Pytania i odpowiedzi
Moderator: #helion#
Re: Pytania i odpowiedzi
Wg zapisu w army booku wymiana statystyk następuje na poziomie "profile", czyli to co zapisane w army bookach.
Ale gdybt bawet nie było zapisane "on his profile", to i tak powinny być wymienione tylko standardowe charakterystyki. (Inaczej oznaczałoby to, że czar został przerzucony na model przeciwnika)
Ale gdybt bawet nie było zapisane "on his profile", to i tak powinny być wymienione tylko standardowe charakterystyki. (Inaczej oznaczałoby to, że czar został przerzucony na model przeciwnika)
Sprawdziłem sobie jak wyglądał wording VHS w poprzednich edycjach. W armybookach do 6 i 7 edycji jest jasno napisane, że chodzi o 'base' statystyki, tu tego nie ma.
Co do Twojego przykładu, nie czar a jego efekt byłby przerzucony na przeciwnika, tak ja to rozumiem. Jak wyglądałaby zamiana statystyk z przeciwnikiem, które ma je stale obniżone (np. T z któregoś ze skaveńskich czarów, czy A z Warrior Bane)?
Co do Twojego przykładu, nie czar a jego efekt byłby przerzucony na przeciwnika, tak ja to rozumiem. Jak wyglądałaby zamiana statystyk z przeciwnikiem, które ma je stale obniżone (np. T z któregoś ze skaveńskich czarów, czy A z Warrior Bane)?
Zmieniam wygląd całego swojego EMP na Wolfburg( czy jakoś tak to sie pisze)
Wiadomo demigryfy zastąpię wilkami z 40k(thunderwolf)
Zero hełmów w całej armii(głowy maruderów i chłopaków z wilków)
Herosi będą i tu mam problem cz też na wilkach jak demisie czy po prostu na koniach i jakoś sam model herosa przerobić ?
Proszę o wszelkie jakieś sugestie z góry dziękuję
Wiadomo demigryfy zastąpię wilkami z 40k(thunderwolf)
Zero hełmów w całej armii(głowy maruderów i chłopaków z wilków)
Herosi będą i tu mam problem cz też na wilkach jak demisie czy po prostu na koniach i jakoś sam model herosa przerobić ?
Proszę o wszelkie jakieś sugestie z góry dziękuję
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
Jak mocno chce ciśnąć i kasa nie gra roli, to lecisz konnicą na wilkach a demisie na misiach. Moim zdaniem heros na modelu zastepujacym demi bedzie kiepskim pomyslem.
Konnice na fenrisian wolf, demigryph na thunder - fajna spojnosc wyjdzie
BTW nie wiem czy widziałeś
http://masqmini.com/index.php/masq-mini ... rudel.html
Konnice na fenrisian wolf, demigryph na thunder - fajna spojnosc wyjdzie
BTW nie wiem czy widziałeś
http://masqmini.com/index.php/masq-mini ... rudel.html
Właśnie misie odpadły bo strasznie duży koszt
Ogl mam demisie na wilkach, Kawalerie chce zostawić(z gamezona mam ) przerobić jeźdźców w całej armii a na herosów nie mam pomysłu.
Ogl albo z wilków albo na hmmm(wcześniej chciałem na Karnich metalowych zrobić herosów) albo normalnie konno tylko samych bohateró porobić bardziej takich pod klimat
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Ogl mam demisie na wilkach, Kawalerie chce zostawić(z gamezona mam ) przerobić jeźdźców w całej armii a na herosów nie mam pomysłu.
Ogl albo z wilków albo na hmmm(wcześniej chciałem na Karnich metalowych zrobić herosów) albo normalnie konno tylko samych bohateró porobić bardziej takich pod klimat
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
To co sugerujesz jest o tyle bez sensu, że nagle efektywnie czar przestałby działać na tego, z kim statsy są zmienionie, a tego ten przedmiot nie potrafi. Co do statsów stale obniżonych, tak jak sam powiedziałeś, są one stale obniżone, defacto zmieniony profil.ddr pisze:Sprawdziłem sobie jak wyglądał wording VHS w poprzednich edycjach. W armybookach do 6 i 7 edycji jest jasno napisane, że chodzi o 'base' statystyki, tu tego nie ma.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.
Nie upieram się przy swoje interpretacji, chciałbym tylko, żeby ktoś mi to uzasadnij, czemu jest tak, a nie inaczej.Byro pisze:To co sugerujesz jest o tyle bez sensu, że nagle efektywnie czar przestałby działać na tego, z kim statsy są zmienionie, a tego ten przedmiot nie potrafi. Co do statsów stale obniżonych, tak jak sam powiedziałeś, są one stale obniżone, defacto zmieniony profil.
Może inaczej. Challenge z postacią z GW. Jasne, że nie dostaje bonusu +2S, bo wynika on z użytej broni, a nie statystyk. Ale tak samo przeciwnik z GW, gdyby miał zdawać test siły nie dostałby tego bonusu i zdawałby na takiej jaką ma w profilu. Masz bufa +1T albo stale obniżony T - zdajesz test T. Używasz zmodyfikowanej wartości, a nie profilowej (bazowej).
Tak samo - czemu stała zmiana statystyk (Warrior Bane) ma mieć wpływ, a tymczasowa nie?
W zasadzie ten problem sprowadza się do pytania czy czary typu +1S czy +1T modyfikują profil jednostki. Tak na moje oczywiście.
Czym "profile" różni się dla Ciebie od "base statistics"?ddr pisze:Sprawdziłem sobie jak wyglądał wording VHS w poprzednich edycjach. W armybookach do 6 i 7 edycji jest jasno napisane, że chodzi o 'base' statystyki, tu tego nie ma.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Odnośnie testu - zgadza się, z małym ale - postać ma tyczmasowo zwiększoną np. Siłę, ale czy opis czaru podaje coś w stylu "Adds +2 S to his profile"?ddr pisze:Może inaczej. Challenge z postacią z GW. Jasne, że nie dostaje bonusu +2S, bo wynika on z użytej broni, a nie statystyk. Ale tak samo przeciwnik z GW, gdyby miał zdawać test siły nie dostałby tego bonusu i zdawałby na takiej jaką ma w profilu. Masz bufa +1T albo stale obniżony T - zdajesz test T. Używasz zmodyfikowanej wartości, a nie profilowej (bazowej).
Tak samo - czemu stała zmiana statystyk (Warrior Bane) ma mieć wpływ, a tymczasowa nie?
Jeśli tak, to masz rację, jeśli nie, to mówimy o czymś odrębnym.
Jeśli chodzi o opinię Byro, to mam pewne wątpliwości. Stale, czy nie stale, uważam, że kara działa na model (np. z Warrior Bane), VHS nie mówi, że wymieniamy profil i wszelkie modyfikatory.
W zasadzie o to pytamBlaesus pisze:Czym "profile" różni się dla Ciebie od "base statistics"?
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Przy opisie Toothcrackera nie ma dopisku "to his profile", zresztą przy żadnym czarze nie ma. Ale obstawiałby, że to po prostu skrót myślowy.Blaesus pisze:Odnośnie testu - zgadza się, z małym ale - postać ma tyczmasowo zwiększoną np. Siłę, ale czy opis czaru podaje coś w stylu "Adds +2 S to his profile"?
Jeśli tak, to masz rację, jeśli nie, to mówimy o czymś odrębnym.
Jak dla mnie to są dwie możliwości: wymieniamy się statystykami (bazowymi, takimi jakie są w booku), a dopiero potem uwzględniamy modyfikatory (stałe i tymczasowe), albo wymieniamy się statystykami po zaaplikowaniu modyfikatorów (czyli możemy dostać zwiększone T, ale też obniżone A), oczywiście pomijając tego wynikające z używanej broni (ale to wynika jasno z zasad specjalnych broni).Blaesus pisze:Jeśli chodzi o opinię Byro, to mam pewne wątpliwości. Stale, czy nie stale, uważam, że kara działa na model (np. z Warrior Bane), VHS nie mówi, że wymieniamy profil i wszelkie modyfikatory.
Hej,
W temacie VHS - "...on his profile..." jak dla mnie oznacza bazowe statystyki z profilu, dlatego najpierw zamieniam się z przeciwnikiem, a dopiero później uwzględniam efekty czarów / broni / itp. Czary i broń działają na daną postać, więc po zamianie nadal tak jest.
Ma to swoje plusy i minusy, ale dopóki nie będzie oficjalnego FAQ / Erraty mogę co najwyżej na początku gry rzucić na 2+. Jak wypadnie gała to mogę się przełamać![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Pozdro!
W temacie VHS - "...on his profile..." jak dla mnie oznacza bazowe statystyki z profilu, dlatego najpierw zamieniam się z przeciwnikiem, a dopiero później uwzględniam efekty czarów / broni / itp. Czary i broń działają na daną postać, więc po zamianie nadal tak jest.
Ma to swoje plusy i minusy, ale dopóki nie będzie oficjalnego FAQ / Erraty mogę co najwyżej na początku gry rzucić na 2+. Jak wypadnie gała to mogę się przełamać
Pozdro!
WrocWar
http://wrocwar.blogspot.com/
http://wrocwar.blogspot.com/
Karli pisze:Zamieniamy się statystykami. W tym wszelkimi buffami i debuffami.
Nie ułatwiacieGenerał pisze:W temacie VHS - "...on his profile..." jak dla mnie oznacza bazowe statystyki z profilu, dlatego najpierw zamieniam się z przeciwnikiem, a dopiero później uwzględniam efekty czarów / broni / itp.
W przypadku broni nie na postać, ale na ataki wykonywane przez postać. Subtelna, ale znacząca różnica.Generał pisze:Czary i broń działają na daną postać, więc po zamianie nadal tak jest.
Jakiś argument Karli?Karli pisze:Zamieniamy się statystykami. W tym wszelkimi buffami i debuffami.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Ale Wolfenburg to jest stolica Ostlandu, a tam głównie czci się Sigmara, więc nie wiem czy sugerowanie się nazwą i zmiana wszystkiego na wilki jest fluffowa.Szymon pisze:Zmieniam wygląd całego swojego EMP na Wolfburg
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
- Infernal Puppet
- Masakrator
Zabawne, że jakby półgryfy były bez jeźdźców ( MB zamiast MC ) to mogły by robić do 3 supportów
.
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Applause =D>](./images/smilies/eusa_clap.gif)
Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Teraz też mogą robić do 3 supportów, ale jeździec w profilu ma tylko 1. Jak sobie wrzucisz np. bironę to już wypłacają po 2.Infernal Puppet pisze:Zabawne, że jakby półgryfy były bez jeźdźców ( MB zamiast MC ) to mogły by robić do 3 supportów![]()
.
Imperialna moc!Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę (), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki
![]()