Pytania krótkobrodego - stary temat
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego
nie mogl zaszarzowac na twoje maszyny w takim wypadku bo ich nie widzial... nie ma takiej opci zeby widzial przez las... jak to kiedyś mój znajomy powiedział "las jest do kosmosu" i nie widać zza niego nawet jednostek stojących na górce
Nie musisz widzieć przeciwnika żeby użyć MroC. To przeciwnik musi spełniać wszystkie zasady dotyczące szarzy (a wiec widzieć twojego herosa z MroC, lub oddział w którym on jest, mieć zasięg itp.). Z opisu który przedstawiasz , pegaz w ogóle nie może zadeklarować szarży, bo nie widzi twoich oddziałów przez las. Chyba że ustaliliście przed bitwą zasadę, że lasek nie zasłania jednostek na górce.
zrob dokladnie to co arqueek ci pisze. ja osobiscie nie mam pojecia co ten war altar potrafi ale staralbym sie to wystrzelac (organki, dzialo, katapulta), moze jak sie do to spanikowac (flame cannon?), albo zawsze pozostaje snajperka (master rune of flight). jesli natomiast nie chcesz grac na czyms co strzela wstaw do oddzialu jeszcze wiekszego ciecia. czyli wstaw do klocka mistrza inzynierowArqueek pisze:Zastrzel gnojakuby pisze:Predmiot moze obronic przed tym?

i jeszcze jedno o twojej dziwnej sytuacji:
tak jak ci powiedzieli inni, pegaz nie mogl zaszarzowac. w czsie deklaracji szarzy przeciwnik musi cie widziec jesli chce na ciebie zaszarzowac. wprawdzie to jest latacz a ci zaczynaja i koncza ruch na ziemi, tylko w czasie poruszania sie lataja.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
Morsereg, problem jest w tym, ze podmienianie statystyk nie działa automatycznie. Papież na war altarze moze sobie wybrać czy chce się podmieniać czy nie. To jest właśnie największy ból. Chłopak ma też sporego warda i 1+ ASv. Zastrzeliś trzeba dziada z klopy i bolców z S7. Tytlko szybko bo koleś się leczy
Ja osobiście nienawidzę grać z takim standardowym imperium. Jak zastrzelimy altara to dojadą czołgi. Jak zastrzelimy czołgi to dojedzie altar. Nie można tez zapominać o kawalerii. Dodatkowo armatki z D6 woundów robią z naszych maszynek miazgę, a jakoś pociski z klopy ciagle mi znosi i nawet jak rozwalę w trzy tury te 2 działa (jak mam mega farta w rzucaniu hitów)
to kolejne 2 i tak mi rozwalą organy, a potem klopę itd.
Jutro mi się szykuje bitwa na 1700 pts w lidze i zastanawiam się jakby tu zagrać. 3 działa i czołg. Najgorsze są chyba działa. W pierwzsej turze wszystko co się da wali w maszynki, a potem już w czołg? Minerów i scoutów nie ma bo potrzebna była rozpa uniwersalna. Jakieś sugestie? Mam 2xbolec, klopa, organy, kuszole i thundzi, hamki+longi+support warriorów. Gram już z czyms takim enty raz ale ciągle jeszcze mam problemy jak mam przed sobą tyle canonów

Ja osobiście nienawidzę grać z takim standardowym imperium. Jak zastrzelimy altara to dojadą czołgi. Jak zastrzelimy czołgi to dojedzie altar. Nie można tez zapominać o kawalerii. Dodatkowo armatki z D6 woundów robią z naszych maszynek miazgę, a jakoś pociski z klopy ciagle mi znosi i nawet jak rozwalę w trzy tury te 2 działa (jak mam mega farta w rzucaniu hitów)

Jutro mi się szykuje bitwa na 1700 pts w lidze i zastanawiam się jakby tu zagrać. 3 działa i czołg. Najgorsze są chyba działa. W pierwzsej turze wszystko co się da wali w maszynki, a potem już w czołg? Minerów i scoutów nie ma bo potrzebna była rozpa uniwersalna. Jakieś sugestie? Mam 2xbolec, klopa, organy, kuszole i thundzi, hamki+longi+support warriorów. Gram już z czyms takim enty raz ale ciągle jeszcze mam problemy jak mam przed sobą tyle canonów

DawiZharr pisze:nie mogl zaszarzowac na twoje maszyny w takim wypadku bo ich nie widzial... nie ma takiej opci zeby widzial przez las... jak to kiedyś mój znajomy powiedział "las jest do kosmosu" i nie widać zza niego nawet jednostek stojących na górce
kolega stwierdzil,ze on podlatuje za las i laduje, a w jego turze on wzlatuje w gore i widzi a ja nie moglem rzucic MorC bo go nie widzialem... Wlasnie mi sie przypomnialo.. Valaya dziala na modlitwy Imperium? Mialem ta sama sytacje Lukasz:) Altar i czolg na stole i nie wiadomo w co bic a jeszcze kolega zwalolwal i pegazem maszynki wybil a jak juz kaplan zamienil mi Lorda to po grze... Moze wystaw Rangersow i sprobuj wybic zaloge. Albo sztandar z wardem na 5+ w 6calach.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Rakso bez przesady
dobry kolega, nie oszukal by mnie
ale przynajmniej wiem czemu przegralem dosyc wysoko
Blasting Charge moge uzyc od razu po wyjsciu?(bo szarzowac nie mozna) tylko musze byc 4'' od przeciwnika? Dawir o co chodzi z dispellem w mojej fazie magii? On rzucal modlitwy w swojej fazie magii,tylko chodzi mi o to, iz on twierdzil Valaya nie dziala na modlitwy tylko na czary
Rakso pytanko.. Masz jakis sposob na War Altara? Bo jak doskoczy i pojdzie na challenge to on ma prawo zamieniac statystyki bohaterow a wtedy cinko 

z dispelem w twojej fazie magii chodzi o to, że możesz czary pozostające w grze(jak właśnie modlitwy, przynajmniej niektóre... nie znam ich wszystkich bo żadko gram z imperium) dispellować w swojej fazie magii kostkami powera(masz je 2) lub jeśli masz valaye i czar pozostający w grze jest w 12" od bsbka twojego to automatycznie jest rozpraszany
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
tak, ładunki tylko jako S&S.
Co do kolesia na altarze to ja z nim nie mam problemów zazwyczaj. Wchodze z nim w challenge kolesiem z As1+ z przerzutem, czasem jeszcze z Wardem i spokojnie wszystko biore na zbroje. Sam bije nie po kolesiu a po altarze w challengu i już kilka razy pozbawiłem tak dziadka wózka, a wtedy on traci unbreakable i zazwyczaj podwija ogon
Altar nie jest problemem. Dwa czołgi i 4 canony. Z tym jest zawsze ból
Co do kolesia na altarze to ja z nim nie mam problemów zazwyczaj. Wchodze z nim w challenge kolesiem z As1+ z przerzutem, czasem jeszcze z Wardem i spokojnie wszystko biore na zbroje. Sam bije nie po kolesiu a po altarze w challengu i już kilka razy pozbawiłem tak dziadka wózka, a wtedy on traci unbreakable i zazwyczaj podwija ogon

Altar nie jest problemem. Dwa czołgi i 4 canony. Z tym jest zawsze ból

kuby, a skąd 7T na wózku wziąłeś ??:P
Jako młody imperialista z prawie dwu letnim stażem zapewniam cię że wózek ma 5T
Jako młody imperialista z prawie dwu letnim stażem zapewniam cię że wózek ma 5T

- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
a czy ten koles na altarze podmienia tylko statystyki czy bron, pancerz tez?
bo jesli nie pozbawia nas runicznej broni to ladujemy "rune mocy" ktora zwieksza sile x2 jak walczy z kims kto ma T rownego lub wiekszego 5, dzieki temu wozek nie ma juz AS. ward na 4+ w koncu nie wejdzie
a wtedy dowalamy z "wieliej runy druzgocacego ciosu" i zadajemy k6 ran.
jesli jednak koles zabiera nam rowniez runiczna bron, to pozostaje tylko unikanie go i strzelanie do typa z "wielkiej runy lotu"
bo jesli nie pozbawia nas runicznej broni to ladujemy "rune mocy" ktora zwieksza sile x2 jak walczy z kims kto ma T rownego lub wiekszego 5, dzieki temu wozek nie ma juz AS. ward na 4+ w koncu nie wejdzie

jesli jednak koles zabiera nam rowniez runiczna bron, to pozostaje tylko unikanie go i strzelanie do typa z "wielkiej runy lotu"
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Chodzi oczywiście o Van Horstman Speculum - które wymienia w challenge'u WS, S, T, I, A między przeciwnikami, więc na runy bezpośrednio wpływu nie ma (zastanawiam się czy ten przedmiot wymienia tylko staty podstawowe, czy już po modyfikacjach np. z wielkiej broni itd.)
A czy na War Altar, zakładając że nie ma lepszych celów, nie lepiej strzelić z działa/katapki? W końcu to chariot, a taki się rozleci przy sile 7+...
A czy na War Altar, zakładając że nie ma lepszych celów, nie lepiej strzelić z działa/katapki? W końcu to chariot, a taki się rozleci przy sile 7+...
"Remember, a Dwarf's only as big as his beard."