Początkujący generał

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
rada
"Nie jestem powergamerem"

Re: Początkujący generał

Post autor: rada »

To ja chętnie dowiem się jak grać przeciw WE? Nigdy wcześniej nie grałem z nimi, ostatnio zagrałem z dość ogarniętym kolesiem, 2400 Euro. Grałem dość standardową rozpiską (dzwon, assassin, elektryków kilka, stormy, slejwy - nie wiedziałem z czym będę grał, do wyboru przeciwnik miał VC, WE, krasie).
Jedyne co udało mi się ugrać to w pierwszej turze skitterlap i treeman z brass orba :P no i kilka klocków mu zjadłem, ale generalnie szybko rozstawił się po całym stole i podsuwał mi po jednym klocku na odgięcie szarży, blokował klocki orłami, aboma nawet w combat nie weszła, z magii nic, weszła może jedna plaga... Czułem się jak dziecko we mgle, nie miałem pojęcia jak grać. Czy trzymać klocki w kupie przy brzegu i próbować czarować (jednocześnie dając się wystrzelać) i od tyłu guttersami ostrzelać co się da, czy jak najszybciej do zwarcia pociągnąć jedną stroną (byle nie iść środkiem)? Anyone?

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Post autor: lajkonik »

Napór na WE :)

Z TK bywa różnie - kaszkiet niestety trochę boli, ale magią można trochę powalczyć, brass orb też swoje zrobi. Ja gram bez dzwonka, za to z fellblade. A to pokroi właściwie wszystko co TK ma :)
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Post autor: Necromanter »

Z ogarniętymi we na euro dużo nie ugrasz. Jak przeciwnik mniej ogarnia to na pałę do przodu i coś można wyrzeźbić. Bądź co bądź ciężko się z tym gra.
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

Czytając ten temat zaczynam dochodzić do wniosku, że z połową możliwych armii sie ciężko gra...

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

IMO tylko vc i we, reszta jest ok.

Wszystko co piszę w domyśle mam zasady euro, bo od stycznia tylko na nich gram. Jeśli chodzi o open czy pks to raczej się nie sugerujcie, bo wiele może się zmieniać.
PiotrB pisze:Oczami wyobraźni widzę te tłumy i uśmiechniętego Sola podającego kiełbaskę ...eh ...bezcenne :)

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Ja dodam jeszcze WoCh. Ale tutaj wiele zależy od złożenia jednej i drugiej armii.
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
FAZIK
Oszukista

Post autor: FAZIK »

Bartoslavski pisze:Czytając ten temat zaczynam dochodzić do wniosku, że z połową możliwych armii sie ciężko gra...
No i o to chodzi. To oznacza że armie są zbalansowane :D.

Generalnie WFB to gra w nożyce, papier, kamień. Jak złożysz rozpiskę taką żeby niszczyła kamień (i zdobywała maski) to nożyce zawsze Cię rozjadą. Jeśli zrobisz balans to możesz nisko wygrać z większością armii, ale niektóre i tak będą Cię rozwalały ze względu na swoją specyfikę.
Jeśli jest armia, która wygrywa z wszystkimi to znaczy iż GW dało ciała i nie otrzymała ona żadnych słabych punktów. Teraz na szczęście coraz mniej się to zdarza i ważniejszy jest dowodzący, rozpiska i przeciwnik ;).
Life's a game with save and load features disabled.

Awatar użytkownika
Deus
Falubaz

Post autor: Deus »

...Teraz na szczęście coraz mniej się to zdarza i ważniejszy jest dowodzący, rozpiska i przeciwnik
Nie zapominająć o dobrych lub przynajmniej statystycznych rzutach. :evil:
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

No nie mówię, że chcę wszystkim kłaść maski, ale z drugiej strony nie za fajnie wygląda fakt dostawania jej z urzędu od połowy armii.

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

2/16 to nie połowa. Zresztą to też zależy od przeciwnika jak jest ogarnięty to i bretą zrobi wynik ze skavenami.

Zacznijcie grać i zdobądźcie własne doświadczenia :D

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Zróbmy z tego 3/16. Chaos Dwarfy też nie należą do naszych ulubieńców...
Ale to dalej nie połowa :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

We, vc, chd, woch - proszę dalej... :P

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Nie wiem jak nowe jaszczury. Grałem raz i poczułem co oznacza przejazd walca po mnie. Ale to jeszcze nie znaczy że będzie to regułą :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Z tego co się orientuje w nowych jaszczurach to napewno nie będzie gorzej niż było.

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

A jaki masz plan na temple guardów wzmocnionych zerówką z beasta? :)
lajkonik Obrazek

Awatar użytkownika
Necromanter
Falubaz
Kontakt:

Saurusi nigdy nie byli i nie będą problemem:
-brass orb
-abominacja
-cannon
-magia

Dowolna kombinacja, to się odgina i pestkuje.

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Pestkuje?

Awatar użytkownika
Matias
Mudżahedin

Post autor: Matias »

Bartoslavski pisze:Pestkuje?
Zasypuje dużą ilością ataków/strzałów :wink:

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Czyli dobrze się pomyślałem...

Awatar użytkownika
lajkonik
Masakrator

Necromanter pisze:Saurusi nigdy nie byli i nie będą problemem:
-brass orb
-abominacja
-cannon
-magia

Dowolna kombinacja, to się odgina i pestkuje.
Z tym się zgodzę jak najbardziej. Gorzej jak coś nie wyjdzie ;) a z drugiej strony napierają np. kroxy.
Armia do pokonania jak najbardziej, ale trzeba będzie trochę teraz inaczej z nimi grać.
lajkonik Obrazek

ODPOWIEDZ