Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Phelot
"Nie jestem powergamerem"

Re: Pytania krótkobrodego

Post autor: Phelot »

Rakso_The_Slayer pisze:Ja zawsze grałem tak, że po rozstawieniu obu armii, przed rozpoczęciem gry, mówiłem przeciwnikowi, że dana machina jest okopana.
Pytanie - miales wpisane w rozpisce, że ta i ta klopa jest okopana?

PS.Bardzo fajna etykieta (tak to sie nazywa?:P). Z czego to jest?:)
Obrazek

Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Filup »

No to ze machina jest okopana przez inzyniera to zdecydowanie powinien przeciwnik wiedziec... no bo bez przesady, okop to nie jest cos, co mozesz ukryc pod plaszczem... ja mam nawet na to zbudpowany model. W sensie okop, ktory stawiam przed okopana maszyna.

Z tego co mi wiadomo, to AB nie precyzuje, kiedy to sie wystawia. Ja go zaws z inzynierem, czyli przy wystawianiu bohaterow.

pzdr!
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta

Awatar użytkownika
dziekanotr
Wodzirej

Post autor: dziekanotr »

macie racje, po rozstawieniu mowisz ,ktkora okopana, moj blad, nie doczytalem

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Phelot - nie, nie miałem zaznaczone w rozpisce bo nie ma takiego wymogu. Przed bitwą decydujesz którą machine okopujesz. Podczas turnieju przy każdej bitwie może to być inna machina.

Co do podpisu to znaleziony w sieci ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Phelot

Rakso_The_Slayer pisze:Phelot - nie, nie miałem zaznaczone w rozpisce bo nie ma takiego wymogu. Przed bitwą decydujesz którą machine okopujesz. Podczas turnieju przy każdej bitwie może to być inna machina.

No no, czyli też tak jak ja:]
Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Z czym najlepiej jest wystawić magistra inżyniera? GW, handgun, BoP? Możliwe, że temat był już poruszany ale szczerze mówiąc nie chce mi się i nie mam czasu szukać :roll:

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

ja zazwyczaj wystawiam:
GW, BoP, M.r. of Gromril, r. of resistance
GW, BoP, 4+ Ward, +1 As

Najfajniej jak taki koleżka stoi w maszynie która jest unbreakable (chociaż w walce w armiami bez fearów itp nie jest to konieczne).

ewentualnie opcja ekonomiczna:
GW, BoP, +1 As, r. of luck.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Post autor: Mac »

Cóż wersja najbardziej ekonomiczna to czysty Mistrz Inżynier za 70pkt. co by nam tylko maszynkę okopał, dał D6 z kuli armatniej czy przerzut artyleryjki na klopce (bo nie widze sensu we wkladaniu go w bolec - może jeszcze z Master Rune of Immolation do tego? ;p).

Często takiego używałem bo i punktów brakło, a taki inżynierek czy to:
1. W cannonie (do duetu z klopą z obu maszynek D6 woundów),
2. W klopie (wtedy to jest totalna bestia z Rune of Accuracy, Rune of Penetrating, Rune of Reloading i zwykłym Inżynierem - nie dość, że masz przerzuty i artyleryjki i scatterki, to JEŚLI wypadnie Ci misfire, masz przerzut z inżyniera na tabelce misfire'a, a na rzutach od 2-6 możesz strzelać w następnej turze jak chcesz - a wszystko to z siłą 5/10 a nie 4/8 - płaci się bo płaci - 155 punktów - ale ta moc!)

Zawsze się przydaje (zwykle mi się przydawał bardziej niż Smoczarz, ale ciii bo Rakso zaraz tu protest strzeli :P ). Jak mam punkty to daje mu 4+ WS i +1AS z great weaponem. Raz takie combo na cannonie trzymało od 3 tury do końca cały oddział 25 marasów, bo było dodatkowo unbreakable z runki (nikt z załogi nie zginął). Nie wiem dlaczego ale moi załoganci czy z inżynierem mistrzem czy bez, czy runką niezłomności czy bez, zwykli i tak wytrzymywać naprawdę ciężkie baty.

Zwykłe bronie zasięgowe dla mistrza inżyniera (handgun, pistol, brace of pistols) sobie odpuszczam - jeden/dwa strzały w odpowiedzi na szarże nikogo nie zbawi, paniki nie spowoduje, nie zestrzeli championa/bohatera. Poza odpowiedziami na szarżę, inzynierka raczej się używa z powodu jego specjalnych umiejętności, a nie strzelania. Od tego są 10 Thundów bądź Kuszników.

Myślałem kiedyś, co by w maszyny wpakować właśnie paru ME z inżynierami, każdego uzbroić w bronie zasięgowe - może wtedy maszynki miałyby jako taki fire-power w odpowiedzi na szarżę, lub w odpowiednich momentach ściągnęłyby samotnych biegaczy, no ale koszt takiego przedsięwzięcia w porównaniu z zyskami jest trochę marny.
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."

Awatar użytkownika
Phelot

Ja daje R.of Stone, BoP i daje albo do cannona (D6 woundow - Łałałiła!) albo jakiegos bolca (trafianiena 2+short i 3+ long - do tego R.of Penetratng, miodzio). Jakos mi sie nie zdarzylo, zeby dawac cos wiecej dla ME;p
Obrazek

Awatar użytkownika
Filup
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Filup »

Ja gosciowi zawsze daje GW i RoStone. No BoP, ale to raczej z przekory, bo faktycznie jakos dotychczas wielkich rzeczy nie zdzialal z tymi pistoletami :) Inna sprawa, ze jak ma do tego zwyklego inzyniera, to juz 4 strzaly, a to mi sie zdarzylo, ze z fasta 1-2 modele do samej szarzy dojezdzaly :)

Najlepsza akcja moich zalogantow? Po strzelaniu przy baliscie stal zwykly inzynier bez sprzetu i 2 zalogantow... dostali szarze wild raidersow. Nie stracilem nikogo, zabilem 3! Myslalem ze ze sie posikam ze smiechu :) Wiecie jakie to male prawdopodobienstwoe... zdac fear, nie oberwac, trafic 3 razy i zadac 3 wondy i jeszce 3 oblane wardy elfow... miodzio!

No a co do ME to sie przydaje przy maszynach. Ja bym go dawal czesciej, ale przewaznie w armiach na 2250 zabraknie mi slota hero, a na mniejsze punkty, to jakos mi szkoda... punktow wlasnie :) Ale czasem go daje jakos genka. Ale tylko na bitwach domowych, bo na turniejach robia z niego maslo :)

pzdr!
"If its made by a Dwarf, keep it. If its made by a Human, sell it. If its made by an Orc, bin it. If its made by an Elf, burn it !!! " - Perv
www.facebook.com/XIIIKohorta

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

A ja ostatnio dwa razy grałem na 1666 pkt. (raz przeciwko DE i raz przeciwkok Warriorom) i wystawiłem 3... I dobrze. Rozstrzelałem wszystko prawie (dwa razy 18:2 dla mnie). Gracz DE wiedział że się nie szarżuje na maszyny z inżynierem ale i tak mu to nie pomogło :p Chaośnicy się przekonali dopiero jak w nich utknęli. Oczywiście machiny musza być unbreakable a inżynierowie jak największą ochronę plus dwuraki.

I jeszcze z ostatniego turnieju - 5 black knightów przypadkowo (hehe) zaszarżowało na takiego mojego inża w katapie - no i co turę jeden zbierał w żuchwę z dwuręcznego młota a pod koniec bitwy policzyłem sobie za nich punkty :) Nie byłoby to możliwe gddyby maszynka nie była okopana i unbreakable...

P.S. nie, wcale nie potrzebowałem runesmitha z dwoma scrollami - prawie nic mi magią nie zrobili. Na wamoiry też nie potrzeba tego - niech sobie wskrzesza milion ghuli - i tak będzie stał w walce do końca :p

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

"Zwykłe bronie zasięgowe dla mistrza inżyniera (handgun, pistol, brace of pistols) sobie odpuszczam - jeden/dwa strzały w odpowiedzi na szarże nikogo nie zbawi, paniki nie spowoduje, nie zestrzeli championa/bohatera"

błąd...BoP to jest jeden z powodów dla których trzeba wystawiać małego inżyniera...
ile razy rozwalałem jakieś dziwne rzeczy z BoP-ów...
np szarża dwóch chosenów khorna w bolcik. strzał z BoP-a i idą w piach..
mały inzynier trzymał kiedyś klocek kawalerii khorna wart 1000pts przez 2 tury

do magistra- zawsze dwurak, BoP i jakaś dobra zbroja...no i unbreak na maszynkę :D
pamiętam jak inżynierem z AS 1+/re-roll stojącym w unbreak klopie dostałem szarżę generała bretońskiego na pegazie. staliśmy 6 tur combatu ale drania zabiłem :D

generalnie moi inżynierowie albo plewią strasznie ale dokonują cudów...kolega grający Demonami albo Wochem widząc malca z Bopem nie wjeżdża już cięzką kawalerią chaosu w maszyny...

Awatar użytkownika
Phelot

Grazbird pisze:do magistra- zawsze dwurak, BoP i jakaś dobra zbroja...no i unbreak na maszynkę :D
Nie za duzo Ci punktow wtedy zżera to?;/
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Wychodzi w granicach 89-134pkt. za ME - w niektórych rozpach to dużo, a w niektórych mało (szczególnie w tych, które opierają swoją taktykę na maszynerii). Maszyna z unbreak - i tak zwykle dajemy jakieś runy na maszyny - w tym momencie to nam ogranicza tylko ile więcej run możemy na maszynę wrzucić.

Awatar użytkownika
Phelot

Mac pisze:Maszyna z unbreak - i tak zwykle dajemy jakieś runy na maszyny - w tym momencie to nam ogranicza tylko ile więcej run możemy na maszynę wrzucić.
Cannon - R.of Forging, Valiant R., pewnie wiekszość z Was Engieenera na cannonach i BoPy do nich = 165. Dobrze policzylem? Dla mnie to przesada Oo
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Jeśli Master Engineer'a na cannona to kombinacja:
1. Master Engineer: Master Rune of Spite (45pkt.), Rune of Stone (5pkt.), great weapon (4pkt.) - 124pkt.
2. Cannon: Engineer (15pkt.), Rune of Forging (35pkt.), Rune of Reloading (10pkt.) Valiant Rune (20pkt.) - 170pkt.
3. Razem we wszystkim: 294pkt.

Wiadomo, ekstremalne punkty, ale też zapewniona działalność i przeżywalność. Normalnie jednak działa i klopy nie przekraczają u mnie z runami 155pkt. (przedział od 105-155), a bolce maksymalnie 115pkt. (ale z bolcami rzadko - częściej po 60-85pkt.). Rune of Reloading to u mnie na klopie/cannonie runa-mus.

Awatar użytkownika
Phelot

Mac pisze:Jeśli Master Engineer'a na cannona to kombinacja:
1. Master Engineer: Master Rune of Spite (45pkt.), Rune of Stone (5pkt.), great weapon (4pkt.) - 124pkt.
2. Cannon: Engineer (15pkt.), Rune of Forging (35pkt.), Rune of Reloading (10pkt.) Valiant Rune (20pkt.) - 170pkt.
3. Razem we wszystkim: 294pkt.

Wiadomo, ekstremalne punkty, ale też zapewniona działalność i przeżywalność. Normalnie jednak działa i klopy nie przekraczają u mnie z runami 155pkt. (przedział od 105-155), a bolce maksymalnie 115pkt. (ale z bolcami rzadko - częściej po 60-85pkt.). Rune of Reloading to u mnie na klopie/cannonie runa-mus.
Ostro xD To czym Ty walczysz?:P
Obrazek

Awatar użytkownika
Mac
Kretozord

Nie powiedziałem, że zawsze mam ME, czyż nie :D

Z bohaterów zwykle, to zależnie od punktów:
1. BSB-ek i Runesmith (na mniej niż 2k)
2. Lord (Dwarf Lord lub Runelord z kowadłem wersja ekonomiczna), BSB-ek i Runsmith (1-2, ale to tylko jeśli gram bez kowadła) (na 2k i więcej)

Zwykle mam 3 klocki piechoty po dwudziestu woja:
1. 19 Warriorów z tarczami, FCG i Runesmithem
2. 15-20 Longów z tarczami, FCG i Rune of Determination
3. 19 Hamków z generałem, tarcze, FCG i Rune of Courage
To jest moja siła ofensywna z bliska.

Na to wszystko przypada, zależnie od ilości punktów na jakie gram:
1. Klopa, dwa bolce, organki (to na 1500-1950pkt.)
2. Klopa, dwa bolce, klopa/cannon, dwa organki (2000+)

Awatar użytkownika
Casp
Mudżahedin

Post autor: Casp »

Jaką podstawkę ma żyrek?

Awatar użytkownika
Pijak
Chuck Norris

Post autor: Pijak »

Żwirek ma 40 mm podstawkę.
Obrazek