Rozpiski

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lenar
"Nie jestem powergamerem"

Re: Rozpiski

Post autor: Lenar »

chomik pisze:hymy herosi nielegalni :) magiczne przedmioty i virtuti są do 50 p :) czyli razem możesz mieć max 50 ptk na bohaterze
Zapis w armybook'u można interpretować na dwa sposoby, zawsze robiłem to na własną korzyść. Dzięki za sprostowanie.
Akadera pisze:Ja tam bez pegazow i 2x trebkow z domu nie wychodze ;)
Nie mam figurek, poza tym ani jedno ani drugie nie pasuje mi jakoś do koncepcji.
Akadera pisze:Erranci do wywalenia, 6 malo co zrobi i do tego zmula jak bedziesz mial jakas niechciana szarze.
Erranci to moja ulubiona jednostka, ta niepozorna 6stka czyni cuda a ich ewentualna strata nie boli tak bardzo. Gleaming Pennant rozwiązuje zwykle problem jednej niechcianej szarży dlatego zawsze go dostają. Poza tym jak dotąd to mój najlepiej pomalowany oddział i świetnie prezentuje się na stole :)

Dzięki za rady.

emiel_regis
Oszukista

Post autor: emiel_regis »

tak na szybko:
-errantów możesz wystawić jako realmów, na koniec oddziału dorzucasz paru i po problemie :wink:
-jeżeli to na parówkę (bo format jakiś taki dziwnie wrocławski, to wrzuć jeszcze rozpę partnera, będzie lepiej ocenić;
-trebki i pegazy są na tyle uniwersalne, że aż szkoda ich nie wystawiać, pożycz może od kogoś...
-uwierz, jakby można było oddzielnie wykupować virtue, to nasi bohaterowie byliby 2 razy fajniejsi, 50 pkt na paladyna, 100 na lorda, virtue i przedmioty muszą się mieścić w tej puli

pozdro!

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Lenar, nie wiem jak zapis z AB można interpretować na dwa sposoby, skoro wyraźnie mówi on, że Virtue i przedmioty magiczne stanowią łączną pulę.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Legion
Kradziej

Post autor: Legion »

Erranci to moja ulubiona jednostka, ta niepozorna 6stka czyni cuda a ich ewentualna strata nie boli tak bardzo. Gleaming Pennant rozwiązuje zwykle problem jednej niechcianej szarży dlatego zawsze go dostają. Poza tym jak dotąd to mój najlepiej pomalowany oddział i świetnie prezentuje się na stole :)
Popieram, zawsze wystawiam szóstkę, w 50% bitew nie robią nic, cóż mała strata.
Jednak jak już coś zmachają, zwykle jest to dość spektakularne ;)
Vae victis!

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Trzeba w końcu rozpiskę na falkona wysłać.

proszę o szybkie sugestie. Szczególnie co do Paladyna na pegazie.Nie mam pojęcia jak można go inaczej złożyć :/

BRETONNIA

Lords - 285
Biskup 4lvl 285
Prayer Icon of Quenelles 25pkt
Crown of command 35pkt

Heroes- 449

Damsel 2lvl 144
Koń
Barding
Dispell Scroll

BSB 124pkt
Koń
Gromril great helm
The Wyrmlance

Paladin 181
Pegasus
Grail vow
Grail Shield
Gold Sigl Sword inicjatywa 10

Rare 180pkt
2x trebuchet 180pkt

Special 175pkt
3 pegasus knights (muzyk) 175pkt

Core 911pkt
50 Men at arms (FCG, halberds) 277pkt
11 Knights of the realm (FCG, war banner) 313pkt
6 knights of the realm (musician) 152pkt
10 Pasant Bowmen (musician, defensive stakes, braziers) 70 pkt
12 Pasant Bowmen (musician, Villein, skirmish, braziers) 99pkt

total 2000pkt
total models in army 98
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Tez sie wybieram ale rozpe mam skrajnie inna.
Paladyna to polecam - wyrmlanca, ench shield, potion of foolhardiness, dragonbane gem. Mi sie taki pan sprawdzal. Mozna w razie czego spokojnie wyleciec na jakis cannon z flammingami, rozkrecac flammery itp.

Wydaje mi sie czy masz piesza duza magiczke w chlopach?
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Tak. Rozpiska jest skierowana bardziej na defensywę i szybką kontrę.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

BSB 124pkt
Koń
Gromril great helm
The Wyrmlance

Paladin 181
Pegasus
Grail vow
Grail Shield
Gold Sigl Sword inicjatywa 10
Bsb do dopracowania (charmed schield+dawnstone zamiast gromrila). Koszt ten sam efekt jednak lepszy.
Pegazista totalnie od czapy. Zastosowanie praktycznie żadne.
Może zestaw dragonbane gem, gromril great helm, gaundlet of duel. Zawsze sklei jakis klocek i nie da się zabić. Jak sklei klocek z magiem/magami to już jest przekozacko. Bez grail vow, bo chyba lepiej mieć w opcji flee.

Prophetka jak rozumiem będzie desperacko walczyła o życie w 50 chłopach. :mrgreen: Riski biznes, ale niech próbuje szczęscia. Można podbić jej WSa do 10 fencer bladesami. Może to odstraszy przeciwników do walenia w nią jak w bęben. Odebranie jej fuchy generała też wydaje się sensowne. Niech generałem zostanie pegazista. Panienka i tak bedzie miała pełne ręce roboty dowodząc motłochem. Do tego może sobie wysadzić głowę w fazie magii, i od razu ponad 400 pkt w piach.

Mala czarka leci z 1 poziomem. Czarować i tak będzie duża. Ratujace jej unit i ją samą boosty to będzie priorytet w każdej fazie magii, więc ciskanie ich z +4 do casta raczej obowiązkowe.
Malej lancy kupisz za to sztandarowego i szmatkę +1 do Ld. Pan generał-pegazista wleci sobie do nich w pierwszych turach i początkowo rozda 9 ld. Reasumując lepiej mieć 9 ld niż niż nie mieć.
gratuluję odwagi i pozdrawiam i oby twoja dupa byla dostatecznie twarda. :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

punktów na herosów jest max 500, a ja mam w uzytku 449pkt. Więc limitu nie przekraczam. Jutro postaram się wrzucić zmienioną rozpiskę. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Matis pisze:punktów na herosów jest max 500, a ja mam w uzytku 449pkt. Więc limitu nie przekraczam. Zależy mi na zachowaniu 2 lvla u czarki, stawiam na duże wsparcie ze strony magii. Jutro postaram się wrzucić zmienioną rozpiskę. Pozdrawiam.
Spoko zauważyłem to i zedytowalem posta.
Nie czaję po co Ci ten 2gi level. Masz czarke z +4 do casta więc jej dobierz optymalnego lora po swoją rozpę. Mała co najwyzej wysadzi ci lancę w powietrze jak będzie w srodku, jak będzie z przodu to wylączy lancę z gry. Ogólnie strata punktow IMO.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

hmmm. Na 100% biorę lifa bo bede się opierał na podkręcaniu rycków i chłopstwa. Taki odział 50 chłopów z T5 lub 7 jest już w stanie wytrzymać niemalże wszystko.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Matis pisze:hmmm. Na 100% biorę lifa bo bede się opierał na podkręcaniu rycków i chłopstwa. Taki odział 50 chłopów z T5 lub 7 jest już w stanie wytrzymać niemalże wszystko.
I zabić niemalze nic, a wystarczy jedna przerwa w dostawach prądu i ktos moze latwo rozwalić agregat.
Ważne jest zatem by duża baba jednak miała jak najwięcej argumentów w walce o przeżycie (np. 10 WSa), albo nie stała w men at armsach. Chłopki w 10 rankach długo będa straszyli steadfastem, a jak już wyciągniesz scrolla i uzyskasz pewnosć, ze przepchniesz +2 do tafa, niech się reformuja w hordę. :wink: Jak przyfarcisz to nawet moze cos zabiją. Jakby jeszcze weszła sygnatura z beasta.
pozdr.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Hop, coś ode mnie na zbliżający się Wrocław.

Paladin (60), Barded Warhorse (14), Heavy Armour, Lance (4), Shield (2), Virtue of the Joust (25), Cuirass of Fortune (20), Luckstone (5) = 130

Paladin BSB (60), Barded Warhorse (14), Charmed Shield (5), Dawnstone (25), Wyrmlance (20) = 124

Damsel of the Lady (70), The Silver Mirror (40) = 110

11 Knights of the Realm = 303
FCG
Standard of Discipline

11 Knights of the Realm = 298
FCG
Banner of Eternal Flame

30 Men-at-Arms = 177
FCG

13 Longbowmen = 103
FCG, Braziers

3 Pegasus Knights = 175
Musician

Trebuchet = 90

Trebuchet = 90

Do pary z WE, które mają 2xparunastu łuczników, karczocha, 2xileśtam driad, 5 tancerzy, spellsingera, bsb oraz 6 treekinów. W założeniu ogarnąć szybko wrogie śmieci, wpakować się lancami/drzewem/treekinami w co trzeba. Kloc piechoty wziąłem z czystej fanaberii, nie ma on absolutnie żadnego zastosowania poza wyglądaniem ładnie na stole. Mam tłum ślicznych halabardników z V edycji i w końcu postanowiłem ich wziąć do bitwy.

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Masz ogień na bsb, szkoda by w lance z ogniem wpakował się jakiś kowboj z wardem na ogień i głupio ją trzymał.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Mam podobne zdanie - ogien na bsb starczy.Pewnie i tak będzie się pakować w combat razem z jakąś lancą.

IMO dobrze byłoby w WE wziąć orły, ponieważ nie macie odginaczek.

Skoro WE mają już ok 30tu łuczników to już lepiej zabrać bretońskich minimum - 10tkę z muzykiem i ogniem.

pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Rilam pisze:Masz ogień na bsb, szkoda by w lance z ogniem wpakował się jakiś kowboj z wardem na ogień i głupio ją trzymał.
Kowboj ma zazwyczaj 1+ lub 2+ sejwa, bardzo często z rerolem. Jak się wpakuję w tę lancę to z ogniem czy bez i tak go nie zabiją.
Hydry, abomki, gwardie trzeba jakos zabijać. IMO jedna Lanca z BoEF, druga z bsb z wyrmlancą to dobre zabezpieczenie na obu flankach. Na frontalnie atakujące robactwo czekają łuki i treby. Dobrze to wszystko rozkminione.
Gniewko ja mam tylko uwago do generała. Moja propozycja to heroism+dragonhelm+lanca+tarcza. Jaj nie urywa, ale chyba z takiego wsparcia Twój sojusz nie powinien rezygnować.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Ok, dzięki za sugestie, przemyślę :)

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Dobra oto ostateczna wersja rozpiski. mam nadzieję, że nie ma w niej żadnych błędów.

BRETONNIA

Lords - 320
Biskup 4lvl 320
Prayer Icon of Quenelles 25pkt
Crown of command 35pkt
Fencers Blade 35pkt

Heroes- 399

Damsel 1lvl 105
Koń
Dispell Scroll

BSB 124pkt
Koń
dawnstone 25pkt
Charmed shield 5pkt
The Wyrmlance 20pkt

Paladin 170 Generał
Pegasus
Gaunlet of the Duel 10pkt
Gromril Great Helm 30pkt
Dragonbone gem 5pkt

Rare 180pkt
2x trebuchet 180pkt

Special 175pkt
3 pegasus knights (muzyk) 175pkt

Core 923pkt
49 Men at arms (FCG, halberds) 272pkt
11 Knights of the realm (FCG, war banner) 313pkt
6 knights of the realm (FCG,Standard of Discipline) 183pkt
10 Pasant Bowmen (musician, defensive stakes, braziers) 70 pkt
10 Pasant Bowmen (musician, Villein, skirmish, braziers) 85pkt

total 1997pkt
total models in army 95
Ostatnio zmieniony 3 lis 2011, o 19:46 przez Matis, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Dragonbane gem kosztuje 5pkt nie 10

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Dobra. Już jest 5pkt. Za tamte 5pkt dałem jednego zbrojnego więcej.

ODPOWIEDZ