Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
panterq
Masakrator

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: panterq »

Nie, każda kostka może być przerzucona tylko raz. Jeden strzał z katapulty - jeden przerzut scatterki.
Rune of Forging pozwala przerzucać misfire'y na cannonie, zarówno na pierwszej jak i na drugiej kostce.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

panterq pisze:Nie, każda kostka może być przerzucona tylko raz. Jeden strzał z katapulty - jeden przerzut scatterki.
Rune of Forging pozwala przerzucać misfire'y na cannonie, zarówno na pierwszej jak i na drugiej kostce.
Ale w danej turze na cannonie mogę wybrać tylko jedną kostkę ?
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

trlololo
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, o 22:40 przez Smh, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Post autor: Irek_Dwarf »

no właśnie nie, bo masz tam napisane "to hit OR bounce", a nie "to hit AND bounce" ;)

Dobry wałek ale jak zagrasz z kimś ogarniętym na turnieju to nie przejdzie, wiem bo sam tak robię często, a na Babicach zrobiło mi się głupio przy strzale w Abonimacje jak mi sędzia i Kudłaty powiedzieli, że jest inaczej :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Irek_Dwarf pisze:no właśnie nie, bo masz tam napisane "to hit OR bounce", a nie "to hit AND bounce" ;)

Dobry wałek ale jak zagrasz z kimś ogarniętym na turnieju to nie przejdzie, wiem bo sam tak robię często, a na Babicach zrobiło mi się głupio przy strzale w Abonimacje jak mi sędzia i Kudłaty powiedzieli, że jest inaczej :D
pół roku przerwy i takie pierdoły wychodzą :oops:

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Irek, nie zapominaj, że prostotę takiego tłumaczenia trochę burzy wcześniejsze "either". :P
I w sumie nie wiadomo co o tym sądzić.. W przeciwieństwie do strzału i popchnięcia strzelców z kowadła, co jest zabronione, a jakoś ludziom nie przeszkadzało w stosowaniu tego manewru :D

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Nie mam teraz booka pod ręką, ale chętnie sobie przeczytam opis tej runy jeszcze raz ale na masterach na wyższych stołach(na niższych też, ale rzadziej) akcja z Forgingiem nie przechodzi
Obrazek

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

No wiem, też usłyszałem coś takiego, chyba na Arenie. Miałem z tym kminę ostatnio jak graliśmy z Remo (Remem? nie wiem jak to się odmienia) na DMŚ, ale wpuściłem to, bo ja normalnie też tak gram i uznaję że można.

Przy okazji była i druga kwestia - podstawka pod kowadło to zwykły okrąglak, czy spotkaliście się kiedyś z 60 mm kwadraciakiem?
Jak dla mnie zapis o 60mm froncie w booku jest po prostu pozostałością po 6 i 7 edycji, gdzie miał służyć tylko do określenia ile modeli styka się z kowadłem na potrzeby walki wręcz, a nie ma nic wspólnego z podstawką pod nie. Jakieś opinie?

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Quaki pisze:czy spotkaliście się kiedyś z 60 mm kwadraciakiem?
ja mam takie.
Quaki pisze:określenia ile modeli styka się z kowadłem na potrzeby walki wręcz, a nie ma nic wspólnego z podstawką pod nie.
+1
Quaki pisze:Jakieś opinie?
Po rozmowie z Shinem który podpiera się uściśleniami okazalo się że można kowadlo wystawiać na 40x40. Rozmowa wyszla ponieważ shino gra na kaszkiecie na takiej podstawce (a każdy z nas wie jak wygląda kaszkiet)...
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

to co powiedzial arbiter jest racja.
tym bardziej, ze tak na dobra sprawe niewiele to zmienia a nawet czasem pomaga okreslic przod/boki/tyl.

irek i smh o czym gadaliscie?
bo nie widzialem a smh zmienil swojego posta :P

a to z niemozliwoscia strzelania i ruchem (badz reformem) w fazie strzelania, jest dosc oczywiste.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Irek_Dwarf pisze:no właśnie nie, bo masz tam napisane "to hit OR bounce", a nie "to hit AND bounce" ;)
Dokładnie to zapis wygląda w ten sposób:
Multiples of this rune have no further effect. Can only be placed on a cannon. Allows the owning player to re-roll Artillery when he rolls a Misfire. If you roll a Misfire when rolling the Artillery dice either to hit or to bounce, then you can roll again, but you are bound by the second roll even if it's another Misfire.
Errata/FAQ nie wprowadzają żadnych zmian.

Teraz muszę przyznać, że całe życie gram z przerzutami na obu kostkach, ale (jak się właśnie dowiedziałem) konstrukcja "either...or" jest przez native speakers używana w znaczeniu "albo-albo" a nie "jedno i drugie" (chociaż polskie słowniki podają oba tłumaczenia jako poprawne), co de facto oznacza, że wałowałem... :oops:

Zmniejsza to trochę przewagę pary Ro Forging nad Master Engineerem i generalnie obniża celność cannonów o te kilka procent.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

irek i smh o czym gadaliscie?
O RO Forging. Czy możesz przerzucić misfire przy to hit i to bounce w jednej turze ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gerd
Pseudoklimaciarz

Post autor: Gerd »

Mozna przerzucac na jedno i drugie bylo to walkowane wiele razy ju nie tylko na tym forum.
ei·ther adjective

1.
one or the other of two: You may sit at either end of the table.
2.
each of two; the one and the other: There are trees on either side of the river.
Cytat z dictionary.com

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

może tłumacz przysięgły rozstrzygnie? :twisted: :twisted: :roll:

- Ulegasz stereotypom.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Nie wiem czy tłumacz przysięgły coś tu rozstrzygnie. Trzeba by wprost zapytać autora co miał na myśli. Ja nie jestem tłumaczem ale spotkałem się z używaniem "either" zamiennie dla "both" jak również wtedy gdy tylko jedna opcja jest do wyboru.

Wpisz sobie w google to słówko a zobaczysz takie poprawne zdania (z filmów czy artykułów) jak:

"Either way, you lose" - "Tak czy siak przegrasz"
"Either of these metods will allow you to..." - "Obie te metody/którakolwiek z tych metod pozwola ci na..."
"Anyone use either of these...?" - "Czy ktoś używa któregokolwiek z tych...?"

Nie wymyśliłem tych przykładów tylko znalazłem w necie i to nie na polskich stronach.

Niestety równie często either jest używane jako "albo... albo" stąd wątpię aby komukolwiek z nas udało się przekonać większość graczy jak tłumaczyc tą kwestię.

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Rzecz w tym, że either w połączeniu z or daje jasno do wyboru jedno LUB drugie.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Robo pisze:Rzecz w tym, że either w połączeniu z or daje jasno do wyboru jedno LUB drugie.
Jeśli taka jest definicja słownikowa (bo czymś się na pewno posiłkowałeś pisząc to), że gdy po "either" występuje "or" to znaczy "jedno z dwóch ale nie oba naraz" to masz rację i ok. Ja niestety nie czuję się kompetentny aby to potwierdzić na 100%.
Na Warseerze nie było nigdy takiego tematu? Tam większość raczej będzie wiedziała co jest napisane w ich języku...?

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Jak jest napisane w polskim booku ?
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

"...Jeśli przy rzucie kostką Artyleryjską wypadnie Niewypał, w czasie rzutu na trafienie czy na odbicie, możesz powtórzyć rzut..." a zawsze przerzucałem tylko jedno i tego sie będę trzymał, wolę mieć mniejsze profity niż nieświadomie wałować.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

zasada runy mowi, ze jesli wyrzuci sie missfire na hita badz odbicie, mozna wykonac ponowny rzut.
gdzie tutaj jest informacja, ze nie mozna w jednej turze przerzucic obu?
sa wypunktowane kiedy mamy mozliwosc tego przerzutu (na hita albo odbicie). jako, ze sa to dwa osobne rzuty to nie mamy przerzucanej kosci dwa razy.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

ODPOWIEDZ