Kila pytan poczatkujacego :P

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

Re: Kila pytan poczatkujacego :P

Post autor: goboss »

nie działa, ale czy to znaczy, ze nie mozna go brac? np. wildfire blades czy fencers blades
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

można ale nie dadzą one dodatkowego ataku - będą działały jak hand weapony (o swoich magicznych własciwościach oczywiście)
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

szkoda, ze sciagaja eternala (w sensie kindred) te flamingi.. ;/
Obrazek

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

bigpasiak pisze:
White Lion pisze:a jeśli nie to jeśli Eternalowi kupię niemagiczny Great Weapon oraz tarczę to czym będzie walczył ?
- dwoma brońmi z zasady Eternal?
- GW z zasady z RB że jak się wykupi broń to trzeba nią walczyć (choć dodatkowa broń z Eternal też jakby jest wykupiona)?
- bronią i tarczą bo ktoś napisał na forum że dla Eternali jest wybór czym walczą (wiem że źródło - ktoś napisał na forum jest kiepskie)?
Będzie walczył którąś z broni specjalnych bo musi jej użyć a której to już jego prywatny i osobisty wybór ;)
Pamiętaj, że additional hand weapon nie działa na wierzchowcach żadnej maści tak więc wybór się zawęża...
dzięki ale chcę się upewnić więc troszkę podrążę:

Każdy bohater mający więcej niż jedną niemagiczną broń poza bronią ręczną może dowolnie wybierać na początku walki czym walczy !??!

tzn. że każdemu np. eternalowi na orle możemy dać GW i Speara i w zależności od sytuacji wybierać sobie czym walczę?
a jeśli będę na piechotę to dodatkowo mogę sobie wybrać AHW ?

i to ma każdy bohater z każdej armii (chyba że przy broniach ma napisane "may be armed with one of the following") ?

naprawdę nie ściemniasz Bigpasiak?
przecież to jest megawypas jakiś - jeśli to prawda?
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Post autor: bigpasiak »

White Lion pisze:Każdy bohater mający więcej niż jedną niemagiczną broń poza bronią ręczną może dowolnie wybierać na początku walki czym walczy !??!
Tak.
White Lion pisze:tzn. że każdemu np. eternalowi na orle możemy dać GW i Speara i w zależności od sytuacji wybierać sobie czym walczę?
a jeśli będę na piechotę to dodatkowo mogę sobie wybrać AHW ?
Tu już takie proste nie jest.
W AB masz wyraźnie zapisane że kupujesz jedną z podanych winc dupa...
White Lion pisze:i to ma każdy bohater z każdej armii (chyba że przy broniach ma napisane "may be armed with one of the following") ?
Dokładnie. U nas jak wyżej...
White Lion pisze:naprawdę nie ściemniasz Bigpasiak?
przecież to jest megawypas jakiś - jeśli to prawda?
True.
Tylko trzeba móc wykupić tę dodatkową broń specjalną... Leśniaki nie mogą...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

hmm nie zamierzam się jakoś szczególnie wykłócać ale u WE jest napisane:

"...
Options:
- May choose an additional hand weapon, a spear or a great weapon.
...
- May be a member of one of the following Kindreds .....
..."

Zwrot "one of the following" jest jasno zaznaczony przy Kindreds podczas gdy przy broniach go nie ma.
Wiem że można się spierać co do słówka "choose" ale samo "wybierz" nie ogranicza że można wybrać tylko jeden.

dla porównania u VC jest:
"...
May be armed with one of the following:
..."

u Bestii:
"...
Weapons (one choice only):
..."

u Empire:
"...
May be armed with one of the following:
..."

u WoCh:
"...
Weapons (one choice only):
..."

choć jestem jednocześnie świadomy że legalne pojawienie się niepokonanych bohaterów elfickich uzbrojonych zarówno we włócznię jak i broń wielką może spowodować zbanowanie całej armii z turniejów
:)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

anglistą nie jestem ale imo kluczowe jest to "or".
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

ja też nie jestem :)

ktoś tam się podobno konsultował że w angielskim "lub" nie oznacza wykluczenia obu opcji.
Zresztą nawet w naszej mowie słówko "lub" nie zawsze wyklucza wybór więcej niż jednej opcji.
- oczywiście wyklucza w zdaniu np:
"po wyjściu z klatki możesz wybrać drogę w lewo lub w prawo" - ciężko wybrać obie :)
- ale już jest inaczej w zdaniu np:
"w knajpie możesz wypić piwo, wódkę lub wino" - nie ma tu wykluczenia wielokrotnego wyboru a "lub" jedynie podkreśla listę dostępnych nam rzeczy.
"po południu mogę poczytać książkę, pograć na kompie lub iść na spacer" - podobnie jak wyżej..

zresztą różnica pomiędzy:
"możesz wybrać miecz, dzidę lub duży miecz"
a
"możesz wybrać jedno z pomiędzy: miecza, dzidy lub dużego miecza"

też jakaś jest :)

dodatkowo zdanie ograniczające wybór Kindredów sugeruje że w 6edycji już istniało sformułowanie "one of the following" i to że użyto go do Kindredów a nie użyto do broni też jest argumentem.

p.s. nie mówię że powyższe argumenty w 100% jednoznacznie dowodzą że można wykupić wszystkie bronie ale jednak może warto to przemyśleć ? :)
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Gremlin
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gremlin »

No nie bardzo do mnie wywody w takiej postacie przemawiaja, a naciągać faktów nie ma co.
xYz

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

hmm nie będę się upierał skoro nikt nie jest przekonany moimi argumentami to trudno.

Nie jest to spór o który warto kruszyć kopie.
Sama dzida albo dwurak też jest do przeżycia :)

a przecież już w krótce WE na pewno dostaną nowego booka :):):)
w którym już jednoznacznie napiszą nam "one of the following"...
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

Mam może dziwne pytanie, ale nurtuje mnie to. Kupiłem jak na razie batalion WE ale nie miałem przyjemności z zakupem oddzielnego regimentu. Czy w regimentach też jest tyle bitsów dodatkowych (takich, które nie służą np do przyklejenia do figurki) co w batalionie? Jestem w szoku ile tu tego jest ;P

Awatar użytkownika
goboss
Masakrator

tak, sporo jest tych bitsów, nadprogramowych.
Obrazek

Szypul
Mudżahedin

Post autor: Szypul »

siema,
jak treeman miscastuje to traci bound'a??

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

nie, to nie jest przedmiot
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

Witam
Wczoraj graliśmy z kolegą pierwszy raz WE i nasuneło się kilka wątpliwości. Szukałem w FAQ-u i na forum ale niestety nie znalazłem wystarczającej odpowiedzi na temat "Stone of Rebirth".

Jak dokłanie działa SoR, ponieważ jest "One use only" ? tzn. jak długo ?

1. tylko jedną turę, w której bohater zostaje na jednej ranie i do końca tej tury ma warda na 2+
2. do końca gry, od momentu w który zostaje na jednej ranie, posiada warda na 2+
3. inne (proszę o dokłany opis)
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Ward ten włącza mu się kiedy zostanie sprowadzony do 1 rany (czyli nie działa na kule armatnie, KB itp).
Działa do samego końca (właściciela albo bitwy), póki jest na ostatniej ranie (czyli jeżeli się wyleczy np. z life'a to traci warda).

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Thx
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Malak jest to w faqu
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Spoko ;) jakby było to jasno wyjaśnione w FAQ-u to bym nie miał wątpliwości ;)

Q. May the ward save bestowed by the Stone of Rebirth be used
more than once? (p64)
A. Yes.
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Dla mnie to jasne "more" więcej niż raz, a że nie jest napisane ile czyli ile sie da.
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

ODPOWIEDZ