Dyskusja o balancing patchu
Moderator: Barbarossa
Re: Dyskusja o balancing patchu
Herosi orkowi sa z cala pewnoscią nieprzegieci a mogliby troche pomoc tej armii.
Grimgor - ok, rzeznik, ale po pierwsze to pieszy model z M4, ktory moze chodzic tylko z klockiem Black Orków, albo solo. Nie moze dolaczac do innych jednostek. Jesli ktos dopusci do tego, by Grimgor dopadl jego jednostki, to znaczy ze jest plewa i sobie na to zasluzyl.
Gorbad - Najwieksza zaleta to 10Ld w 18". Mocno średni klepacz, ktory po otrzymaniu rany traci zasieg dowodzenia do bodaj 6".
Jego funkcja ogranicza sie do dawania liderki - to cenne, ale i tak orkasy musza walczyc swoimi zwyklymi, srednimi oddzialami.
Skarsnik - zabawowy, ma ladny model. Zero przegiec. Ani morderca, ani super mag, ani wybitny general. Ani dobry, ani zly.
Azhag - słabiak jakich mało.
Grimgor - ok, rzeznik, ale po pierwsze to pieszy model z M4, ktory moze chodzic tylko z klockiem Black Orków, albo solo. Nie moze dolaczac do innych jednostek. Jesli ktos dopusci do tego, by Grimgor dopadl jego jednostki, to znaczy ze jest plewa i sobie na to zasluzyl.
Gorbad - Najwieksza zaleta to 10Ld w 18". Mocno średni klepacz, ktory po otrzymaniu rany traci zasieg dowodzenia do bodaj 6".
Jego funkcja ogranicza sie do dawania liderki - to cenne, ale i tak orkasy musza walczyc swoimi zwyklymi, srednimi oddzialami.
Skarsnik - zabawowy, ma ladny model. Zero przegiec. Ani morderca, ani super mag, ani wybitny general. Ani dobry, ani zly.
Azhag - słabiak jakich mało.
Gorbad daje bardzo duża armii O&G - usuwa największy minus tej armii czyli niskie LD.
nagle trolle staja się przegięte, albo to ja mam jeszcze jakąś traumę po tym jak 4 trolle z Gorbadem za plecami nabiły ponad 1000 pkt na mojej armii :/
nagle trolle staja się przegięte, albo to ja mam jeszcze jakąś traumę po tym jak 4 trolle z Gorbadem za plecami nabiły ponad 1000 pkt na mojej armii :/
Sprobuj do tego podejsc obiektywnie. Czyz przecietny vampire lord, dark elf lord, a nawet zwykly demon khorna na juggerze, albo wielu, wielu innych zwyklych hersow nie jest o wiele lepszych od Gorbada, ktorego jednym atutem jest ld10 zamiast Ld 9 zwyklego warbossa?Asassello pisze:Gorbad daje bardzo duża armii O&G - usuwa największy minus tej armii czyli niskie LD.
Prosze nie pisz mi o przegietosc trolli, bo zaczne podejrzewac, ze robisz sobie ze mnie jaja...
Speciale orkow maja kilka zalet - nie przecze. Ale zaden z nich nie wyrasta nad wielu innych, standardowych herosow w innych armiach.
EDIT: BTW - najwiekszym problemem orków nie jest niska liderka, lecz animozja. Serio.
Co do imperialnych hirołów:
Imperator jest b. dobry - Ld 10, 18" zasięgu dawania generalskiej liderki, świetna broń, możliwość wzięcia smoka. Jego wadą są słabe statystyki walczące, oraz bardzo przeciętna ochrona - ma full plate i warda na 4+, no i MR 3. Mocny, ale ma wady
Kurt też fajny- świetny z niego nabijacz CRa - 4 ataki z wysokim WS, Runefang i Laurelsy. Daje dobrego boosta kawalerii - jednostka z nim w środku jest ItP oraz stubborn. Jego wadą jest słaba ochrona (ma tylko armor save na 2+)
Teogonista to plewa, lepszy jest zwykły Archlektor
Baltasar ciekawy - pegaz oraz ward przeciw strzelaniu na +3 dla niego i pegaza, +2 do casta z bazy oraz znajomość całego lore of metal. Raczej mało uniwersalny heros przez to, że jest ograniczony do lore of metal.
Huss nieprzydatny, różni się wsem, powodowaniem Feara, wardem na 4+ od zwykłego kapłana.
Schwarzheim fajny do armii piechotnych dzięki sztandarowi (taki warbanner dający bonus wszystkim w 12"), ma killing blowa i przerzutki woundowania, słaby save (2+)
Osobiście jest kilka fajnych wyborów, byłby to spory boost dla Imperium, nie wiem czy nie aż nazbyt spory
Imperator jest b. dobry - Ld 10, 18" zasięgu dawania generalskiej liderki, świetna broń, możliwość wzięcia smoka. Jego wadą są słabe statystyki walczące, oraz bardzo przeciętna ochrona - ma full plate i warda na 4+, no i MR 3. Mocny, ale ma wady
Kurt też fajny- świetny z niego nabijacz CRa - 4 ataki z wysokim WS, Runefang i Laurelsy. Daje dobrego boosta kawalerii - jednostka z nim w środku jest ItP oraz stubborn. Jego wadą jest słaba ochrona (ma tylko armor save na 2+)
Baltasar ciekawy - pegaz oraz ward przeciw strzelaniu na +3 dla niego i pegaza, +2 do casta z bazy oraz znajomość całego lore of metal. Raczej mało uniwersalny heros przez to, że jest ograniczony do lore of metal.
Huss nieprzydatny, różni się wsem, powodowaniem Feara, wardem na 4+ od zwykłego kapłana.
Schwarzheim fajny do armii piechotnych dzięki sztandarowi (taki warbanner dający bonus wszystkim w 12"), ma killing blowa i przerzutki woundowania, słaby save (2+)
Osobiście jest kilka fajnych wyborów, byłby to spory boost dla Imperium, nie wiem czy nie aż nazbyt spory
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?
Zgadzam się z Tobą całkowicie. Dzięki temu poszkodowane armie nie będą musiały dostawać w bęcki X lat, czekając na swój nowy AB, który zresztą okazuje się być dobry tylko na początku zanim wyjdą inne AB przebijające go wielokrotnie siłą. To pozwoli regularnie zwiększać szanse starych AB względem nowych. Aczkolwiek osobiście wolałbym aby powstały poprostu poprawione Army Listy by LS wszystkich armii czy zatwierdzone przez LS, które byłyby używane tak jak BP - czyli od woli organizatorów turniejów. Chodzi oto aby był wybór między niezbalansowanymi AL by GW, a zbalansowanymi AL by LS. To by ułatwiło wszystkim życie bez ciągłego "balansowania" armii kawałem po kawałeczku.Barbarossa pisze:Uważam, że jeśli Balancing Patch ma rosnąć, to zmiany powinny iść raczej w kierunku zwiększania powera starych armii i lekkiego zmniejszania istniejących cięć zmieniających zasady.
Zasad nie trzeba zasadniczo własnych pisać. Mamy 7 edycje WFB, a zatem 7 edycji zasad GW. Wystarczy zastąpić gorsze rozwiązania GW lepszymi w ich starszych AB - tak jak to częściowo zrobiono z orkami (quell animosity, 2 rydwany goblinskie na slot...). Takie ciekawe zasady GW znajdą się dla wszystkich armii - w końcu WFB ma już sporo lat na karku. Zasad jest od groma i jeszcze więcej.Barbarossa pisze:Ale nie chcemy pisać wlasnych zasad - raczej wolałbym skorzystać z tego, co napisało GW. Dlatego zastanawiam się, czy dopuszczenie (wybranych?) spec herosów ze starych AB (m.in. zielonoskórzy, Imperium, Bretka) nie byłoby dobrym pomysłem. Co sądzicie?
Mógłbym Ci napisać, tak jak każdemu przez pewien czas odpisywałem, że nie gram bezmuzgimi rozpiskami. Jednak dlatego, że mało kto jest w stanie zrozumieć, że tak można - zmieniam armie na taką, na którą nikt mi psioczył nie będzieŻaba pisze:@ Furion - uwielbiam takie argumenty - Twoja armia jest głupsza od mojej no bo naprzykład takie VC to och, ach szczyt finezji i dobrego gustu...
Malowanie w toku. Może do Drakonu się wyrobię
pozdrawiam
Furion
@ Furion no offence pozwolę sobie jednak nie zgodzić się z Tobą w kwestii tzw. "no brainów" debilowi jak dasz armię to jaka by ona nie była to zwykle dostanie baty, KAŻDĄ armia trzeba umieć grać, KAŻDĄ gra się inaczej, ani lepiej ani gorzej, oczywiście są armie polecane dla początkujacych ale czy jest to akurat Empire ? jednocześnie nadmieniam że moim celem nie był jakikolwiek atak personalny na Ciebie - każdy gra tym czym chce i tyle... i nic mi do tego każda armia ma swój specyficzny styl gry i żaden z nich nie jest "wyjątkowy" ani "lepszy" cytując klasyka warhammera: " jedna rasa ludzka rasa "
z mojej strony EOT w tej kwestii
miłego,
Żaba
z mojej strony EOT w tej kwestii
miłego,
Żaba
Cesarz-sorki ale mlotek niweluje wiele problemow,a zamiast smoka mozna go dac na konia.Toni pisze:Co do imperialnych hirołów:
i jezeli dla ciebie 2+AS i 4+warda jest slabe to coz -> moze to zwichrowanie po graniu armia ktora ma calego 1 warda,i to na 5+
za to bardzo fajne jest polaczenie Karla F. ze swoim przydupasem ze sztandarem
Zieloni
Grimgor,fajny tylko z pozoru; moze chadzac solo lub ze swoimi bodyguardami. jak przeciwnik wdaje sie w te walke to widocznie sam sie prosi w wklepanie albo ma taka przewage ze nawet szefu nie pomoze
Gorbad-ma swietna 10Ld. Ale pierwsza rana i nagle mamy generala z 10ld ale w 6". Nie jest BO. A potencjal wojenny na poziomie "hero"
Skarsnik-jest po prostu zabawny. Heros do walki z lekkoopancerzonymi jednostkami,+bound spell.
Azhag-wylacznie 4fun.
Akurat grałem trochę czasu orkami i wiem, że u nich kwestia dobrej ochrony bohaterów jest trochę bardziej finezyjną sprawą niż po prostu wysoki a. save + ward - da się w miarę dobrze zabezpieczyć herosów
Co do Franciszka - owszem, jest możliwość wystawienia go na koniu, ale to trochę marnowanie potencjału - co mi po wyższym save jak mogę go postawić na smoczurze i mieć dużo większą mobilność i pieprznięcie?
Osobiście jestem przeciw spec. herosom jako remedium na problemy tej armii, mamy trochę zbyt dobre wybory w przeciwieństwie do orkasów
Co do Franciszka - owszem, jest możliwość wystawienia go na koniu, ale to trochę marnowanie potencjału - co mi po wyższym save jak mogę go postawić na smoczurze i mieć dużo większą mobilność i pieprznięcie?
Osobiście jestem przeciw spec. herosom jako remedium na problemy tej armii, mamy trochę zbyt dobre wybory w przeciwieństwie do orkasów
Berik ze słowackiego forum, o nowych planach wydawniczych GW pisze:10 plastovych idiotov za 25 libier, to nie je to krasa?
krotki i zwiezly post merytoryczny
wnosze do LS o rozpatrzenie nastepujacej zmiany w BP:
TO
- Herald Khorna na aktualne BP jest w praktyce zupelnie zbanowany.
- Ostatnie turnieje na ograniczenia Euro/MB (kilka lokali, WI, MB) pokazuja ze taki zapis jest w pelni wystarczajacy. Nie rodzi mega przegiec w stylu full magii + mega koks z +k3 do CR + zajebisty greater demon, a z drugiej strony nie banuje modelu i nie ogranicza wyboru herosow do 1 wiadomego comba (greater + 2x herald teczy).
Prosze o rozpatrzenie propozycji zmiany przy wprowadzaniu najblizsych poprawek do BP.
Pzdr !!
wnosze do LS o rozpatrzenie nastepujacej zmiany w BP:
TO
NAGreater Daemon Taking a greater daemon counts as using a hero and a lord choice.
Herald of
Khorne
A Herald of Khorne with an armour save of 0+ counts as using two hero choices.
Daemonic Battle
Standard Bearer
A daemonic battle standard bearer can have daemonic gifts or a daemonic icon,
but not both (just like a regular battle standard bearer can have either magic
items or a magic banner).
Argumenty:Herald Khorna na Jugeraucie z magicznym sztandarem kosztuje dodatkowy slot Hero, Wielkie Demony kosztują dodatkowy slot Hero.
A daemonic battle standard bearer can have daemonic gifts or a daemonic icon, but not both (just like a regular battle standard bearer can have either magic items or a magic banner).
Herald of Khorne na Juggernaucie 0-1. (chyba ze armia nie uzywa slotu Lord)
- Herald Khorna na aktualne BP jest w praktyce zupelnie zbanowany.
- Ostatnie turnieje na ograniczenia Euro/MB (kilka lokali, WI, MB) pokazuja ze taki zapis jest w pelni wystarczajacy. Nie rodzi mega przegiec w stylu full magii + mega koks z +k3 do CR + zajebisty greater demon, a z drugiej strony nie banuje modelu i nie ogranicza wyboru herosow do 1 wiadomego comba (greater + 2x herald teczy).
Prosze o rozpatrzenie propozycji zmiany przy wprowadzaniu najblizsych poprawek do BP.
Pzdr !!
szino nie pierdziel taki zapis byłby dobry i uczciwy, (apropo bsb) skoro LS zlewa ten temat od ponad roku, jeżeli chodzi o uścislenie, to można by to chociaż umieścić w BP. Jak wiadomo chodzi głownie o tarcze dla chłopa ze sztandarem. Dajmy szanse bretonii i innym armiom skrzywdzonym przez los.
Apropo postu thuriona, wnoszę o przemyslenie sprawy horrorów i dawania przez nie dispella. obecnie w czasach ogromnej dominacji magii lizzi/vc/doch/chaos/de)uważam że przywrócenie demonom DD za dziesiątki errorów jest okej.
Apropo postu thuriona, wnoszę o przemyslenie sprawy horrorów i dawania przez nie dispella. obecnie w czasach ogromnej dominacji magii lizzi/vc/doch/chaos/de)uważam że przywrócenie demonom DD za dziesiątki errorów jest okej.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE
Podpisuje się pod postem thuriona. Herlak Khorna na BP stał bardzo nie korzystną opcją, bez swojego pancerza jest przeciętny/słaby. Siłą tego bohatera nie tkwi w jego pancerzy tylko w możliwości wykupienia sztandaru armii i to nie byle jakiego tylko np. tego D3 do CR.
thurion zaproponował bardzo mądre rozwiązanie które daje jednak większy(niewiele ale jednak) wybór w bohaterach danonów.
Co do propozycji Robsona z tym DD horrorów nie robi mi większego znaczenia. Fajnie by było gdyby dyszka dawała i nie było by zmieniania zasad ale jednak bardziej zależy mi na pierwszej propozycji.
Podobno z biegiem czasu BP miał zostać łagodzony
thurion zaproponował bardzo mądre rozwiązanie które daje jednak większy(niewiele ale jednak) wybór w bohaterach danonów.
Co do propozycji Robsona z tym DD horrorów nie robi mi większego znaczenia. Fajnie by było gdyby dyszka dawała i nie było by zmieniania zasad ale jednak bardziej zależy mi na pierwszej propozycji.
Podobno z biegiem czasu BP miał zostać łagodzony
Zgadzam się całkowicie. Niech najpierw wejdą uściślenia dla reszty pokrzywdzonych BSB zanim zaczną się luzy dla demonicznego BSB jak zapowiedział Jankiel w sprawie popracia LS dla pokrzywdzonych demonów. To sprawa "uczciwości" względem 6 edycyjnych armii. Ba! Rzekłbym że nawet sprawa honoru .Robson pisze:szino nie pierdziel taki zapis byłby dobry i uczciwy, (apropo bsb) skoro LS zlewa ten temat od ponad roku, jeżeli chodzi o uścislenie, to można by to chociaż umieścić w BP. Jak wiadomo chodzi głownie o tarcze dla chłopa ze sztandarem. Dajmy szanse bretonii i innym armiom skrzywdzonym przez los.
Imperium nie jest 6. edycyjną armią, więc jego zapis by już nie objął?Kal_Torak pisze:Zgadzam się całkowicie. Niech najpierw wejdą uściślenia dla reszty pokrzywdzonych BSB zanim zaczną się luzy dla demonicznego BSB jak zapowiedział Jankiel w sprawie popracia LS dla pokrzywdzonych demonów. To sprawa "uczciwości" względem 6 edycyjnych armii. Ba! Rzekłbym że nawet sprawa honoru .Robson pisze:szino nie pierdziel taki zapis byłby dobry i uczciwy, (apropo bsb) skoro LS zlewa ten temat od ponad roku, jeżeli chodzi o uścislenie, to można by to chociaż umieścić w BP. Jak wiadomo chodzi głownie o tarcze dla chłopa ze sztandarem. Dajmy szanse bretonii i innym armiom skrzywdzonym przez los.
Asassello ty już nie łap mnie za słówka !!!
Bo wiesz, O&G nie jest 6edycyjną armią, więc jego zapis by już nie objął?
Oczywiście, że TAK !!
Ot ogólnie mi się tak napisało - większość zapisów w sprawie BSB dotyczy AB 6 edycyjnych zatem uogólniłem do nich, ale oczywiście uściślenie BSB objęłyby pierwsze dwa AB 7 edycji - to rzecz oczywista.
Temat ten zresztą był wałkowany już wiele razy. I będzie dopóki w końcu ze sprawiedliwości stanie sie zadość !
Tylko należy pamiętać, że sprawa BSB wchodzi bardziej w zakres uściśleń sędziowskich a nie BP, bo to kwestia sprzecznych zasad i ich ujednolicania.
Mam nadzieję, że nowy skład LS w końcu weźmie się za to na poważnie
Wbrew pozorom sprawa ujednoliconych BSB pomaga bardzo wielu armiom, bo jeśli mamy mówić o jakimkolwiek balansowaniu, to właśnie uściślanie takich kwestii jak BSB, jest najbardziej naturalną i najwłaściwszą droga balansowania armii. Dużo bardziej naturalną, prostą, uczciwą i oczywistą niż mniej lub bardziej sztuczne ograniczenia. Stąd balansowanie armii powinno przebiegać najpierw naturalną drogą wyrównywania poziomu między armiami, jak właśnie poprzez usuwanie sprzecznych zasad czy ich ujednolicaniu, a dopiero później poprzez "ograniczenia". Stąd tak wiele osób dziwi się, że dywaguje się nad ograniczeniami BSB vampirzych i demonicznych, ale już całkowicie się zlewa oczywistej dziury w zasadach w postaci sprzecznych zasad. Stąd najpierw powinniśmy się zabrać za uściślenia zasad BSB, a dopiero później zastanawiać się nad BSB w armii VC czy demonach.
Bo wiesz, O&G nie jest 6edycyjną armią, więc jego zapis by już nie objął?
Oczywiście, że TAK !!
Ot ogólnie mi się tak napisało - większość zapisów w sprawie BSB dotyczy AB 6 edycyjnych zatem uogólniłem do nich, ale oczywiście uściślenie BSB objęłyby pierwsze dwa AB 7 edycji - to rzecz oczywista.
Temat ten zresztą był wałkowany już wiele razy. I będzie dopóki w końcu ze sprawiedliwości stanie sie zadość !
Tylko należy pamiętać, że sprawa BSB wchodzi bardziej w zakres uściśleń sędziowskich a nie BP, bo to kwestia sprzecznych zasad i ich ujednolicania.
Mam nadzieję, że nowy skład LS w końcu weźmie się za to na poważnie
Wbrew pozorom sprawa ujednoliconych BSB pomaga bardzo wielu armiom, bo jeśli mamy mówić o jakimkolwiek balansowaniu, to właśnie uściślanie takich kwestii jak BSB, jest najbardziej naturalną i najwłaściwszą droga balansowania armii. Dużo bardziej naturalną, prostą, uczciwą i oczywistą niż mniej lub bardziej sztuczne ograniczenia. Stąd balansowanie armii powinno przebiegać najpierw naturalną drogą wyrównywania poziomu między armiami, jak właśnie poprzez usuwanie sprzecznych zasad czy ich ujednolicaniu, a dopiero później poprzez "ograniczenia". Stąd tak wiele osób dziwi się, że dywaguje się nad ograniczeniami BSB vampirzych i demonicznych, ale już całkowicie się zlewa oczywistej dziury w zasadach w postaci sprzecznych zasad. Stąd najpierw powinniśmy się zabrać za uściślenia zasad BSB, a dopiero później zastanawiać się nad BSB w armii VC czy demonach.