Plotki z Warpa (albo wręcz Oka Terroru) vol 2.
Moderator: KrzysiekW
- Offspringman
- Kretozord
Re: Plotki z Warpa (albo wręcz Oka Terroru) vol 2.
zapowiada się ciekawie.
w końcu bestie nurgla wyjdą z szafy gdzie odpoczywają od czasu 7 edycji.
w końcu bestie nurgla wyjdą z szafy gdzie odpoczywają od czasu 7 edycji.
A czy w booku Doch jakiś unit będzie miał Mark of XXX? Jeśli nie, to wszystko jasne na 100%, że tylko unity danego boga obrywają.Lipti pisze:Ok, który zna perfect english?
Chodzi mi o zapisek w tabelce reign of chaos. Chodzi mi o efekty 5,6,8,9. Enemy units to wszystkie enemy, czy tylko enemy z konkretnym markiem? Na warseerze dziwnie piszą. Moim zdaniem jakby enemy dotyczyło tylko konkretnego marku to cały zapisek (uznają konwencje zapisków zasad by GW) powinien brzmieć chyba inaczej.
Pytanie czy działa na WoC
Zapis jest: "...for each enemy unit and friendly unit that contains [tu jakiś tam mark]...". Równie dobrze można to czytać na dwa sposoby:
(a) for each ((enemy unit) & (firendly unit with [mark])) do...
(b) for each ((enemy unit & friendly unit) with [mark]) do...
Zgaduję, że już pierwszy FAQ wyprostuje, że chodzi o (b), bo na chwilę obecną na zasadach gramatyki można udowodnić każde z tych zdań (nawet łatwiej (a) ). Jest to przykład, że w angielskim przymiotników nie powinno się wstawiać metodą losową... (jakby było "Roll d6 for each enemy and friendly unit that contains [tu jakiś tam mark]..." trudno byłoby z tym dyskutować)
EDIT: Ale opcja (a) byłaby okrutnie "gięta"... Aż się rozmarzyłem
(a) for each ((enemy unit) & (firendly unit with [mark])) do...
(b) for each ((enemy unit & friendly unit) with [mark]) do...
Zgaduję, że już pierwszy FAQ wyprostuje, że chodzi o (b), bo na chwilę obecną na zasadach gramatyki można udowodnić każde z tych zdań (nawet łatwiej (a) ). Jest to przykład, że w angielskim przymiotników nie powinno się wstawiać metodą losową... (jakby było "Roll d6 for each enemy and friendly unit that contains [tu jakiś tam mark]..." trudno byłoby z tym dyskutować)
EDIT: Ale opcja (a) byłaby okrutnie "gięta"... Aż się rozmarzyłem
Teraz to Ty srogo przekombinowałeś. Dla mnie nie ma niejasności. Okrywa tylko dany mark/demon.JaceK pisze:Dla mnie to oczywiste. Rzuca się za każdy 1) oddział wroga i 2) każdy nasz unit z danym markiem.
Inna wersja to przekombinowanie rzeczywistości.
WELCOME TO ESTALIA GENTLEMEN
Może to być też zamknięte tylko na demony. Powiedzmy będziesz miał plugasa, który będzie miał zasade "demon of nurgl" i będziesz miał DP z "mark of nurgl"Spawn pisze:Działa, pisze że mark of cośtam i deamons of cośtam, więc działa na woch. Jesli bestie będą mogły mieć marki, to one tez będą obrywać.
Edit: podoba mi się 1. zasada Bestii jest taka na czasie
Ostatnio zmieniony 27 lut 2013, o 12:32 przez Lidder, łącznie zmieniany 1 raz.
Cytat z efektu 5:
Ciężko wywnioskować coś z tego. Za każdym razem gdy już mi się wydaje, że wiem, to za chwilę mam nowe wątpliwościRoll a D6 for each enemy unit and each friendly unit that contains one or more Demons of Nurgle, or models with Mark of Nurgle, on the board.
Podobają mi się te zasady! Jest sporo opcji teraz. Nawet AR jak coś dobrodusznie zbanuje to zostaje różnorodność.
Haha, no to zadaliście mi klina z tym "Roll a D6 for each enemy unit and each friendly unit that contains one or more Daemons of Nurgle, or models with mark of Nurgle, on the board".
Najpierw oczywiste dla mnie było że to nie bije we wroga, chyba że zawiera jednostki o konkretnym marku. Ale jak przeczytam to jeszcze raz to... nie mam już pojęcia. Wersja, że bije po wrogach mimo, iż gramatycznie nie koniecznie wyraźnie napisana, to zasadowo ugrywalnia tą tabelkę dla demonów, bo gdyby miała nie walić po wrogach to tabelka sprawia, że demony można odstawić na półkę, bo come on... wyniki 2-9 biją po demonach? Z ich własnej tabelki? Z jakiej paki? No ale cholera wie co tam w GW wykminili. Może armia będzie tak przepakowana, że trzeba losowo im dopierdalać tą tabelką. Btw. wynik dwóch gał to właściwie koniec gry dla demonków.
PS. co do słonka i pitek to wystarczy ustawić się w jednym lub dwóch szeregach takimi plagusami (zależy od ilości plagusków) i już z tą inicjatywą 2 nie straszne (no chyba, że słonko od boku)
Najpierw oczywiste dla mnie było że to nie bije we wroga, chyba że zawiera jednostki o konkretnym marku. Ale jak przeczytam to jeszcze raz to... nie mam już pojęcia. Wersja, że bije po wrogach mimo, iż gramatycznie nie koniecznie wyraźnie napisana, to zasadowo ugrywalnia tą tabelkę dla demonów, bo gdyby miała nie walić po wrogach to tabelka sprawia, że demony można odstawić na półkę, bo come on... wyniki 2-9 biją po demonach? Z ich własnej tabelki? Z jakiej paki? No ale cholera wie co tam w GW wykminili. Może armia będzie tak przepakowana, że trzeba losowo im dopierdalać tą tabelką. Btw. wynik dwóch gał to właściwie koniec gry dla demonków.
PS. co do słonka i pitek to wystarczy ustawić się w jednym lub dwóch szeregach takimi plagusami (zależy od ilości plagusków) i już z tą inicjatywą 2 nie straszne (no chyba, że słonko od boku)
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!
Dzięki za pro tipa. Gracze Demonów doceniają! Aha i pisze się: "tę tabelkę".Karli pisze:PS. co do słonka i pitek to wystarczy ustawić się w jednym lub dwóch szeregach takimi plagusami (zależy od ilości plagusków) i już z tą inicjatywą 2 nie straszne (no chyba, że słonko od boku)
Jak dla mnie tutaj nie ma żadnego zastanawiania się - rzuca się k6 za każdą jednostkę wroga ORAZ za każdą własną jednostkę która ma demony albo modele z markiem wymienionego bóstwa na stole Inaczej niemal połowa tych rezultatów z Winds of Magic byłaby dla demonów strzałem w stopę.A wrogich armii z demonicznymi bóstwami jest jednak bardzo mało. Pamiętajmy, że w następnym rzucie musimy wyrzucić "6" żeby cokolwiek się stałoKarli pisze:Haha, no to zadaliście mi klina z tym "Roll a D6 for each enemy unit and each friendly unit that contains one or more Daemons of Nurgle, or models with mark of Nurgle, on the board".
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
gdyby tak było to powinien być przecinek po enemy unit a że nie ma to tylko wrogów z markiem lub demonicznych to może dotyczyć.
[quote="lohost"]wlasnie czytam booka, co byscie chcieli wiedziec na poczatek?
Lore S. -atrybut: za kazda zadana rane natychmiast rzucasz za kazdy oddzial demonetek lub fiendow w promieniu 12", +1 model demonetek na 5+, +1 model fienda na 6+.
Sygnatura:6+/ Lash of S, DD 24", templatka jak strzal z canona modele trafione dostaja S3Ap
Piękny atrybut
Lore S. -atrybut: za kazda zadana rane natychmiast rzucasz za kazdy oddzial demonetek lub fiendow w promieniu 12", +1 model demonetek na 5+, +1 model fienda na 6+.
Sygnatura:6+/ Lash of S, DD 24", templatka jak strzal z canona modele trafione dostaja S3Ap
Piękny atrybut