Jak zostać Generałem - pytania o HE
Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello
- efferus lupus
- "Nie jestem powergamerem"
Re: Jak zostać Generałem - pytania o HE
Witam
czy kupując sztandarowego HE z najnowszej edycji http://www.games-workshop.com/en-PL/Hig ... -and-Noble
Można złożyć jednocześnie wersje pieszą i konną czy tylko jedną z nich ?
czy kupując sztandarowego HE z najnowszej edycji http://www.games-workshop.com/en-PL/Hig ... -and-Noble
Można złożyć jednocześnie wersje pieszą i konną czy tylko jedną z nich ?
- efferus lupus
Ok rozumiem, a opłaca się wg was "sadzać" go na konika i kupować kropierz ? Wydaje się być to mała cena (15 pkt) za dodatkowe pkt do obrony.
- Naviedzony
- Wielki Nieczysty Spamer
Zdecydowanie kupować konia z kropierzem dla każdego, kto może taki mieć. Właściwie oprócz magów, niemal żaden z naszych bohaterów nie powinien chodzić pieszo.
Gdyż?Naviedzony pisze:Zdecydowanie kupować konia z kropierzem dla każdego, kto może taki mieć. Właściwie oprócz magów, niemal żaden z naszych bohaterów nie powinien chodzić pieszo.
- Naviedzony
Gdyż nie każdy z nich ma łuk albo jest Anointedem. Ale to już zależy od koncepcji.
- IronWithin
Mam elfy z IoB i dragon knightów - co z tego sie nada do porządnej gry? (4 fun)
I co powinienem dokupić(nowy he generał hir)
I co powinienem dokupić(nowy he generał hir)
"From iron cometh strength! From strength cometh will! From will cometh faith! From faith cometh honour! From honour cometh iron!"
- Naviedzony
Dragon Princes są całkiem. Ellyrin Reavers koniecznie. Mag zawsze spoko. Swordmasterzy i Lothern Sea Guard raczej można sobie odpuścić. Dokup jakąś twardą piechotę (Phoenix Guard albo White Lions) i Silver Helmów, a także balisty i Feniksa.
- IronWithin
Własnie widze ze silver helmy powszechnie uzywane, co w nich takiego dobrego?
"From iron cometh strength! From strength cometh will! From will cometh faith! From faith cometh honour! From honour cometh iron!"
Są jednostką core z as 2+, 9 movement i S5 w szarży. No i jak na elfy nie używające GW przystało - uderzają pierwsze i zazwyczaj mają re-roll to hit.IronWithin pisze:Własnie widze ze silver helmy powszechnie uzywane, co w nich takiego dobrego?

Witam! Jakiś czas temu zacząłem kolekcjonować HE do WH. Na razie wszystko to idzie powoli, bo różnie to bywa z czasem, ale przede wszystkim dlatego, że tak nie do końca wiem też co kupować, żeby wystartować w jakimś turnieju i żeby była to rozpiska sensowna, i nie nooberska. Nie znam jeszcze w pełni wszystkich zasad + zerowe ogranie, sprawiają, że nie mam pojęcia co byłoby potrzebne, żeby zagrać. Modele jakie kupiłem do tej pory (nie licząc IoB), głownie za sprawą wypowiedzi na forum. A w tej chwili mam:
15 SH
18 WL (docelowo około 30 chciałbym mieć) - model który podoba mi się ze względu na klimat. Wybrałem zamiast FG, bo podobno jedno z drugim się wyklucza nieco.
Lord na Gryfie
Mag
30 LSG
10 SM
Na pewno chce kupić Feniksa, bo bez tego podobno ani rusz
. Do tego chyba Nobla konno i pieszo, a także na smoku. Na pewno 5 dragon prince'ów i 2 bolce. Myśle ( z tego co czytałem, to LSG, lepiej chyba bedzie zastapic łucznikami. Co o tym sądzicie?
15 SH
18 WL (docelowo około 30 chciałbym mieć) - model który podoba mi się ze względu na klimat. Wybrałem zamiast FG, bo podobno jedno z drugim się wyklucza nieco.
Lord na Gryfie
Mag
30 LSG
10 SM
Na pewno chce kupić Feniksa, bo bez tego podobno ani rusz

A więc tak:
- Faktycznie ciężko teraz zmieścić z rozpisce WL i PG - więc zazwyczaj wystawiam jednych albo drugich.
- Drugi częsty dylemat, to albo 4 Bolt throwery (balisty) albo właśnie lodowy feniks.
- Na pewno potrzebujesz maga konnego
- myślę, że zestaw prince and noble będzie też fajny
choć przydałby Ci się sam konny lord.
- Dragon prince niestety z jednej strony odradzam (raz ich tylko wystawiłem...) częściej sztandarowy robi mi za konnego bsbka i czasami robią mi za SH ale to niestety tyle...
- LSG faktycznie sobie lepiej myślę darować, i albo kupić łuczników, albo używać tych kolesi jako łuczników
Co do dalszego kształtu rozpiski, musisz sobie już niestety pograć i zobaczyć jak będzie fanie, czy będziesz chciał orły, czy smoka , czy inne zabawki to już twój prywatny wybór
Pozdrawiam
- Faktycznie ciężko teraz zmieścić z rozpisce WL i PG - więc zazwyczaj wystawiam jednych albo drugich.
- Drugi częsty dylemat, to albo 4 Bolt throwery (balisty) albo właśnie lodowy feniks.
- Na pewno potrzebujesz maga konnego
- myślę, że zestaw prince and noble będzie też fajny

- Dragon prince niestety z jednej strony odradzam (raz ich tylko wystawiłem...) częściej sztandarowy robi mi za konnego bsbka i czasami robią mi za SH ale to niestety tyle...
- LSG faktycznie sobie lepiej myślę darować, i albo kupić łuczników, albo używać tych kolesi jako łuczników

Co do dalszego kształtu rozpiski, musisz sobie już niestety pograć i zobaczyć jak będzie fanie, czy będziesz chciał orły, czy smoka , czy inne zabawki to już twój prywatny wybór

Pozdrawiam
Z imiennymi to chyba najbardziej wart uwagi jest Teclis - kosztuje sporo ale potrafi swoje
z pozostałych to chyba zdarza się jedynie annoined (ten hero którego dostajesz z fenixem) poza tym zaopatrz się jedynie w magów (powiedzmy 2 pieszych i 2 konnych zaspokoją większość rozpisek) BSB w wersji konnej i pieszej no i prince na koniu, w późniejszym etapie możesz też kupić princa na smoku - myślę, że to wyczerpuje tak naprawdę temat bohaterów u HE

wyczerpuje do 9 edycji czyli jakies 2 miesiace moim zdaniem wstrzymaj sie troche
Ja bym sie wstrzymał na tą chwile totalnie przed kupowaniem bohaterów bo to nie wiadomo jak w 9ed sie rozwinie. Jesli bedziesz gral na lwach to kup bohaterów na piechotę, kawaleryjscy nie wchodzą do takiej rozpiski za często.
- IronWithin
Myślę że np maga i księcia na koniu możesz zakupić tak czy siak, to się raczej nie zmieni
Duzo gralem na oddziale 12 sisterek na male formaty typu 1200pkt i musze przyznać ze rewelacja:) w male oddzialy ich nie wierzę, bo czasami moze zabraknąć tej 5tki czy 6tki na zranienie i sciagniecie regeny. Aczkolwiek handmaiden wydaje mi sie kompletnie nie przydatna, gryby tylko mogla byc bsb....