Taktyki i początki gry Tomb Kings

Tomb Kings

Moderator: Shino

Zablokowany
Radan
Warzywo

Tomb Kings- początki

Post autor: Radan »

Witam!

Jestem nowy na forum (choć niektórzy zapewne kojarzą mnie z NG). Mam zamiar zacząć swoją przygodę z WFB (a konkretnie z TK). Problem w tym, że praktycznie nie mam jeszcze zielonego pojęcia o tej grze.

Moje pytania brzmią: Od czego najlepiej zacząć i czy opłaca mi się kupić Batalion?

W celu ułatwienia odpowiedzi zacytuję swoją wypowiedź z NG (wyrwane nieco z kontekstu, ale to chyba nie będzie przeszkadzać):
Konkretne plany pojawią się raczej po kupnie Armybook'a. Na razie niem mam nawet zielonego pojęcia o tym, co i jak.

Wiem na razie tylko tyle, że nastawiałbym się raczej na armię ofensywną.
A z "Tomb Kingowych" jednostek najciekawsze wydają mi się rydwany, lisze (licze?) i carriony. I na nich raczej opierałbym rozpiski. I na szkieletach.
Katapulty i kaszkiety (czy jak to się pisze) też mi się podobają, ale wydaje mi się, że w ofensywnej armii takie "obiekty" są nieco bezużyteczne.
A "wykopywaczki" wydają mi się jakieś mało klimatyczne. Nie wiem, dlaczego. Chociaż, ich i tak chyba w końcu bym używał.
O bohaterach nie wiem jeszcze nic. Tak jak o bannerach (domyślam się, że banner=sztandar, tak?).
Tak więc koncepcja armii pojawi się właściwie dopiero wtedy, gdy przeczytam Armybook'a.
A nad zakupem batalionu zastanawiam się, bo wydaje mi się, że to byłby dobry sposób na utworzenie "trzonu" swojej armii. Chociaż jest tam dużo jednostek, których bym nie używał, ale te zawsze mogłyby posłużyć do ćwiczenia malowania i jako dekoracje w moim pokoju Smile .

PS.: Żeby zacząć grać potrzebuję tylko Armybook'a i Rulebook'a, czy powinienem zainwestować jeszcze w jakieś inne książki?
EDIT: Mam nadzieję, że nie było takiego tematu...

Awatar użytkownika
Gelo
Chuck Norris

Post autor: Gelo »

Batalion się jak najbardziej podoba. W tej armii musisz mieć przynajmniej 1 Tomb prince'a/Tomb kinga - czyli mumie będącą generałem twojej armii i 1 lisza który będzie utrzymywał twoje jednostki "żywe". Podstawowymi jednostkami na pewno są szkielety z łukami i rydwany, polecam. Przykro mi ale chyba będziesz musiał się przekonać do wykopywaczek gdyż skorpiony to najlepsza jednostka w naszej armii, zawsze warto mieć przynajmniej 1, a najlepiej 3 :). Co do rare'ów to najlepsza jest katapulta ale jeśli idziesz w ofens to gigant też nie jest zły.

Ogólnie to proponuję Ci na początek kupić kilku bohaterów, batalion, skorpiona lub 2 i giganta. No i oczywiście army booka jeśli jeszcze nie masz. Mam nadzieje że pomogłem.
Pozdrawiam.

Radan
Warzywo

Ok. Dzięki za pomoc :) .

Cezar29
Plankton

Post autor: Cezar29 »

Hej gram od jakiegos czasu w 40tke, ale sobie pomyslalem o jakims funowym graniu na male pkt w WFB, tak na 1000 z malym hakiem, podoba mi sie armia TK, chce kupic batalion plus dodatki, tylko pytanie jakie dodatki....army booka jakiegos mam, zasad WFB jeszcze nie znam dopiero bede poznawal system, ale jestem ciekaw waszej opinii w kwestii mojej listy zakupow
Z gory dzieki za konstruktywne wypowiedzi :wink:

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

na 1000 punktow TK nie pokaza za bardzo swoich mozliwosci...

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Na bank potrzebujesz 2 herosów (Liczki i Tomb Princa) .Obaj muszą sie znaleźć niezależnie od pkt. :) Obowiązkowo szkielety (najlepiej z łukami) .
Skorpiony (2-3 na poniżej 2000 pkt.) + z rarów klopa (jeżeli chcesz napierać to gigant tez jest okej :wink: ) .Możesz pomyśleć o rydwanach ale niestety w armii gdzie generałem nie jest król (czyli poniżej 2000 pkt.) są w specialach (a jak wiadomo tam są również skorpiony :twisted: )
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

DolmiR
Falubaz

Post autor: DolmiR »

Ale zawsze mozna grac na dwoch skorpach i jednych rydwanach ;)
tylko wtedy nie bedzie miejsca na ukochane uszatki... ehhh

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Na 1000 punktów polecam princa latacza z GW, licza na koniu z jarem, 2 X 15 łuków, 3 skorpy i giganta.

Fajnie się czyści stół.

Awatar użytkownika
Krzysiek
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Krzysiek »

DolmiR pisze:ukochane uszatki... ehhh
Szybko zmienisz zdanie o uszatkach jak nimi pograsz :P

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Szybko zmienisz zdanie o uszatkach jak nimi pograsz
Śmiem sie nie zgodzić :P :wink:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Ja niedługo wystawiam 4 X 4 uszaty :D

Cezar29
Plankton

ksuM pisze:Na 1000 punktów polecam princa latacza z GW, licza na koniu z jarem, 2 X 15 łuków, 3 skorpy i giganta.

Fajnie się czyści stół.
Lekko slangiem pojechales nie zalapalemn co to jaro i gdzie jest napisane ze general moze latac?

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Cezar29 pisze:
ksuM pisze:Na 1000 punktów polecam princa latacza z GW, licza na koniu z jarem, 2 X 15 łuków, 3 skorpy i giganta.

Fajnie się czyści stół.
Lekko slangiem pojechales nie zalapalemn co to jaro i gdzie jest napisane ze general moze latac?
spiesze z wyjasnieniem...
"princa latacza z GW" - prince + przedmiot dajacy latanie + GW (Great Weapon)
"licza na koniu z jarem" - licz + kon + jar (słoik -> 1 dodatkowa inkantacja)

pozdrawiam ;-)
Obrazek

Radan
Warzywo

Mam kolejne pytanie:

Czy Tomb Prince ma jakąkolwiek "przewagę", nad Tomb Kingiem (poza tym, że jest tańszy, jeśli chodzi o punkty)? Przeglądając Armybooka zauważyłem raczej same wady.

I na czym polega różnica między High Liche Priestem i Liche Priestem? Dodatkowa inkantacja i większy koszt? Czy coś jeszcze (Nie przeglądałem jeszcze podręcznika dokładnie)?

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

aprawz sobie co zajmuje slot hero a co slot lorda ;)

Awatar użytkownika
Krzysiek

Post autor: Krzysiek »

HLP ma 2 inkantacje z mocą 3D6 a zwykły LP ma 1 z 2D6 i HLP 50 pkt. więcej na przedmioty

TK ma lepsze staty i 2 inkantacje 1D6 i 50 pkt. więcej na przedmioty co w jego przypadku robi dużą różnice

Awatar użytkownika
Dead_Guard

Post autor: Dead_Guard »

No i king z tego co pamiętam może rzucić inkantację do 6 cali, a prince tylko na siebie lub oddział w którym jest.

Cezar29
Plankton

Asassello pisze:
Cezar29 pisze:

Fajnie się czyści stół.
spiesze z wyjasnieniem...
"princa latacza z GW" - prince + przedmiot dajacy latanie + GW (Great Weapon)
"licza na koniu z jarem" - licz + kon + jar (słoik -> 1 dodatkowa inkantacja)

pozdrawiam ;-)
THX

Radan
Warzywo

@ Shino, Krzysiek, Dead_Guard:
Rozumiem. Dzięki za odpowiedź :) .

Awatar użytkownika
Hero_Lord
Chuck Norris

Post autor: Hero_Lord »

Dobrze, więc całkiem nowy jestem. Grałem parę bitew ale tak plewnie.

Jak się czaruję (bo mam licha ale nie umię nim grać)
Czy jednostka latająca (carrion) rusza się tak jak jest w ab i czy dostaję jakieś bonusy?
Czy opłaca się grać na 500 -1000 pkt Tomb Kingsami
Jaki przedmiot daję latanie i co latanie daję?
Wykopki ustalamy na początku gry? czy kiedy chcę mogę je przesuwać?

Zablokowany