PKS - komentarze

Moderator: swieta_barbara

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Re: PKS - komentarze

Post autor: swieta_barbara »

Asassello pisze:Kolejne pytanie: wyniki których turniejów potwierdzają tezę, że Teclis niszczy balans pomiędzy armiami na zasady PKS?
Tych samych, które doprowadziły do przycięcia dwóch czołgów, dwóch ironblasterów czy Throgga.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

swieta_barbara pisze:
Asassello pisze:Kolejne pytanie: wyniki których turniejów potwierdzają tezę, że Teclis niszczy balans pomiędzy armiami na zasady PKS?
Tych samych, które doprowadziły do przycięcia dwóch czołgów, dwóch ironblasterów czy Throgga.
Dokładnie.
90% rzeczy obciętych w PKSie była przegięta już na etapie plot na temat nowych booków.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Dymitr pisze:+1
totalnie nie wiemy jak to będzie działać.
Ile bitew musiałeś zagrać zanim wpadłeś na to, że 3+ ward z rerolem pał będzie działać?
Dzięki. Dla uproszczenia dyskusji zgodzę się z Tobą, że Teclis jest dużym bonusem (ułatwieniem) dla armii HE.
Za dużym jak na mój gust dlatego i tylko dlatego optowałem za jego ograniczeniem.
Ponadto na tyle dużym, że nawet wybierając 8 czarów przed turniejem jest nadal zdecydowanie wart swojej ceny.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

na 3k+punktów całkiem niewiele, żeby uznać że nie ma stresu

Zgadzam się, że obie rzeczy (teclis i 3oko) są bardzo mocnym bonusem. Uważam nawet, że w graniu na punkty małe (2,4) są broken i należy to jakoś obciąć. Pomyślałem jedynie, że nie gramy za dużo na tę open, więc nie wiem jak tak na prawdę rzutuje to na rozgrywkę. Ja na przykład grałem z Kairosem raz jedynie, na Silesianie i nie wiem czy jest przegięty - nie dał mi okazji tego zobaczyć :)
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Wydaje mi sie, ze to do Debek proponuje - wybranie 8 czarow przed rozpoczeciem turnieju dla Kairosa i Teclisa nie byloby slabe, ale zbalansowane.
Wiesz jaka mine mialem jak dostalem kairosa i na to pitka, slonce, D&D itd...

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

W kwestii wyboru czarów dodam tylko, że na str. 134 RB jest napisane, że magowie, którzy mają dostęp do więcej niż 1 lora muszą go wybrać na etapie składania rozpy.
W tym samym akapicie jest również napisane jak BYK, że magowie, którzy mogą wybierać konkretne czary również WYBIERAJĄ JE NA POZIOMIE SKŁADANIA ROZPISKI.
Więc albo stosujemy zasady tak jak należy i jesteśmy w tym konsekwentni, albo lory wybieramy na turniej, a konkretne czary na każda bitwę, bo tak! Biorąc pod uwagę, że na turnieju obowiązuje jedna rozpiska, to inna niż zaprezentowałem interpretacja jakoś się kupy nie trzyma.
Potrzebne jest jeszcze jakieś dodatkowe uzasadnienie, czy takie może już wystarczy?
Obrazek
Obrazek

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Popieram Dębka

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Jeśli jest w Rule Booku napisane o tym, że przy możliwości wyboru czarów, robi się to na poziomie rozpiski, to czemu dzieje się to przed każdą grą? :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

To już nie do mnie pytanie.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Azurix pisze:Jeśli jest w Rule Booku napisane o tym, że przy możliwości wyboru czarów, robi się to na poziomie rozpiski, to czemu dzieje się to przed każdą grą? :)
Bo mało kto czyta rulebooka ze zrozumieniem - przyzwyczajamy się, że tak się gra i nara.
Fajnie że to znalazłeś Piotrek. Szach-mat.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Azurix pisze:Jeśli jest w Rule Booku napisane o tym, że przy możliwości wyboru czarów, robi się to na poziomie rozpiski, to czemu dzieje się to przed każdą grą? :)

bo ciężko przekonać przeciwnika że akurat te czary wylosowałeś w domu :wink:
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

@Laik, nie mieszaj do tego losowania czarów, bo akurat to robi się osobno przed bitwą (vide RB). :mrgreen:
Na etapie składania rozpy wybiera się lory dla magów losujących i konkretne czary dla magów nielosujących (str. 134 RB).
To, że na turnieju śmigasz na jednym lorze wynika tylko i wyłącznie z przyjętej zasady, iż w każdej bitwie obowiązuje jedna, przygotowana wcześniej rozpa.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

Dębek pisze:W kwestii wyboru czarów dodam tylko, że na str. 134 RB jest napisane, że magowie, którzy mają dostęp do więcej niż 1 lora muszą go wybrać na etapie składania rozpy.
tylko że w AB stoi inaczej a AB > RB

odnośnie Teclisa może by dać wybór

1). wybór czarów na poziomie rozpiski

2). losowanie jak każdy mag tylko że większa ilość z dowolnych lorów wg jego zdolności

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Albo_Albo pisze:tylko że w AB stoi inaczej a AB > RB
No ale właśnie co takiego tam stoi w Army Booku? Jest tam zapis o tym, że Teclis wybiera te swoje czar przed grą, bo inaczej co miało by negować to z Rule Booka? :?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Albo_Albo pisze:
Dębek pisze:W kwestii wyboru czarów dodam tylko, że na str. 134 RB jest napisane, że magowie, którzy mają dostęp do więcej niż 1 lora muszą go wybrać na etapie składania rozpy.
tylko że w AB stoi inaczej a AB > RB

odnośnie Teclisa może by dać wybór

1). wybór czarów na poziomie rozpiski

2). losowanie jak każdy mag tylko że większa ilość z dowolnych lorów wg jego zdolności
W AB nic nie stoi inaczej niż w RB. AB nie reguluje momentu wybierania czarów tylko daje Teclisowi tą zdolność.
Moment wyboru konkretnych czarów określa RB na str. 134 - następuje to w tym samym momencie, kiedy inni magowie wybierają Lore.

Tak na marginesie:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 4#p1093364
Polecam post scoutmastera z samego dołu strony. Znalazłem go 10 min temu i nie powiem, że nie jestem zdumiony.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Dębek pisze:http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 4#p1093364
Polecam post scoutmastera z samego dołu strony. Znalazłem go 10 min temu i nie powiem, że nie jestem zdumiony.
Scoutmaster ma za małego fejma na forum, żeby tacy celebryci jak Szajno, Lyder czy Mistrz Wszechdyscyplin zwracali na niego uwagę ;)
Ten ustęp z RB dotyczy właśnie tych dwóch magów - no bo kogo innego?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Scoutmaster ma za małego fejma na forum, żeby tacy celebryci jak Szajno, Lyder czy Mistrz Wszechdyscyplin zwracali na niego uwagę ;)
poczytaj tamta strone takze troche wczesniej.
to nie bylbym tsaki predki do oceny, ze generuje czary na poczatku bitwy. Szczegolnie, ze ma zupelne inny zapis tego jak Kairos u ktorego jest napisane wprost, ze wybiera czaryna poczatku gry.

Zakldam wiec, ze brak takiego zapisu bardziej sklania sie do zafixowania czarow na teclisie.
Widac mam za malego fejma, zebys zwacal uwage na to co pisze w temacie w ktorym powolujesz sie na mnie ;)

Jako ciekawostke podam, ze glosowalismy to w uscisleniach jesli dbrze pamietam. Zgadnij z jakim skutniem.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Shino pisze:Jako ciekawostke podam, ze glosowalismy to w uscisleniach jesli dbrze pamietam. Zgadnij z jakim skutniem.
Biorąc pod uwagę post Liddera z tego tematu nie jestem pewien, czy nie nastąpiła u Was pewna obstrukcja poznawcza.

Shino, bądź miłym kolegą i wskaż mi ten temat z głosowaniem na LS - przejrzałem wszystkie od pojawienia się booka do HE i nie mogę tego znaleźć.
Anyways: Dębek +1. Za bardzo skupiacie się na kwestii "follows normal rules" a za mało na "na turnieju gra się jedną rozpiską". RB i AB pisane są pod gry domowe.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Nie pamiętam kto dokładnie był przeciw, ale nikt z LS nie wiedział, że jest coś na 134 str w RB. Używaliśmy cytatów z innej strony, na której nie było nic o wybieraniu czarów. Tak więc głosowaliśmy wg. tego co mamy, a z tego co czytam to Shino na przekór :D

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

no i sie wyjaśniło! w końcu!
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

ODPOWIEDZ