Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Re: Co zmieni się w 9 edycji?

Post autor: Azgaroth »

via Tim in the Faeit 212 inbox.
9th Edition Armiebooks comes with Statcards.
The cards include profiles, special rules and equipment. They are also sold separately.
Ciekawe ile GW każe sobie za to zapłacić :)

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

Kurde mam nadzieję, że te karty nie będą obowiązkowe tylko opcjonalne [-o<

Może chcą wprowadzić system kart jednostek jaki jest w np. w Warmachine?

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Z jednej strony wersje elektroniczne podręczników, z drugiej karty jednostek? Interesujące.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

obecnie Army Builder już robi takie karty :D
Obrazek

Awatar użytkownika
debelial
Szef Wszystkich Szefów
Kontakt:

Post autor: debelial »

I niech tylko takie zostaną :D

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Wcześniej była plota, gdzieś ją wyczytałem, ze w podręczniku głównym maja być zasady do wszystkich armii. Jedna ksiązka. wszystkie army booki.
zajebiście by było.
coś ala revening hordes jak wchodziła 6ed, jak ktoś pamięta;]

pozdrawiam

mały edit dla kogoś kto nie pamięta(znalezione gdzies na anglo forum)

As a counterpoint, I absolutely LOVED the Ravening Hordes period of early 6th edition and hold it up as the best time for WFB ever. The rules for each unit were simplified and the majority of special rules were converted to the basic ones in the rulebook (with a few odd "special" special rules here and there), making gameplay pretty fast and easy. All the lists were made at the same time by the same team, giving it some pretty solid balance with point costs that made sense for every army out there. Every army from 4th-5th was there (including Chaos Dwarfs), though without special characters. And it was all FREE. WFB was played by more people than at any time I can remember. Since Ravening Hordes were free, everyone had access to all the army lists and it tended to foster a desire to collect additional armies. The tournament scene was vibrant, healthy and basically beginning its golden years. It was quite simply the best, most competitive time in WFB that I've ever experienced.
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

Azgaroth pisze:
via Tim in the Faeit 212 inbox.
9th Edition Armiebooks comes with Statcards.
The cards include profiles, special rules and equipment. They are also sold separately.
Ciekawe ile GW każe sobie za to zapłacić :)
Jeśli te karty wystarczą do zbierania armii i rozgrywania bitew (będą zawierały wszystki statystyki, zasady i koszt punktowy, wraz z opcjami wyposażenia i przedmiotami magicznymi) - to minimum 150 zł ;)

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Pamiętam, na RH grałem jeszcze nie tak dawno chadecją ;)
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
SoCiu
Wodzirej

Post autor: SoCiu »

Nie zachwycajcie się tymi RH, też pamiętam tamte czasy i te 5tki łuków WE(dokładnie 30 regimentów po 5 chłopaków). Plus był taki że wszystko było w 1 książce(tak jak w warmachine) ale balans też leżał to jest chyba charakterystyczne dla GW :lol2: .Dla mniej najbardziej idealny był środek 6 ed. Ale kibicuę nadchodzącej 9ed, mimo wszystko chciałbym wreszcie doczekać się dobrych czasów dla wfb -a nie tylko kłody typu failcast,podwyżki,repacki dziwne że jeszcze w to gramy :shock: .

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

a nie tylko kłody typu failcast,podwyżki,repacki dziwne że jeszcze w to gramy :shock: .
Bo robimy to co zawsze, kombinujemy jak tylko się da :mrgreen:. Ludzie piracą booki, (za)drogie modele zastępują konwersjami, kupują z allegro, od kolegi, z drugiej ręki i jakoś sobie radzą i będą radzili.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Infernal Puppet pisze:
a nie tylko kłody typu failcast,podwyżki,repacki dziwne że jeszcze w to gramy :shock: .
Bo robimy to co zawsze, kombinujemy jak tylko się da :mrgreen:. Ludzie piracą booki, (za)drogie modele zastępują konwersjami, kupują z allegro, od kolegi, z drugiej ręki i jakoś sobie radzą i będą radzili.
Gdzieś czytałem, że te kombinowanie skończyło się wycofaniem WFB (ale nie 40k) z rynku amerykańskiego. Wcześniej Warmachine&Hordes pobiło w rywalizacji rynkowej WFB w Stanach. Oby ten zimny prysznic dla GW w końcu dał im coś do zrozumienia. Stąd jest malutka szansa, że 9 edycja zmieni podejście marketingowe GW do klienta. W tej chwili widać, że w zapowiedziach wzorują się na Privaaterze (karty jednostek, wydanie armylistów w jednym podręczniku z późniejszymi AB dla każdej armii rozszerzonymi o fluff, przejście z idiotycznych "edycji" na wydawanie dodatków, które będą zawierać nowe jednostki rozszerzające podstawowe armylisty).

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Kal_Torak pisze: W tej chwili widać, że w zapowiedziach wzorują się na Privaaterze (karty jednostek, wydanie armylistów w jednym podręczniku z późniejszymi AB dla każdej armii rozszerzonymi o fluff, przejście z idiotycznych "edycji" na wydawanie dodatków, które będą zawierać nowe jednostki rozszerzające podstawowe armylisty).
Trochę pochopnie wyciągasz wnioski :wink: GW akurat nic nie idzie po rozum do głowy, bo nie musi. Myślę, że sukces PP mają raczej w dupie.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Czy wyciągam pochopne wnioski - przytaczam podobieństwa zmian związanych z plotami o 9 edycji do rozwiązań PP. Czy ploty znajdą odzwierciedlenie w rzeczywistości to zobaczymy, za kilka miesięcy pewnie. Myślę, że sukcesu PP nie mają w pupie - a przynajmniej ja bym nie miał w pupie konkurencji. Czy pójdą lub muszą pójść po rozum do głowy - o tym będzie świadczyły zmiany lub brak zmian w polityce wydawniczej i marketingowej WFB.

Awatar użytkownika
Jasif
Masakrator

Post autor: Jasif »

Od kiedy odkryłem PP i zalety WM&H to się dziwię, że GW od nich się nie uczy, bo PP jest mega customer friendly. Nikt zdrowy na umyśle widząc sukces PP i coraz większy whine klientów GW by nie ignorował tego, ale... GW zasadniczo nic się nie uczy. Albo po prostu my, maluczcy nie rozumiemy machiny światowego biznesu. Kto wyjdzie na tym lepiej, czy PP czy GW, zobaczymy.
Myślę, że z wyjściem 9ed dużo graczy wfb znowu przejdzie pod skrzydła WM&H, jak to miało miejsce z 8 edycją.
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Jam tam cały czas liczę na to, że podnoszą ceny tylko po to, żeby w końcu walnąć zniżkę 50% na wszystko i zarobić w ciul kasy na tym.

Myślę, że jak by tak zrobili to sprzedaż w danym miesiącu by im skoczyła co najmniej ze 200%
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

MKG
Mudżahedin

Post autor: MKG »

Obecna edycja nastawiona na mega-masy modeli na stole to IHMO na dłuższą metę strzał w stopę. Owszem, na początku musiało to wyjątkowo podbić sprzedaż, ale spójrzmy na to z punktu widzenia klienta myślącego o wejściu w grę.
Uważam, że zdecydowaną większość klientów można podzielić na tych co mają czas (uczniowie, studenci, młodzi ludzie po studiach bez dzieci) i na tych co mają kasę (głównie pracujący w wieku 30+, z rodzinami). Tych pierwszych nie stać na zabawę w taką grę, ew. szukają zamienników (ceny produktów GW zaczynają być za wysokie nawet jak na rynek brytyjski!), tych drugich perspektywa przygotowania (nawet podstawowego) kilkuset figurek w 28/32mm przerośnie czasowo i wybiorą albo grę w innej skali (np. niezwykle popularnej na zachodzie 15mm: tania, bardzo szybka i przyjemna w malowaniu i transporcie) albo taką gdzie potrzeba mniej modeli (patrz produkty PP: równie drogie, ale do gry wymagane jest mniej modeli).
Widzi mi się, że nowa edycja będzie bardziej otwarta na małe bitwy (pamiętacie jaki klawy był Border Patrol na 6 edycję?) aby nie tworzyć sztucznych barier w dopływie nowych klientów.

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Ciekawą opcją byłoby stworzenie jakiś zasada balansujących w zależności od wielkości bitwy jaką się chce rozegrać.
Na większe bitwy (czyt. z większą ilością modeli) jakieś bardziej mordercze czary/zdolność/cokolwiek co by bitwę rozegrać w np 2h a nie 2 dni..... Jak mnie pamięć nie myli to do WFB ma być coś podobnego jak do wh40k jest Horus Heresy. Czyli chodzi tutaj o system jakby bardziej elitarny i bardziej dla "mature". Cokolwiek to znaczy, ale jak znam GW to chodzi o dużo wyższe ceny modeli (patrz strona FW i ceny modeli do HH).

Co do PP to dopóki nie zrobią czegoś ze swoimi modelami i ich jakością (chodzi mi tutaj o odlewy, jak i stosowany materiał) to dopóty nie stanowią żadnego zagrożenia dla GW... a przynajmniej jeśli chodzi o część modelarską.

Awatar użytkownika
Albo_Albo
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Albo_Albo »

a ja bym zostawił 8 mą edycję tylko poprawił bugi :)

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

jakby iśc torem GW to 9 edycja powinna (sic!) być polepszeniem 8. Bo ponoć to parzyste edycje wywracają zasady do góry nogami. Ale jak czytam tutaj te plotki to makabreska po prostu :D
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Kosa pisze:jakby iśc torem GW to 9 edycja powinna (sic!) być polepszeniem 8. Bo ponoć to parzyste edycje wywracają zasady do góry nogami.
Do tej pory tak było.

Zablokowany