Multiple wounds

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Jason
Mudżahedin

Post autor: Jason »

Remo, jak byś nie wymyślał to odpowiedź b jest tą prawidłową. Najwidoczniej autor zapisku nie pomyślał o takiej sytuacji i zostawił jak jest, a wystarczyło by napisać że nie rana przechodzi na pielgrzymów, a każdy hit i było by po sprawie. Ale jest jak jest - może dla równowagi.

No i wydało się żeś kanciarz ;)
The most important rule!
Remember, having fun and keeping to the spirit of the game is more important than winning at any cost.

Lizardmen, Bretonnia, High Elves

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Remo, nie mogę łopatologiczniej
Armata zadaje d6 wounds.
'for EACH wound taken....'
tam nie ma, że 'za każde zranienie zdejmujesz jeden model' tylko 'za każdą zadaną RANĘ zdejmujesz 1 model'
kumasz?
Release the Przemcio!

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Nie dziwcie się, że kłócę się o swoje. 8)
Podaję wg. mnie rzeczowe argumenty, pewnie wyjdzie tak jak z ld od generała, że miałem rację, no ale cóż, zobaczymy...

Jeszcze tylko jeden przykład:

Pamiętacie V-edycyjny Throne of Power? Anulował 4 pierwsze rany zadane temu kto na nim siedział. Nie pamiętam aby kiedykolwiek sędzia uznał, że rana z armaty czy z czego kolwiek to automatycznie k6 ran, które można anulować, zawsze rana zadana była anulowana i nie przechodziła w k6. Też na początku byłem zły bo wleciałem kikedyś w taki tron herosem z Hydra Sword (k6 ran), zadałem tylko jedną ale miałem nadzieję, że kilka ran ściągnę jednak - niestety wytłumaczono mi że kolejność jest inna. "Ok, zadałeś ranę ale moc tronu ją zanulowała więc tak naprawdę jej nie zadałeś i nie ma k6" tak mi tłumaczono. Podobnie ja teraz rozumuję: zraniłeś relikwię - spoko, ale dopóki chłopi żyją to ich tak naprawdę ranisz i ich sobie możesz częstować z k6.

Chyba nie ma się co kłócić - póki nie będzie jakiegoś uściślenia, co do kolejności efektów towarzyszących zadawaniu ran to będę grał tak jak sędzia zasędziuje.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
trikk
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: trikk »

Hydra Sword zamieniał 1 hit na k6 hitów w ten sam model, więc kiepski przykład ;)
Release the Przemcio!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Może mam złe podejście, ale w rozstrzyganiu takuich sporów wole brać pod uwagę to, czy jednostka jest mocna, czy wręcz przeciwnie. Dlatego wszelkie spory wynikające z zasad steamtanka, star dragona, treemana rozstrzygam na niekorzyść tych jednostek, za to hydry, relikwie, imperialni spearmeni powinni liczyć na łagodniejsze traktowanie.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

trikk pisze:Hydra Sword zamieniał 1 hit na k6 hitów w ten sam model, więc kiepski przykład ;)
Sorry, mój błąd - to był oczywiście Venom Sword. :) Czy teraz lepiej?

@Jankiel, tak nie można - sprawiedliwie i zgodnie z zasadami do końca trzeba, jak wyjdzie lipnie dla relikwii to trudno. BTW, nie marudź tylko przyjeżdżaj na pjyrszo haje - może uda mi się być ostatni na liście to zagramy sobie. ;)

Robson
Niszczyciel Światów

Post autor: Robson »

czyli według ciebie wogóle nie powinieneś zdawać warda na relikwi bo rana jest zadana przed "armour saves" czyli także przed wardem?
niestety skoro jest napisane, że każda rana zadana relikwi to 1 zgon i relikwia nie jest zraniona przed rzutem na ward save! ( to chyba jasne) to nie ma znaczenia to co piszesz, apropo kiedy rana jest "caused"
Wklepujesz normalnie rany relikwi załorzmy, że wklepałeś K6 = 5, masz 4 pielgrzymów to giną wszyscy + rana na relikwi. ( no chyba ze relikwia schodzi jak nie ma mnichów, ale dokładnie nie znam zasad tego czegoś )
RIP
Ziemko pisze:Ja Robert Mrozek kajam się przed Wami wszystkimi, zrobiłem błąd, chcemy bardzo wygrać, ale nie zrobiliśmy tego umyślnie, padamy na kolana - WYBACZCIE

ODPOWIEDZ