Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych

Post autor: Czcibor »

czty. nie jest łatwo troche trzeba pokobinować i da się wygrać :D
Fanatic pisze: ledwo savage ogarniam cała rodzina je maluje
już nie chcą do mnie przychodzić bo wiedzą, że pędzel i farbki na nich czekają
Obrazek

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Post autor: Matijjos »

bretka grywalna, jak chcesz coś wygrać i umiesz w miarę grać to na pewno dasz radę. 8 edycja trochę namieszała, aczkolwiek sporo też na naszą korzyść. No i magia jest teraz całkiem spoko.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Jesteśmy teraz niczym Vampiry i wskrzeszamy naszych rycerzy i piechotę. :twisted:
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Lenar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lenar »

Gniewko pisze:Drobna korekta i uzupełnienie:

1. Virtue of Purity NIE daje błogosławieństwa oddziałowi, otrzymuje je jedynie bohater.
A jak to się ma do uściśleń sędziowskich: "Jeśli test charakterystyki (lub podobny efekt) ma zdać oddział jako całość (jeden rzut dla całości, np. siły), zdajemy go na najwyższej wartości tej charakterystyki w oddziale"?
Pytam, gdyż nie wiem.

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

breta wydaje się być jedną z tańszych armi, budżet nastolatka troche ogranicza :wink:
Ile trzeba wydać na początek wydaje mi się że gdzieś 2/3 boxy realmów 3 pegazy i hero stykną ? moglibyście pomóc :?:
Obrazek

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

AB
Sztandarowy
2 czarodziejki
paladyn zwykły
2x realmi
2 pegazy
Batalion

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Na początek wystarczą, pamiętaj o obowiązkowym BSB. Modelu już nie ma w sprzedaży wiec musisz pokombinować. Potem troszkę łuczników, katapulty, gralle, więcej pegazów.
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

Matis pisze:AB
Sztandarowy
2 czarodziejki
paladyn zwykły
2x realmi
2 pegazy
Batalion
Wyjdzie z tego armia na 1500p?
Obrazek

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

spokojnie może nawet na 1600- 1700

Awatar użytkownika
Czcibor
Oszukista

weee :D :D czyli rzeczywiście breta do najdroszych nie należy :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

Matis - Na kichanie koledze batalion ?
Czcibor - no coś w tym jest, ale zdaje sie że Ogry wychodzą jeszcze taniej :wink:
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

2 boxy realmów 3 pedzie, hero to niestety troche mało, no bo jeden hero to zawsze sztandarowy, a potrzebujesz gienka. Trzeba też zaopatrzyć się w damselę, najlepiej na koniu. Już tak ciągnąc, to kup sobie trebusz i oddział łuczników i możesz spoko grać. Jak posiedzisz na allegro to wyłapiesz okazje i za dosyć małe pieniądze będziesz miał armię. I tak- boxy realmów nawet nowe na alledrogo chodzą czasami po 8 dych, używane może nawet do 50 zł. Z pedziami jest gorzej, ale co jakiś czas ktoś wrzuca np jakiejś upaćkane, np po 20 czy 30 jednego. Bohaterów znajdziesz gdzieś za 2- 3 dyszki, tak samo paladynów jak i damselkę. No trebusz często się raczej nie pojawia na aukcjach, tu sprawa nie wygląda tak pięknie, nowy jest cholernie drogi, nie pamiętam ile. Jak chcesz bardzo tanio, to kup sobie na początek łuczników 5 edycyjnych (klony). Brzydkie jak diabli, ale jak ładnie skonwertujesz to się będą ładnie prezentować. Też tanio chodzą. Tu masz np.
http://allegro.pl/lucznicy-okazja-i1852292487.html Nie żebym polecał akurat te, absolutnie nie znam sprzedawcy, tylko cenowo tak. Jak są upackane farbąto sięnie przejmuj. Wrzucisz do dota i po sprawie. No to teraz sobie zsumuj to co ci napisałem i masz :P . Jakbym coś źle napisał to proszę Bretończyków z wyższym stażem o poprawę, ale wydaje mi sie że wszystko jest ok.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Batalion Daje kolejnego pegaza, 8 realmów i chłopstwo.

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

jak chce tanio armie mieć to po co mu chłopi z którymi i tak nic nie zrobi

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Ja ostatnio 50 zbrojnych z halabardami, w nich była czarka 4lvl z crown of comand i ikoną, przebiłem się przez dwie 20 gobosów, w każdej po 3 fanoli a potem trzymałem do końca gry klocek 20 orków. Jeszcze z raz dostał z Doomdivera. W ostatniej turze zostało ich 25 i czarka.

Awatar użytkownika
Jagal
Niszczyciel Światów

Post autor: Jagal »

Matis pisze:Ja ostatnio 50 zbrojnych z halabardami, w nich była czarka 4lvl z crown of comand i ikoną, przebiłem się przez dwie 20 gobosów, w każdej po 3 fanoli a potem trzymałem do końca gry klocek 20 orków. Jeszcze z raz dostał z Doomdivera. W ostatniej turze zostało ich 25 i czarka.
Co nadal nie dowodzi ich użyteczności (; Żeby byli wystawialni potrzebujesz minimum 40tu -> strasznie zwiększa koszt zakupu armii, bo to oprocz potencjalnego batalionu 2 kolejne boxy.
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.

Snot Fanpage <<--- , klikać! ;)

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Lenar, ward save nie jest testem żadnej z charakterystyk, zapis z AB nijak się do niego ma. Jeśli do oddziału imperialnych rycerzy wstawisz księdza, który z jakiegoś tam przedmiotu ma warda na 4+, to przecież nie przekazuje on swojego warda rycerzom. Save i ward to wartości rozliczane indywidualnie na poszczególnych modelach i nic tutaj wymysły mędrców od uściśleń nie zmieniają.

Co do modelu BSB - nie jest od potrzebny, bo każdy rycerz z chorągwią może za niego robić (choć warto go wyróżnić większą szmatą czy jakąś drobną konwersją). Niemniej w Bretonnii mamy ogromną elastyczność w kwestii modeli, bo każdy z rycerzy, od erranta po księcia, to zwykły ludź w ciężkiej zbroi z kopią i jakąś wersją broni sieczno-kłująco-miażdżącej, różnią ich tylko i wyłącznie detale. De facto z pudełka realmów i pegazów, przy odrobinie zacięcia, uzyska się trzy rodzaje rycerzy i każdego z walczących bohaterów.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Lenar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lenar »

czcibor~ pisze:
Matis pisze:AB
Sztandarowy
2 czarodziejki
paladyn zwykły
2x realmi
2 pegazy
Batalion
Wyjdzie z tego armia na 1500p?
Jeśli mogę coś doradzić: nie kupuj wszystkiego na raz. Z własnego doświadczenia wiem, że nic tak nie zniechęca do gry jak pińcet figurek czekających na pomalowanie. Zwłaszcza, jeśli dopiero zaczynasz.
Senior (może być pegasus knight), Dama w siodle, 2 oddziały zaciężnej jazdy, oddział łuczników - (jakieś 1000 p.) - od tego bym zaczął, bo tego będziesz używał zawsze, bez względu na rozmiar późniejszej armii.

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

W Bretonnii nie ma zaciężnych rycerzy, tam tylko chłopi walczą za kasę.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

tak mi się nasunęło odnośnie generała i restrykcji 0-1 na pegazy...

czy aby na pewno zwrot 'army is lead by lord on pegazus' jest równoznaczny z byciem generałem.

np. Army builder, mówi np o tym, że lord na pegazie musi być ale nie musi być genkiem.

Taki luźny temat do rozmowy, kiedyś się nad tym zastanawiałem ale w 6 i 7ed nie było problemu.

ODPOWIEDZ