Jak wybierać skład na Euro

Tematy z poprzednich sezonów LL

Moderatorzy: Dymitr, CzarnY, c4h10

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

Robson pisze:jestem za głosowaniem, wybór przez top3 nie jest najlepszą opcją.
zgłaszam propozycję:
top20 wybiera kapitana, kóry jest odpowiedzialny za wybór składu.

liczenie top3 z masterów jest także chybionym pomysłem, gdyż to własnie na masterach hobby bardzo wypacza punktację, w przeciwieństwie do lokali.
Ja jestem przeciw - nie bede zmieniał systemu który działa. Za duża odpowiedzialność jedej osoby i za dużo może być "nieprawidłowości" i targowania się w Top X. Teraz jest optymalnie tylko z dużych turniejów.

Na Masterach hobystyka jest zmarginalizowana i sam jesteś dobrym przykałem że nie ma ona znaczenia jak się gra skutecznie.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Dalmar pisze:
Scimitar pisze:A co z jakimś alternatywnym rankingiem ?? choćby pilotażowo wprowadzonym ??
Jak najbardziej jestem za - trzeba pewne rzeczy sprawdzić żeby wprowdzić wiec na pewno trzeba przetestować.
Mogę się czymś takim zająć, tylko ktoś musi mi pomóc w opracowaniu odpowiednich formuł do jego wyliczania. Myślę, że na stronie ligi mógłby taki ranking dodatkowo sobie zawisnąć.

Kto chętny do pomocy ?? Na priv zapraszam.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

Mimo wszystko jestem za zmianą sposobu wybierania składu, uważam ze obecny jest słaby i bardzo ciężko wybiera się we trzech.
Na masterach hobbystyka wcale nie jest sprawą marginalną. dla przykłady na MB było 40pkt z hobby i 100 z bitew więc to nie jest marginalna sprawa.
Moja propozycja jest jak najbardziej optymalna. Co to targowania się o topX to jest to to samo co obecnie targowanie się o top3

Dzieki sposobie wybierania przez top20 prawie każdy liczący się klub będzie miał coś do powiedzenia, a nie tylko 2 miasta, które do tej pory okupowały top3.

wnoszę o głosowanie w tej sprawie:
"Czy jesteś za aby od euro 2009 top20 ligi wybierał kapitana - selekcjionera na Euro, poprzez jawne głosowanie na forum BP"
bez nawiasu.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

a może po prostu - jedno głosowanie za zmianą wyboru, a drugie za TOP ileś tam ??
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

to moze 19 zeby, tak jak Gobos napisal, bylo nieparzyscie?

Scimi, ty jestes modem, decyduj zeby bylo dobrze :).

Awatar użytkownika
Dalmar
Falubaz

Post autor: Dalmar »

Scimitar pisze:a może po prostu - jedno głosowanie za zmianą wyboru, a drugie za TOP ileś tam ??
Mogą być dwa głosowania ale ja będę sie upierał przy swoim bo opcja Top3 jest łatwieszja, czytelniejsza i każdy wie o co walczyć i do czego dążyć.

Opcja Robsona może spowodować że wybór nie bedzie merytoryczny i gracze faktycznie skuteczni nie będą w składzie na czym straci sukces całości. Zresztą jak to przeprowadzić z głową, kto bedzie liczyć głosy, co jak wybierzemy osobę która nie chce się tym zajmować, bo nie ma czasu choć graczem na Euro będzie, co jeśli wybierzemy ktogoś kto chce a jemu się w trakcie tego odechce albo przytłoczy go sytacja, czas lub opinia publiczna. Takich niedopowiedzeń jest wiele.

Trzy osoby są pewniejsze bo jedna goni drugą do roboty i obpowiedzialność się rozkłada.Takie rozwiązanie działa i ja bym go nie zmieniał.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Toż chyba nie będziecie wybierać osoby wbrew jej woli - to chyba jest logiczne :D
Draconis - FOR EVER !!!

Robson
Niszczyciel Światów

dokładnie tak, na pewno kazdy zanim odda głos skontaktuje się ze swoim faworytem i nie będzie głosował w ciemno.
to moze 19 zeby, tak jak Gobos napisal, bylo nieparzyscie?

a co za różnica przecież nigdzie nie jest powiedziane, że będzie tylko dwóch kandydatów więc to bez różnicy. może wypaść 9:9 i jeden głos na inną osobę
przy 19 osobach.
Oczywiście możemy po ewentualnym przegłosowaniu tej opcji podjąć głosowanie co do top X, jakie ma być to top X ale 20 wygląda optymalnie.
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Dalmar pisze:
Trzy osoby są pewniejsze bo jedna goni drugą do roboty i obpowiedzialność się rozkłada.Takie rozwiązanie działa i ja bym go nie zmieniał.
Ja jakos tej pogoni do roboty nie widze :wink:
Dalmar pisze:
Opcja Robsona może spowodować że wybór nie bedzie merytoryczny i gracze faktycznie skuteczni nie będą w składzie na czym straci sukces całości.
Teraz i w przeszlosci tez roznie z tym bywalo wiec tak rozowo nie jest...
Dalmar pisze:
Ja jestem przeciw - nie bede zmieniał systemu który działa. Za duża odpowiedzialność jedej osoby i za dużo może być "nieprawidłowości" i targowania się w Top X. Teraz jest optymalnie tylko z dużych turniejów.

Ten system mowiac delikatnie dziala sredniawo i to mocno sredniawo. Teraz tez sa w tym systemie targi zas ustawianie ligi i targowanie sie jest spore.......

Ja bym wolal wloski system....Oni robia turniej na zasady EURO teamowy graja 6 gier i kto wygra ten jedzie. Sklady sa zgrane, ograne i na dodatek nie ma zadnych targow i innych dupereli

Robson
Niszczyciel Światów

tylko ze w przypadku włochów nikt nowy nie ma szans dojść do druzyny, bo jedzie zwycięski team ;]
RIP

Malal
Kretozord

Post autor: Malal »

Ale ten sklad sie wybral sam. Kiedys byl pierwszy raz....Abstrahujac od ich stylu i sredniego grania jak widac ten system dziala.
podpis nieregulaminowy - administracja

Robson
Niszczyciel Światów

widzę, że temat zdechł, nikt nie jest zai nteresowany?? potem w marcu znowu będą jazdy dlaczego jest tak a nie inaczej, bo teraz nikomu się nie chce o tym mysleć. zróbmy to teraz zanim cokolwiek wiadomo o rozkładzie sił w obecnej lidze, żeby nie bylo, ze ktoś promuje system pod siebie.
RIP

Awatar użytkownika
Gajowy
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Gajowy »

ja proponuje system z 40k tam pierwsza 5 po kolei decyduje czy chce uczestniczyc w wyborze graczy (lub grac), kapitam (1 w lidze) przydziela kto ma jaka armia grac i jak ktos sie nie zgodzi to chocby byl w pierwszej piatce to nie bedzie gral - ot koniec.

kapitan jest tak jakby selekcjonerem i to od niego wszystko zalezy, oczywiscie 6lat z rzedu jest to Vladi i nie ma sporow, u nas jest sprawa inna, ale system powinien przejsc.

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

zgadzam sie ze wybierac powinna 1 osoba. jak wybrac owego kapitana-selekcjonera to kwestia do dyskusji...
moze niech ktos zbierze propozycje ktore sie pojawily, przedyskutujemy i przeglosujemy?
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Ja jestem za tym by był wybierany 1 (jeden) kapitan-selekcjoner i on decyduje o składzie. Nie musi nawet sam osobiście grać (jeśli się nawet taki trafi) - jego rolą jest złożyć drużynę i z tego będzie rozliczany (nie muszę pisać, że ewentualne niepowodzenie obciążać będzie też jego, więc to może skutkować, że już więcej w kadrze nie zagości).

Natomiast jak wybrać kapitana, to dla mnie już sprawa drugorzędna. Nie wiem jak inni uważają, ale myślę, że pierwszym krokiem powinno być głosowanie w stylu:

- KTO MA WYBIERAĆ SKŁAD NA EURO ?
a) jeden, wybrany kapitan-selekcjoner
b) określona grupa graczy/osób
c) TOP 3 Ligi tak jak jest obecnie

Jeżeli ktoś ma inne pomysły, tudzież opcje do głosowania to dawać. Myślę, że rozpoczęcie od tego kroku będzie sensowne. Później zrobi się ewentualnie dodatkowe głosowania, jeśli trzeba będzie określić tryb wyboru kapitana, albo jaka grupa osób ma wybierać skład itp.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Bylbym za glosowaniem w formie jaka zaproponowal scimi.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

A ja nie.
Imo zbyt ogolnie to wszystko jest postawione, powinny byc konkretne propozycje z ewe. lekkim doprecyzowaniem po przeglosowaniu.

Imo powinno byc:
- to co obecnie
- propozycja Dalmara
- propozycja Robsona z top 20 lub z zastrzezeniem, ze top iles wybierzemy pozniej (niech Robson zadecyduje ktora forma)
- propozycja Gajowego

Bo innych propozycji nie ma (a jak sa to tez je dorzucmy do wora)i nie ma co robic tak ogolnych glosowan. Przykladowo powiedzmy wole top3 masterowe od jednego kapitana ale juz wole jedneog kapitana od top 5 wybierajacego. Na co mam sie zdecydowac, na b czy c?
I naprawde nie wiem po co tak sie z tym pultac. Wrzucmy wszystko naraz do jegnego worka, zaglosujmy i koniec... Najprosciej i najlepiej...

Robson
Niszczyciel Światów

popieram to co napisał marek. co do w40-stkowego systemu to tam jest zgóry wiadome, ze to będzie vladi, u nas nie ma 1 lidera, wiec to moz się nie sprawdzić.
RIP

Robson
Niszczyciel Światów

mój system ma zapewnić, że prawie każde miasto bedzie miało jakiś głos w wyborze skłądu, czego nie było do tej pory. zarzucano , że drużyna jest wybierana przez unię (warszawa - kraków ) na pierwszym euro. na drugim grała ( warszawa - 3miasto) teraz ma szansę się to zmienić.
RIP

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

karlee pisze:Bylbym za glosowaniem w formie jaka zaproponowal scimi.
rowniez popieram.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

ODPOWIEDZ