8 edycja - Pytania 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Arik
Wałkarz

Re: 8 edycja - Pytania 3

Post autor: Arik »

Dzieki Morsereg.
Odnosnie pytania czwartego to wlasnie o to mi chodzi czy w opisanym przypadku wysoki rzut na poscig/overrun wystarcza by uznac caly ruch za szarze.
Bo w RB jest napisane, ze 'jesli poscig prowadzi do kontaktu z wrogiem (...)', tyle, ze teoretycznie nie doprowadzi bez wczesniejszego wejscia w 1 cal ze stojacym po drodze oddzialem.

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

Jeśli wykulałeś dość żeby dobiec i sie zmieścisz to ruch jest traktowany jako szarża ze wszystkimi konsekwencjami: maksymalizacja, brak ograniczenia 1" od itd

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

Jesli mam na modelu ASv 0+ i dostaje rane z S5, to na ile kulam na ASv, na 2+ czy na 3+?

Chodzi mi glownie o kwestie ograniczenia ASv do 1+ i czy kare wynikajaca z sily oblicza sie wzgledem niego, czy wzgledem faktycznego ASv jaki sie ma na modelu?

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

zdajesz na 3+

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Dziś podczas domowej bitwy wynikły dwa problemy:

1. Strzelając do skirmisha od boku ginie jeden model i tyle, czy leci dalej?
2. Chcąc się zriformować po przegranym kobacie załóżmy -4 i mając steedfasta, zdaje się na pełnej liderce, czy na -4?

Proszę przy okazji o cytaty z rb.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Ad 1 - strzelając z czego? Z działa?
Trafiasz tyle modeli ile jesteś w stanie trafić (1 na każdy szereg patrząc od boku)
Ad 2 - zdajesz na pełnej liderce. Cytatu nie podam w tym momencie, ale reforma zdaje się na tym LD, na którym zdawało się break test.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Muthare
Mudżahedin

Post autor: Muthare »

skirmish teraz ma ranki więc bolec/canon przelatuje

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

tak z bolca dzięki:)
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
DarkAngel
Oszukista

Post autor: DarkAngel »

Morsereg pisze:1) z maszynami
1) Z tego co mi wiadomo to kociołek wystawia się razem z bohaterami
"Nie może być kompromisu między wolnością a nadzorem ze strony rządu. Zgoda choćby na niewielki nadzór jest rezygnacją z zasady niezbywalnych praw jednostki i podstawieniem na jej miejsce zasady nieograniczonej, arbitralnej władzy rządu." - Ayn Rand

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Jeśli kociołek jest war machine jak kowadlo to razem z maszynami, a nie herosami.
Obrazek

Awatar użytkownika
Oki
Oszukista

Post autor: Oki »

Nie mogłem znaleźć tematu więc napisze tutaj.
Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia na trzech kościach dubletu i tripletu?
Bardziej praktycznie: jaką mam szansę że rzucając na zaklęcia dla maga 3 kościami będę miał czar na którym mi zależy?

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

wow, to w szkole w podstawówce chyba było obliczanie prawdopodobieństw ;)
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

136 możliwości z 216 kombinacji czyli około 63%
@ Afro
Co do podstawówki dodam, że statystyki się uczy w 3 liceum( ewentualnie 2 semestr 2 klasy), a żeby to policzyć to profil matematyczny by się przydał ;)

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

kubencjusz pisze:136 możliwości z 216 kombinacji czyli około 63%
@ Afro
Co do podstawówki dodam, że statystyki się uczy w 3 liceum( ewentualnie 2 semestr 2 klasy), a żeby to policzyć to profil matematyczny by się przydał ;)
za moich czasów to było w podstawówce, no i to nie statystyka tylko prawdopodobieństwo, statystyka była na studiach :p
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Muthare
Mudżahedin

no i zapomniałeś o możliwości po prostu wylosowania zaklęcia którego chcesz na jednej z 3 kostek bez dubletu.
czyli

1- (1-1/6)*(1-1/6)*(1-1/6)

do tego efekt nieważności dubletu lub trypletu bo już wylosowałeś ten czar wewnątrz dubletu/trypletu

(136/216)/6

czyli szansa na wylosowania zaklęcia które chcesz na 3 kościach to:

(136/216)*5/6+(1-(1-1/6)*(1-1/6)*(1-1/6)

zakładając że prawdopodobieństwo na dublet tryplet jest poprawne

edit: 100 zamienione na 1
Ostatnio zmieniony 13 sty 2013, o 22:49 przez Muthare, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kubencjusz »

Chesz to sobie wstukaj w excela . Ja tam rozpisałem na kartce wszystkie kombinacje i zakreśliłem długopisem. Za mądre te twoje obliczenia jak dla mnie :)

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Muthare, masz błędne obliczenia, bo wychodzi z nich ok 94,5% (po zamienieniu wszystkich 100 na 1, bo bez takiej zamiany wychodzi prawie 4k). Poprawny wynik to 72%.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Muthare
Mudżahedin

Błąd był setkach bo odruchowo uznałem je za procenty bez zapisania.

P- na otrzymanie 1 zaklęcia z 6 przy 3 próbach i każdym dublecie i tryplecie dający pożądane zaklęcie powinno być tak:

1-p= szansa na nie wylosowanie ani dublety/trypletu ani pożądanego zaklęcia na pojedynczej kostce

wylosowanie dubletu lub trypletu jak Kubencjusz podał to 136/216=62,96%
ale 1 na 6 dubletów/trypletów daje nam żądane zaklęcie i tak więc (136/216)*5/6=52,46%

Teraz szansa na wylosowanie żadanej wartośći od 1-6 to 16,66% , a szansa na niewylosowanie to 83,33% tak więc szansa na niewylosowanie żądanej wartości to 83,33^3= 57,86% a na wylosowanie choć raz to 1-83,33^3 =42,13%

Więc razem to 94,59%

wszystko się zgadza

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Nie zgadza się, bo dwa razy liczysz to samo. Zauważ, że jeśli np. chcesz wylosować czar nr 1, to w Twoim rozumowaniu rzut 1,2,2 (jeden z bardzo wielu przykładów) jest liczony 2 razy. Poprawny wynik jak już pisałem to ok. 72%.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Muthare
Mudżahedin

powiedzmy że chce mieć czar nr 6
kulam 3ma kostkami
6tki nie dadzą mi następujące kombinacje

123
124
125
134
135