Age of Sigmar - dyskusje, wrażenia, nadzieja i rozpacz

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Re: Age of Sigmar - dyskusje, wrażenia, nadzieja i rozpacz

Post autor: Barbarossa »

Bocian pisze:bardzo lubię gry planszowe, zwłaszcza strategiczne, i z tej perspektywy AoS to dno na niespotykaną skalę.
J.W., od dłuższego czasu zastępuję sobie WFB planszówkami (bo uważam końcówkę 8 ed. za dość słabą).

Balans i dobre zasady są dla mnie najważniejsze - nie dlatego, że czuję jakąś presję wygrywania, ale po prostu dla mnie to warunek ciekawej gry - uczciwa rywalizacja w ramach określonych ram zasadowych. Mniej ważne jest to, kto wygra, niż to, żeby sama gra byłą ciekawa i nikt nie miał poczucia, że miał znikomy wpływ na swoją wygraną/przegraną.

Awatar użytkownika
Ranndolf
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ranndolf »

Ja jestem za tym, by turniejowo dalej cisnąć w 8 edycję, a przy piwku i mniejszej ilości czasu, w wolnych chwilach ze znajomymi wznosić puchary, grać w kapturach, krzyczeć Waaagh! i porównywać długość brody grając w AoS. Dopływ nowych graczy będzie, bo będą dzieciaczki które będą kupować pudełka i próbować grać w AoS - jedyne co, to gdy będą chciały grać na turniejach, to trzeba im powiedzieć, że turnieje gra się na innych (starych) zasadach ;) Dzięki temu może środowisko nie umrze ;)

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

GW zdecydowanie chce, aby tak własnie traktowano AoS.

Nie bardzo widze opcje zbalansowanie tej gry pod kątem turniejów, ligi itd, chyba ze scenariusze wyregulują wszystko do odpowiedniego stopnia.
No i zostaje jeszcze kwetia zawartosci suplementu, który ma wyjsc za 2 m-ce.

Turniejowa 8ed umrze, moze nie za miesiąc, nie za sześć, ale umrze, bo teraz równia pochyła stała się bardziej stroma...
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Kretozord

Post autor: Jarlaxle »

Ranndolf pisze:Ja jestem za tym, by turniejowo dalej cisnąć w 8 edycję, a przy piwku i mniejszej ilości czasu, w wolnych chwilach ze znajomymi wznosić puchary, grać w kapturach, krzyczeć Waaagh! i porównywać długość brody grając w AoS. Dopływ nowych graczy będzie, bo będą dzieciaczki które będą kupować pudełka i próbować grać w AoS - jedyne co, to gdy będą chciały grać na turniejach, to trzeba im powiedzieć, że turnieje gra się na innych (starych) zasadach ;) Dzięki temu może środowisko nie umrze ;)

AoS powinno się zbojkotować i nie kupować nic od GW :P Trzeba im pokazać, że to jest niewypał.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Nie umrze, nie umrze. W końcu tacy starzy nie jesteśmy wszyscy a kolejne pokolenia można odpowiednio ukierunkować.

AoShit to niestety niegrywalny system, do którego patrząc po podstawce będziemy dostawać coraz gorsze modele. Do tego umarł klimat i fluff (orruksy, ogóry, groty, aelfy itp gówno).

- brody, kielichy, łapówki, konieczność darcia ryja (od tego mam koncerty, nie jakieś pseudo gry)
- zerowe przystosowanie produktu do zbalansowanej gry
- zerowe restrykcje nadające armii postać armii (po co piechota liniowa czy jacyś zwiadowcy jak paru lordów na smokach zrobi wszystko lepiej ?)
- debilny system gry, wcale nie szybszy i przyjemniejszy od WFB. Najpierw w opór czasu na losowanie każdego miejsca każdego terenu, potem pierdyliard zasad do każdego unitu i wreszcie... wieśniak spod budki z piwem trafia na 4+ nieważne czy to goblin czy książę demonów, co więcej rani na 4+ nieważne czy to skaveński niewolnik czy Orkowy Warboss na wywernie. Idiotyzm porażający.

Zaserwowali nam dziurawy produkt oblany warstwą plastiku i posypany oczojebnym brokatem nowych zasad, jednak mentalnie poziomem dopasowany do przedszkolaków (tylko z brodami u nich słabo).

Dziękuję, ja wychodzę.

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Myslalem nad zakupem podstawki, ale w koncu doszedlem do wniosku, ze nie chce wspierac finansowo firmy, ktora otwarcie ze mnie szydzi. Wiec za te pieniadze zamowilem figurki do Wrath of Kings.

Nie chca, zeby osoby mojego (czy waszego) pokroju graly w ich gry, to nie. Ja sie pchac nie bede. Niech sobie pracownicy GW kupuja produkty GW.

Awatar użytkownika
Ranndolf

Post autor: Ranndolf »

Ja już niestety podstawkę AoS zamówiłem, ale nie planuję kupować nic więcej (chyba, że jakiś model wybitnie mi się spodoba - ale nawet wtedy z zakupem poczekam sobie jakiś czas, żeby tegoroczne wyniki finansowe GW były jak najgorsze ;) )

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

https://www.youtube.com/watch?v=4zw_63NZ0D0
obejrzyjcie sobie ten raport. AoS nie rozwiązuje żadnych problemów z WFB.
Ktoś narzekał na gąsienice TK ? Niech powie co to to jest takie rozciągnięcie ustawionych bokami Chaos Knightów przez pół planszy jako żywy mur.
Ktoś narzekał na jednego ludka zaganiającego 40 luda ? Patrzcie jak zboostowany Butcher wpada samotnie w hordę wojów Chaosu, wtubia 9 ran po czym w battleshocku niszczy się pół oddziału.

Tu nie ma nawet żadnej taktyki, po prostu jeden wielki kocioł się robi i turlaj kostkami, dopóki jedna strona nie zniknie. Co trochę trwa.

24:30
- umiejętność chaosu na 4+ na DOWOLNEJ krawędzi stołu pojawia się jeden oddział DOWOLNEJ liczebności warriorów chaosu. W tym miejscu spadłem z krzesał.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Kopyt pisze:Równie dobrze możesz mieć je w du..e i grać w 8 ed. Nikt chyba nie będzie płakał że usunęli 2 nowe frakcje których figurek nikt nie ma
+1
Nikt tak samo nie płacze, że nie można grać fanowskim Nipponem i innymi wynalazkami, których jest jeszcze więcej.

Nowa magia jest nudna i bez wyrazu. Nie ma możliwości wyposażania postaci. Jedyne fajne jest to, że w warscrollach jest od razu zapis jak dokładnie działa każda jednostka, ale to marna pociecha.

Biednie, chudo i pusto. Nie tknę nawet patykiem. Proponuję robić turnieje dalej według zasad 8ed według formatu EURO, a jak ktoś chce AoS w przerwach to proszę bardzo.
GrimgorIronhide pisze:24:30
- umiejętność chaosu na 4+ na DOWOLNEJ krawędzi stołu pojawia się jeden oddział DOWOLNEJ liczebności warriorów chaosu. W tym miejscu spadłem z krzesał.
Super, wytnę kartoników tyle, by pokryły w całości powierzchnię stołu. Przednia zabawa. Ja bym tak właśnie robił, bo jestem PG.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Barbarossa pisze:
Bocian pisze:bardzo lubię gry planszowe, zwłaszcza strategiczne, i z tej perspektywy AoS to dno na niespotykaną skalę.
J.W., od dłuższego czasu zastępuję sobie WFB planszówkami (bo uważam końcówkę 8 ed. za dość słabą).

Balans i dobre zasady są dla mnie najważniejsze - nie dlatego, że czuję jakąś presję wygrywania, ale po prostu dla mnie to warunek ciekawej gry - uczciwa rywalizacja w ramach określonych ram zasadowych. Mniej ważne jest to, kto wygra, niż to, żeby sama gra byłą ciekawa i nikt nie miał poczucia, że miał znikomy wpływ na swoją wygraną/przegraną.
+1

Dokładnie to. Gry planszowe w większości nie są grane turniejowo, ale mimo to większość ludzi ceni w nich właśnie to gdy są zbalansowane i mają przemyślaną mechanikę. Ja np. nie słyszałem nigdy o turnieju Runewars, lecz mimo to ta gra to jedna z najlepiej zbalansowanych i najbardziej regrywalnych planszówek w jakie kiedykolwiek grałem - mnóstwo przemyślanych rozwiązań, zero nieścisłości, świetne rozwiązania mechaniczne - i nie jest to gra "turniejowa" a do pogrania w domowym zaciszu.

W porównaniu do takich dopracowanych, wypieszczonych produktów AoS to po prostu kompromitacja. W obecnej postaci ten system to taki mały, nieistotny dodatek do kolekcji zabawek sprzedawanych przez GW.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Dla osób które uważają, że to gra na kminy i kontrkminy w deplou dedykuję następującą taktykę.

Przynosisz na bitwę kairosa, chaos lorda, pudełko 180 chaos knightów i jednego chaos trolla.

Wystawiasz kairosa i chaos lorda, prawdpodobnie zaczynasz grę i wybierasz bonus sudden death.

W pierwszej turze chaos lord na 4+ przyzywa oddział z zasadą slaves to darkness o dowolnej liczbeności, musi wystawić się 5" od jednej krawędzie stołu. Jeśli nie wypadnie 4+, kairosem zmieniasz wynik rzutu na dowolny. Wystawiasz 180 knightów przy krawędzi przeciwnika (tyle sięmieści na polu 5x72"). Jeden powinien być muzykiem (+1 do zasięgu szarży)

Knighci jadą 10", czyli będą w stanie szarżować od razu po wystawieniu - jedziesz tak, żeby maksymalnie zbliżyć się do całej armii przeciwnika.

Szarżujesz dowolny oddział przeciwnika, knighci się rozlezą wszędzie. Potem pierwszy aktywowany w combacie unit to knighci, pile in na 3" angażujesz całą armię przeciwnika, jak się da.

180 szarżujących knightów zadaje ok 530 ran przed save'ami.

W następnej turze przyzywasz 1 trolla. :mrgreen:

Jest jakaś dobra kontra ze slannem na tą taktykę?
Ostatnio zmieniony 5 lip 2015, o 15:50 przez Barbarossa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Barbarossa pisze:Dla osób które uważają, że to gra na kminy i kontrkminy w deplou dedykuję następującą taktykę.

Przynosisz na bitwę kairosa, chaos lorda, pudełko 180 chaos knightów i jednego chaos trolla.

Wystawiasz kairosa i chaos lorda, prawdpodobnie zaczynasz grę i wybierasz bonus sudden death.

W pierwszej turze chaos lord na 4+ przyzywa oddział z zasadą slaves to darkness o dowolnej liczbeności, musi wystawić się 5" od jednej krawędzie stołu. Jeśli nie wypadnie 4+, kairosem zmieniasz wynik rzutu na dodolny. Wystawiasz 180 knightów przy krawędzi przeciwnika (tyle sięmieści na polu 5x72"). Jeden powinien być muzykiem (+1 do zasięgu szarży)

Knighci jadą 10", czyli będą w stanie szarżować od razu po wystawieniu - jedziesz tak, żeby maksymalnie zbliżyć się do całej armii przeciwnika.

Szarżujesz dowolny oddział przeciwnika, knighci się rozlezą wszędzie. Potem pierwszy aktywowany w combacie unit to knighci, pile in na 3" angażujesz całą armię przeciwnika, jak się da.

=D> =D> =D>
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Just thought you guys would like this info.
I am currently at forge world open day in nottingham. And have been speaking to the reps about age of Sigmar. A lot of my fears have been laid to rest.

BIG NEWS: There is not going to be a big rule book. However, there is already in the worls a set of rules for competetive and tournament play.

Points dont matter so much, because everything will be based on scenarios. There will be - his words - literally hundreds. You will never need to play the same scenario twice.

Added to this there are dozens of campaigns in the works, all of which will expand on the rules and warscrolls available.

Additionally, the 'silly' special rules already seen in the warscroll releases have been done as a homage to older characters and units. These are not due to continue going forward.

So - no BRB, but there will be rules for competition. Oh, and list building is now avcomplished througj working out the sinergy between wars rolls. As you dont have to pay for equiptment anymore, and optimizing is therefore out the window, getting units to work more efficiently is all accomplished through which warscrolls you choose and how they can make the units around them better.

Theo
Falubaz

Post autor: Theo »

Barbarossa pisze:Dla osób które uważają, że to gra na kminy i kontrkminy w deplou dedykuję następującą taktykę.

W pierwszej turze chaos lord na 4+ przyzywa oddział z zasadą slaves to darkness o dowolnej liczbeności, musi wystawić się 5" od jednej krawędzie stołu. Jeśli nie wypadnie 4+, kairosem zmieniasz wynik rzutu na dowolny. Wystawiasz 180 knightów przy krawędzi przeciwnika (tyle sięmieści na polu 5x72"). Jeden powinien być muzykiem (+1 do zasięgu szarży)

wystawiam 2 baterie dwarfickiej artylerii (inzynier + 3 maszyny) + 2 katapy tak o, czyli robię placek z 4 katap i miedzy nimi wsadzam 1 inyniera by dawał bonus każdej, więc mam 8 katapult z zasadami inzyniera, otaczam to kółkiem z 20 dwarf warriorów. w momencie kiedy wystawiasz knightów, wybieram sudden death scenario assasinate, masz kariosa albo swojego super lorda. teraz wpadasz sobie całą tą ferajną, mordujesz mi heroicznie 20 warriorsów i całą armią przyglądasz się, jak jeden z Twoich gości bierze na siebie 16 runicznych kamieni 3+/2+ z rerollem woundowania 3 rany każdy. Nie przyzywasz trolla w kolejnej, bo nie ma kolejnej i dwarfy pokazują Ci gołe dupska jak z braveheart i Twoi rycerze dają wrotki. może ze slana nie ma dobrej kontry, ale jak mamy się bawić w poronione scenariusze, to spoko ;)
Ostatnio zmieniony 5 lip 2015, o 16:11 przez Theo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

heheh ależ bekę muszą kręcić w GW ze wszystkich płaczących xD mam wrażenie, że celowo, dla własnej uciechy, rozbili release. a może liczą na jak największą liczbę pozbywających się modeli. bo jak zobaczą, że system koniec końców będzie oferował dobrą zabawę to będzie trzeba kupić nowe ludziki ;)

Bocian
Chuck Norris

Post autor: Bocian »

Buahahahaha... =D> Sralis mazgalis reverendis duptis. Jeśli zrobią scenariusze, to tylko po to, żeby gracze musieli kupować przez nich stworzone zestawy. Swoją drogą, jeśli niby mają przygotowane "scenariusze", to ciekawe czemu ich nie wydali z podstawką AoS,przecież to chyba najgorszy marketing w historii branży.

Bo nie mają nic gotowe, jest tak jak ten whistleblower z GW napisał: są totalnie nieprzygotowani i nawet nie próbowali wprowadzać balansu bo taka akcja dla tylu jednostek i tyłu armii ich przerosła...

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Lechu pisze:heheh ależ bekę muszą kręcić w GW ze wszystkich płaczących xD mam wrażenie, że celowo, dla własnej uciechy, rozbili release. a może liczą na jak największą liczbę pozbywających się modeli. bo jak zobaczą, że system koniec końców będzie oferował dobrą zabawę to będzie trzeba kupić nowe ludziki ;)
Strategia na zwiekszenie obrotow ma byc zeszmacenie wlasnej marki oraz zrazenie do niej klientow tylko po to, by pare miesiecy pozniej zrobic "Akuku! Taki zart!" Nie powiem, odwazna strategia, wrecz bezprecedensowa.

Awatar użytkownika
Entombet
Chuck Norris

Post autor: Entombet »

Awatar użytkownika
Kilkerin
Wałkarz

Post autor: Kilkerin »

A przyszło wam kiedyś do głowy, iż może na chwile obecną nie można mieszać jednostek z różnych kompediów? Taka w sumie logiczna oczywistość na chwile obecną, gdyż nie zostały wydane żadne warunki armii sojuszniczych

Lucid

Post autor: Lucid »

Theo pisze:

wystawiam 2 baterie dwarfickiej artylerii (inzynier + 3 maszyny) + 2 katapy tak o, czyli robię placek z 4 katap i miedzy nimi wsadzam 1 inyniera by dawał bonus każdej, więc mam 8 katapult z zasadami inzyniera, otaczam to kółkiem z 20 dwarf warriorów. w momencie kiedy wystawiasz knightów, wybieram sudden death scenario assasinate, masz kariosa albo swojego super lorda. teraz wpadasz sobie całą tą ferajną, mordujesz mi heroicznie 20 warriorsów i całą armią przyglądasz się, jak jeden z Twoich gości bierze na siebie 16 runicznych kamieni 3+/2+ z rerollem woundowania 3 rany każdy. Nie przyzywasz trolla w kolejnej, bo nie ma kolejnej i dwarfy pokazują Ci gołe dupska jak z braveheart i Twoi rycerze dają wrotki. może ze slana nie ma dobrej kontry, ale jak mamy się bawić w poronione scenariusze, to spoko ;)
Tyle sie naprodukowałeś ale w scenariuszu który opisał Barbarossa, to Chaos Warriorom przysługuje Sudden Death bo w fazie deploya wystawiają tylko 2 modele. Więc tak długo jak wystawisz chociażby 4 modele to WoCh dostaje Sudden Death I DODATKOWO w pierwszej turze przyzywa 180 knightów które sie nie liczą do tej liczby modeli

EDIT: @Up, jak nie zostały jak w WD są opisane 4 sojusze
Obrazek
WoC W9 D1 L6

Zablokowany