jeśli już gdzieś było. Pytanie mam co do Spiteful Shield i przerzutów na hita wynikającego np z nienawiści. Atakuje nas przeciwnik z pięcioma atakami i z przerzutem na hita. Zgodnie z zasadami tarczy, przy próbie trafienia w walce wręcz na jedynkach, otrzymuje atakujący strzała z siłą pięć. Ale jeśli ma przerzuty, liczą się wszystkie jedynki? czy tylko te po przerzucie?

I jeszcze jedno pytanie, jeśli dobrze rozumiem The Collar of Zorga, powoduje ze taki Bloodthirster of Khorn (traktujemy go jako potwora?) trafia noszacego tylko na 6?

quas
Niszczyciel Światów

1)wszystkie
2)wg BP tak

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Mam takie pytanko. Czy jak spear czuka jest na wzgórzu to czy może strzelać nad wszystkimi przeszkodami??
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

quas
Niszczyciel Światów

nie moze nad: (innymi slowy LoS jej zaslaniaja)
domkiem
lasem
obeliskami
LT
innym oddzialem na gorce

Awatar użytkownika
Fikol
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Fikol »

Witam,

próbowałem opcji "szukaj" ale nie dałem rady tak więc pytanie o "foot of gork" - czy wymaga LoS?

ODPOWIEDZ