Fuxiorr Galeria - Demony, Vampiry

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Re: Fuxiorr Galeria - skaven, dwarf .

Post autor: Fuxiorr »

Tym razem bez fotki. Wiecie moze ile czasu maja sie moczyc lezec modele metalowe w rozpuszczalniku nitro ?
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

Godzinę, dwie i farba już powinna pływać w słoiku... Spróbuj, zobacz, jak nie zejdzie farba to albo masz zwietrzały rozpuszczalnik, albo musisz potrzymać trochę dłużej...

wenanty
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wenanty »

Fuxiorr pisze:Tym razem bez fotki. Wiecie moze ile czasu maja sie moczyc lezec modele metalowe w rozpuszczalniku nitro ?
Uparty jesteś :). Ale odpiszę to, co chciałem odpisać w tamtym temacie, zanim został zamknięty.

Co chcesz właściwie rozpuścić dzięki "nitro"? (rozumiem, że chodzi o toluen, aceton i podobne - to nazwa zwyczajowa, do której nie ma żadnej normy jakościowej ani tym bardziej ilościowej). Jeśli wodne farby akrylowe, to nie wróżę powodzenia - użyj lepiej zmywacza Wamodu do akryli. Metalowych miniatur typowe "nitro" nie ruszy, ale jeśli podstawki masz plastikowe, to rozpuszczalnik je po prostu zje, a w najbardziej optymistycznej wersji poważnie nadgryzie i zmiękczy.

"Nitrem" na metalowych figurkach skutecznie rozpuścisz tylko klejenia hermolo-podobnymi paskudztwami. Zadaj sobie odrobinę trudu i napisz, co chcesz z figurki zmyć, a co zostawić, to dostaniesz konkretniejszą odpowiedź i nie będziesz się musiał kopać z koniem (pardąsik - z moderatorem).

EDIT: i jeszcze jedno. Pojawiła się jakiś czas temu wersja akrylowego zmywacza Wamodu z acetonem (a więc jak "nitro" zjadającego plastik) zamiast alkoholu butylowego, właściwego dla tej substancji. Jak nie rozpoznajesz acetonu po zapachu, to najpierw sprawdź na dowolnym kawałku miękkiego tworzywa sztucznego (np. wyprasce po figurkach). Jak będzie ją żarł, idź do sklepu i nakrzycz na sprzedawcę, żeby dał ci ten prawdziwy zmywacz Wamodu. Albo odeślij z "wyrazami szacunku" do producenta i zażądaj właściwej odmiany. Nie mam pojęcia, dlaczego w pewnym momencie niektóre "Wamody" na rynku zaczęły mieć aceton, ale to zupełnie bez sensu, skoro w większości służą do zmywania plastikowych modeli (a mają jeść akrylowe farby, a nie plastikowe pomalowane modele).
Ostatnio zmieniony 8 lis 2012, o 17:20 przez wenanty, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

wenaty, nie szukaj dziury w całym z tą "profeszjonalną" gadką. Wiadomo przecież, że chodziło mu o najzwyczajniejszy w świecie rozpuszczalnik, do kupna w sklepie za 4zł / 0,5l ... :)
A on do zmywania metalowych modeli jest chyba najlepszy. Wrzucasz, po chwili wyciągasz, szczotkujesz i masz czyściutka figurkę.
Plastikowych elementów tam nie wrzucaj! Podstawki itp się stopią i zostanie z nich kupa. Sam metal. Jeśli chcesz zmywać podstawki itp, to zmywacz wamodu lub dot.

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Rasti pisze:Godzinę, dwie i farba już powinna pływać w słoiku... Spróbuj, zobacz, jak nie zejdzie farba to albo masz zwietrzały rozpuszczalnik, albo musisz potrzymać trochę dłużej...
Mysle ze moze do jutro do okolo 12-14 starczy...
wenanty pisze:
Fuxiorr pisze:Tym razem bez fotki. Wiecie moze ile czasu maja sie moczyc lezec modele metalowe w rozpuszczalniku nitro ?
Uparty jesteś :). Ale odpiszę to, co chciałem odpisać w tamtym temacie, zanim został zamknięty.

Co chcesz właściwie rozpuścić dzięki "nitro"? (rozumiem, że chodzi o toluen, aceton i podobne - to nazwa zwyczajowa, do której nie ma żadnej normy jakościowej ani tym bardziej ilościowej). Jeśli wodne farby akrylowe, to nie wróżę powodzenia - użyj lepiej zmywacza Wamodu do akryli. Metalowych miniatur typowe "nitro" nie ruszy, ale jeśli podstawki masz plastikowe, to rozpuszczalnik je po prostu zje, a w najbardziej optymistycznej wersji poważnie nadgryzie i zmiękczy.

"Nitrem" na metalowych figurkach skutecznie rozpuścisz tylko klejenia hermolo-podobnymi paskudztwami. Zadaj sobie odrobinę trudu i napisz, co chcesz z figurki zmyć, a co zostawić, to dostaniesz konkretniejszą odpowiedź i nie będziesz się musiał kopać z koniem (pardąsik - z moderatorem).
No mam metalowe kraskiki chce z nich cala farbe zmyc[ chyba sa to cytadelki, bo ja ich nie malowalem ]. Podstawki zdjete i sam metal jest. Plyn jaki mam to rozpuszczalnik nitro i cos tam jeszcze pisze :D
Rasti pisze:wenaty, nie szukaj dziury w całym z tą "profeszjonalną" gadką. Wiadomo przecież, że chodziło mu o najzwyczajniejszy w świecie rozpuszczalnik, do kupna w sklepie za 4zł / 0,5l ... :)

No prosze w nomi u mnie za 9zl byl ...

Czyli tak to po jakim czasie mozna juz wyjmowac? :D
misha pisze:heh gorzej jak przez taką nędzę stół ci spadnie czy cuś i figurki za tysiaki polecą po podłodze w otchłań płaczu i rozpaczy :)

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Ja tam idę do sklepu budowlanego i kupuję "rozpuszczalnik uniwersalny". Czyli najbardziej typowy rozpuszczalnik. Jutro o tej godzinie, którą wymieniłeś to farba powinna się zrobić kolorowa i powinny w niej pływać już płaty farby. 8)

wenanty

Rasti pisze:wenaty, nie szukaj dziury w całym z tą "profeszjonalną" gadką. Wiadomo przecież, że chodziło mu o najzwyczajniejszy w świecie rozpuszczalnik, do kupna w sklepie za 4zł / 0,5l ... :)
A on do zmywania metalowych modeli jest chyba najlepszy. Wrzucasz, po chwili wyciągasz, szczotkujesz i masz czyściutka figurkę.
Plastikowych elementów tam nie wrzucaj! Podstawki itp się stopią i zostanie z nich kupa. Sam metal. Jeśli chcesz zmywać podstawki itp, to zmywacz wamodu lub dot.
Doceniam dowcip, ale staram się udzielić rady, która nie popsuje mu wszystkiego. Pytał o zmywanie figurek "nitrem", więc ostrzegam, że to nazwa handlowa i każdy producent pakuje tam co mu się podoba (bo norma nie istnieje). Dodatkowo, w zamkniętym temacie wspomniał o podstawkach, więc też ostrzegam. Jeszcze bardziej dodatkowo, nie każdą akrylową powłokę zwykłe "nitro" ruszy (z trzech używanych konkretnie przeze mnie typów akrylowych farb dobrze sobie ono radzi wyłącznie z jedną marką), a zmywacz Wamodu łapie dwie z moich trzech świetnie, a tą trzecią przyzwoicie. Nie mam udziałów w PPHU Wamod, ale odpowiadam tak, żeby zminimalizować ewentualne straty. Najgorsze, co modelarz może zrobić, to zaoszczędzić kilka złotych na substancji i popsuć sobie model/podstawkę/x godzin pracy przy czymś. Dlatego też namawiałem autora, żeby jak najkonkretniej opisał swój problem, to tym konkretniejszą odpowiedź dostanie. Peace.

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Dokladna nazwa: rozpuszczalnik nitro RC 01 firmy dragon. Plyn sie robi coraz dziwniejszy [ czarnawy ]

wenanty

Fuxiorr pisze:Mysle ze moze do jutro do okolo 12-14 starczy...
Jak zdjąłeś plastikowe podstawki, to "nitro" metalu w figurce nie ruszy. Potrzymaj do jutra, poskrob starą szczoteczką do zębów (taką, co ją do ust już nigdy nie weźmiesz). A jak farba nie będzie schodzić, to wyraźny znak, że nitro Ci nie wystarczy. Wtedy - no cóż - zainteresuj się zmywaczem akryli Wamodu (trochę kosztuje, ale jest skuteczny) albo płynem hamulcowym DOT (choć chemicznie to straszne świństwo i ja osobiście staram się go unikać tak, jak kontaktu z zakażonym mięsem i/lub substancjami radioaktywnymi).

PS. Skoro rozpuszczalnik zmienia barwę, to znaczy, że coś jednak z tych farb rozpuszcza. Bądź dobrej myśli :)

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

to rozpuszczony podkład sie w nim unosi.

Po jakimś czasie "zakręć" czy też "zamerdaj" słoikiem, i zerknij czy będą przelatywać małe płaty farby -> jak tak, to wyjmij figurki (najlepiej drucikiem lub wrękawiczkach i zapylaj szczoteczką. Ciepła woda + mydełko i masz czysty modelik.

Metalowe figurki cięzko uszkodzic chemicznie, nie bój żaby ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

To co powstalo na nowo :d
Obrazek

Hamer's WIP :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Hymm jakies podpowiedzi czy cos jeszcze zrobic z metalikami ?:P [ mi oddpowiadaja ale moze da sie cos jeszcze wyciagnac? ] Mlot jeszcze nie zrobiony do konca
Fotki slabe : [

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Hej, co lepiej wyszlo ? [ metale ] :
Obrazek
Obrazek

Wydaje mi sie ze krasiek nr2 i ze chyba zrobie tak hamakow ...

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Fuxiorr pisze:Hej, co lepiej wyszlo ?
Na pewno nie zdjęcia. Staraj się lepiej oświetlać modele jak robisz im zdjęcia, ale też nie centralnie, tylko światłem rozproszonym.
Ja tam ogólnie jestem zwolennikiem NMMu. Jest ładny, le też wymagający. Chociaż uważam również, że zrobienie dobrych metalików, takich na prawdę dobrych, a nie baza+czarny wash i krawędzie poprawione, jest jeszcze trudniejsze.

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

Siemka, maly upik i wipki :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Niewiele widać. Ale to co widać, nie wygląda dobrze. Jeśli to ma być NMM, to musisz położyć zdecydowanie więcej warstw - więcej przejść. I poćwicz robienie jaśniejszych zdjęć.

Morsfinek
Wodzirej

Post autor: Morsfinek »

Mnie się podoba to cieniowanie (ten cały NMM) za wyjątkiej ostatniego ordynarnego wręcz whita....
Obrazek

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

quidamcorvus pisze:Niewiele widać. Ale to co widać, nie wygląda dobrze. Jeśli to ma być NMM, to musisz położyć zdecydowanie więcej warstw - więcej przejść. I poćwicz robienie jaśniejszych zdjęć.
Ja naliczylem na jednym 8 warst + podklad + blindy. Cimne fotki jak nie powiem co ale nie mialem sloneczka ...
Morsfinek pisze:Mnie się podoba to cieniowanie (ten cały NMM) za wyjątkiej ostatniego ordynarnego wręcz whita....
No dokonca mi sie nie podba na kilofie - nie na koncach "ostrzy" ale na srodku ... To biale to takie odbijanie sie swiatla lub cus :D ale przynajmniej sie podoba komus [no i mnie oczywiscie bo jestem z zalozenia ze mi sie przede wszystki ma podobac : ] ]

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Fuxiorr pisze:Ja naliczylem na jednym 8 warst + podklad + blindy.
Przejścia są zbyt ostre i nie wygląda to jak NMM. NMM to gładkie przejścia z dużą ilością warstw, a u ciebie to grube krechy.
Fuxiorr pisze:Cimne fotki jak nie powiem co ale nie mialem sloneczka ...
Wrzucasz zdjęcia i oceniamy to co widać na fotografiach. A widać niewiele. Jeśli nie masz słońca to wykorzystaj lampę (nie tylko błyskową), albo w ogóle nie wrzucaj zdjęć, na których nic nie widać.

Awatar użytkownika
Fuxiorr
Masakrator

......................:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

No, nie jest tak źle. z Tym blurem od aparatu prezentuje się całkiem fajnie ;) No i przypomina metal. GJ. Uczysz się :)

ODPOWIEDZ