Pytania początkującego
Moderator: #helion#
tak samo jak blazing sun moze?
''Three things make The Empire great – faith, steel and gunpowder!"
Legionowski Klub Miłośników Fantastyki
http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769
Legionowski Klub Miłośników Fantastyki
http://www.facebook.com/pages/Legionows ... 0549447769
A jak do tego ma się fragment który zacytowałem?#helion# pisze:Kapitan na Pegazie->monstrous Cavalry, jeden model
Generał na Gryfie-> Monster & Rider, dwa różne modele na potrzeby shootingu/magii etc.
Arcyś na Radiolce-> bohater na rydwanie, j.w
"a character and his mount are treated as a single character model for all rules purposes (...)"
Bo rozumiem z niego, że genio na gryfie to jest jeden model for all rules purposes.
Jedyna sytuacja kiedy to są dwa modele dotyczy wtedy gdy chodzi o woundowanie.
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
a na kogo możesz modlitwy rzucać?? z tego co pamiętam to:
-kapłan może rzucić modlitwy na siebie
-dowolnego charactera lub championa w zasięgu 12"
gryf nie jest ani jednym ani drugim
EDIT:
gryf i generał to nie to samo co kapitan na pegazie, nie mają wspólnej charakterystyki i można odstrzelić generała z gryfa, ponieważ jest monsterem a nie monstrous cavalry z "spojoną" charakterystyką
-kapłan może rzucić modlitwy na siebie
-dowolnego charactera lub championa w zasięgu 12"
gryf nie jest ani jednym ani drugim
EDIT:
gryf i generał to nie to samo co kapitan na pegazie, nie mają wspólnej charakterystyki i można odstrzelić generała z gryfa, ponieważ jest monsterem a nie monstrous cavalry z "spojoną" charakterystyką
Ja oczywiście rozumiem jak to powinno działać. Po prostu szukałem jak te modlitwy mogą być jeszcze lepsze. ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Bo według zasad celem oczywiście jest character, ale dany czar działa na cały model.
Zresztą podobnie jest z modlitwą unbrakeable. Rzuca się ją tylko na priesta, a działa na cały oddział.
A według rulebooka generał na gryfie czy papa na altarze to jest jeden model (jak zacytowałem).
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Bo według zasad celem oczywiście jest character, ale dany czar działa na cały model.
Zresztą podobnie jest z modlitwą unbrakeable. Rzuca się ją tylko na priesta, a działa na cały oddział.
A według rulebooka generał na gryfie czy papa na altarze to jest jeden model (jak zacytowałem).
Źle myślisz. Modlitwą nie możesz uleczyć rydwanu ani gryfa, a jedynie papę lub generała. Twój przykład z modlitwą dającą unbrakeble jest nietrafiony, bowiem jednostka jest unbrakeble tylko dlatego, bo jest w niej bohater z tą zasadą.Bizim pisze:Ja oczywiście rozumiem jak to powinno działać. Po prostu szukałem jak te modlitwy mogą być jeszcze lepsze.
Kolejna sprawa generał na gryfie i papa na altarze to nie jest jeden model !!! Altar jest to wierzchowiec typu rydwan, a więc podlega wszystkim zasadom dla potworów służących za wierzchowce, poza faktem, że gdy zginie jeździec nie rzucamy na tabelkę reakcji potworów. Zdanie, przy którym się upierasz znaczy tylko i wyłącznie, że cały model traktowany jest, jakby należał do "typu żołnierzy" rydwan i podlega wszystkim zasadom dla postaci i rydwanów.
Witam, wszystkich po dość długiej przerwie. Przymierzam się do Imperium i chciałbym je sobie kupić. Pytanie, czy to co poniżej wymieniłem nadaje się? Chodzi mi o kupienie całej armii od razu i nie bawienie się w dokupywanie. Wiem też, że podręcznik jeszcze się nie ukazał, ale liczę na wskazówki, w końcu Wy wiecie więcej ode mnie o tej edycji i armii.
Karl Franz on Deathclaw - 1szt.
Celestial Hurricanum/luminark of hysh - 1 szt.
Empire Demigryph Knights - 2 szt.
Volkmar The Grim on War Altar of Sigmar - 1 szt.
Empire General - 1szt.
Empire Battle Wizards - 1szt.
Empire State troops - 4 szt.
Empire Flagellant Warband - 3szt.
Empire Artillery - 3szt.
Empire Pistoliers - 2szt.
Empire Steam Tank - 1szt.
Empire Battalion - 2szt.
Liczę na szybką i rzetelną odpowiedź.
Pozdrawiam
Solider
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smilies/icon_evil.gif)
Karl Franz on Deathclaw - 1szt.
Empire General - 1szt.
Empire Artillery - 3szt.
Empire Battalion - 2szt.
Liczę na szybką i rzetelną odpowiedź.
Pozdrawiam
Solider
"Three things make the Empire great: faith, steel and gunpowder".
- Magnus the Pious
- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
- Grand Admiral Thrawn
- Falubaz
Cóż mogę powiedzieć. Jeśli jesteś w stanie kupić na dzień dobry to wszystko to... (zazdroszczę zarobków). W zasadzie to możesz to brać w ciemno IMHO.solider4 pisze: Karl Franz on Deathclaw - 1szt.
Empire General - 1szt.
Empire Artillery - 3szt.
Empire Battalion - 2szt.
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.
Tak dobrze to nie ma. Sprzedaję swój Chaos do 40K.Grand Admiral Thrawn pisze:Cóż mogę powiedzieć. Jeśli jesteś w stanie kupić na dzień dobry to wszystko to... (zazdroszczę zarobków). W zasadzie to możesz to brać w ciemno IMHO.solider4 pisze: Karl Franz on Deathclaw - 1szt.
Empire General - 1szt.
Empire Artillery - 3szt.
Empire Battalion - 2szt.
- Magnus the Pious
- Magnus the Pious
No, nie inaczej !!!Dymitr do Lohosta pisze:Wrocław nie jest częścią Śląska, który jest powszechnie rozumiany jako Górny Śląsk, geograficzny matole
Ja tam bym się jeszcze wstrzymał z zakupami przez parę dni. ![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Bo na przykład 3 boxy artylerii to wydaja się o jeden za dużo (z jednego da się zrobić 1 moździerz i 1 armatę tylko trzeba lawetę sobie skonwertować).
Tak samo pistoliersi są aktualnie raczej średnio-kiepscy. Chyba tylko Reyki twierdzi, że są super fajni w wersji outraidersów.
Bo na przykład 3 boxy artylerii to wydaja się o jeden za dużo (z jednego da się zrobić 1 moździerz i 1 armatę tylko trzeba lawetę sobie skonwertować).
Tak samo pistoliersi są aktualnie raczej średnio-kiepscy. Chyba tylko Reyki twierdzi, że są super fajni w wersji outraidersów.
- Grand Admiral Thrawn
- Falubaz
A jak będzie chciał sobie pograć w większą bitwę...nie te marne 2500-2750 a np. 4000? ![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.
No to na tą okazję lepiej sobie dokupić ze 20 demigryfów i trochę kawy do zapchania corów.
Chociaż zobaczymy jak to będzie z bookiem, po cichu liczę, że część z tych plotek (głównie podrożenie, generała, grand mastera, piechoty) to bujdy...
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Chociaż zobaczymy jak to będzie z bookiem, po cichu liczę, że część z tych plotek (głównie podrożenie, generała, grand mastera, piechoty) to bujdy...
Do takiego formatu nie dążę, miałem WoCh na około 6k i tylko raz udało mi się na tyle zagrać. Chodzi mi o armię na około 3k, czyli tak w okolicach turniejowych.Grand Admiral Thrawn pisze:A jak będzie chciał sobie pograć w większą bitwę...nie te marne 2500-2750 a np. 4000?
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
- Magnus the Pious
- Magnus the Pious
- Martin von Carstein
- Kradziej
Może ktoś mi gładko wyjaśnić zasadę paktów? Czy może dojść do Paktu Imperium z VC? Czy takie Pakty są dopuszczane na Turniejach? Co może mi dać pakt i w jakich ilościach i w końcu - czy to się opłaca?
Pewnie zostanie.diuk pisze:Dlaczego w nowym EURO draft 2, Empire ma limit na 2 Canony? Nie mogli zostawić tego limitu max 4 maszyny i fest?
Myślicie że to zostanie w nowym Empire?
Pzdr.
Czolg = canon. To tez pamietaj, jak grasz na czolgu. Wtedy canon 0-1
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
- Brushlicker
- Falubaz
zasady paktu masz opisane w rulebooku str 139 to nie będę ich przepisywać natomiast wyjaśnię podstawowe zasadyMoże ktoś mi gładko wyjaśnić zasadę paktów? Czy może dojść do Paktu Imperium z VC? Czy takie Pakty są dopuszczane na Turniejach? Co może mi dać pakt i w jakich ilościach i w końcu - czy to się opłaca?
armie dzielą się na 3 fronty
dobry HE WE EMP DF LIZ BRE
zły DE SK VC WoCh DoCh O&G BoCh
neutralne TK OK
dobro tworzy ze sobą prawdziwy sojusz tak samo jak zło
neutralni z innymi tworzą podejrzliwy sojusz
dobro ze złem tworzą desperacki sojusz
do tego jest 1 zasada specjalna dotycząca DE i SK na początku każdej tury rzucasz d6 i na 1-3 sojusz spada o 1 poziom aż do desperackiego
to z czego jaki sojusz może korzystać oraz podziało magi w przypadku desperackiego sojuszu masz na str 138/139 rulebooka
a co do paktu z VC kiedyś był opłacalny nawet desperacki sojusz gdy VC mogli wskrzeszać twoje jednostki z nowym bookiem to przepadło wiec odpowiedz brzmi da się ale się nie opłaca
- Martin von Carstein
- Kradziej
Żebyśmy powrócili do stanu z początków 7 ed.? Cztery działa, czołg, stada muszkieterów...nie dla ACTA!
Won z EURO!
Ta edycja zmierza do daleko posunietego balansu (w dol) mogli by dac se siana z tymi restrykcjami