Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych

Post autor: Soulferin »

"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

Post autor: Eledrin »

Witam, witam jakiś czas temu zacząłem zbierać Bretonnię i mam pewne pytanie: czy jednostka rycerzy na pegazach podlega formacji lancy? Tak się składa że mam 4 pegazy i zastanawiam się czy ten czwarty (w drugim rzędzie) będzie bił pełną ilość ataków (tj. jeden swój oraz 2 od pegaza) dziękuję z góry za pomoc, pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika
NOAK
Mudżahedin

Post autor: NOAK »

Niestety nie :mrgreen: Pegazy nie podlegają zasady Lancy. Biegają w luźniej formacji - Skirmish. Dodatkowo jak masy któregoś w 2 szeregu do suporting atak ma tylko rycerz, a pegaz nie bije. Nie zmienia to faktu, że to super przydatna jednostka.

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

NOAK, dzięki za pomoc, w takim razie skoro nie stanowią lancy to lepiej chyba 4 ustawić w przednim szeregu przy szarży (oczywiście jeśli przeciwnik będzie na tyle szeroki) - po co czwarty pegaz ma się z tyłu marnować, skoro może z przodu uderzyć :wink:

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Wstaw ich po 3. Są bardziej mobilni. Nie dawaj im sztandaru szkoda pkt.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

Bez sztandaru to tak, ale czy jeśliby było ich czterech to nie można ich wystawić 2 z przodu, 2 z tyłu aby lepiej manewrować, a przy szarży uformować ich w jeden szereg gdzie będzie ich czterech? (powiem szczerze, że nie wiem jak jest w tej edycji z dostawianiem skirmisha do walki)

Awatar użytkownika
Stone
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stone »

Pamiętaj, że w trakcie szarży nie możesz zmienic formacji, a więc czterech w szeregu musisz ustawic w poprzedzającej turze.

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

Aha, zatem już wszystko mam jasne, dzięki wam za pomoc, niebawem będę pierwszy raz próbować na pegazach z kolegą, zatem wolałem mieć wszystko jasne :wink:

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Ni i trzeba pamiętać, że na euro za 3 pegazy nie ma połówek.

Awatar użytkownika
Och Karol

Post autor: Och Karol »

Jakie wymiary powinna mieć podstawka pod Trebuchet? Chcę żeby zmieścił się tam wraz z załogą.
(Owszem, w pełni zdaję sobię sprawę z tego, że maszyny nie muszą mieć podstawek i dystans mierzy się od maszyny nie od krawędzi podstawki. Ma ona pełnić funkcję odzobną.) :)
Obrazek

Awatar użytkownika
NOAK
Mudżahedin

Post autor: NOAK »

Po części sam sobie odpowiedziałeś - maszyny nie muszą mieć podstawek, a na potrzeby mierzenia zasięgów ( strzałów z machiny lub do niej lub szarży na nią) liczy się sam korpus. Tak więc wielkość podstawki powinna być ograniczona jej funkcjonalnością i tym, co oprócz obsługi i machiny chcesz na niej zmieścić ( jakaś minidioramka czy coś?).

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Dodam do wypowiedzi NOAK-a jedną rzecz - Najczęstsze podstawki pod treby to podstawki rydwanowe. Niektórzy używają okrągłych nawet.

pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Och Karol

Post autor: Och Karol »

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

mam pytanie co do pegazów. Są oni w formacji skirmish, ale gdy szarżują powinni się ściaśnić żeby walczyć jak normalna jednostka- czy tak? Jak jednak tego dokonać, skoro ich skrzydła nie pozwalają na to?

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Zrób podstawki różnej wysokości.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Możesz zrobić rózne układy skrzydeł - troche z gsem zabawy ale warto.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

W rulebooku masz na 77 stronie pokazane dokładnie jak powinno wyglądać dosuwanie skirmisha do szarży - jeśli masz problem ze skrzydłami, to obróć ich na potrzeby walki bokiem, ustalając z rywalem że są przodem tylko ich wspaniałe skrzydła się nie składają i tak trzeba dostawić :)

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

Rilam pisze:Ni i trzeba pamiętać, że na euro za 3 pegazy nie ma połówek.
Nie ma? A dlaczego? Przecież to oddział jak każdy inny, zatem jeśli rywal mi zabije 2 z 3 pegazów to nadal mam liczony cały oddział? To trochę nielogiczne i nieuczciwe w stosunku do przeciwnika :?

Awatar użytkownika
Eledrin
Wałkarz

Aha i jeszcze jedno mam pytanie: Czy herosi/lordowie z np Grail Vowem albo Questing Vowem mogą dołączać do realmów? Konkretniej mówiąc, czy postacie o wyższych przysięgach mogą wstąpić do oddziału o niższej przysiędze? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
przelas
Falubaz

Post autor: przelas »

tak nie moze być na odwrót tzn lord bez grail vow nie może dołączyć do rycerzy grala.

ODPOWIEDZ