Pytania krótkobrodego - stary temat

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

Zablokowany
Awatar użytkownika
Supeł
Kretozord

Post autor: Supeł »

free choice, chyba

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Masz racje... :D W kazdym badz razie wiadomo o co chodzi... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Post autor: Einstein »

Mam noobskie pytanie... w Battle for skull pass do armii Dwarfow dodany jest rydwan... - widac go na jednej z makiet w podreczniku do BFSP, ale nigdzie nie moge znalezc jego statystyk itd. Czy to tylko ozdoba czy jednak jednostka? Jesli jednostka to prosilbym o rozpisanie mi statystyk i cech szczegolnych. Z gory dzieki

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

Ozdoba i to na dodatek niepiękna.
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Z tym sie zgodze, a na dodatek tragicznie sie klei ><

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

ale za to można go fajnie przerobić na korpus do miotacza ognia :D

Awatar użytkownika
Łukasz_
Chuck Norris

Post autor: Łukasz_ »

Świetny pomysł Grahnarze! Nie ma to jak rady długobrodych :D Czy pozwolisz, że skorzystam z pomysłu?

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

#Grahnar

Jestem zbyt duzym noobem zeby cos takiego zrobic... masz moze jakis link do zdjecia z takim czyms? :D

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Post autor: okurdemol »

Flamecannona robić z tej ozdoby? Błee.. przecież FC to jeden z ładniejszych modeli w tej armii i kawał porządnego metalu. Herezja.

Awatar użytkownika
grahnar
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: grahnar »

zdjęć jeszcze nie mam bo jeszcze nie skończyłem :) ale jak skończę to zamieszczę :) Okurdemol a nie można mieć o jeden model więcej? :) wcale nie herezja jeśli się wykona całkiem dobry model :)

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

Dokładnie. Też jestem ciekaw wyników prac Grahnar więc jak skończysz to pochwal się :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Kiedy mam dwarfy ze skull pass, co jeszcze musze dokupic, zeby sensownie grac do 2000 punktow? Czy warto brac jeszcze batalion i dopiero wtedy montowac?

Awatar użytkownika
Rakso_The_Slayer
Postownik Niepospolity
Kontakt:

Post autor: Rakso_The_Slayer »

batalion nie jest głupim pomysłem... ogólnym standardem na 2k jest 20 wojowników, 20 długobrodych, 10 thundów, klopa lub dwie, jakieś balisty, Hammererzy, organki... do tego kowadło zaglady lub lord, jakiś than bsb... gdzies już był taki temat wiec radze poszukac :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

A czy takie jednostki jak rangers/kusznicy/minersi/ironbreakers sa wykorzystywane?

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

-Rangersi -zależy jaki typ. Używałem, ale chyba obecnie nie ma fajnych metalowych rangersów.
-Kuszole -używałem 100%, zależy od gracza, jak grałem zawsze miałem, nawet kosztem thundów, tańsi, 30" zasięgu, mogą mieć dwurąka.
-Minersi -używałem, ale nie jestem zachwycony, poza tym obecne plastiki to chłam. Na szczęście mam metale.
-Ironsi -jeszcze nie używałem w tej edycji, podobają mi się ich modele i już chyba nie użyję , bo dwarfy powędrowały na półkę.

Kod: Zaznacz cały

[maruda mode on]
Dwarfy to niestety za miękkie faje jak na tą edycję. W poprzedniej broniła się ta armia bardzo ładnymi wzorami, obecnie sporo miodnych wzorów  zostało wycofanych. Np. metalowi minersi i metalowe maszyny żeby daleko nie patrzeć.
[/maruda mode off]

Awatar użytkownika
Einstein
Mudżahedin

Co do modeli to sie zgodze. Pomimo tego, ze nie gralem wczesniej to mialem okazje widzieci modele jeszcze z polowy lat 90 i niestety, ale obecne plastiki wygladaja tragicznie. Jak sie naucze grac to moze pokusze sie o wylozenie kasy na armie ze starszych modeli (gdzies widzialem tutaj kogos z taka...)

Teraz z innej beczki.

Przejzalem troche forum dwarfow i takie tematy niby sa... ale ja jestem dosyc czarny to nie do konca kapuje co i jak (ale o tym za chwile)

Mam dwarfy ze skull passa: 1 canon, 12 warriorow, 8 minersow, 10 thundow, 1 golodupiec. Chcialbym zlozyc armie do 2500 max. Nie wiem na jakie punkty rozgrywane sa turnieje, ale z tego co sie orientuje to cos kolo 2000? Co warto kupic? (wiem, ze to kwestia gustu w wielu przypadkach) Jak do tej pory jestem pewien, ze zakupie kowadlo, dokupie na pewno warriorow do 2x20, podobaja mi sie modele QUARRELLERS wiec pewnie tez zloze 1 klocek 10 modeli (tak wiec bede mial 10 thunderers i 10 quarrellersow). Mysle, ze zostawie armate, dokupie z 1/2 katapulty. Nie wiem do czego sluza flamecanon i organki (tzn. jakie jest ich zastosowanie w grze i jak sie je ustawia). Chce rowniez zakupic z 1 bolec. Oprocz tego mysle o tym, zeby zostawic 8 minersow badz zrobic tak, jak ktos pisal w innym temacie - oddzial 15 minersow z drillem (tylko nie wiem kosztem czego). Mysle tez o klocku hammersow (20?) i gyro. Jak wy to widzicie?

Oprocz tego czy ktos by mogl mi napisac, jak powinno sie rozstawiac jednostki. tzn. co na flankach co na srodku. Czym atakowac, a czym stac i bronic?

Oprocz tego chcialbym poprosic o wytlumaczenie skrotow BSB, FCG i bodajze FP (to gdzies przy rozmowie o dzialach sie pojawilo).

Z gory dzieki za wyczerpujaca odpowiedz;p

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Pomysł zakupów generalnie ok. Ja bym zrezygnował jednak z minersów, albo kupił ich w późniejszym terminie. A zamiast nich uskładał klocek metalowych longbeardów, bo świetne modele i dobra jednostka. 2 x organki i wyjdzie mniejwięcej taki standard. Bolce to albo 2 albo w ogóle. Bo są 2 na jeden slot special. Katapulty co najmniej dwie, jak nie trzy, tylko najgorsza jest nauka strzelania z nich.
Do czego służą organki? Generalnie do tego, żeby przeciwnik zdejmował modele. Zasada ich działania jest prosta, i w dużym skrócie na polu bitwy wyglada to mniej więcej tak, że: rzucasz artyleryjką przeciwnik zdejmuje oddział. Lub też rzucasz misfire, zdejmujesz organki. Służą jako "ochrona obszarowa", i do zdejmowania skirmiszy scoutów w lesie, fastów itp. itd. Generalnie każdy stara się skasować tą maszynę na początku i nikt nie chce podchodzić w zasięg strzału z tej maszyny, bo konsekwencje moga być opłakane.

Co do rozstawiania jednostek, to w ogóle nie liczyłbym na forumowiczów. Zwłaszcza tych z bardzo dużym doświadczeniem. Oni zazdrośnie strzegą swoich sekretów i nie chcą się dzielić zdobytą wiedzą. Zazwyczaj zajmują się błahostkami, a odpowiedzi na konkretne pytania po prostu zbywają w taki czy inny sposób. No cóż są jak mistrzowie z glidii inżynierów, lub kowale run. ;)

Z tego co dotychczas wypraktykowałem to:
-rozstawienie zależy od trenu.
-najlepiej na początku wystawić kuszników, thundów itp bzdury, a klocki mniej więcej potem postawić przed najcięższymi jednostkami wroga. Co niestety się nie udaje, bo to przeciwnik ma zazwyczaj przewagę w rozstawieniu.
-trzeba mieć plan rozstawienia mniej więcej w głowie bo:
-trzeba cały czas pamiętać o maszynach, żeby nie pozasłaniać sobie widoczności klockami.
-absolutnie nie jestem zwolennikiem trzymania maszyn w kupie gdzieś na górce. Wole mieć je rozstawione po całej mojej strefie. tzn w obu rogach i na środku, no chyba, że nie ma kompletnie wyjścia. Powinny wtedy kryć całe pole bitwy. A przeciwnik nie zniszczy ich wszystkich za jednym zamachem jakimiś wykopywaczkami/ fastami, lataczami.

Ale nie przejmuj się i tak pewnie dostaniesz łomot i będziesz zawsze obrywał, a jakichś wspaniałych sukcesów raczej nie rokuję. Ciężką i w sumie na dłuższą metę bardzo nudną armię wybrałeś. Przyzwyczajaj się raczej do remisów, bo bez uprzejmości przeciwnika i jego błędów, niewiele ta armią da się ugrać, a z niektórymi armiami można przegrać bardzo wysoko.

Awatar użytkownika
Celedor
Kretozord

Post autor: Celedor »

Co do rozstawiania jednostek, to w ogóle nie liczyłbym na forumowiczów. Zwłaszcza tych z bardzo dużym doświadczeniem. Oni zazdrośnie strzegą swoich sekretów i nie chcą się dzielić zdobytą wiedzą. Zazwyczaj zajmują się błahostkami, a odpowiedzi na konkretne pytania po prostu zbywają w taki czy inny sposób. No cóż są jak mistrzowie z glidii inżynierów, lub kowale run.
Rozjebałes mnie... :lol: :lol: :lol:

Ja zawsze powtarzam ze aby nauczyc sie grac krasiami (i innymi armiami) trzeba wlasnego doswiadczenia... Tylko i wylacznie metodą prob i bledow uda ci sie znalezc wlasny standard rozpiskowy, taki ktory bedzie dobry i bedzie sprawial przyjemnosc z gry... :wink: Jak mowie: na wlasnej skorze trza wszystko przezyc... Na forum nie ma co sie zbytnio dowiadywac tylko samemu probowac wszystko... :wink: Musisz napewno na poczatku opanowac jako takie rozstawienie swoich wojsk, bo to chyba najwazniejsze w krasiach, oczywiscie ze nie mozesz sie wystawiac co gre tak samo ale w zaleznosci od terenu, przeciwnika etc ustalac i analizowac swoje rozstawienie... :) Na poczatku jest wiadome ze beda raczej przegrane ale nie ma sie co zrazac, krasie to wspaniala armia pod wzgledem: klimatu, modeli i samej gry... :D

PS: uwazaj na okurdemola, przeszedl na "zdechłą" strone mocy dlatego został wydalony z twierdzy i stal sie Zabójcą... :wink:
Blog o malowanych przeze mnie figurkach. http://celedorverminhorde.blogspot.com/

Awatar użytkownika
okurdemol
Wodzirej

Celedor11 pisze:PS: uwazaj na okurdemola, przeszedl na "zdechłą" strone mocy dlatego został wydalony z twierdzy i stal sie Zabójcą... :wink:
Aye! Tak właśnie jest! :twisted: Teraz to ze mnie taki: " Tru dark, pagan, medieval, death, wypuszcz, zawijacz, pałer czak norris kung fu i karate zabijaczo mistrz z wykopem z jednej trzeciej obrotu i brzydkim zapachem z ust, za trzy grosze". :) Ale nie narzekam na mój wybór.

Awatar użytkownika
Grazbird
Kretozord

Post autor: Grazbird »

he he he he...
ja też nie wystawiam się na górce... :D

standard wystawiania musisz obczaić sam, niestety.
rozpiskę musisz również obczaić sam- nie ma krasiowego samograja tak jak u wucetów... :

turnieje są grane na różne punkty: najczęściej 1500pts i 2200-2350 pts :D

Zablokowany