Schizma? - WFB i zapowiadany Bastard WFB

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Re: Schizma? - WFB i zapowiadany Bastard WFB

Post autor: Aro »

Heh

Ja w UK nie zauważyłem takiego ciśnienia na 8ed.
Może dlatego, że wiara ma bardzo klimatyczne rozpiski.
Smoków nie ma - Lord jak jest to nawet nie dopakowany.
Magowie - nie widziałem rozpiski w więcej niż jednym magiem.
Cory zróżnicowane, specjale też, w takim IMP max 2 działa i ST.
Praktycznie wystawiane jest wszystko co jest do armii.
Może to z nami coś jest nie tak ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Crusader
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crusader »

Fajnie, że mają tam zróżnicowane armie, ale czy magowie nie rzucają tam Purple suna lub Dwellersów?

pozdro

Awatar użytkownika
Aro
Kretozord

Post autor: Aro »

Crusader pisze:Fajnie, że mają tam zróżnicowane armie, ale czy magowie nie rzucają tam Purple suna lub Dwellersów?

pozdro
Jak tym jednym magiem wylosujesz słoneczko to owszem ;)
Generalnie wolą z tego co widziałem pocisk rzucić, albo obniżać staty.

Może wprowadźmy stare zasady magii - generowanie kostek, no limit na DS.
Ban na mierzenie zasięgów.
I jeszcze kilka zmian i będzie cacy (chyba).
Obrazek

kauczuk
Mudżahedin

Post autor: kauczuk »

crus:lubisz tak na chat-roomach pisac zosiu ? ;)

dzieki barb za odpowiedz

aro: powiem ci ze wlasnie to mnie lekko dobija, bo grajac krasiami 7ed mialem wszystkie oddzialy prawie speciale, bo fajne i rozne. a teraz limit pkt corow powoduje ze musze grac na tym co nie lubie

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Akurat na nasze imprezy, które ostanio przygotowaliśmy nie chcieliście przyjechać głównie z powodu braku małego dopisku w regulaminie: BP...
Nie chcesz grać na bp, robisz turniej na zwykłe zasady. A jeżeli mało komu się to podoba - cóż, dopłacisz do imprezy. Ile osób z Opola w ramach protestu nie przyjeżdża na turnieje z BP? Wolny rynek. Frekwencja i ilość imprez wyraźnie wskazują na to, co się lepiej sprzedaje.
Jeśli chodzi o zasady - to powiedz mi, czy jestem obibokiem bo "tylko" kupiłem sobie książkę z zasadami gry za prawie 200 zeta i nie czuję potrzeby dopisania swoich zasad do niej? W pracy się nie opier-alam, kasę zarabiam, książki nie ukradłem, chcę grać, jeździć na turnieje i je organizować - czy to jest jeszcze mało wg. Ciebie?
Za mało robisz. Podobnie jak inni miłośnicy "zwykłego" wfb. Jak chcę zagrać w zwykłego warhammera, to mogę ze 2 razy w roku w Opolu (jak mi przypadkiem termin przypasuje) albo wtedy, kiedy sobie sam zrobię turniej. Nie ma kto stworzyć alternatywy i mało kto chce w nią grać.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Remo pisze:
Jankiel pisze: Pech chce, że są to w większości najwięksi pasjonaci warhammera - mają pomalowane armie, dużo grają, robią najwięcej imprez.
Akurat na nasze imprezy, które ostanio przygotowaliśmy nie chcieliście przyjechać głównie z powodu braku małego dopisku w regulaminie: BP...
Jankiel pisze:Przerażone perspektywą konieczności grania w bastard sworda są przeważnie jednostki mało aktywne, które okazyjnie przychodzą na gotowe i jedynie wymagają, a nie lubią się wysilać.
Tak już niestety jest, że decydujące zdanie mają ci, którym się chce, a nie obiboki.
Ja i osoby z mojego klubu lubimy zarówno przyjeżdżać do kogoś jak i gościć u siebie - to apropos organizacji czegokolwiek.
Jeśli chodzi o zasady - to powiedz mi, czy jestem obibokiem bo "tylko" kupiłem sobie książkę z zasadami gry za prawie 200 zeta i nie czuję potrzeby dopisania swoich zasad do niej? W pracy się nie opier-alam, kasę zarabiam, książki nie ukradłem, chcę grać, jeździć na turnieje i je organizować - czy to jest jeszcze mało wg. Ciebie?
generalnie to mozna sobie glowkowac,gawedzic...lub drzec szaty "na Rejtana"
prawda jest taka ze ludzie zaglosuja nogami czy na dany turniej przyjda/przyjada czy tez nie.
a organizator moze byc:
a)gluchy na graczy...wtedy bedac upartym moze doplacac do interesu
b)moze miec wlasne zdanie na temat ale turniej robi nie ideologicznie a dla ludzi

BTW- punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Ty widzisz prawie ze teorie spiskowa "nie przyjechali bo nie bylo dopisku BP". Ja widze odpowiedz na pytanie "czy BP byl potrzebny/przypadl do gustu"

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

quas pisze: generalnie to mozna sobie glowkowac,gawedzic...lub drzec szaty "na Rejtana"
prawda jest taka ze ludzie zaglosuja nogami czy na dany turniej przyjda/przyjada czy tez nie.
a organizator moze byc:
a)gluchy na graczy...wtedy bedac upartym moze doplacac do interesu
b)moze miec wlasne zdanie na temat ale turniej robi nie ideologicznie a dla ludzi

BTW- punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Ty widzisz prawie ze teorie spiskowa "nie przyjechali bo nie bylo dopisku BP". Ja widze odpowiedz na pytanie "czy BP byl potrzebny/przypadl do gustu"
Tylko, że Ci którzy przyjechali (był Wrocek, Zduńska Wola) na ostatni nasz turniej bez BP dobrze się bawili i nie czuli się "zmuszani" do gry. Wygrała lajtowo złożona Bretonnia, fakt że drugie były Demony ale to jakoś nikomu nie przeszkadzało. Potem była wspólna masowa impreza na chacie - było poprostu great.
Może nam BP nie był potrzebny bo sami składaliśmy rozpiski i graliśmy ulubionymi oddziałami? (wiem, że dla niektórych to zakrawa na głęboką niedorzeczność, żeby takie coś popełniać na turnieju ale tak było)

Schizma w WFB będzie (już jest) i to nie przez 8 edycję, nie przez nieprzystosowanie WFB do turniejów (nigdy nie był) tylko przez różne podejście graczy do gry. Chyba, nie muszę tłumaczyć, że są tacy co potrafią wymaksować rozpę do weekendowej gry w garażu przy piwku a są tacy co bez czołgu z Imperium na turniej jadą?

Jednym jest potrzebne BP, BS i zmienianie RB innym nie - My i Wy, Oni i drudzy Oni nie zrozumieją się nigdy.

Kończę i pozdrawiam. EOT

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Jednym jest potrzebne BP, BS i zmienianie RB innym nie - My i Wy, Oni i drudzy Oni nie zrozumieją się nigdy
No i bardzo dobrze - niech każdy się bawi tak, jak mu pasuje. Bez wzajemnych animozji, złośliwości i niechęci.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Piękne podsumowanie. Kłódeczka i zatapiamy ten flameogenny wątek?

kauczuk
Mudżahedin

Post autor: kauczuk »

tak tak

Loec
Pseudoklimaciarz

Post autor: Loec »

No i bardzo dobrze - niech każdy się bawi tak, jak mu pasuje. Bez wzajemnych animozji, złośliwości i niechęci.
No właśnie nie bardzo dobrze. Generalnie system powinien być jeden i każdy powinien wyciągać z niego tyle samo radochy. Dlatego że jestem przeciwny wszelkim zmianom wprowadzanym moim zdaniem na siłę mam zostać wykluczony ze środowiska? A jak mam na ten przykład ambicje zostania najlepszym graczem w Polsce (nie mam takich, ale a nuż mnie najdzie :P)? Ale w Warhammera Fantasy Battle-nie w żadne Bastard Swordy, Polhammery czy Balancing Patche (+Restricted). Automatycznie mnie to skreśla, nie sądzisz? A to z tego powodu, że wszystkie (albo prawie wszystkie) mastery (czyli turnieje, gdzie człowiek z takimi ambicjami ma największe szanse na złapanie dużej ilości punktów) będą odbywać się na "zreformowanych" zasadach (tak jak przyjął się BP).

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

ale to już Twój problem... zawsze pozostają Mastery w Chińczyka tam jest jedna federacja na cały świat...

Ż.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Loec pisze:
No właśnie nie bardzo dobrze. (...) A jak mam na ten przykład ambicje zostania najlepszym graczem w Polsce (..) w Warhammera Fantasy Battle.
To już Twój problem. Dlaczego uważasz, że masz prawo zmuszać ludzi, by grali w jakąś grę dla Twojej zabawy? Ja nikogo do niczego nie zmuszam. Chcę stworzyć zasady, jakie uważam za turniejową adaptację Warhammera - kto będzie chciał w to potem grać, to jego sprawa. Jak nikt, to trudno, jak dużo ludzi - to fajnie. Ale nie będę nikomu żadnych rulespacków do gardła wpychać.

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Dlatego że jestem przeciwny wszelkim zmianom wprowadzanym moim zdaniem na siłę mam zostać wykluczony ze środowiska? A jak mam na ten przykład ambicje zostania najlepszym graczem w Polsce (nie mam takich, ale a nuż mnie najdzie )?
Nie zmusisz mnie, bym z Tobą grał.

Awatar użytkownika
Pretor
Chuck Norris

Post autor: Pretor »

Podziwiam Ciebie Barb na cierpliwość w tłumaczeniu ludziom, że niczego na siłę się im nie robi...

Swoją drogą szacun za inicjatywę i zapał. Popieram.

zaborek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: zaborek »

Żaba pisze:... zawsze pozostają Mastery w Chińczyka tam jest jedna federacja na cały świat...

Ż.
Slaby to argument Zabciu... rownie dobrze mozesz sam sobie polecic szachy... tam losowosc jest ograniczona do minimum, obie strony maja rowne szanse (no przepraszam... jeden gra z krolem po prawej, a drugi z krolem po lewej :lol2: - ciekawe dlaczego nikt nie wpadl na "wyrownanie tego" :lol2: ) zasady sa baaardzo przejzyste, niejasnosci ograniczone do minimum... no i zadnego BS tam nie trzeba 8)
Seek honour as you act
and you will know no fear

Awatar użytkownika
Jab
Kradziej

Post autor: Jab »

Varinastari pisze:Piękne podsumowanie. Kłódeczka i zatapiamy ten flameogenny wątek?
+1
Ta rozmowa do niczego nie prowadzi. Nikt tu nikogo nie przekonuje... tylko flame #-o
Paskudny uśmiech power gamera

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Pogoda jest z dupy - co innego można robić?

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

hmm a czy naprawdę nie możecie poczekać z tym obrzucaniem się mokrymi psami do czasu aż przynajmniej etap I BS (czyli balnacing patch v.1.0) zostanie napisany?

Przecież ani US ani BP+R w VII edycji nie były bezsensowne.
Oczywiście niektóre elementy były w nich głupie, niektóre genialne, a niektóre po prostu w miarę przydatne.
Takie rzeczy piszą tylko ludzie i nigdy nie będą 100% dobre ale zawsze wprowadzą ogólnie coś ciekawego i raczej przydatnego.

Tak jak niektórzy z was piszą gier domowych to nie dotyczy. Zarówno ja jak z kumplami położymy rodzinki spać i spotkamy się nad blatem przy kuflu to ani w VII ani w VIII edycji żadnych problemów z przyjemną grą nie mieliśmy, tak i pewnie większość z was to widzi.

Turniejowo jednak bez pewnych dodatków się nie da grać ponieważ zawsze 2 osoby niejednoznaczne kwestie mogą interpretować inaczej. Szczególnie jak ma to wpływ na zwycięstwo gry.

Sam byłem mocno sceptycznie nastawiony do BP w VII i przez pierwsze miesiące nie wprowadzałem tego na organizowanych przeze mnie turniejach.
Po jakimś czasie gracze zaczęli się proponować wypróbowanie BP (grono 15-20osób).
Zrobiłem na forum ankietę, większość zagłosowała ZA i od tego czasu gramy BP+R.
Każdy się dostosował i po kilku turniejach nawet ci co głosowali przeciw przestali narzekać.

Moim zdaniem erraty które wyszły do VIII edycji są świetne. Patrząc na deklarację GW co do aktualizacji tych errat co miesiąc - wydaje mi się że to oznacza zmianę podejścia GW do problemów z zasadami.
I to zmianę na lepsze.

Nadal jednak (i to głównie ze względu na nasze zdolności dokombinowania) VIII edycja potrzebuje dodatkowych uściśleń turniejowych.
Gramy w tą samą grę w całym kraju więc te uściślenia powinny być jedne.
Zdecydowanie podziwiam ludzi którzy mając rodzinę, pracę i normalne życie potrafią jeszcze znajdować czas i chęci na tworzenie i testowanie uściśleń.

Zanim powstanie nowy BP pewnie wyjdą jeszcze 1-2 modyfikacje errat.
Poczekajmy i oceńmy ten BP (który pewnie też będzie się zmieniał co 2-3 miesiące dostosowując do nowych errat).

Przez ten czas potestujemy nową edycję.

Z tego co wynika z waszych postów - wszyscy zgadzamy się co do tego etapu.
Za kilka miesięcy okaże się jakie zmiany w Lorach zaproponuje nam BS. Zapewne uwzględnią one kilka miesięcy errat, BP i praktyki z turniejów w tym okresie.

Wyjdą te lory to je ocenimy.

Jak grupa graczy z BS zachowa jeszcze dość chęci to przejdzie do etapu 3 - czyli do zmian w AB.
Jakiś czas to będzie trwało i też coś się pojawi do oceny.

Moim zdaniem od końca etapu 3 oddziela nas taki szmat czasu i tyle możliwości zarzucenia projektu, nie mówiąc już o tym że pewnie sami pomysłodawcy nie raz zmienią swoje wizje tego jak finalnie ma to wyglądać.

Pewnie też pojawią się w międzyczasie pierwsze AB do 8 edycji.

Tak więc proponuję nie palić jeszcze stosów tylko grać i spokojnie obserwować zmiany.
Bo chyba o grę tu chodzi?

:)

p.s. "Jankiel: Pogoda jest z dupy - co innego można robić?"
- hmm grać w battla ?

:)

Awatar użytkownika
Whydak
Chuck Norris

Post autor: Whydak »

Wiem, że zostało jeszcze dużo czasu do robienia list armii ale ciekawi mnie czy jest szansa na coś w stylu starych hord.
Myślał już ktoś o tym?

ODPOWIEDZ