8 edycja- pytania 2
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: 8 edycja- pytania 2
Tak, Kowboj to wyjątek. Ma specjalną zasadę "Lucky Luck".
Oddział warriorów walczy z white lionami. W magi wrzucam na wl czar z heaven każący przerzycać 6 to hit i to wound (sv mnie nie interesuje). Jak wygląda wypłacanie ataków wlami? mają asf i przerzut to hit oraz przerzut 6 na sobie.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
"Nie ma innych armii w WFB. Jest WoCh i są zbiory proxów na zasadach wochu prowadzone przez graczy nie mających jaj żeby grać WoChem oficjalnie!"
Szczur22
Bo nie przerzuca się przerzutu.
Masz 10 ataków, powiedzmy, że 3 szóstki i 4 pałki/dwójki, reszta to trafienia.
Przerzucisz wszystkie 7, 3 z tytułu czaru, 4 z tytułu ASF. Wyniki tegoż zostają.
Masz 10 ataków, powiedzmy, że 3 szóstki i 4 pałki/dwójki, reszta to trafienia.
Przerzucisz wszystkie 7, 3 z tytułu czaru, 4 z tytułu ASF. Wyniki tegoż zostają.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
efekty sa rozpatrywane w tym samym czasie jak rozumiem. wielkie dzieki.
Byłoby afrontem nie napić się z FRONTEM!
Szczur22
Szczur22
-
- Mudżahedin
Facepalm... Czy mogę nim wyjść do tyłu e.g?Lidder pisze:Tak, Kowboj to wyjątek. Ma specjalną zasadę "Lucky Luck".
Kapitan KOCOŃ stół nr. 6 xD
Bis dat qui cito dat.
Bis dat qui cito dat.
Lidder jak zwykle pomocny, złoty sedzia. Nie oleje. A przecież mógł zabić
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Udzieliłem odp., niektórzy jednak uważają, że koleś na innej podstawce ma inne zasady opuszczania oddziału.
-
- Mudżahedin
Napisz gdzie niektórzy tak napisali? Ja jebie pytam sie czy mogę w jakikolwiek sposób wyjść z oddziału a ty dalej swoje sucharki zapuszczasz. Jak nie chcesz pisać o konkretach nie pisz w ogole. Z góry dzięki.Lidder pisze:Udzieliłem odp., niektórzy jednak uważają, że koleś na innej podstawce ma inne zasady opuszczania oddziału.
Czy można więc wyjść w tej sytuacji z oddziału w jakikolwiek sposób czy nie?
Kapitan KOCOŃ stół nr. 6 xD
Bis dat qui cito dat.
Bis dat qui cito dat.
Napisał konkretnie:D
Weźcie w końcu przeczytajcie tego booka, to nie boli
Weźcie w końcu przeczytajcie tego booka, to nie boli
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Na ostatnim masterze miałem taką sytuację i ciągle powraca tego typu zagranie w różnych grach z orłem w roli głównej
i szczerze przez decyzję sędziego (mam wątpliwości czy poprawną) mam pytania bez odpowiedzi.
PYTANIE 1
Ciężka konnica Empire(1) szarżuje na Great Eagle(2).
- Dostawia się tak jak na rysunku A ?
- Dostawia się tak jak na rysunku B ? ( w tym przypadku przydatność orła jest o dupę mniejsza )
Sytuacja A daje nam to, że odgięcie szarży orłem na sens i do tego ten unit się nadaje.
Sytuacja B daje nam to, że Konnica i tak i tak zaszarżuje w jednostkę łuczników(3) bo z overuna po zabiciu Orła bez problemu wbija się w Łuczników (pomijam fakt, że na overun można rzucić 1 i 1)
Na masterze sędzia uznał zagranie B za poprawne i pozbawił mnie tym faktem dużą ilość punktów z czym nie do końca mam wrażenie miał rację.
Moim zdaniem konnica powinna się tak dostawić jak się styknie z orłem i ewentualnie zrobić maksymalizację (czyli przesunąć w granicach 1 modelu tak wynika z rysunku - aby stykać się 3 modelami)
Sędzia uznał, że skoro szarża jest możliwa to może zmaksymalizować jednostkę dowolnie co daje nam rysunek B (totalny bezsens)
Które dostawienie przy szarży jest poprawne ?
PYTANIE 2
Bardzo podobna sytuacja ale w przypadku overuna ?
Jak dostawia się jednostka w przypadku kiedy wbije się w inny unit ?
Czy również Ciężka konnica Empire(1) overunuje w Great Eagle(2).
- I dostawia się jak na rysunku A ?
- I dostawia się jak na rysunku B ? (ta sama bzdura - bo przy 1 szarży można wybić całką pokaźną liczbę modeli bez możliwości jakiejkolwiek reakcji)
Które dostawienie przy overunie jest poprawne ?
Na ostatnim masterze spotkałem się z taką decyzją sędziów i zastanawiam się czy były prawidłowe ?
Wcześniej spotykałem się z dokładnie odwrotnymi opiniami w tym temacie i szczerze powiem, że straciłem rachubę i się pogubiłem w prawidłowym zagraniu w takich sytuacjach.
Z góry dzięki za wytłumaczenie +źródło
i szczerze przez decyzję sędziego (mam wątpliwości czy poprawną) mam pytania bez odpowiedzi.
PYTANIE 1
Ciężka konnica Empire(1) szarżuje na Great Eagle(2).
- Dostawia się tak jak na rysunku A ?
- Dostawia się tak jak na rysunku B ? ( w tym przypadku przydatność orła jest o dupę mniejsza )
Sytuacja A daje nam to, że odgięcie szarży orłem na sens i do tego ten unit się nadaje.
Sytuacja B daje nam to, że Konnica i tak i tak zaszarżuje w jednostkę łuczników(3) bo z overuna po zabiciu Orła bez problemu wbija się w Łuczników (pomijam fakt, że na overun można rzucić 1 i 1)
Na masterze sędzia uznał zagranie B za poprawne i pozbawił mnie tym faktem dużą ilość punktów z czym nie do końca mam wrażenie miał rację.
Moim zdaniem konnica powinna się tak dostawić jak się styknie z orłem i ewentualnie zrobić maksymalizację (czyli przesunąć w granicach 1 modelu tak wynika z rysunku - aby stykać się 3 modelami)
Sędzia uznał, że skoro szarża jest możliwa to może zmaksymalizować jednostkę dowolnie co daje nam rysunek B (totalny bezsens)
Które dostawienie przy szarży jest poprawne ?
PYTANIE 2
Bardzo podobna sytuacja ale w przypadku overuna ?
Jak dostawia się jednostka w przypadku kiedy wbije się w inny unit ?
Czy również Ciężka konnica Empire(1) overunuje w Great Eagle(2).
- I dostawia się jak na rysunku A ?
- I dostawia się jak na rysunku B ? (ta sama bzdura - bo przy 1 szarży można wybić całką pokaźną liczbę modeli bez możliwości jakiejkolwiek reakcji)
Które dostawienie przy overunie jest poprawne ?
Na ostatnim masterze spotkałem się z taką decyzją sędziów i zastanawiam się czy były prawidłowe ?
Wcześniej spotykałem się z dokładnie odwrotnymi opiniami w tym temacie i szczerze powiem, że straciłem rachubę i się pogubiłem w prawidłowym zagraniu w takich sytuacjach.
Z góry dzięki za wytłumaczenie +źródło
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Moim zdaniem Konncia mogła się tak dostawić bo tylko z overruna dostawiasz się tak jak dobiegniesz do przeciwnika. Przy normalnej szarży atakujący może się dostawić jak chce zachowując maksymalizację. Twoim błędem było złe ustawienie Orła
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454
Jeśli rysunek jest w skali, to nie mam pojęcia jak ta konnica miałaby wykręcić aby doprowadzić do sytuacji B...
Przecież jak dochodzisz do przeciwnika w szarży to możesz się dostawić jak chcesz, byle została zachowana maksymalizacjaByro pisze:Jeśli rysunek jest w skali, to nie mam pojęcia jak ta konnica miałaby wykręcić aby doprowadzić do sytuacji B...
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Nie.
Masz jeden wheel, max 90 stopni.
W momencie gdy zetkniesz się choć rogiem, zamykasz drzwi.
Przy czym, wheel jest po to, by walczyło jak najwięcej modeli po obu stronach.
Ten rysunek pokazuje teleportację, nie wheel.
Czyli zagranie B jest nieprawidłowe w przypadku szarży ?Byro pisze:Nie.
Whell, domykamy i maksymalizacja do 3 modeli i mamy sytuację A ?
Co z overunem ? (pytanie 2)
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
nie ma opcji imo.... troszke możke da rade ją przesunąć ale nie aż tak jak w b
Ostatnio na turnieju spotkałem sie z interpretacją że jeśli owerrun wchodzi w przeciwnika to robimy normalną szarżę (z wheelami i maksymalizacją)
Ostatnio na turnieju spotkałem sie z interpretacją że jeśli owerrun wchodzi w przeciwnika to robimy normalną szarżę (z wheelami i maksymalizacją)
Tak jak pisałem, jeśli rysunek jest w skali, nie widzę możliwości dostawienia B, czy to jako szarża, czy overrun (zakładając, że rycerze zaczynają z miejsca pokazanego na rysunku).
Natomiast, gdyby byli dalej i overrun w prostej linii prowadził do styku z orłem, wówczas mogliby wykonać przysługujący im wheel i może nawet doprowadzić do rysunku B, zależy jak daleko by byli na dzień dobry.
Natomiast, gdyby byli dalej i overrun w prostej linii prowadził do styku z orłem, wówczas mogliby wykonać przysługujący im wheel i może nawet doprowadzić do rysunku B, zależy jak daleko by byli na dzień dobry.