Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Remo
Falubaz

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Remo »

Po pierwsze: Panowie, ja Was proszę - Polski Rulebook? Chyba najgorsza droga aby interpretować zasady... :wink:

Po drugie:
pingu pisze:"...Jeśli przy rzucie kostką Artyleryjską wypadnie Niewypał, w czasie rzutu na trafienie czy na odbicie, możesz powtórzyć rzut..." a zawsze przerzucałem tylko jedno i tego sie będę trzymał, wolę mieć mniejsze profity niż nieświadomie wałować.
@Pingu: "Czy złamiesz rękę czy nogę to do szpitala i tak Cię przyjmą"
Powiedz mi proszę czy powyższe zdanie znaczy że jak złamiesz i rękę i nogę to już Cię nie wpuszczą albo wyleczą tylko jedną kończynę? :)

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Irek_Dwarf pisze:no właśnie nie, bo masz tam napisane "to hit OR bounce", a nie "to hit AND bounce" ;)

Dobry wałek ale jak zagrasz z kimś ogarniętym na turnieju to nie przejdzie, wiem bo sam tak robię często, a na Babicach zrobiło mi się głupio przy strzale w Abonimacje jak mi sędzia i Kudłaty powiedzieli, że jest inaczej :D
Ja pierrr...
Wybaczcie, ale do RAW uzywamy prostej, banalnej wrecz... LOGIKI. Tak sie rozbiera kazde zdanie badajac konstrukcje.
Jak ktos nie ma podrecznika pod reka, to uzywamy wikipedii. Angielskiej oczywiscie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_disjunction pisze:In ordinary language, i.e. outside of contexts such as formal logic, mathematics and programming, "or" sometimes has the meaning of exclusive disjunction. E.g. "Please ring me or send an email" means "do one or the other, but not both".
Tlumacze dla nieanglojezycznych - gdyby chodzilo o przerzut wylacznie jednej kosci, a nie dwoch - tak by wygladala konstrukcja. Zostalo jednak uzyte "either... or..." - by potwierdzic:
Multiples of this rune have no further effect. Can only be placed on a cannon. Allows the owning player to re-roll Artillery when he rolls a Misfire. If you roll a Misfire when rolling the Artillery dice either to hit or to bounce, then you can roll again, but you are bound by the second roll even if it's another Misfire.
Czyli "either... or...". Wracamy do wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_disjunction pisze:On the other hand, "Her grades are so good that she's either very bright or studies hard" allows for the possibility that the person is both bright and works hard. In other words, in ordinary language 'or' can mean inclusive or exclusive or. Usually it is clear from the context which is the intended meaning.
Tlumaczenie dla nieanglojezycznych - konstrukcja "either... or..." oznacza p lub q lub oba.
Z konstrukcji podrecznika i banalnego RAW wynika prosto - mozna przerzucac jedna, druga lub obie kosci. Gdyby bylo samo "or" lub po tym tekscie bylby zakaz przerzucania obu kosci... ale nie ma. Na gruncie jezykowym i na gruncie RAW jednokrotne przerzucanie misfire na obu kosciach jest dozwolone, nie jest zabronione. Tak, do cholery, dziala RAW.
Jesli ktos ma jakiekolwiek watpliwosci, to polecam zakup podrecznika do logiki lub pogrzebanie http://plato.stanford.edu/entries/disjunction/ lub http://mathworld.wolfram.com/

Dziekuje i dobranoc.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Dzięki Vallar - o takie wytłumaczenie mi chodziło.
Jak ktoś ma zamiar napisać, że mimo to jest to wał "bo tak mi się wydaje" albo coś o pierwszych stołach to niech lepiej wogóle nie pisze.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Do uslug.
Niemniej na logike sedziow nie licze, kwestie ewidentne sa tam ignorowane vide Giant Slayerzy czy Ethernal Guard Fighting Style, o radosnym zasadotworstwie przy Abominacji juz nie wspomne. Liczylem, ze Furionowi uda sie przebic z odrobina rozsadku, w koncu wszystko uzasadnia poslugujac sie doskonala logika i czystym RAW, ale to widac za malo.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Właśnie rozmawiam z moim bratem, który jest po filologi angielskiej i tłumaczy wiele tekstów itp: " jak jest spójnik or czyli oznacza to lub to, gdyby było and or wtedy można by spokojnie przerzucać obie, a tak to gówno, nie powołuj się na logikę matematyczną tylko gramatykę"
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Mnie też tak uczyli, stąd moje zdanie, którego nie zmieniam.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

pingu pisze:Właśnie rozmawiam z moim bratem, który jest po filologi angielskiej i tłumaczy wiele tekstów itp: " jak jest spójnik or czyli oznacza to lub to, gdyby było and or wtedy można by spokojnie przerzucać obie, a tak to gówno, nie powołuj się na logikę matematyczną tylko gramatykę"
Brawo, wlasnie wyrzuciles cala teorie rozumowan prawniczych do kosza. Przeciez wystarczy gramatyka :mrgreen: Ups, chyba jednak nie.

Twojego brata zalatwilby cytat wyzej, zacytuj mu i spytaj czy to zdanie wyklucza jednoznacznie obie opcje, tzn czy oznacza, ze jest albo bardzo inteligentna, albo bardzo ciezko sie uczy, ale na pewno nie obie. Ciekaw jestem odpowiedzi.

Zreszta nie chce mi sie kopac z koniem - native speakerzy z bugmans brewery i native speaker z wikipedii sa glupsi od was, waszych braci i znajomych krolika, w koncu pilnie sie uczyliscie, a logika, konstrukcja zdan i RAW nie maja znaczenia. GL HF.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Chcesz walować wałuj, do tego poziomu się nie zniżę, a skoro kudlaty potwierdza takowe działanie runy to tak to dziala.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Masz caly tok rozumowania, podwaz rozumowanie - zniz sie do mojego poziomu, uzyj wlasnego mozgu i udowodnij gdzie sie myle zamiast z wyzyn wlasnego ego mowic "ale moj brat/Kudlaty/pani z warzywniaka" powiedzieli... :roll:

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

panowie ale nie ma co sie przerzucac wyzwiskami (czy tez ociekajaca jadem ironia ;) )
praktycznie do tej pory rozmowa byla na poziomie z argumentami z obu stron.

ja osobiscie bylem uczony tak jak vallar mowi. i to jego argumenty do mnie przemawiaja.
wydaje mi sie, ze po jednej stronie stoja umysly scisle a po drugiej humanistyczne ;)

jesli ktos na turnieju powie mi inaczej to oczywiscie moge sie z nim nie zgadzac ale przyjmuje jego wersje (i to nie ma znaczenia czy to jest kudlaty czy inny sedzia).

--- edit ---
a i pingu. jeszcze nic nie zostalo udowodnione wiec to nie jest wal ;)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Post autor: Danrakh »

Tylko, że z podanych przez Vallara cytatów wcale nie wynika, że w tym konkretnie przypadku konstrukcja "either...or" oznacza "jedno i drugie". De facto o znaczeniu decyduje kontekst w jakim została użyta, problem polega na tym, że oba tłumaczenia się tu bronią.

Trudno w tej sytuacji posiłkować się RAW, już prędzej RAI, a jak zauważył Shino, poprzednioedycyjne FAQ (dotyczące identycznego brzmienia zasady) zezwalało na przerzut obu kości.

Wygląda zatem na to, że to Irkowi wciśnięto wałek :mrgreen:
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

pewnie niewiele to wniesie ale jestem za oboma przerzutami:

Allows the owning player to re-roll the Artillery dice when he rolls a Missfire.
- pozwala graczowi przerzucić kostkę artykeryjską gdy wyrzuci Missfire.

If you roll a Misfire when rolling the Artillery dice either to hit or to bounce,
- jeżeli wyrzucisz Missfire kostką Artyleryjską podczas rzutu "to hit" lub podczas rzutu "to bounce"

then you can roll again, but you are bound by the second roll even if it`s another Misfire.
- wtedy możesz powtórzyć rzut ...

Nie ma tutaj zapisu w stylu "you can reroll missfire when ... or ... but not both"
Nie ma tez napisane że jesteś ograniczony tylko do jednego przerzutu.

Sam od zawsze grałem tylko na jednym przerzucie, a nie na dwóch.
Jak to teraz przeczytałem to zgadzam się z pomysłem przerzutu obu kostek ponieważ nic w tekscie nie sugeruje ograniczenia do 1 przerzutu.
Moim zdaniem zdanie z "either" nie ma tu żadnego znaczenia bo odnosi się tylko do sytuacji wyrzucenia misfire, a nie do ilości dostępnych przerzutów.
Zauważcie że nie dało by się tego zdania sformułować "when rolling the Artillery dice to hit and to bounce" bo na raz nie da się tego rzucić. Rzuca się po kolei :)

Dodatkowo argumentem jest to że u imperialnego inżyniera jest zapis "..and re-roll one artillery dice during the Shooting Phase.." a więc jasne ograniczenie do 1 kostki.

Nie pamiętam czy nawet raz zdażyło mi się rzucić 2 misfire i mieć jakikolwiek dylemat, a jeśli to naprawdę sporadycznie.
Uważam że obojętnie jaka będzie finalna interpretacja LS to i tak nie ma to żadnego znaczenia bo statystycznie zdaży się to 1 na 36 strzałów z armaty.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Qeue123
Warzywo

Post autor: Qeue123 »

Mam pytanko.
Jestem ciekaw jak działa hate u krasnali na taki oddział jak squig herdy, teoretycznie w książce nie ma ich w wymienionych jednostkach na których mamy przerzut, lecz w tym oddziale gobosy są na które już jednak mamy. Jak to interpretować ?
Just put down your sword and surrender
it's worse if you fight or you runs,
you can do what you please
you can climb up the trees,
But you can't get away form the guns!

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

mamy hate we wszystko co ma w swoim profilu przynajmniej "kawałek" zielonoskórego.

one mają zielonych poganiaczy mają więc my mamy hate :)

jeżeli jednak nie mają poganiaczy (nie wiem czy to możliwe w ich zasadach) to wtedy nie mamy hate :(
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

W uściśleniach masz, że mamy przerzut na wszystko co ma w profilu jednostki uwzględnionego zielonoskórego, czyli tutaj będzie przerzut przy trafianiu goblina a w squiga już nie. O ile dobrze pamiętam, że trzeba było walić po tym co w styku, albo wybierać jeśli były oba?

Awatar użytkownika
Qeue123
Warzywo

Post autor: Qeue123 »

A i przypomniałem sobie jeszcze jedno :P
Powiedzcie mi jeśli mam master rune of chalenge, to w jakiej kolejności używa się go w stosunku do animozji ? Zmuszam go wcześniej przed rzutem ? czy po ?
Just put down your sword and surrender
it's worse if you fight or you runs,
you can do what you please
you can climb up the trees,
But you can't get away form the guns!

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Najpierw animozja Bo masz takie fazy:
1. początek tury
Tu niektóre modele muszą wykonać określone działania na samym początku.
2. szarże

3. ruchy przymusowe

Chyba że animozja wchodzi do ruchów przymusowych, ale raczej nie. Oświeci mnie ktoś?
Obrazek

#Krasnal#
Mudżahedin

Post autor: #Krasnal# »

Animozja jest przed szarżami i przed MRoC która jest na początku szarż.

Guldur
Mudżahedin

Post autor: Guldur »

Czasami mam wrażenie, że niektórzy szukają problemów na siłę.

Zawsze można przerzucić oba rzuty i nigdy nie spotkałem się z interpretacją, że tylko jedne, więc nie wiem skąd te pomysły.

Zresztą Vallarr wszystko ładnie rozpisał, przy czym nie musiał tego robić bo interpretacja jest jednoznaczna i jakoś nie chce mi się wierzyć, że sędzia na turnieju zadecydował inaczej.

Awatar użytkownika
Shin Ryu
Mudżahedin

Post autor: Shin Ryu »

Czy broń rzucana (w tym przypadku toporki) mają -1 do rzutu za zasięg maksymalny?
GOLD and GLORY - DOGS of WAR
Galeryjka Figurek
Shin Ryu Minis Blog

ODPOWIEDZ