Nowy WoCh

Warriors of Chaos

Moderator: JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Re: Nowy WoCh

Post autor: mnp21 »

My god! Jak to jest możliwe że Thundertusk na podstawce 100x150, wielkie bydlę do mojej armii (OK) kosztuje w polskim sklepie 150zł a ten wasz Slaughterbrute, IMO gorzej wyrzeźbiony ale to kwestia gustu w każdym razie na podstawce 50x100 kosztuje... 200zł!

Albo to są jakieś jaja, albo preludium do jakichś większych podwyżek. Niestety jestem już chory i jak GW podnosi ceny myślę sobie więcej pracuj, więcej się ucz, żeby cię było stać. Co za genialny marketing!

BTW codziennie zaglądam na stronę www.gamesworkshop.com i zauważyłem dwie rzeczy... po pierwsze bardzo rzadko na main pagu jest WFB a jak już to razem z hobbitem/40k, dużo częściej 40k. Po drugie wyjście nowej armii to wydarzenie o którym tam trąbią przez przynajmniej tydzień i nie schodzi to z main page. Są wywiady, kursy z malowania... pamiętam co się działo przy ograch! Teraz... na mp wskoczył news o nowych figsach do Hobbita! Które bezczelnie wydali razem z WoCHem.

Czyżby mieli nasze hobby już całkiem głęboko?
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Myślę ,że na lotrze się przejechali i hobbit to ich ostatnia szansa na jego uratowanie.....dlatego tak go pompują...poza tym nie tak dawno była premiera filmu...

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

mnp21 pisze:My god! Jak to jest możliwe że Thundertusk na podstawce 100x150, wielkie bydlę do mojej armii (OK) kosztuje w polskim sklepie 150zł a ten wasz Slaughterbrute, IMO gorzej wyrzeźbiony ale to kwestia gustu w każdym razie na podstawce 50x100 kosztuje... 200zł!

Albo to są jakieś jaja, albo preludium do jakichś większych podwyżek. Niestety jestem już chory i jak GW podnosi ceny myślę sobie więcej pracuj, więcej się ucz, żeby cię było stać. Co za genialny marketing!
To zwykła ordynarna próba drenażu kieszeni, żeby sobie odpowiedzieć na pytanie - jak daleko się można posunąć i ile dzieciaki są w stanie łyknąć/wydusić od starych, żeby mieć na figsy :( . W następnie wydawanej armii bedzie podobnie, chyba, że przejadą się na obecnej [-o< .

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Co 2 fala figurek to też podwyżka cen i narzekania graczy- to najgorsze figurki GW, co to za ceny, z innych firm mamy taniej, GW się na tym przejdzie! Wielki bojkot, kupujemy tylko z Mantica i Avatars of War, Gw zrozumie swój błąd.

Miesiąc później, i na turnieju widzimy na każdym stole dumnie prezentujące się figurki z GW i nikły procent innych producentów. I odgrażających się graczy "Nastepnym razem, GW!"

I tak od 10 lat xD
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Do chadecji na 2400 mam 4 oryginalne figurki. 3 FW i 1 GW. Reszta to mantic i alternatywne. Nikt poza jednym tłukiem nawet nie mrugnął niczego na jej temat a po prostu sporo pracy i pomysłu w nie poszło. Jak ktoś bogaty to niech kupuje.
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Szczur22 pisze:Co 2 fala figurek to też podwyżka cen i narzekania graczy- to najgorsze figurki GW, co to za ceny, z innych firm mamy taniej, GW się na tym przejdzie! Wielki bojkot, kupujemy tylko z Mantica i Avatars of War, Gw zrozumie swój błąd.

Miesiąc później, i na turnieju widzimy na każdym stole dumnie prezentujące się figurki z GW i nikły procent innych producentów. I odgrażających się graczy "Nastepnym razem, GW!"

I tak od 10 lat xD
Więc masz odpowiedź, dlaczego GW nieustannie podnosi ceny :wink:. Cały czas twierdzę, że sami jesteśmy temu winni, więc nie ma co płakać...Jako że nie gram na turniejach - pytanie noobowskie: nie ma na turniejach ograniczeń, co do producentów figsów? Tzn. można wystawić armie składającą się z innych figsów, niż produkowane przez GW?

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

re:

Na każdym turnieju jest tajny agent GW z pałą i robi anal intrudera posiadaczom nie gwowych figsów.

A tak na poważne to tylko przymus made in gw na organizowanych przez GW turniejach a takich w Polsce nie ma.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

@Murmandamus - thx za info :wink: .
Zatem tylko od nas zalezy, jak budujemy swoje armie. Skoro więc na ceny narzekają ci, którzy - jak pisze @Szczur22 - za miesiąc prezentują nowe zakupy rodem z GW, nie ma za bardzo o czym gadać i należy spodziewać się dalszych podwyżek :( ...
Grolshek pisze: Jak ktoś bogaty to niech kupuje.
+1.

Awatar użytkownika
Robert.P
Wodzirej

Post autor: Robert.P »

Niektóre figurki są warte kilka złoty więcej niż w innych firmach i wole kupić je z Gw ale podkreślam NIEKTÓRE :!:
"Nie pytaj cóż za Istota Krzyczy nocą.Nie pytaj kto czeka na ciebie w cieniu.
To mój krzyk budzi cie nocą.I to ja skrywam sie w cieniu.Jestem Tzeentch a ty jesteś marionetką,tańczącą do mojej melodi..."

REŻIM.DYKTATURA,TOTALITARYZM
Obrazek

Awatar użytkownika
mnp21
Chuck Norris

Post autor: mnp21 »

Toteż ja w żadnym wypadku nie narzekam na ceny, tylko stwierdzam proste fakty :) Jak coś będę chciał i będzie mnie stać to i tak sobie kupię. Taka natura tego hobby. GW w przypadku większości modeli to zresztą tak czy inaczej bardzo wysoka jakość.
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...

Awatar użytkownika
ulgdor
Wałkarz

Post autor: ulgdor »

Prawie dwa lata nie byłem na forum... więc się przywitam ponownie.

Co do nowego WoCHu i wątku wydawania coraz większych pieniędzy na to hobby. Osobiście mnie zawsze najbardziej kręciło konwertowanie.
Patrząc na nowe modele, widzę wiele możliwości do tego. Slaughterbrute to idealne połączenie GS+Tyranidzki Carnifex. Forsaken to też wiele opcji... starzy warriorzy i zestaw do mutacji? Dlaczego by nie!? Dla mnie to zawsze było kwintesencją tego hobby- konwertowanie. Trzeba pamiętać, że jesteśmy ludźmi kreatywnymi i jeśli brak "kasy" i ochoty posiadania nowych modeli, zawsze znajdziemy alternatywę ;)

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Wszak do zrobienia konwersji tak samo trza nabyć zestawik np. forsakenów - zatem Twoja wersja nie do końca jest taka oszczędnościowa. Nie uważam, żeby konwertowanie było jakoś znacznie tańsze od tradycyjnego nabywania modeli. Chyba, że przerabiasz modele, które już posiadasz, a to imho trochę szkoda... Konwertowanie to po prostu inna forma tego hobby, częstokroć nawet droższa, zważywszy ceny wielu bitzów, ale przynosząca z pewnością wiele frajdy :wink: .

Awatar użytkownika
ulgdor
Wałkarz

Post autor: ulgdor »

Tak i nie. Trzeba łowić okazje, a często się takie na aukcjach wszelakich trafiają. Potem trochę czasu poświęcić... No, ale jednak racja, inna forma hobby i inne zapotrzebowania. Jednak to chyba cała magia tego wszystkiego :)

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Ja z kolei kolekcjonuję starocie bez ich korygowania. To zupełnie inna forma hobby, ale polowania na okazje na portalach tez nie brakuje - cholernie dużo czasu to pochłania, ale warto :wink: . Grunt, żeby człowiek miał frajdę z tego hobby - o to wszak przecież chodzi :D . Czekam tylko, żeby następny wypusk figsów do wochu był godny np. chosenów i wynagrodził mi czas posuchy [-o< :wink: .

Awatar użytkownika
Szczur22
Oszukista

Post autor: Szczur22 »

Ktoś miły na warseerze (Baluc) ma booka:

So I'll start with the thing everyone is waiting to here.

50 Great weapon, Khorne Marauders with full command are 580 points, a massive 11 points per model, they do however retain their statline, and flails are 2 points as 3 points to great weapons

Now on the more mundane things that have changed.

Mark of Khorne; frenzy
Mark of Tzeentch; +1 ward save
Mark of Slaanesh; Auto pass fear, terror and panic
Mark of Nugrle; Flat -1 to hit in close combat

Marks on a per model basis, usually 2 points per model, slaanesh is generally 1 ppm

Mutant regen is gone (except throgg), and troll vomit is no longer magical, same cost

Chaos ogres gain impact hits

Dragon ogres gain halberd option 60 points per model

Forsaken are basically the same, same point cost, with a chart of rollable USR, ranging from asf, poison, etc
MofK on Forsaken is hatred, MofS is Swiftstride

Eye of the gods are all stat increases, except for 12 which turns characters, and chosen champ into Daemon Prince, units gain stubburn

Valkia always gets +1 S when she rolls on eye of the gods

Sigvald always rolls +1 A on eotgs, and gained T5

Chaos warriors same statline 14 ppm, halberd 3 points great weapon 3 points, shield 1 point

Warhounds true core, poison attacks 1 ppm, swift stride 2 ppm, 6+ scaly skin 1ppm

Chariots as normal 110 points true core

Shaggoth 215

Hellcannon gains 5+ ward, and magical attacks 210, everything else is the same

Chaos lord stays the same, mounts change a little manticore for example is 150, and marks are somewhat cheaper, mundane gear drops in price

Chaos sorcerers 110 points, lores as rumoured, same statline

Daemon Princes!!!

A wait for it... Mazing.

Chaos lord statline, ws9, S6, 5+ ward, Magical attacks, Unbreakable , must take a mark Khorne is +1s on charge, Nurgle is -1 to hit, Slaanesh is armour piercing?, and Tzeentch is re-roll 1's on ward and channel attempts

235 no wings, 40 for wings, 20 for chaos armour, 20 for 5+ scally skin, 25 points of magic gear, 100 points of Gifts, all sorts of cool gifts flaming attacks, poison attacks, a cool double strength half attacks one, 1 for each god, etc, all are really cool, and reasonably priced at first glance.

New stuff:

Chimera 230, SofM stats with a 4+ armour, for 15 points gains regeneration, for 20 points gains s4 flaming breath weapon, tail attack has rules d3 attacks that are +1 to hit in rear

Slaughterbrute is basically just a attack machine, bound uses are lord or hero ws, and opperates as normal (S7 or 6 can't rememeber exactly can check later, t6, 4+ armour) or can be unbound in which case its frenzied (which it can't lose), and Random movement 2d6, can buy 2 more s5 attacks (220 if I remember correctly)

Hentical beast, less killy bound spell's effect is roll a d6, 1-5 are d6 T test + effect, 6 is whole unit + effect.

On Magic really great spells basically all made to turn the army into a killing machine, some of my favorites are 2 slaanesh spells 2 and 6 are hexes that give the unit ASL, and random movement d6, Treason is no inspiring presences or hold your ground, Phantasmagoria and Pavane, are both there. Nurgle has a lot of spells that are hexes and augments depending on who you use them on. Curse of the leper gives +d3 T to allies or -d3 to enemies. None are AoE if I recall correctly. Gateway on a 10+ for S is 3d6 hits, instead of 2d6

Skullcrushers get regular MC stats, Juggers have 3 attacks at s6 on the charge, Riders buy lances for 3 or EW for 5. Juggers have magical attacks and are only +2 to armour. Price increase to 75 points base.

That's what I got from the top of my head, if people present questions I'll do my best to reply.
Pocisk pisze:No sztandar jest mocny... dużo rzeczy jest mocnych, zamknijcie japy i nauczcie się grać

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

crap.

Nie wiem od czego zacząć, ale nie widzę niczego ciekawego... drożeją warriorzy, crusherzy, magowie (110 - sic!) pojebane frenzy.... jakby nurgle zawsze dawał -1 hit to jeszcze spoko.... monstery chyba mało grywalne... drogie i bez dobrej obrony...

Fajna zmiana dla helki... ale zaś drożej... chimere na 245 z as 4+ regen można potestować.... no ale tania nie jest....

Nie wiem co z tego daemon prince'a pójdzie złożyć... może być ciekawie.... w itemach charmed shield, dragonbane i OTS + zobaczymy gifty... ale cena... 340+gifty.... koło 400pkt nie wiadomo czy warto....
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Skullcrasher z EW kosztujący 80 pkt to już mega przesada, zwłaszcza z frenzy...

Baluc pisze dalej :
War shrine is a bound spell, chariot with no impact hits, and doesn't take dangerous terrain or have swift stride

d3 units are given a roll on eotg.
I odpowiedź na pytanie o Eye of the gods :
Its pretty much what I said so far, 2 is take a ld test if you pass your -1 Ld and stupid, fail and your a spawn or removed, Stubburn, as is LD, 12 is daemon prince, 7 is a re-roll for that turn, everything else is a permanent killing stat increase.
Czyli jak widzę ward 4+ znika i Eye of the gods to bound spell ? :shock:

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Widzę iż zakup O&G był jednym z lepszych pomysłów :mrgreen:

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

czyli shriny wylatują;p

W giftach mamy wampirze redfury, może jakiegoś klepacza morderce pójdzie złożyć... ciekawe czy będzie można dublować gifty... jeśli tak to mamy dostęp do masy w miarę tanich kowboi z savem 1 z bazy (scaly skin 5+ jako gift) .... ale pewnie się zawiedziemy;p

Crushersi fajni ze względu na wounda siłe i atak od juggerow... gorzej, że sprzęt trzeba będzie dokupić.... 250 za 3 to trochę dużo....

EDIT.

Ciężko jeszcze coś wnioskować Groszku, ale niewykluczone...

Wk... mnie GW niesamowicie faktem wydania swietnych modeli, z dobrymi statystykami.... Shriny, Crusherzy, a potem mega nerfa dla nich....
Dobrze, że moje konwersje shrine'ow mogą spokojnie za charioty robić... 110 pkt i core to dobra opcja...
Nie wiem tylko czy zakup 6 crusherow to był dobry pomysł;p
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

A ja nie kupiłem i woch-em zagram na tym co mam. Przeróbka maruderów na forsejkenów jeśli będzie potrzebna to jeden/dwa mile spędzone wieczory. Rydwany mam 2 to akurat cory się złoży. Jest dobrze :P
Lord Nurgla z WS9 i -2 do hita rozłoży nawet strzygę :lol2:

ODPOWIEDZ