Rozpiski
Re: Rozpiski
a czy warto dac trebuszom 6ld za tego szefa za 10pt?
,,System polityczny Bretonii? U nas to się nazywa wymuszeniem haraczu i jest karalne"
Matthias von Pfeildorf, były ambasador Imperium
Nie warto, niepotrzebnie prze-draża oddział. Zdecydowanie lepiej jest dać sztandar łucznikom, albo 2x muzyka na 2óch oddziałach.Longbeard pisze:a czy warto dac trebuszom 6ld za tego szefa za 10pt?
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
tak swoją drogą, to dodatkowy załogant zwiększa liczbę ran do 5 ?Jagal pisze:Nie warto, niepotrzebnie prze-draża oddział. Zdecydowanie lepiej jest dać sztandar łucznikom, albo 2x muzyka na 2óch oddziałach.Longbeard pisze:a czy warto dac trebuszom 6ld za tego szefa za 10pt?
Czy to znaczy ze np sword of striking bedzie kosztowal dla bretoncow 30pt? Rozumiem ze jesli jakiegos common itema nie ma w ab to kosztuje tyle co w głownym?NOAK pisze: Enchanted Shield kosztuje w bretońskim podręczniku 10 pkt i za tyle musisz ją liczyć w swojej rozpisce.
,,System polityczny Bretonii? U nas to się nazywa wymuszeniem haraczu i jest karalne"
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
W wersji obrobionej i nadającej się do czytania:
The Round Table of Bretonnia
The Round Table of Bretonnia
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
Witam !
Silesian już za półtora tygodnia mam pomysł na głupia zabawę w strzelanie.
1 Bretonnian Lord @ 263.0 Pts
General; Heavy Armour; Shield; Knightly Vow
Sword of Swift Slaying [25.0]
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Virtue of Heroism (1st) [40.0]
1 Royal Pegasus @ [50.0] Pts
1 Prophetess of the Lady @ 265.0 Pts
Magic Level 3; Lore of Life
Crown of Command [35.0]
Dispel Scroll [25.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
1 Paladin - Battle Standard Bearer @ 124.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard; Knightly Vow
Wyrmlance [20.0]
Gromril Great Helm [30.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
8 Knights of the Realm @ 231.0 Pts
FCG
Banner of Swiftness [15.0]/ Of Discipline ?
20 Peasant Bowmen @ 135.0 Pts
Longbow; Standard; Braizers
20 Peasant Bowmen @ 140.0 Pts
Longbow; Standard; Musician; Braizers
5 Mounted Yeomen @ 87.0 Pts
Spear; Bow; Shield; Musician;
3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Muzyk
Muzyk
Muzyk
1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts
Models in Army: 151
Total Army Cost: 2597.0
To nie ma być "morderczo skuteczne", ale skoro nie ma ograniczeń to czemu nie zagrać w ten sposób.
Macie pomysły co by tu można podkręcić żeby np zmieścić 4 lv na profetce?
Silesian już za półtora tygodnia mam pomysł na głupia zabawę w strzelanie.
1 Bretonnian Lord @ 263.0 Pts
General; Heavy Armour; Shield; Knightly Vow
Sword of Swift Slaying [25.0]
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Virtue of Heroism (1st) [40.0]
1 Royal Pegasus @ [50.0] Pts
1 Prophetess of the Lady @ 265.0 Pts
Magic Level 3; Lore of Life
Crown of Command [35.0]
Dispel Scroll [25.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
1 Paladin - Battle Standard Bearer @ 124.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard; Knightly Vow
Wyrmlance [20.0]
Gromril Great Helm [30.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
8 Knights of the Realm @ 231.0 Pts
FCG
Banner of Swiftness [15.0]/ Of Discipline ?
20 Peasant Bowmen @ 135.0 Pts
Longbow; Standard; Braizers
Muzyk
Muzyk
Muzyk
Models in Army: 151
Total Army Cost: 2597.0
To nie ma być "morderczo skuteczne", ale skoro nie ma ograniczeń to czemu nie zagrać w ten sposób.
Macie pomysły co by tu można podkręcić żeby np zmieścić 4 lv na profetce?
Czcij Koze !!
Twoja Stara gra w Age of Sigmar !
hm, 120 łuczników strzela do kloca clanratów, na dalekim 40 trafia, 20 wonuje, 14 złazi... nieźle.. jak jedna klopa krasnoludzka za jakieś 150p:D:D:D ogólnie bowmeni są mało efektywnym unitem:( ale armia musiałaby fajnie wyglądać;]
nie dawałbym wszystkich firera czy bannerów- tu można znaleźć pkts na co potrzebujesz;] i może jednym dać skirmish i do lasu żeby stuborna mieli? ja bym też rozbił z 1-2 unity na dyszki do odginania a ze squirerów pewnie zrezygnował, chyba nie napierasz to odginanie nie musi być tak szybkie (i drogie). i nie wiem czy nie więcej rycerzy do dawania ld z tyłu, tyle łuków zajmuje masę miejsca, no chyba że pegazy nie lecą do wroga.
nie dawałbym wszystkich firera czy bannerów- tu można znaleźć pkts na co potrzebujesz;] i może jednym dać skirmish i do lasu żeby stuborna mieli? ja bym też rozbił z 1-2 unity na dyszki do odginania a ze squirerów pewnie zrezygnował, chyba nie napierasz to odginanie nie musi być tak szybkie (i drogie). i nie wiem czy nie więcej rycerzy do dawania ld z tyłu, tyle łuków zajmuje masę miejsca, no chyba że pegazy nie lecą do wroga.
http://picasaweb.google.pl/vocart - moja galeria
Daj lordowi gromril great helm i dragon bane gem zamiast dawnstone i dragonhelm - działanie i koszt tych zestawów są identyczne.
Daj BsBkowi charmed schielda i dawnstone - za te same punkty masz dokładnie to co wcześniej, plus fajny i użyteczny itemik niejako gratis.
Rozpa jest IMO bardzo orginalna. Jesli miałbym coś zaproponować, to zmiana składów liczebnych łuków. Masz 120 chłopa w 6 klockach. Ja bym to "zróżnicował", czyli zrobił duże unity, które od biedy nawet coś przyjmą na klatę i tanie unity, to odginania, poświęcania kontrowania z bogu itd.
Daj 3x30 sztandar, muzyk z braziersami i 3x10 z muzykami.
Masz wtedy 40 pkt wolne na 4 level dla czarki, która nie wiem czemu nie ma heavensa (nie ma to jak teren przed gunlinem zastawić kometami). Kwestia gustu ofkors, ale buły z siłą 6 są IMO spoko.
Jak będziesz miał 3x10 łuków do wypuszczenia do przodu i odginania, to zbędni wydają się mounted yeomani.
Ja bym te punkty wpakował w pegazy. Zwiększył do 4 i dał sztandary. Mit o modelu, za 75 pkt, który ginie to mit. Nawet nie wiesz jak ci się wtedy zwiększa skuteczność tego unitu i jak fajnie combuje się z magią. Wsadzasz na 30 guli rerole 6 z heavensa i 4 pegazistów FCG mieli to od frontu w 3 prostych ruchach.
Można też zawsze dać 5 gołych grali do kontry, bo moim zdaniem trochę w tej rozpie zachwiana jest równowaga między strzelaniem i kontrą.
Dla realmów +1 do LD. Baba na front i raczej unikamy walki tym unitem. Potem niech się chowa do środka.
Daj BsBkowi charmed schielda i dawnstone - za te same punkty masz dokładnie to co wcześniej, plus fajny i użyteczny itemik niejako gratis.
Rozpa jest IMO bardzo orginalna. Jesli miałbym coś zaproponować, to zmiana składów liczebnych łuków. Masz 120 chłopa w 6 klockach. Ja bym to "zróżnicował", czyli zrobił duże unity, które od biedy nawet coś przyjmą na klatę i tanie unity, to odginania, poświęcania kontrowania z bogu itd.
Daj 3x30 sztandar, muzyk z braziersami i 3x10 z muzykami.
Masz wtedy 40 pkt wolne na 4 level dla czarki, która nie wiem czemu nie ma heavensa (nie ma to jak teren przed gunlinem zastawić kometami). Kwestia gustu ofkors, ale buły z siłą 6 są IMO spoko.
Jak będziesz miał 3x10 łuków do wypuszczenia do przodu i odginania, to zbędni wydają się mounted yeomani.
Ja bym te punkty wpakował w pegazy. Zwiększył do 4 i dał sztandary. Mit o modelu, za 75 pkt, który ginie to mit. Nawet nie wiesz jak ci się wtedy zwiększa skuteczność tego unitu i jak fajnie combuje się z magią. Wsadzasz na 30 guli rerole 6 z heavensa i 4 pegazistów FCG mieli to od frontu w 3 prostych ruchach.
Można też zawsze dać 5 gołych grali do kontry, bo moim zdaniem trochę w tej rozpie zachwiana jest równowaga między strzelaniem i kontrą.
Dla realmów +1 do LD. Baba na front i raczej unikamy walki tym unitem. Potem niech się chowa do środka.
Ten 4ty level strasznie dużo zmienia w tej rozpisce...
IMO Należy zrezygnować z jednej 20tki łuków i wstawić 4ty level na babie + 3 realmy do oddziału i wtedy im dać discipline. Baba w takim oddziale może juz zablokować większy oddział przeciwniki no i wtedy też masz ld 9 na chłopskich oddziałach w promieniu 6" co może okazać się kluczowe. 1-2 oddziałom łuków zdjąłbym też płonące strzały - czasami jakiś kowboj bez przerzucanego sava też się może na nich nadziać.
pzdr!
IMO Należy zrezygnować z jednej 20tki łuków i wstawić 4ty level na babie + 3 realmy do oddziału i wtedy im dać discipline. Baba w takim oddziale może juz zablokować większy oddział przeciwniki no i wtedy też masz ld 9 na chłopskich oddziałach w promieniu 6" co może okazać się kluczowe. 1-2 oddziałom łuków zdjąłbym też płonące strzały - czasami jakiś kowboj bez przerzucanego sava też się może na nich nadziać.
pzdr!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Masz racje Dębek, zrobiłem 6x20 ze względów czysto estetycznych, pierwotnie duża baba była na piechotę w unicie 29 łuczników, miała rzucać kometę i przerzuty 1 dla łuczników. Lore na Babie zmieniłem w ostatniej chwili ze względu na wskrzeszanie i dwellersów.
Nie zmieściłem 3x grali z muzykiem
Plan był taki że na starcie fasty do przodu coś poodginać albo dać sie zabić, kupując czas łucznikom na strzelanie.
Pegazy miały czekać za łucznikami na dobrą okazje do wyfrunięcia, dawanie Ld to w miedzy czasie ich obowiązek.
Klocek jazdy w akcie desperacji miał wybiegać i blokować coś co za szybko i za mało uszkodzone doszło niebezpiecznie za daleko i wytrwać na stubbornie jak najdłużej.
P/S
Policzyłem ilu mam figurek łuczników ... około 80 Czy ktoś z was wybiera sie do Kozłowa i może mi pożyczyć tak z 50 (na zapas)
Nie zmieściłem 3x grali z muzykiem
Plan był taki że na starcie fasty do przodu coś poodginać albo dać sie zabić, kupując czas łucznikom na strzelanie.
Pegazy miały czekać za łucznikami na dobrą okazje do wyfrunięcia, dawanie Ld to w miedzy czasie ich obowiązek.
Klocek jazdy w akcie desperacji miał wybiegać i blokować coś co za szybko i za mało uszkodzone doszło niebezpiecznie za daleko i wytrwać na stubbornie jak najdłużej.
P/S
Policzyłem ilu mam figurek łuczników ... około 80 Czy ktoś z was wybiera sie do Kozłowa i może mi pożyczyć tak z 50 (na zapas)
Czcij Koze !!
Dzięki chłopaki - ekwiwalent w browarach ?
Fish - dzięki za podpowiedź z trebkiem jakoś nie pomyślałem że Heaven jemu też pomaga.
Mam zajeb z pracy w tym i przyszłym tyg, mogę nie wyrobić sie z konwertowaniem Jołmenów, czy na ewentualne fasty też mógłbym liczyć ?
Duża babę na piechotę do łuczników czy trzymać w lancy ? W łucznikach ewentualna IFka mniej boli.
A Koronę dałbym BSB wtedy.
Przemyśle opcję większych pegazów lub kilku grali.
Fish - dzięki za podpowiedź z trebkiem jakoś nie pomyślałem że Heaven jemu też pomaga.
Mam zajeb z pracy w tym i przyszłym tyg, mogę nie wyrobić sie z konwertowaniem Jołmenów, czy na ewentualne fasty też mógłbym liczyć ?
Duża babę na piechotę do łuczników czy trzymać w lancy ? W łucznikach ewentualna IFka mniej boli.
Czcij Koze !!
Dibo pisze: Duża babę na piechotę do łuczników czy trzymać w lancy ? W łucznikach ewentualna IFka mniej boli.
Trzymanie dużego maga to już kwestia sytuacji - Tak jak Dębek wcześniej pisał : można ją trzymać na krawędzi lancy, a jak zrobi się gorąco - myk do środka
BSB z korona - a co on poza tym weźmie ? Zmieści się luck stone i dragon helm -> ale to ciągle za mało jak dla stubborniarza. IMO ofc.
Co do grali i pegazów - testowałem ostatnio 3jkę grali z muzykiem i sprawdzali się naprawdę dobrze -> sa po prostu niedocenieni przez przeciwnika a to w końcu 6 ataków z S6. Jesli chodzi o pedzie to najlepiej sprawdza się chyba kombinacja 4FCG + 2x3 z muzykiem. Ta 4ka róznie mi się sprawdza, czasami ratuje dupe, a czasami łapie jakąś głupią wtopę ;P
pzdr!
pzdr!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Dibo, jak coś mam 5 pomalowanych yeomenów z muzykiem, spokojnie mogę ci ich zabrać. Chyba też wykminię na Silesiana jakąś nietypową rozpę, jak zabawa to zabawa.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.