Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
lith
Oszukista

Post autor: lith »

U nas nie ma magicznej włóczni, więc to i tak takie pisanie z nudów na forum jest :)

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

Dzieki za odpowiedzi, ale mam jeszcze pare pytan :D
a mianowicie ---> jesli np mam taki oddzial WL z Noblem na koniu:

NWWWWWW
NWWWW

(W - White Lion/ N - Noble)

z tylu jest 4 Lionow + tylna polowa podstawki BSB,a z przodu 6 WL + przednia polowa podstawki BSB i teraz pytania :P :
1. mam ranke czy tylna czesc podstawki BSB'ka bedaca w drugim szeregu sie nie liczy jako piaty model ?
2. moge nie przyjac challengu i uciec do 2 szeregu BSB'kiem ?
3. jesli wyjde BSB'kiem z oddzialu, to White Lion z tylnego rzedu wchodzi do pierwszego na miejsce nobla, tak zeby utrzymac front 7 osobowy, czy oddzial zostaje w formacji 6 z przodu i 4 z tylu :P ?

z gory dzieki :twisted:

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

1. masz +1 za ranke
2. mozesz nie przyjąc challengu, ale to przeciwnik mowi czy bohater czy champion jest odstawiany.
3. WL z tylu przechodzi do przodu

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

jakos nie jestem pewnien czy mozna nie przyjac challengu...
bo taki BSB wlasciwie nie ma miejsca w tylnym szeregu pozatym bedzie to dziwna formacja 7-4-1

jesli ktos cie zaszarzuje od boku to wtedy napewno mozesz odmowic i odstawia sie BSB na drygi koniec odzialu.
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

co do 3 to chyba jest jeszcze opcja ze jak na początku dołączałeś BSB to możesz powiedzieć jak on wchodzi w odział . Miałeś np 6 z przodu 4 z tyłu to możesz powiększy formacje , albo pozostać wewnątrz formacji(6 -4 ). Jak wychodzisz BSB to odział powraca do wyjściowej formacji.

Co do challengu to mi się wydaje ,że tu musisz przyjąć bo masz inną podstawkę . Masz większą w tym przypadku nie można uciec (chyba).
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Co do challengu to mi się wydaje ,że tu musisz przyjąć bo masz inną podstawkę . Masz większą w tym przypadku nie można uciec (chyba).
Problemem nie jest tu wielkość podstawki, ale to, że w oddziale jest za mało elfów. Gdyby byłyby 3 szeregi, wtedy mógłby się wycofać.

Awatar użytkownika
Elgrond
Wodzirej

Post autor: Elgrond »

Andrzej pisze:
Problemem nie jest tu wielkość podstawki, ale to, że w oddziale jest za mało elfów. Gdyby byłyby 3 szeregi, wtedy mógłby się wycofać.
o tak masz racie chodzi o rozmiar modelu. bo kawaleryjska jest liczna jako dwie małe na potrzeby szeregu , słuszna uwaga.

ps, :D :wink: Nigdy nie wystawiam 3 szeregów .
a nie lepiej wrzucić do rozpuszczalnika i później szczoteczką?

Andrzej
Pan Spamu

W WL nie, ale już w włócznikach taka sytuacja jest możliwa.

meeks
Wałkarz

Post autor: meeks »

Witam.

Pytania mogą być lewe, a odpowiedzi wydawać się oczywiste, ale:

1. Przejdę do rzeczy od razu, jak w waszych rozpiskach (czy wogóle) prezentuje sie Sea Guard? Czy opłaca się wystawiać Sea Guard i Spearmenów czy 2x Spearmenów.

2. Czy Sun dragon'a na Dragon mage'u :wink: opłaca się bardziej wystawiać niż np herosa + 2x mage.

3. Początkowo Korhil pasuje jako szef armii?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

meeks pisze:Witam.

Pytania mogą być lewe, a odpowiedzi wydawać się oczywiste, ale:

1. Przejdę do rzeczy od razu, jak w waszych rozpiskach (czy wogóle) prezentuje sie Sea Guard? Czy opłaca się wystawiać Sea Guard i Spearmenów czy 2x Spearmenów.

2. Czy Sun dragon'a na Dragon mage'u :wink: opłaca się bardziej wystawiać niż np herosa + 2x mage.

3. Początkowo Korhil pasuje jako szef armii?

Pozdrawiam

witaj

ad1. Sea Guardzi są za drodzy na to co potrafią. Nie postrzelają tak dobrze jak lucznicy, tylko 24 cale zasięgu no i strzelajac nimi niejako marnuje się ich potencjal, zaś w walce wręcz są gorsi od spearelfów, bo zawsze bedzie ich mniej no i znowu niejako marnuje się ich potencjal tzn. bowy.
Lepiej daj wlócznikó oraz luczników, a jak nie chcesz tych drugich, to 2x spearelfy.

ad2. Sun dragon ma dużo mniejsze możliwości czarownia niż dwóch wypasionych magów na 2 poziomie i kosztuje od nich więcej. Z nim jest podobnie jak z sea guardami. Tzn. marnuje swój potencjal, bo walczyć nie moze zbytnio gdyż czarodziej na nim jest bardzo delikatny i latwo spada, nie móiąc jak trzeba się nim nagimnastykować aby nie spadl od strzelania. Odradzam.

ad3. Korhil to special heros, malo gdzie na turnieju nim zagrasz, ale ladna figurka. Jako general na początek najlepszy będzie mag, jeśli chcesz mieć stricto turniejową rozpe to nie uświadczysz innego generala u HE na mniejsze punkty.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Chmuruś
Chuck Norris

Post autor: Chmuruś »

1. Ja osobiście nigdy nie wystawiam SeaGuardów, w rozpiskach też ich zbytnio nie widzę ;) Imo są oni niepraktyczni, a taniej wychodzi klocek Spearmanów.

2. Dragon Mage'a na Sun Dragonie jeśli już ;). Też raczej nie. Kosztuje bardzo dużo punktów i na małe punkty jest po prostu nieopłacalny. A na 2k+ już lepiej wystawić prawdziwego smoka :P.

3. Korhil jest tzw. special charakterem, więc na 99% turniejów go nie wystawisz. W grach towarzyskich wypada spytać przeciwnika, czy pozwoli Ci wystawić bohaterów imiennych.

meeks
Wałkarz

Jako, że jestem świeży w srodowisku od razu przyatakuję kolejnym pytaniem. PS Dzięki za obszerne wyjaśnienie, a co do pytania. Special characters tacy jak Korhil, Teclis czy inne Tyriony rozumiem, że w jakiś sposób są niegrywalni? Nie dopuszczani do turniejów - jakieś wewnętrzne regulaminy czy jak? Bo podstawkę to bitewniaka dopiero zacząłem czytać i daleko nie zabrnąłem.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

jednym slowem wypaczają rozgrywke i special charakter special charakterowi nierówny.

Także Tyrion czy Korhil to nic strasznego, ale tacy herosi jak Teclis, Thorek Kowal Run z armi krasnoludzkiej czy inni strasznie to robią, dlatego się na nich nie gra.

Jednak zazwyczaj mają piękne figurki, dlatego warto ich zakupić i nic nie stoji na przeszkodzie aby używać wlaśnie te figurki. Np. figurka Teclisa jako zwykly mag, czy też Tyrion jako jakiś heros na koniu, polecam go przekonwertować na BSB (battle standard bearer)
F.N.

Chmuruś
Chuck Norris

Post autor: Chmuruś »

Na 99% turniejów nie są dopuszczani przez regulaminy bo po prostu wypaczają trochę grę, tzn. są zbyt przegięci ;) Raz na rok, gdzieś tam może się zdarzyć że ich dopuszczą - wszystko zależy od organizatorów.

Edit: Znowu Kosa pierwszy :P

meeks
Wałkarz

Dzięki.
No cóż, Tyrion to Tyrion:) Po obejrzeniu jego statsów pomyślałem, że chłop na niezłego chama w łapie :wink: Dzięki raz jeszcze za rozwianie wątpliwości.
Nie zdawałem sobie sprawy z tego jak ogólnie wygląda wystawianie specjalnych modeli ponieważ u nas w klubie zazwyczaj tacy panowie hasali po polu walki.
Ale to trochę dziwne, gdyż wydaje mi się, że np armia Imperium posiadająca cholernie mocną artylerię będzia miała przewagę nad resztą gdyż (wiem, że mogę teraz gadać bzdury :P ), np taka armia VC za szybko nie pociska do przodu, czy np: Elfów właśnie złożona na sporych unitach, które armaty zdejma jak chcą, zanim one dojdą.
Cóż.
Thanks raz jeszcze.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

liczebnych jednostek piechoty (u HE to 14 modeli już ;) ) armaty tak nie pociskają, najwyżej ściągają dwóch gostków, ewentualnie jednego kawalerzyste, nic strasznego.

Gorzej jest jak lata smok i jest kilka dzial, ale i to można przy niewielkim wysilku zniwelować.
F.N.

meeks
Wałkarz

Jeszcze mnie taka sprawa nurtuje (jeżeli nadaje się na nowy temat to można przerzucić)- a mianowicie magia. Czy mając w rozpisce maga podczas turnieju wybierając mu konkretną dziedzinę magii np: ognia lub elficką w kolejnych bitwach trzeba trzymać się tego samego? Po prostu wertując podstawkę stwierdziłem, że wybór magii high elfów nie będzie takim oczywistym wyborem. Do dziś pamiętam jak znajomy wykorzystał imperialnego maga do przerzutów przy waleniu z armat. Sam zaś z chęcią pokombinowałbym z cieniem.
PS Łucznicy elfów strzelają z 1 szeregu, 2 w przypadku gdy sa na wzniesieniu ?

Andrzej
Pan Spamu

1. Podczas turnieju w każdej bitwie możesz mieć inną domenę
2. Łucznicy elfów strzelają z 1 szeregu, 2 w przypadku gdy sa na wzniesieniu - zgadza się

PS Możesz napisaś jak twój znajomy wykorzystał imperialnego maga do przerzutów przy waleniu z armat?

meeks
Wałkarz

Z tego co kojarzę jest w podstawce do bitweniaka loża niebios czy jakoś tak (proroctwa amul?-nie pamiętam nazwy ale kojarzą mi się z rpg) pozwalające przerzucić nieudany rzut. Ziomek rzucał to zaklęcie różnymi magami i w najblizszych rzutach mógł przerzucić dowolny wynik - piszę z pamięci więc mogą być nieścisłości. W ten sposób przerzucał trafienia armatą itd. Wydawało mi to logiczne i zgodne z zasadami aczkolwiek nie znałem wtedy systemu zbyt dobrze i mógł mnie kantować.

PS. Mamy taką sytuację:
4 rzędy spearelfów po 5 vs kawaleria 2 rzędy po 5
kawaleria szarżuje na oddział elfów oko w oko -> <-

wybijają spearmenom 1 szereg, czy 2,3 i 4 oddają?

PS 2.
Ta sama sytuacja, tylko, że kawaleria wybija 1 szereg + 1 figurke z 2giego - oddają 3 elfy z 2 giego i 3 i 4 szereg?

Sory za zaśmiecanie tematu ale wolę w 1 poście załatwić sprawę (dla Wa spewnie oczywistą), niż się motać po całym forum.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Co do proroctwa amul (czar nr 2 z lore of heavens, czyli domeny niebios) nie za bardzo rozumiem o co pytasz; moze po prostu przekleje-przetlumacz fragment z podrecznika, mam nadzieje ze to rozwieje Twoje watpliwosci.
proroctwo pisze:Czar daje zdolność przerzucenia kostek do końca swojej tury. Mozesz przerzucić kostki na: trafienie, ranienie, ochrone pancerza (armour save) i ochrone magiczna (ward save).

Jezeli czar wejdzie do gry, rzuc k3 aby okreslic ilosc posiadanych przerzutow. Przerzuty ktore nie zostana wykorzystane do konca tury przepadaja.
Dalej:
S. Mamy taką sytuację:
4 rzędy spearelfów po 5 vs kawaleria 2 rzędy po 5
kawaleria szarżuje na oddział elfów oko w oko -> <-

wybijają spearmenom 1 szereg, czy 2,3 i 4 oddają?
Spearmeni HE (jezeli nie szarzuja) oddaja z 3 szeregow, nie z 4ech, wiec 4ty sila rzeczy nie odpowie.

W rozwazanej przez Ciebie sytuacji, masz 15 spearmenow, ktorzy moga atakowac (3x5, 4ty rzad nie atakuje bo nie ma jak) zginal pierwszy szereg (5) czyli oddaje 15-5=10 elfow.
PS 2.
Ta sama sytuacja, tylko, że kawaleria wybija 1 szereg + 1 figurke z 2giego - oddają 3 elfy z 2 giego i 3 i 4 szereg?
Coś Ci się pomerdało ;-) sytuacja analogiczna do powyzszej, tylke ze straciles szereg +1 gosc, czyli 6 modeli. Oddaje 15-6=9 elfow.

I jeszcze male dopowiedzenie do Twojego poprzedniego pytania:
2. Łucznicy elfów strzelają z 1 szeregu, 2 w przypadku gdy sa na wzniesieniu - zgadza się
Ponadto, strzelają ze wszystkich szeregów, jeżeli strzelają do wroga na górce, a oni są na ziemi, oraz do jednostek z zasada Large Target (Duży Cel) też mogą strzelać ze wszystkich sezregów, bez różnicy czy LT jest na górce czy nie.

pozdrwiam
Furion

Zablokowany