Pytania o magię v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Re: Pytania o magię v 2.0

Post autor: Furion »

Bez różnicy na źródło, nie możesz wygenerować więcej niż 2 dodatkowych kostek.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Furion pisze: [...] Ruling w dowolną stronę rozwiązuje tylko część problemów. [...]
Tak z ciekawości. Jakie problemy powstają, jeśli uznamy, że kolesie na Juggerach itp. nie są demoniczni?
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Dostają mniej z baniszmentu - dla armii to może być problem.
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Furion pisze:Idąc tym tokiem rozumowania, Daemon Prince też nie jest demonem.[/color]
Jest. Każdy Daemon Prince jest Deamon of... Więc zasadę demona ma wpisaną.

Dlaczego Hellstriders nie są uznawane za demony?

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Waldi pisze:
Furion pisze:Idąc tym tokiem rozumowania, Daemon Prince też nie jest demonem.[/color]
Jest. Każdy Daemon Prince jest Deamon of... Więc zasadę demona ma wpisaną.

Dlaczego Hellstriders nie są uznawane za demony?
Szach mat?
WojtuśŚ pisze:Dostają mniej z baniszmentu - dla armii to może być problem.
=D>

Może po prostu weźcie powiedzcie "ok, pomyliliśmy się w tej kwestii" i to zmieńcie, zamiast iść w zaparte :)

Naprawdę chłopaki, mam do was ogromny szacunek i jesteście mega wykładnią zasad, ale dla mnie (i jak widać, nie tylko dla mnie) to uściślenie trąci jesiotrem.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Waldi pisze:Dlaczego Hellstriders nie są uznawane za demony?
Bo mają słabego sejwa i 1d6/2d6 spokojnie wystarczy :D

Dlaczego w uściśleniach "Warriors of Chaos" Są po literce C a przed literką D ?
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2013, o 16:09 przez c4h10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Post autor: Kanadian »

Banishment powinien działać na DP Wochu, tak jak na każdą inną jednostkę która nie jest demonem lub undead'em.

Powód: Zgodnie z zasadami nie mam takich przesłanek, by działało to inaczej.

A jak chcecie fluffowo sprawę rozwiązać, gdyż w tej chwili takie mam wrażenie. To Demon Woch nie pochodzi z Warp'a w odróżnieniu do demonów z Doch'u. Więc ciężko go "wykląć" z powrotem skąd przybył.

nie podoba mi się uzupełnianie zasad, zwłaszcza te które wprowadzają dalsze komplikacje. I nie uważam aby GW dopisało demonic do jednostek Wochu. Powód jest ten sam dlaczego od 7ed nekromanci i ghule mają zasadę undead, "Army wide rules" to nazywają, i raczej systematycznie się tego trzymają. Jak by DP z wochu miał się sypać to nie miał by unbrakable oraz demonic attacks, tylko był by Demonic.

Uznanie części modeli z demonic attacks jako demonic, na dłuższą metę wprowadza więcej szkody niż pożytku. Jak pierwszy raz przeczytałem booka to się zdziwiłem dlaczego niektóre jednostki są pomieszane i zasady między armiami są nie spójne pomiędzy Doch a Woch np. skullcrushers czy hellstriders. Ale na dłuższą metę, jest mniej problemów. IMHO LS zareagowała zbyt intuicyjnie tym razem, zapomnieli że zasady WFB nie mają nic wspólnego z logiką :wink:.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

Kanadian pisze:Banishment powinien działać na DP Wochu, tak jak na każdą inną jednostkę która nie jest demonem lub undead'em.
W opisie atrybutu z light nie jest napisane "if the target has daemonic or undead special rule" tylko "if the target is undead or a daemon", a jak sam napisałeś DP jest demonem.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Nie wprowadzajmy bajzlu. DP jest demonem. Ma zasade Daemon of.... Nicinnego w WoCh tej zasady nie ma.
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Nie do końca tak jest. Można wykupić upgrade "demon of ...", lecz nigdzie nie ma zapisu że jest. Rozumiem że powinien być, problem w tym że nie jest.

Podobna kwestia z warpfire, niby fire ale nie jest traktowany jak flaming attack.

Głupie ale całkowicie w stylu GW.

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

Kanadian pisze:Nie do końca tak jest. Można wykupić upgrade "demon of ...", lecz nigdzie nie ma zapisu że jest. Rozumiem że powinien być, problem w tym że nie jest.

Podobna kwestia z warpfire, niby fire ale nie jest traktowany jak flaming attack.

Głupie ale całkowicie w stylu GW.
Nie można nie wykupić. Trzeba być "demon of...".
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Do tej kwestii trzeba podejśc zdroworozsądkowo - prince, helka, czy deamoni mount demonami są na pewno, ale jugger już niekoniecznie.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Kanadian pisze:Tu mogę się mylić gdyż nie miałem czasu by dokładnie book do wocha przestudiować, ale demonic mount chyba nie ma zasady demonic.
watpie zebys sie mylil. nie ma takiej zasady w wochu. Jednak banishment dziala na daemony a nie oddzialy z zasada daemonic.
Banishment powinien działać na DP Wochu, tak jak na każdą inną jednostkę która nie jest demonem lub undead'em.
zaraz sie okaze, ze tk sa wyjatkiem od banishmentu bo nie maja undead a nekeharan undead?

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Infernal Puppet pisze:Do tej kwestii trzeba podejśc zdroworozsądkowo - prince, helka, czy deamoni mount demonami są na pewno, ale jugger już niekoniecznie.

Bo? Prince jest demonem w 100%. Reszta już niekoniecznie. Co do helki, to mi ryba. Chodzi o crusherów, striderów i herosów na mountach, którzy w żaden sposób nie mają "demoniczności".

Shino: zasada "Nehekharan undead" jasno sugeruje, że to "undead". Zasada "daemon of" sugeruje, że to "daemon". Natomiast Skullcrusherzy i exaltedzi takiej zasady nie mają, a chyba w przypadku kawy "all hits are resolved against the rider"
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Kanadian
Falubaz

Tu Trikk ma całkowitą racje. Helka to sprawa dziwna gdyż nie jest tak oczywistym "demonem" jak prince. Gdyż jest to coś w czym siedzi demon, ale czy tak czy tak można w dwie strony argumentować. Co do mountów to garstka zasad z mounta przechodzi na jeźca. Np. Stupidity, w niektórych przypadkach T oraz W, ale nie znalazłem nic co by wskazywało na to by ww modele kawaleri były traktowane jako demony.

Awatar użytkownika
Wojtuś
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Wojtuś »

Krasiowa helka dostaje 3d6, z tego c co mi się zdaje. China nie ma logicznego powodu, by jedna dostawała tak, a druga inaczej...
https://idefly.pl - robimy koszulki, bluzy itd dla klubów!

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jeszcze raz apeluję o skończenie biadolenia o banishmencie. Uściślenie jest jakie jest, do czasu FAQ nie ma powodu aby je zmieniać. Sprawa jest śliska i stąd uściślenie. Tyle.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Moim zdaniem chłopaki podeszli do tego zdroworozsądkowo i mają moje pełne poparcie.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Games Workshop wydało nowe FAQi/Erraty, które stanowią, że przy Spirit Leech uwzględnia się Inspiring Pressence. Jak to się ma teraz do Uściśleń Sędziowskich? :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Jak już mówimy o czarach Light vs WoCH - nowy FAQ też to obejmuje:
Q: Which units in the Warriors of Chaos army count as Daemons
for the purposes of the Lore of Light’s lore attribute? (p30/42)
A: Daemon Princes and Hellcannons only, as they are the only
Daemons that can be targeted separately from any nondaemonic
elements.

A co do Spirit Leecha (i Brzytwy) - uściślenia są do zmiany :)
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

ODPOWIEDZ